Färsaaret Tanska

Faktat tiskiin: 6 asiaa Färsaarista

28.4.2023

Kohta mennään taas! Tällä kertaa kohteena on Färsaaret, jonne lähden yhdessä Elinan matkalaukussa -blogin Elinan kanssa! Erityisen jännittäväksi tämän reissun tekee se, ettemme ole koskaan nähneet Elinan kanssa. Olemme vain viestitelleet eri kanavissa – emmekä niissäkään edes kovin pitkään.

Lampaita on enemmän kuin ihmisiä. Saarilla elää noin 70 000 lammasta, kun taas Färsaarten viimeisin virallinen väestöarvio oli vain 53 358. Färsaarten lampaat, joiden uskotaan saapuneen saarille jo 800-luvulla, ovat sitkeä lammasrotu, joka vaeltelee ympäri vuoden saarten niityillä ja vuorilla. Saarilla asuu myös joitakin skotlantilaisia ​​lampaita (ja nykyään myös näiden kahden rodun risteytyksiä), jotka on tuotu maahan 1800-luvulla.

Färsaaret sanoi turisteille ei. Vuonna 2019 Färsaarten matkailulautakunta päätti, että saaret tarvitsevat tauon matkailusta. Monet turistinähtävyydet suljettiin, ja sen sijaan paikalliset ja vierailijat kutsuttiin auttamaan vaellusreittien ja muun tärkeän infrastruktuurin ylläpidossa. Nyt, koronakriisin jälkeen, ääni kellossa on muuttunut, ja turistit toivotetaan jälleen tervetulleiksi.

Pääkaupungissa bussit ovat ilmaisia. Torshavnin kunnassa ja sen ympäristössä liikennöivät kahdeksan bussilinjaa ovat ilmaisia. Kuulostaa toki hyvältä, mutta moni pärjää kuitenkin mainiosti ilman busseja. Kunnassa asuu nimittäin vain 20 000 ihmistä, joten kaupungin nähtävyydet ovat pääosin kävelymatkan päässä toisistaan. Matkustaminen muille saarille taas on suhteellisen edullista valtion tuen ansiosta. Erityisesti lautat ja myös helikopterit ovat olennainen linkki saariyhteisöjen välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valaanpyynti jatkuu kansainvälisestä kritiikistä huolimatta. Upeista maisemista ja rennosta elämäntavasta huolimatta Färsaaret tunnetaan (surullista kyllä) kansainvälisesti ehkä parhaiten valaanpyynnistään. Färsaarten hallitus toteaa, että ”sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta on järkevää hyödyntää mahdollisimman paljon paikallisesti saatavilla olevia luonnonvaroja.” Käytäntö juontaa juurensa aina 800-luvulle saakka, ja hallitus säätelee sitä nykyään vahvasti. Tästä huolimatta julkisuuteen levinneet valokuvat vuosittaisista satojen valaiden ja delfiinien pyydystyksistä aiheuttavat maailmanlaajuista raivoa. Ajat voivat kuitenkin muuttua: vuoden 2021 metsästys syyskuussa tuotti niin suuren saaliin, että jopa osa osallistujista järkyttyi.

Vain kourallinen liikennevaloja ja maailman ensimmäinen vedenalainen liikenneympyrä. Färsaarilla on vain yhdeksän liikennevalosarjaa, joista kahdeksan sijaitsee pääkaupungissa Torshavnissa ja sen ympäristössä. Toinen hauska fakta on se, että  Färsaarilla sijaitsee maailman ensimmäinen vedenalainen liikenneympyrä.

Färsaarilla elelee noin 110 eri lintulajia. Moni luulee, että saarten kansallislintu on lunni, mutta itse asiassa se on meriharakka!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.4.2023 at 08:56

  Mahtavaa, tuosta tulee varmasti upea reissu! Itsekin haluaisin joskus päästä Färsaarille patikoimaan. Hauskalta kuulostaa tuo vedenlainen liikenneympyrä, enpä ollut sellaisesta kuullut. Tuo (lahti)valaiden pyynti tosiaan on järkyttävää, toivottavasti siihen tulisi stoppi.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 4.5.2023 at 23:24

   Reissu oli kyllä mieletön! Nyt jo ikävä takaisin 😀

 • Reply Mari 1.5.2023 at 10:04

  Upeaa reissuanne olen seurannut Instassa. Hienot maisemat, ehkä joskus vielä tuonne. Kesäisin tuntuu, että ”kaikki” ovat siellä. Tämä aika olisikin varmaan siinä mielessä hienompaa.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 4.5.2023 at 23:26

   Nyt oli ainakin rauhallista! Ei ketään missään 😀 Mutta olen myös ymmärtänyt, että kesäisin meininki on ihan toinen..

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 1.5.2023 at 23:26

  Mahtavaa päästä lukemaan reissustanne! Pohjoisemmat kohteet eivät kiinnosta minua kovin paljon yleensä (niin että itse haluaisin matkustaa), mutta sitten taas kun on kyse saarista, niin kiinnostus aina kummasti herääkin. 🙂 Olisikohan Färsaaret sitten seuraava kohde bucketlistille sinne Skotlannin nummien ja saarien perään…

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 4.5.2023 at 23:25

   Heh, kiva kuulla että ”saari” toimi taikasanana 😉

 • Reply Merja / Merjan matkassa 2.5.2023 at 18:10

  Wau, milloin olette menossa vai oletteko just parhaillaan? Tuli mieleen tuosta, että ette ole Elinan kanssa tavanneet ja nyt lähdette reissuun. Minä lähdin aikoinaan kahden viikon matkalle kaverini kanssa, jonka seurassa en ollut viettänyt kuin muutaman tunnnin. Tutustuimme eräässä koulutuksessa ja yksi asia johti toiseen ja pian olimme suunnittelemassa matkaa. Kaikki meni hyvin ja kotimatkalla totesimme, että kun ei edes riidelty kertaakaan niin voitais suunnitella kohta uutta reissua. 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 4.5.2023 at 23:26

   Kotona ollaan jo, eli reissu tehty! 🙂 Kiva kuulla, että sullakin oli onnistunut reissu melko tuntemattomien kanssa! Meidän reissu oli myös äärettömän onnistunut, ja täällä juonitaan jo seuraavia retkikuvioita 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 4.5.2023 at 22:09

  Tuo oli minusta jännä juttu, että Fär-saarilla myös turistit ovat matkustaa helikoptereilla noin tavallisen bussilipun hinnalla. Teimmekin aikoinaan yhden reissun lentäen ihan vaan kokemuksen takia – takaisin tulimmekin sitten bussilla, niin näimme maisemia maatasostakin.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 4.5.2023 at 23:28

   Jep! Nyt oli kuitenkin tullut suositukset, että helikopterikyydit olisi ensisijaisesti vain paikallisille 🙂 Mikäli haluaa turreilla helikopterilla, täytyy lento varata vähintään 7 vuorokautta aiemmin.

 • Reply Sari/ matkalla lähelle tai kauas 5.5.2023 at 20:50

  Instassa olenkin saanut ihastella matkaanne. Kyllä siellä on varmasti upeaa! Lisää juttuja odotellessa.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 8.5.2023 at 09:59

   Kiva, että olet ollut Instan puolella mukana! 🙂 Juttuja on tulossa mooooonta!

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra 6.5.2023 at 23:19

  Färsaaret ovat kyllä mielettömän mielenkiintoinen kohde! Suurin osa faktoissa oli minulle täysin uutta tietoa.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 8.5.2023 at 10:00

   En ennen reissua edes tajunnut, miten hienosta kohteesta on kyse! 😮 Ja kiva kuulla, että postaus tarjoili uutta tietoa 🙂

 • Reply Sanna I Seven Seas 9.5.2023 at 07:35

  Ai niin tuo valaidenpyynti on tuolla kyllä aivan karmivaa! Näkyykö se jotenkin muutoin siellä? Kauniita maisemia toki varmasti luvassa siit huolimatta. Ja siis heh, mielenkiintoista tuo vedenalainen liikenneympyrä. Kävitkö kokemassa sen?

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 9.5.2023 at 20:42

   Joo, niinhän se on! :'( Ei näy mitenkään näin metsästyskauden ulkopuolella, sillä saaren asukkaat eivät ole siitä kovin ylpeitä, ja uutisoinnin takia pyrkivät ennemminkin piilottelemaan sitä. Valaita ei siis näy missään muodossa saarilla: ei postikorteissa, matkamuistoissa, sisustusesineissä eikä edes valassafareina. Tosi vaiettu aihe!

   Ja joo, käytiin vahingossa testaamassa se! 😀 Oli aikamoinen ylläri, kun yhtäkkiä pilkkopimeässä tunnelissa tököttääkin iso sininen pilari ja liikenneympyrä 😀

  Leave a Reply