Suomen suurin matkablogiyhteisö
kansallismaisema Suomi

Tiedätkö Suomen 27 virallista kansallismaisemaa?

2.6.2022

Kättä pystyyn tietämättömyyden merkiksi! Olenko tosiaan ainoa suomalainen, joka ei tiennyt, että meillä on 27 virallista kansallismaisemaa? Luulin siis, että Kolin kansallismaisema on se yksi ja ainoa, ja että esimerkiksi Aulangon hehkutus on vaan hämäläisten omia höpinöitä…

Suomen kansallismaisemia pääsi ehdottamaan ja äänestämään useissa lukijaäänestyksissä 1990-luvun alussa, ja vuonna 1994 ympäristöministeriön kansallismaisematyöryhmä valitsi ehdotusten joukosta 27 merkittävää maisemakokonaisuutta Suomen kansallismaisemiksi. Valinta liittyi Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuoteen, jota vietettiin vuonna 1992.

Ajatus kansallismaisemasta syntyi 1800- ja 1900-luvun vaihteen poliittisesti kireässä ilmapiirissä. Luontosuhteen katsottiin kertovan jotain oleellista siitä, mitä on olla suomalainen. Kansallistunnetta luotiin taiteen keinoin ja aiheena olivat usein tietyt poikkeuksellisen vaikuttavat maisemat.

Kansallismaisemat ovat maisemia, jotka kuvastavat Suomen kansallista identiteettiä: mukana on yleissivistävää historiaa kirkkoineen, linnoineen, viljelysmaineen ja vesireitteineen. Useat kansallismaisemat sisältävät joukon kokonaisia kyliä tai haarautuvia jokivarsia, ja melkein kaikki valitut maisemat ovat koettavissa paitsi jalan myös pyöräillen, autoillen ja meloen. Kansallismaisemia ei ole rajattu kovinkaan tarkasti, mutta niillä on kuitenkin suuri merkitys joko matkailullisesti tai luonnon- ja kulttuuripiirteiden osalta. Niillä on voimakas symbolinen arvo ja yleensä myös tunnustettu merkitys, joten niihin kohdistuvat muutostyöt pyritään pitämään mahdollisimman vähäisinä.

27 kansallismaisemaa:

1. Merellinen Helsinki

Maamme pääkaupungin edustalle levittäytyy upea meri lukuisine saarineen. Kaikille julkista, merellistä rantareitistöä Helsingissä on huimat 130 kilometriä ja tähän kansallismaisemaan kuuluvat näköalat Suomenlinnan ja Helsingin kauppatorin välillä.

2. Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo

Vanha Porvoo on ikoninen kansallismaisema. Porvoon kaupungin historiallisen keskustan vanhimmat rakennukset ovat aina 1700-luvulta, ja keskiaikainen asemakaava mukulakivikatuineen on itsessään jo elämys. Värikkäät puutalot sekä lukuisat käsityöputiikit ja artesaanijäätelöä tarjoilevat kahvilat ovat jo itsessään syy vierailla Porvoossa.

3. Tapiola, Espoo

Olenko ainoa, jonka mielestä tämä tuntuu hieman oudolta kohteelta listassa? Tapiolan tarina sijoittuu aikaan, jolloin paljon väkeä oli muuttamassa pääkaupunkiseudulle. Uusia asuntoja tarvittiin, mutta betoniviidakon tunnelma haluttiin pitää poissa suosien mahdollisimman luonnonläheistä ympäristöä. Tapiola onkin oman aikansa arkkitehtuurin tuotos, jossa kerrostaloasuminen, luonto sekä julkiset ja kaupalliset tilat ja palvelut fuusioituvat yhteen kansallismaiseman arvoisesti.

4. Snappertunanjoki – Fagervik, Raasepori / Inkoo

Tähän kansallismaisemaan lukeutuvat muun muassa Raaseporin linna sekä Fagervikin ruukkikylä Inkoossa. Kansallismaiseman alueella on myös komeita metsiä sekä viehättäviä vanhoja viljelysmaita, ja seutu onkin suosittua roadtrip- ja pyöräretkialuetta.

5. Pohjan ruukit, Raasepori

Pohjan ruukkeja ovat lähellä toisiaan sijaitsevat Fiskars, Billnäs, Antskog ja Åminnefors. Nämä neljä ruukkia ovat Suomen tunnetuimmat, ja erityisesti Fiskars on yksi Raaseporin tärkeimmistä nähtävyyksistä. 6. Aurajokilaakso, Varsinais-Suomi

Aurajoki on vain noin 70-kilometrinen, mutta moni-ilmeinen maisemakokonaisuus. Turun linnan hallitsema näköala vaihtuu tuomiokirkon, upean vanhan pääkaupungin ja keväisin kukkivien kirsikkapuiden myötä aidoksi maaseuduksi kumpuilevine viljelysmaineen. Joen varrella on monta hienoa retkikohdetta, kuten Liedon Vanhalinna.

7. Saaristomeri, Varsinais-Suomi

Saaristomeri muodostuu noin. 40 000 saaresta, ja Turun edustan saariston voikin sanoa olevan jotain todella ainutlaatuista. Suosittu tapa tutustua saaristoon on kulkea Saariston Rengastie, joka johdattaa kävijänsä monipuolisesti paitsi saariston maisemiin myös elämään.

8. Sundin kulttuurimaisema, Ahvenanmaa

Sundin kulttuurimaiseman ehdoton helmi on Kastelholman linna. Aikoinaan Ahvenanmaan hallintokeskuksena toiminutta linnoitusta ympäröivät vanhat kartanot, jalot tammimetsät sekä meri. Ajomatkaa Maarianhaminasta kertyy puolisen tuntia.

9. Köyliönjärvi, Säkylä

Kuinka moni muistaa historian tunneilta talonpoika Lallin ja piispa Henrikin sekä Köyliönjärven jäälle sijoittuvan hurjan tarinan? Samainen järvi on yksi Suomen kansallismaisemista. ”Surmajärven” lisäksi sieltä löytyy Köyliön kirkko ja Köyliönkartano.

10. Vanajaveden laakso, Häme

Vanajaveden laaksosta löytyy monen monta komeaa ja käymisen arvoista retkikohdetta. Tunnetuin niistä lienee Aulanko, jonka maisemissa kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen kerrotaan inspiroituneen Finlandia-hymniin. Alueen maisemassa on edelleen nähtävissä monia linnavuoria ja vanhoja kartanoita muistona menneisyydestä.

11. Rautaveden kulttuurimaisema, Sastamala

Rautaveden kulttuurimaisema on erityisen suositeltava kohde paitsi historiasta myös kirkkoarkkitehtuurista kiinnostuneille. Alue on tunnettu kirkoistaan ja sen kuuluisin nähtävyys onkin tuhopolton kohteeksi aikoinaan joutunut ja sittemmin kunnostettu Pyhän Olavin kirkko.

12. Tammerkoski, Tampere

Tammerkoski punatiilisine tehdasrakennuksineen, Finlayson, vesivoimalat, ruukki ja monet muut mielenkiintoiset kohteet tekevät tästä kansallismaisemasta poikkeavan sekä urbaaniudessaan että historiallisuudessaan. Koskea ympäröivät rakennusten lisäksi lukuisat puistot, joiden rantaraiteilta näköalaa kannattaa ihailla vuodenajasta riippumatta.

13. Hämeenkyrön kulttuurimaisema

Hämeenkyrön kulttuurimaisema edustaa perinteistä hämäläistä maaseutua ja sitä hallitsevat kumpuilevat viljamaat, hienot harjut ja pysäyttävät järvinäköalat. Alueen kenties hienoimmat maisemat löytyvät Mahnalan kylää halkovan Maisematien varrelta.

14. Imatrankoski, Imatra

Imatrankoski edustaa Itä-Suomen ja Etelä-Karjalan kansallisia ihmeitä. Imatrankoski tunnetaan Suomen vanhimpana matkailunähtävyytenä, ja sitä on tultu jopa jo vuosisatoja sitten ihailemaan ulkomailta saakka. Nykyisin koski on padottu, mutta paikalle kannattaa suunnata koskinäytöksen aikaan, kun padottuun uomaan juoksutetaan vettä.

15. Olavinlinna ja Pihlajavesi, Savonlinna

Historiallinen Olavinlinna ja sitä uljaana ympäröivä Pihjalavesi ovat huikea yhdistelmä. Pihlajavesi on myös yksi erittäin uhanalaisen saimaannorpan kotipaikoista.

16. Punkaharju, Savonlinna

Vesistöjen välissä sijaitseva Punkaharju on yksi Suomen upeimmista kansallismaisemista, ja se sopiikin upeasti kesäisen pyöräily- tai veneretken kohteeksi. Punkaharjun kansallismaisema on luokiteltu luonnonsuojelualueeksi, mikä alleviivaa sen luontoarvoa entisestään.

17. Heinäveden reitti

Heinäveden reittiä kutsutaan mahtipontisesti jopa maailman kauneimmaksi vesireitiksi. Vesireitin pituudesta ei ilmeisesti ole täyttä varmuutta, sillä joidenkin lähteiden mukaan se kulkisi Suvasvedeltä Haukivedelle, toisten lähteiden mukaan koko vesireitti Kuopion Kallavedeltä Savonlinnaan saakka olisi kansallismaisemaa.

18. Väisälänmäki, Lapinlahti

Väisälänmäeltä avautuva kansallismaisema esittelee seudun lähivesistöjä näkötornista havainnoituna. Hyvällä säällä sieltä voi nähdä jopa Puijontornin, joka sijaitsee 60 kilometrin päässä. Mäen korkein huippu, Linnanmäki, nousee Onkiveden pinnasta 134,3 metriä ja merenpinnasta 218,9 metrin korkeudelle. Väisälänmäellä kiertää pieni, noin kahden kilometrin pituinen rengasreitti, jonka varrelta löytyy näkötornin lisäksi laavu sekä karjamajakahvila.

19. Koli, Lieksa

Uskaltaisin väittää, että Koli on kansallismaisemista kaikkein tunnetuin? Kansallispuistosta löytyy useita reittivaihtoehtoja, mutta ensikertalainen saa varmasti eniten irti Huippujen kierroksesta, jossa pääsee huiputtamaan peräti kolme huippua: Akka-Kolin, Paha-Kolin ja Ukko-Kolin.

20. Pohjois-Karjalan vaarakylät

Tähän kansallismaisemaan kuuluu useita pieniä kyliä Joensuun, Kontiolahden ja Ilomantsin alueella ja se koostuu nimensä mukaisesti vaarojen huipuilla tai rinteillä sijaitsevista kylistä.

21. Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelyslakeudet

Eteläpohjalaiset lakeudet eli ”aakeet laakeet” tarjoilevat viljapeltoja silmänkantamattomiin. Erityisesti Kyrönjokivarressa pääsee ihailemaan laakeina leviäviä viljapeltoja, joita yksittäiset rakennukset ja pienet metsätilkut täplittävät.

22. Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo koostuu tuhansista saarista. Saariston kylät ovat eläviä ja hyvinvoivia yhteisöjä, joissa rakennuksista ja kyläympäristöstä pidetään hyvää huolta. Ulkosaariston saarilla pyritään myös säilyttämään vanhoja kalastajien majoja ja kyliä ympäröivissä metsissä harjoitetaan pienimuotoista metsänhoitoa. Nykyaikainen ja menneen ajan elämäntyyli sekoittuvat saaristossa suloisesti keskenään. Merenkurkun saarista Raippaluoto on varmasti yksi tunnetuimmista ja siihen on mahdollista tutustua Suomen pisintä siltaa pitkin.

23. Hailuoto

Tämä yksinäinen saarijättiläinen sijaitsee Perämerellä Oulun läheisyydessä. Hailuodolle matkataan lautalla, ja osan aikaa talvesta myös jäätietä pitkin. Hailuotoa ovat aikojen saatossa muovanneet niin maan kohoaminen, tuuli, vesi kuin jääkin ja nykyään siellä on paljon reittejä sekä upeita hiekkadyyni- ja merinäköaloja. Saari on erityisesti tunnettu Marjaniemen rannasta ja majakasta.

24. Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat, Salla/Kuusamo

Oulankajoen mahtava kansallismaisema löytyy Koillismaan ja Lapin rajalta. Oulankajoki mutkittelee Sallasta Kuusamon kautta Venäjälle saakka ja on osa Oulangan kansallispuistoa. Kansallismaisema tarjoilee korkeita vaaroja, jylhiä kanjoneita sekä vuolaana virtaavia vesiä. Maisemiin pääsee tutustumaan esimerkiksi Suomen suosituimmalla vaellusreitillä, Karhunkierroksella.

25. Aavasaksa ja Tornionjokilaakso

Tämä on Lapin kansallismaisemista eteläisin: ja samalla myös eteläisin paikka Suomessa, jossa aurinko pysyy taivaanrannan yläpuolella läpi juhannuksen. Aavasaksa on Suomen ikonisimpia matkakohteita ja helppo saavuttaa sellaisellekin, joka ei jaksa erityisemmin kiipeillä. Aavasaksan huipulle johtaa autotie, ja huipulta löytyy muun muassa näkötorni, Keisarinmaja sekä useita reittejä ja näköalapaikkoja. Tornionjokilaakson maisemat taas vetävät kävijöitä ihailemaan Lapin yötöntä yötä juhannuksen aikoihin.

26. Pallastunturit, Muonio

Muoniossa sijaitsevat Pallastunturit ovat osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa. Korkein huippu Taivaskero kohoaa nimensä mukaisesti kohti taivasta – aina 807 metrin korkeuteen asti. Alueelta löytyy lukuisia vaellusreittejä sekä useita tuntureita huiputettavaksi. Patikoinnista kiinnostuneiden kannattaa kokea myös klassikoihin lukeutuva Hetta-Pallas -vaellus.

27. Utsjokilaakso, Utsjoki

Tämä kansallismaisema on kaikista pohjoisin, ja tuttu ainakin kaikille Joulutarina-elokuvan nähneille, sillä elokuva sijoittuu keskeisesti Utsjoen kirkkotuville. Monien mielestä Tenojoen sivujokena tunnettu 60 kilometriä pitkä Utsjoki ja sitä ympäröivä laakso ovat luonnoltaan ja maisemaltaan sitä lumoavinta Lappia.

Oma tulos: 15/27

Olin hieman yllättynyt omasta tuloksestani, sillä olen näköjään tietämättäni päässyt ihailemaan useampaakin suomalaista kansallismaisemaa. Käymättä on vielä Pohjoisen ja Pohjanmaan kohteita, mutta muuten lista alkaa olla melko hyvin hallussa. Nyt tässä mietinkin, pitäisikö (kaikkien muiden haasteiden oheen) ottaa tästä vielä sellainen tavoite, että pääsisin kiertämään kaikki kansallismaisemat. Ehkä ensi vuonna? Tälle vuodelle on jo 50 luontopolkua -haaste sekä 10 retkihaastetta ja niissä riittää tekemistä enemmän kuin tarpeeksi!

Olisi hauska tietää, kuinka montaa kansallismaisemaa olet päässyt ihailemaan? Entä oliko kansallismaisemien määrä entuudestaan tiedossa?

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 3.6.2022 at 00:17

  Apua! Oho! En kyllä tienny, tässä olikin niitä pitkä lista ja tulos yllätti täälläkin :O 19/27 huh! Kiva postaus! 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 7.6.2022 at 13:32

   Hitsit, pistit paremmaksi 😀 Mutta kiva tietää, etten ollut ainoa tietämätön näiden kansallismaisemien suhteen!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4.6.2022 at 18:21

  Kansallismaisemien määrä oli itselleni tiedossa, sitä on Wikipediasta tullut välillä tutkailtua, ja ihan tarkoituksella olen yrittänyt pysähtyä niitä katselemaan, jos on sattunut lähialueelle. Hieman laskentatavasta riippuen omaksi lukemaksi taitaa tulla 25/27 (Väisälänmäki ja Hailuoto näkemättä). Esimerkiski Heinäveden reittiä en ole vesitse kulkenut yhtään, mutta alueen maisemia olen muuten tutkaillut. Erityisesti Hailuodossa olisi mukava käydä ihan lähiaikoina.

  Ja kyllä tuo Tapiola vähän tosiaan kummajainen minunkin mielestäni listalla on…

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 7.6.2022 at 13:33

   Joo, jotkut noista on vähän hankalia juuri sen kannalta, että onko ne nyt sitten tullut oikeasti nähtyä vai ei. Mutta ehkä, jos on tutkaillut alueen maisemia ja nähnyt ”päänähtävyydet”, niin voi vetää rastin perään? Huikea tulos sulla kuitenkin joka tapauksessa 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan 6.6.2022 at 17:11

  Tämmöinen lista oli minulle ihan uutta tietoa. Laskiessa vierailtuja kohteita pääsin lukemaan 12/27. Olin positiivisesti yllättynyt, sillä pelkäsin jääväni jonnekin kymmenen huonommalle puolen. 🙂 Vielä on se Kolikin käymättä.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 7.6.2022 at 13:34

   No niin, hyvin on sielläkin siis tullut ”vahingossa” kierreltyä kansallismaisemia 🙂 Kolia suosittelen ehdottomasti seuraavaksi kohteeksi 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka 7.6.2022 at 11:43

  En tosiaan tiennyt tällaisesta listasta! Kevyesti laskeskelin tuossa lukiessani ja luultavasti lukemani olisi noin 20 pintaan. Ihan tarkkaa lukua varten pitäisi yrittää vähän tsekata jotain muistiinpanoja, kun tätä maata on kuitenkin tullut jo aika monta vuosikymmentä kierreltyä 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 7.6.2022 at 13:37

   Selvästikään kansallismaisemat eivät ole kaikille tuttuja. Hyvä niin, sillä pelkäsin olevani ainoa 😀 Ja tuo 20 on hurjan hyvä saavutus – varsinkin, jos niissä on tullut käytyä ”vahingossa” 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 9.6.2022 at 23:31

  Kiinnostava postaus. Melkoisen läpileikkauksen Suomesta saa, jos nuo kaikki kohteet kiertää. Oma tulos 16. Vielä riittää matkailtavaa.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 10.6.2022 at 05:49

   Jep, kyllä siinä voi sanoa tuntevansa kotimaansa, jos nuo kaikki tosiaan saa joskus kasaan 🙂

 • Reply Cilla Maria Travel 12.6.2022 at 12:11

  Voi apua, en tiennyt mäkään! Siis luulin kans, että Koli on se ainoa The Maisema. Oon näköjään nähnyt 14 noista. Lapsuuden muistoissa on erityisesti Heinäveden, Punkaharjun, Savonlinnan ja Saaristomeren maisemat, missä veneiltiin ja telttailtiin joka kesä.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 13.6.2022 at 06:06

   Hahah, kiva kuulla etten ole ainoa, joka ei ollut kuullut näistä etukäteen 😀 Mutta aika hyvin säkin olet näitä ”sokkona” kerännyt 🙂

  Leave a Reply