Suomen suurin matkablogiyhteisö
Iisalmi & tienoot kaupallinen yhteistyö Pohjois-Savo vinkit

Kolme persoonallista majoitusta Iisalmessa

13.6.2022

Ensimmäinen Iisalmen reissu on nyt takana, ja voin kertoa, että kotiin palattiin monta kokemusta rikkaampina! Pääsimme tutustumaan uusiin ihmisiin, majoituksiin ja jopa eläimiin (niistä lisää myöhemmin). Vaikka pidennettyyn viikonloppuun sisältyikin paljon ohjelmaa ja autolla ajoa, olo oli silti reissun päätteeksi ihanan rentoutunut.

Kaupallinen yhteistyö: Iisalmi & tienoot

Ajattelin ihan alkuun kertoa teille kolmesta keskenään kovin erilaisesta majoitusvaihtoehdosta, joihin törmäsimme. Uskon, että nämä saattaisivat kiinnostaa muitakin, jotka kenties suunnittelevat reissua alueelle. Tuntuu nimittäin hassulta, että juuri Iisalmessa törmäsin näinkin erikoisiin majoituksiin, joita en ole missään muualla nähnyt. Vai miltä kuulostaisi yö kirkkoveneen kokassa tai aamiainen bysanttilaishenkisten maalausten alla? Pidemmittä puheitta, tässä ne nyt tulevat, Iisalmen kolme erikoista majoitusta:

Hotel Golden Dome – rajakarjalaista ja ortodoksista kulttuuria keskellä Iisalmea

Iisalmella on ollut talvisodan jälkimainingeissa tärkeä rooli, sillä moni Karjalasta lähtenyt evakko nimittäin asettui juuri Iisalmen alueelle. Mukanaan he toivat rajakarjalaisen ja ortodoksisen kulttuurin, mikä näkyy alueella yhä. Itselleni tämä tuli hieman yllätyksenä ja mietinkin Golden Domen kohdalla pitkään, että nyt on lähdetty aika rohkeasti liikenteeseen.

Kiinteistöllä on värikäs historia. Iisalmen ortodoksinen seurakunta rakennutti sen vuonna 1989. Ennen nykyistä hotellitoimintaa rakennus on tunnettu Evakkokeskuksena ja hotelli Artoksena, joka toimi karjalais-ortodoksisen kulttuurin kohtaamispaikkana. Sekä Artoksessa että Evakkokeskuksessa oli laajasti esillä sodan jaloista pelastettuja, Karjalaan jääneiden ortodoksisten kirkkojen pienoismalleja sekä ikoneja. Sittemmin ikonit siirrettiin Kuopion kirkollismuseo Riisaan ja pienoismallit taas Iisalmen Raatihuoneelle.

Vuonna 2013 kiinteistöä laajennettiin, ja samalla myös sisustukseen haluttiin panostaa aivan uudella innolla: käsinveistetyt huonekalut sekä kylpyhuoneiden ja vastaanottotiskin marmori tilattiin (mistäpä muualtakaan kuin) Konstantinopolista, ja sisustuksessa haluttiin laajemminkin sekoittaa nykyaikaa ja bysanttilaista loistoa sopivasti keskenään.

Mikä ilahdutti? Hotellin mielettömän ystävällinen ja leppoisa asiakaspalvelu. En ole pitkään aikaan törmännyt missään niin hersyvään nauruun ja rempseään henkilökunnan ja asiakkaiden väliseen keskusteluun kuin Golden Domessa. Myös À la carte -ravintola (ja ruoka ylipäätään!) ansaitsee erityismaininnan, sillä ruoka oli tajuttoman hyvää. Testasimme Heili-menun sienikeittoineen, punaviinihärkineen ja mustikkakukkoineen – ja voi pojat! Jopa mieheni (, joka ei ole yhtään sieniruokien ystävä) ylisti keittoa moneen kertaan. Lisäksi aamiaisella tarjoillaan käsintehtyjä aitoja karjalanpiirakoita, jotka ovat kulttuuriperintöä alueelle muuttaneilta evakkonaisilta. Karjalanpiirakat ovat nekin lähituotantoa, sillä ne on leivottu hotellin omassa keittiössä tai evakkonaisten tekeminä Iisalmen ortodoksikirkon tiloissa.

Mikä mietitytti? Näin koiranomistajana hieman kirpaisi, ettei koiruutta huomioitu mitenkään (paitsi lemmikkimaksun muodossa). Jotenkin olen niin tottunut siihen, että hotelliöiden yhteydessä koiraa muistetaan edes jollain; vesikupilla, puruluulla tai vaikkapa omalla pienellä pyyhkeellä. Toki nuo kaikki ovat aina omasta takaa mukana, mutta kuitenkin. Tästä jäi vähän paha maku suuhun… Lisäksi huoneet olivat pienehköt (mutta kylpyhuoneet puolestaan todella suuret) ja seinät melko ohuet: kuulimme pienimmätkin yskäisyt tai huokaisut naapurihuoneesta.

Hanhenpesä – mummonmökkeilyä ja eläinbongailua järven rannalla

Hanhenpesä on sympaattinen, järven rannalla sijaitseva mökki aivan kotieläinpihan välittömässä läheisyydessä. Koko seinän kokoiset ikkunat takaavat mielettömät näköalat, ja varsinkin auringonlaskun aikaan kannattaa olla paikalla, sillä Hanhenpesä tarjoaa aitiopaikat katsella horisonttiin laskeutuvaa aurinkoa.

Hanhenpesä on puolitoistakerroksinen, kierrätysmateriaaleja hyödyntäen rakennettu mökki, josta ei tila lopu kesken. Pohjaratkaisu on mielestäni erittäin toimiva, sillä alakerrassa sijaitsee keittiö-olohuoneyhdistelmä, vessa, sauna ja suihkutilat sekä tilava eteinen. Yläkerrasta taas löytyy makuutila, aula ja parveke. Makuutilaan mahtuu kymmenisen henkilöä, joten yöpyä voi isommallakin porukalla.

Mökin varustelu, kuten juokseva vesi, astianpesukone sekä ilmalämpöpumppu, yllätti positiivisesti. Oli rentouttavaa ja helppoa olla, kun kaikki tarvittava oli valmiina. Hanhenpesästä löytyi myös paljon lautapelejä pelattavaksi sekä kiikarit, joilla oli kiva bongailla lintuja järveltä.

Mikä ilahdutti? Uniikki sisustus, jossa on hyödynnetty omistajan Tori- ja kirpputorilöytöjä pidemmältä ajalta. Lisäksi paikka on eläin- ja luontoihmisten paratiisi! Me seisoimme yöllä pitkään järvenrannassa seuraamassa piisamin touhuja, kuuntelimme teerien soidinmenoja ja kaulushaikaran pullonsoittoa. Pihalla vipelsi myös rusakkoja läpi yön ja yksinäinen joutsen ruokaili pitkään rantavedessä. Eihän sitä malttanut nukkua, kun oli niin paljon seurattavaa!

Mikä mietitytti? Alkuun olin hieman skeptinen, sillä tuntui että mökki oli liian lähellä kotieläinpihaa ja omistajien taloa. Pelkäsin, ettei omaa rauhaa olisi ollenkaan. Mutta kaikki huoli oli ihan turhaa, sillä mökillä sai olla täysin omissa oloissaan. Äänet eivät kuuluneet kumpaankaan suuntaan, eikä päätalolle edes näkynyt mökiltä.

Piisaminpesä – miltä kuulostaisi yö kirkkoveneessä?

Piisaminpesä on nimensä mukaisesti pikkuruinen pesä järven rannalla. Kierrätysmateriaaleista rakennetussa elämysmajassa luonto tulee lähelle: avarista ikkunoista voi katsella järvelle ja nauttia hiljaisuudesta täysin omassa rauhassa. Mökin sydän on kirkkoveneen kokkaan tehty sänky, johon mahtuu loistavasti kaksi aikuista nukkumaan. Mitään erikoisia hienouksia pesästä ei löydy, mutta ylellisyyksien sijaan tarkoituksena onkin nauttia luonnosta.

Talviaikaan Piisaminpesässä on mahdollisuus hieman toisenlaiseen majoituskokemukseen. Mökin lämpötila ei nimittäin nouse yli 10 asteeseen, joten tarjolla on jonkinlainen teltta- ja hotelliyön sekoitus. Voin jo kuvitella itseni pakkasyönä makuupussiin käpertyneenä ihailemassa kattoikkunasta avautuvaa tähtitaivasta.

Mikä ilahdutti? Joskus (tai no, aika usein) vaatimaton on kaunista. Piisaminpesässäkin ihailin ennen kaikkea tietynlaista alkeellisuutta. Kirkkoveneen kokka on mökin sydän ja koko majoituksen idea, eikä siltä ole haluttu viedä huomiota millään ylimääräisellä. Mökkikokemus on haluttu tuoda mahdollisimman lähelle luontoa ja siinä on onnistuttu erinomaisesti. Näkymät ovat joka suuntaan loistavat, ja sijaintinsa puolesta Piisaminpesä tarjoilee varmasti luontoelämyksiä, kunhan malttaa rauhoittua ja suunnata katseensa järvelle.

Mikä mietitytti? Piisaminpesä ei askeettisuutensa takia välttämättä sovellu kaikille matkaajille, vaikka elämys muuten olisikin ainutkertainen. Mökkiin ei tule juoksevaa vettä, käytössä on puucee ja kaikki ylimääräinen, kuten jääkaappi, kaasugrilli ja minikeittiö sijaitsevat erillisessä grillikatoksessa. Näitä asiat on hyvä huomioida etukäteen ennen majoituksen varaamista.

Minkälaisia ajatuksia nämä majapaikat herättivät? Entä millaisiin erikoisiin majoituksiin te olette koti-Suomessa törmänneet?

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.6.2022 at 08:56

  Aika kivalta kuulostavia paikkoja kaikki kolme. Yleensä kaikki vähän persoonallisemmat majapaikat ovat kivoja ja jäävät mieleen. Turhan usein sitä tulee turvauduttua perushotelliin, vaikka muutakin olisi tarjolla, jos vähän etsisi.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 17.6.2022 at 03:05

   Juuri näin! Pitäisi rohkeammin vaan kokeilla majoituksia myös perus- ja ketjuhotellien ulkopuolelta. Ne kun voivat tosiaan olla melkoisia helmiä ja jäävät mieleen, kuten itsekin totesit 🙂

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja 24.6.2022 at 06:13

  Tuo kirkkovene vaikuttaa kyllä jostain syystä puoleensavetävältä – jo pelkästään ihanan värimaailman tähden

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 2.7.2022 at 06:13

   Eikö vaan! Mun mielestä tuo on kaikessa yksinkertaisuudessaan (tai ehkä juuri siksi) super mielenkiintoinen! 🙂

 • Reply Paula - Gone with the Gastons 24.6.2022 at 19:42

  Idyllisen näköisiä paikkoja olette päässeet testaamaan. Näistä tällaisista aina löytyy itsellekin kivoja vinkkejä missä voisi yöpyä. Kirkkovene kuulostaa kyllä hauskalta.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 2.7.2022 at 06:13

   Eikö vaan! Ja kiva kuulla, että sait postauksesta vinkkejä 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 25.6.2022 at 14:29

  Kivoja majoituskohteita. Muistaakseni Porissa Finn Dome tarjoaa luksusteltta majoitusta. Herrankukkarossa Rymättylässä voi nukkua laavulla tai linnunpöntössä.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 2.7.2022 at 06:14

   Kiitos Sari 🙂 Ja kiitos myös antamistasi vinkeistä! Herrankukkaro onkin jo entuudestaan tuttu, mutta täytyypä tutustua tuohon Porin majoitukseen 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 25.6.2022 at 19:41

  Heh. No nyt on majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan. Kuka voikaan sanoa yöpyneensä veneen kokassa? Itse tykkään metsästellä näitä poikkeuksellisia majoitusvaihtoehtoja. Majoituskin voi olla elämys!

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 2.7.2022 at 06:15

   Juuri näin! Harmittavan usein olen ainakin itse sortunut niihin yleisimpiin ketjuhotelleihin (, jotka eivät tietenkään ole olleet mikään varsinainen elämys), mutta jatkossa aion suosia näitä hieman erikoisempia vaihtoehtoja 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu 26.6.2022 at 01:55

  Ihanaa, että suht pienestä kaupungista löytyy kolme noinkin persoonallista majapaikkaa. Uniikkien majoitusten rakastajana ihastuin kaikkiin! Haluan ehdottomasti nukkua kirkkoveneessä 😀

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 2.7.2022 at 06:16

   Oi että, olipa kiva kuulla että postaus inspiroi! 🙂 Nyt vaan suunnittelemaan retkeä Iisalmeen 😉

  Leave a Reply