Portugali Sintra Unesco

Penan palatsi: yksi Portugalin seitsemästä ihmeestä

9.5.2023

Portugalin Sintrassa sijaitseva Penan palatsi on paljon hienompi kuin mitä pelkän nimen perusteella voisi olettaa. Kyseessä ei suinkaan ole mikään lähiön räkälä (kuten kaverini luuli), vaan todella värikäs ja kaunis palatsi, jonka yksityiskohdat lumoavat taatusti jokaisen kävijän. Ja kävijöitä palatsissa riittää. Siksi vierailuun kannattaakin valmistautua etukäteen.

Sintran kaupunki on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista ja sen satumainen tunnelma vetää puoleensa kävijöitä ympäri maailman. Sintra tuntuu tarjoavan jokaiselle jotakin ja siksi kaupungissa viihtyvät kaikenlaiset kulkijat reppureissaajista turistiryhmiin ja luontomatkailijoista pariskuntiin! Sympaattisten mukulakivikatujen täyttämä kaupunki myös sykkii elämää ja se tarjoaakin linnojen lisäksi myös palveluja, ja kaupungista löytyy lisäksi useita matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja kahviloita.

Penan palatsi

Sintran ehdoton helmi on sen kuuluisin linna, Penan palatsi, josta löytyy kuvia valehtelematta jokaisesta turistikaupasta. Palatsin nimi ei juonnu (epäromanttisesti) kenestäkään Pentistä tai hänen lempinimestään, vaan Palácio da Pena on saanut nimensä samalla paikalla sijainneelta keskiaikaiselta kappelilta, joka oli nimetty paikallisen kallioiden (penha) suojelupyhimyksen mukaan.

Penan palatsi on nimetty yhdeksi seitsemästä Portugalin ihmeestä. Muut ovat: Guimarãesin linna, Óbidosin linna, Alcobaçan luostari, Batalhan luostari, Hieronymites-luostari ja Belémin torni.

Nykymuotoinen palatsi on peräisin 1800-luvulta, jolloin kuningatar Maria II:n taiteilijapuoliso prinssi Ferdinand II teetti vuosikymmeniä ränsistyneeseen luostariin täydellisen restauroinnin ja rakennutti samalla uuden linnan. Työ valmistui vuonna 1854, ja lopputulos on mieletön: vielä tänäkin päivänä linnan ulkoasu ja yksityiskohdat kiinnostavat vierailijoita ympäri maailman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Linnan keltaiset ja punaiset muurit ja tornit toimivat hyvänä kiintopisteenä, sillä ne näkyvät tulijoille jo kilometrien päähänt. Hyvällä säällä linnan kerrotaan näkyvän selvästi jopa Lissaboniin asti – ja tämä on syy, jonka takia linnasta aikoinaan haluttiin mahdollisimman värikäs. Lähemmäs tultaessa myös muut värit, kuten sininen, liila ja valkoinen sekä upeat koristelut ja yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa.

Linnakaupunki Sintra

Sintraa ei suotta kutsuta linnakaupungiksi. Kaupungissa on valtavasti nähtävyyksiä, ja Penan palatsin lisäksi sieltä löytyy muun muassa Maurien linna (Castelo dos Mouros) 800-luvulta ja lähes yhtä vanha Sintran kansallispalatsi (Palacio Nacional). Lisäksi pienempiä linnoja ja palatseja riittää runsain määrin.

Me olimme varanneet Sintran vierailulle aikaa vain puolisen päivää, joten ehdimme kiertää vain Penan palatsin. Suosittelen kuitenkin varaamaan kaupunkiin päivän tai kaksi, jolloin ehtii rauhassa kiertelemään alueen muitakin kohteita.

Vinkit vierailulle Penan palatsiin

1. Varaa lippu ajoissa. Itse hieman vastustelen, jos liput pitää ostaa ennakkoon (sillä koskaan ei voi tietää, mitä minäkin päivänä oikeasti haluaa tehdä), mutta Penan palatsiin liput toden totta kannattaa varata ajoissa! Paikan päällä lippuja myydään rajoitetusti (monesti loppuvat iltapäivään mennessä), ja lippuja laitetaan sitä mukaa myyntiin, kun palatsista poistuu porukkaa. Sanomattakin selvää, että tässä voi kestää. Paikan päällä jonot olivat myös todella pitkiä näin sesongin ulkopuolellakin, joten jonottamiseen kannattaa varata pahimmillaan useita tunteja aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mieti, miten pääset huipulle. Penan palatsi sijaitsee kukkulan päällä, ja nousua kertyy mukavasti. Lipunmyyntipisteelle (jonka jälkeen on vielä vajaan puolen tunnin jyrkkä nousu ylös palatsille) pääsee busseilla ja tuktukeilla (Huom! Alle 7-vuotiaat eivät saa lain mukaan matkustaa tuktukeilla tai avonaisilla jeepeillä) – sekä ilmeisesti joskus myös hevoskärryillä, mutta tätä vaihtoehtoa kenenkään ei mielestäni pitäisi edes miettiä! Muutamalla eurolla voi kuitenkin ostaa jatkokyydin lipunmyyntipisteeltä ylös palatsille. Huomioitavaa on myös se, että huipulle ei voi ajaa omalla autolla, vaan se on pysäköitävä alhaalle kylään. Me lähdimme innokkaina kiipeämään alhaalta kaupungista ylös linnalle, mutta luojan kiitos eräs latvialainen mies nappasi meidät kyytiimme puolivälissä matkaa. Kipuaminen oli nimittäin melko aikaavievää ja hikistä hommaa!

3. Pikkulasten kanssa pääset kaikkien jonojen ohi. Tämä oli mukava yllätys! Jos joukosta siis löytyy pikkulapsi, pääsee lipunmyynnissä ja palatsilla kaikkien jonojen ohi. Lapsiperheille on järjestetty jopa oma ohituskaistansa! Kieltämättä tuntui aika hyvältä, kun joukkomme, jossa oli pieniä lapsia, pääsi vauhdilla etenemään alueella. Kannattaa muuten huomioida, että sisälle palatsiin ei pääse rattaiden eikä kantorinkkojen kanssa! Lapset ovat kyllä tervetulleita, mutta portaiden, ahtaiden käytävien ja matalien kattojen takia kaikki ”ylimääräinen” pitää jättää sisääntulon yhteyteen.

4. Kerrospukeudu. Luin monesta eri lähteestä, että palatsilla saattaisi tuulla todella voimakkaasti, ja ylipäätään puhutaan siitä, miten Penan palatsilla sää on muuta Sintraa pari astetta viileämpää. Meidän kohdalla väite ei ollut tosi – hikoilimme koko vierailun ajan auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta, mutta suosittelen silti ottamaan jotain lämmintä vaatetta mukaan.

5. Ota omat eväät mukaan tai varaa pöytä jostain muualta. Palatsin läheisyydessä sijaitsevat ravintolat ja kahvila ovat älyttömän kalliita ja tarjonta on heikkoa. Suosittelenkin lämpimästi pakkaamaan omat eväät mukaan ja nauttimaan ne palatsin kauniissa ympäristössä. Vaihtoehtoisesti voit myös varata pöydän Sintran keskustasta sijaitsevasta laadukkaammasta ravintolasta, josta saa ihan oikeaa portugalilaista ruokaa.

6. Jos mahdollista, välttele viikonloppua ja ole ajoissa liikkeellä. Penan palatsiin saapuu turisteja joka päivä, mutta viikonloppuisin homma kirjaimellisesti räjähtää käsiin. Jos siis mahdollista, kannattaa ajoittaa oma vierailu johonkin toiseen ajankohtaan. Palatsille kannattaa myös saapua mahdollisimman aikaisin, sillä iltapäivää kohden väkimäärä lisääntyy huomattavasti.

7. Varaa vierailuun aikaa. Penan palatsi on muutakin kuin itse palatsialue, ja se sisältää sisä- ja ulkotilat sekä puutarhat. Vierailtava alue on valtava, joten reissuun kannattaa varata useampi tunti aikaa, jotta kaikkialla ehtii käymään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 9.5.2023 at 22:27

  Penan palatsi kuuluu paikkoihin, jotka joskus haluanehdottomasti päästä näkemään, todella upealta näyttävä paikka. Kiinnitin muuten pieneen yksityiskohtaaan huomiota, nimittäin tuktukeja en muista Euroopassa nähneeni, joten hauskaa, että niitä on tuolla.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 22.5.2023 at 22:51

   Se on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka! 🙂 Ja hauska huomio! En kyllä itsekään muista niihin muualla Euroopassa törmänneeni…

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 14.5.2023 at 21:34

  Apua, nyt en voi ajatella Penan palatsia mitenkään muuten, kuin jonkun lähiössä asuvan Penan kotina tai kantapubina. 😂

  Sitra on kyllä upea. Ja näin lapsettomankin mielestä on hienoa, että lasten kanssa pääsee jonon ohi, erinomainen idea. 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 22.5.2023 at 22:51

   Hahhah, ole hyvä tästä mielikuvasta 😀

 • Reply INDIVUE 20.5.2023 at 17:27

  Olen vieläkin surullinen siitä, että Portugalin matkani peruuntui covidin vuoksi. Jos ja kun sinne joskus pääsen, haluan ehdottomasti nähdä tämän palatsin. Nimi on kieltämättä suomalaisittain hupaisa.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 22.5.2023 at 22:52

   Uskon harmituksen! Toivotaan kuitenkin, että pääsisit lähiaikoina nauttimaan upeasta Portugalista – ja Penan palatsista! 🙂

 • Reply Paula - Gone with the Gastons 21.5.2023 at 07:54

  Hyvät vinkit! Olen nähnyt kuvia tästä paikasta ja aina ajatellut, että tuolla olisi upeaa käydä joskus. Kiva kuulla, että lapsiperheet on huomioitu. Se on mielestäni kaikkien etu (vaikka joitakin se tietysti ärsyttääkin), ettei pienten tarvi esimerkiksi väsyneenä seisoa tuntitolkulla jonoissa. Se on miellyttävämpää myös muille kun lapset on hyvällä tuulella.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 22.5.2023 at 22:53

   Harmittaa, että omassa kamerassa asetukset oli per*eellään, niin kuvat on mitä on… Mutta upea se on joka tapauksessa! Ja samaa mieltä, onhan se itsestäkin kiva, ettei tarvitse kuunnella lasten huutoa ja kiukkua, mitä pitkä jonossa seisominen saattaisi aiheuttaa.

  Leave a Reply