Suomen suurin matkablogiyhteisö
Unesco Uusimaa

Suomenlinna vain hetki ennen turisteja

3.5.2022

Suomenlinna on varmasti useimmille suomalaisille tuttu – ainakin nimenä. Suomenlinnan rakentaminen alkoi jo 1750-luvulla ja se on yksi maailman suurimmista merilinnoituksista. Rakennuttamisen aloittivat ruotsalaiset, mutta 1800-luvun alussa linnoitus jäi venäläisten haltuun. Vuonna 1991 Suomenlinna liitettiin Unescon maailman­perintö­luetteloon ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä.

Miksi Suomenlinnaan kannattaa suunnata? Siinäpä kysymys, jonka itsekin esitin, kun mieheni ehdotti, että lähtisimme päiväretkelle Suomenlinnaan. En ole mikään Helsinki-fani (päinvastoin!), ja edellisestä Suomenlinnan reissusta oli kulunut niin paljon aikaa, etten enää muistanut paikan kauneutta. Vaikka kuinka yritin, pystyin palauttamaan mieleeni vain äkäiset valkoposkihanhet ja hirveän ryysiksen kesäisenä päivänä. Kuitenkin mieheni mielestä jo se, että lähtisimme kerrankin jonnekin muualle kuin metsään tai suolle oli jo riittävä perustelu. Pah!

Niin me sitten kävimme Suokissa päiväreissulla ja oli ihanaa. Nyt taas muistan, miksi Suomenlinnaan rakastutaan – ja miksi sinne on kiva palata uudelleen vielä vuosien jälkeenkin. Yksi syy on ehdottomasti paikan monipuolisuus retkikohteena: Suomenlinnassa voi viettää juuri niin laiskan tai aktiivisen päivän kuin haluaa. On ihan okei istua piknikillä koko päivä ja nauttia säästä samalla, kun tuijottelee merelle ja bongailee laivoja. Ja vähintäänkin yhtä okei on seikkailla ympäriinsä ja kurkistella linnoituksiin, onkaloihin ja pieniin soppiin, joita alueella riittää vaikka kuinka paljon!

Ja mikä parasta, tähän aikaan vuodesta kaikkialla leijailee vielä erikoinen, odottava tunnelma. Koko saari ihmisiä ja eläimiä myöden tuntuu vasta valmistautuvan kesän sesonkiin ja kaikkialla on ihanan hiljaista ja rauhallista. Suomenlinnan asukkaat ulkoiluttavat koiriaan, mukulakivikaduilla törmää vain muutamiin ihmisiin, eivätkä lokitkaan ole vielä kovin röyhkeitä kerjäysyrityksissään. Suurin osa ravintoloista ei ole vielä edes avannut oviaan tälle vuodelle ja siellä täällä näkyy työmaita, jotka on tarkoitus saada valmiiksi ennen sesonkia. Tuntuu, että olisimme kurkanneet kulisseihin: päässeet näkemään jotain sellaista, mistä kesän vierailijoilla ei ole tietoakaan.

Jos sympaattisesti rapistuneita ja suloisen värisiä taloja ei lasketa, Suomenlinnan parasta antia on mielestäni Kustaanmiekka. Paikka, josta tuli hämmentävän paljon mieleen Tolkienin maailma – ainakin jos rajasi taustalla häämöttävän meren pois häiritsemästä mielikuvia. Intialaiset turistit viheltelivätkin TSH:n tunnusbiisiä kävellessään alueella. Jos olisin yhtään parempi viheltäjä, olisin liittynyt kuoroon itsekin. Vihellystä kuunnellessa melkein odotin, että joku kumpareen pienistä ovista avautuisi, ja Bilbo ystävineen kutsuisi meidät iltapäiväteelle.

Alueen valleilta avautui upeita maisemia sekä merelle että muille saarille. Isot risteilijät lipuivat ohitsemme näyttäen kovin jättiläismäisiltä. Juuri nämä maisemat muistan hämärästi lapsuudestani. Yhtäkkiä muistin myös muurin päällä nautitun jäätelötötterön ja ahtaat onkalot, joihin oli pakko päästä kurkistamaan, vaikka ehkä hieman jännittikin. Ja samanlaiset keltaiset asut, jotka meillä oli siskoni kanssa ja jotka päällä meitä aina luultiin kaksosiksi. Muistoja, joita en tiennyt enää olevan olemassakaan, mutta joista halusin pitää kiinni.

Oli hassua huomata, että Suomenlinna herättää vuosien jälkeenkin samanlaista uteliaisuutta kuin joskus lapsena. Enää en mahdu pienimpiin koloihin, mutta toisaalta en myöskään pelkää niissä asuvia kummituksia. Yhä edelleen nautin merituulesta hiuksilla ja rentoudun katsellessani aaltojen hakkaamista rantakiviin.

Miten Suomenlinnaan oikein pääsee?

Joko innostuit päiväretkestä Suomenlinnaan? Hyvä! Ja mikä parasta, Suokkiin on hurjan helppo mennä. Jotenkin muistelin, että se olisi ollut hankalaa ja kestänyt ikuisuuden, mutta ehkä se on aikoinaan ollut lapsen totuus. Näin aikuisena vartin lauttamatka ei kuitenkaan enää tunnu maailmanlopulta, enkä ehdi kyllästyä sen aikana – toisin kuin lapsena.

Suomenlinnan lautta lähtee siis Presidentinlinnan kohdalta, tien toiselta puolelta. Lipun voi ostaa kätevästi aivan lautan lähtöpaikalta, joten siitä ei tarvitse huolehtia etukäteen. Toki myös HSL:n sovellusta kannattaa hyödyntää, sillä sieltä saa liput halvemmalla. Mieheni ei uskonut, että osaisin käyttää sovellusta, joten hän kävi ostamassa (kalliimmat) liput lippuautomaatista.

Suomenlinnan suosituimmat nähtävyydet

 • Kuninkaanportti on linnoituksen tunnusmerkki. Se rakennettiin aikoinaan linnoituksen edustusportiksi, ja mm. Ruotsin kuningas Adolf Fredrik on kulkenut siitä.
 • Suuri linnanpiha, joka oli valmistuessaan 1760-luvulla linnoituksen pääaukio ja hallinnollinen keskus. Aukiolla sijaitsee Suomenlinnan perustajan, August Ehrensvärdin hautamuistomerkki sekä entisessä Komendantintalossa Ehrensvärd-museo.
 • Suomenlinnan kirkko rakennettiin alunperin sipulikupoliseksi ortodoksikirkoksi. Myöhemmin kirkon ulkoasua muutettiin ja siitä tehtiin luterilainen kirkko. Kirkon tornissa toimii yhä majakka, joka morsettaa H-kirjainta, Helsingin merkiksi.
 • Rantakasarmi, vaaleanpunaiseksi rapattu kaunis pääportti, joka hallitsee Suomenlinnan pohjoisrantaa (eli se ranta, johon HSL:n lautta tuo kävijät Kauppatorilta). Nykyään Rantakasarmissa sijaitsee matkailuneuvontapiste, Suomenlinnan oma panimo, taiteilijaseura sekä kahvila.
 • Telakka, joka on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista allastelakoista. Täällä on myös toiminut aikoinaan Valtion lentokonetehdas, joka on valmistanut maamme ensimmäiset lentokoneet. Nykyään telakan isossa altaassa kunnostetaan puisia purjealuksia.

Yllä mainittujen lisäksi saarelta löytyy ruoka- ja museokauppa, useita kahviloita ja ravintoloita sekä hostelli.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4.5.2022 at 07:50

  Kävin itsekin juuri Suomenlinnassa, vappupäivänä. Suomenlinna oli ainoa Suomen Unesco-kohteista, jossa en ollut aikuisiällä vieraillut aiemmin. Ajankohta oli tosiaan varsin hyvä, sillä paikkoja sai tutkia ihan rauhassa ilman ruuhkia.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 6.5.2022 at 23:26

   Oi että, kuulostaa onnistuneelta reissulta, kun saa olla melko rauhassa ja vieläpä hyvällä säällä! 🙂 Mulla on Suomen Unesco-kohteita vielä rutkasti kiertämättä, mutta pikku hiljaa keräilen niitäkin kasaan!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 10.5.2022 at 18:50

  Kyllä Suomenlinnaan kannattaa suunnata 🙂 Ihan joka vuosi emme ole siellä käyneet, mutta jotenkin säännöllisin väliajoin kuitenkin ja aina retkistä on jäänyt kiva fiilis – ja aina niillä on löytynyt myös jotain uutta!

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 16.5.2022 at 09:48

   Kannattaa ehdottomasti! Uskon, että meidänkin tulee nyt käytyä tuolla useammin, kun taas muistaa paikan kauneuden ja muut hyvät puolet 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 15.5.2022 at 12:57

  Mun mielestä Suomenlinna on Helsingin paras nähtävyys eli se kertoo kaiken, kannattaako sinne mennä vai ei 🙂 Täytyy kyllä tänäkin kesänä itse suunnata sinne joku aurinkoinen päivä 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 16.5.2022 at 09:49

   Tuohon mielipiteeseen on helppo yhtyä! En nimittäin tiedä/muista mitään kovinkaan kivaa paikkaa Helsingistä 😀 Suomenlinna on uskomattoman kaunis ja sen historia tekee paikkaan vielä oman säväyksensä!

  Leave a Reply