Suomen suurin matkablogiyhteisö
revontulet Valokuvaus vinkit

Revontulien kuvaaminen – vinkit aloittelijalle

19.1.2022

Oletko törmännyt somessa kauniisiin revontulikuviin ja haaveilet ehkä itsekin pääseväsi ikuistamaan niitä? Etkö kuitenkaan tiedä, mistä homma kannattaisi aloittaa? Mistä tietää, milloin revontulia näkyy ja missä niitä kannattaisi kuvata? Ei hätää. Kokosin tähän postaukseen vinkkejä aloittelevalle revontulibongarille: apukeinoja, joilla itse pääsin alkuun.

1. Hyödynnä erilaisia sovelluksia

Revontulien ystäville on tarjolla lukuisia eri sovelluksia, ja moni niistä helpottaa (ainakin omasta mielestäni) ihan aloittelijaakin. Itselläni on käytössä Auroras Now! -revontulihälytykset, josta tulee kerran tunnissa ilmoitus sähköpostiin, mikäli revontulien todennäköisyys on koholla. Elin noin vuoden pelkästään tämän hälyttimen varassa, mutta olen kokenut sen siinä mielessä hankalana, etten aina jaksa erikseen kirjautua sähköpostiin (varsinkaan ilta-aikaan). Toki monista sähköposteista on saatavilla erillinen sovellus, jolloin ilmoituksetkin voi ottaa eri tavalla käyttöön.

Tämän vuoden puolella latasin puhelimeeni Aurora Forecastin ja My Aurora Forecastin, joista erityisesti My Aurora Forecast on ollut kovassa käytössä. Tykkään sen helppoudesta ja selkeydestä: kaikki tarjolla olevat jutut aukeavat jopa tällaiselle aloittelijalle helposti. Sieltä näkee kätevästi sijaintitietojen avulla, miten suuri todennäköisyys (%) alueella on nähdä revontulia. Sovelluksesta pystyy hakemaan todennäköisyyksiä myös muilla sijanneilla, ja etusivulta löytyy maailmanlaajuinen listaus paikoista, joissa on paras todennäköisyys nähdä revontulia. Sovellus antaa myös pilviennusteen, joka on tässä touhussa todella tärkeää.

2. Facebook-ryhmistä lisätukea ja apua

Facebook-ryhmät toimivat hyvänä vertaistukena ja inspiraation lähteenä! Liityin viime viikolla moneen ryhmään (Revontulikyttääjät, Revontulibongarit ja Turun seudun revontulikyttääjät), sillä toivoin saavani niistä vinkkejä kuvailuun sekä hyviin kuvauspaikkoihin. Kaikista ryhmistä on ollut näihin apua, ja olen muutenkin tykännyt ryhmien yhteishengestä – mukana tuntuu olevan todella tsemppaavaa ja innostavaa porukkaa, eikä amatöörejä tai uusia tulokkaita katsota kieroon!

Vinkki uudelle ryhmäläiselle: muista lukea ryhmän säännöt ennen ensimmäistä julkaisua!

3. Mieti hyvä kuvauspaikka ennakkoon

Hyviä kuvauspaikkoja kannattaa ehdottomasti miettiä ennakkoon! Kannattaa valita paikka, jossa revontulet todennäköisimmin näkyvät esteettä, ja valosaaste häiritsee mahdollisimman vähän kuvausta. Erityisesti Etelä-Suomessa kannattaa valita paikka, josta on avoin näkymä pohjoiselle taivaalle (esim. pellon eteläinen reuna tai järven eteläinen ranta).

Ensimmäisiin kuviin suosittelen mahdollisimman ”tyhjää” tilaa, jossa taivas näkyy esteettä. Näin voi keskittyä täysillä ikuistamaan nimenomaan revontulia, eikä tarvitse miettiä mitään muuta. Jatkossa kannattaa kuitenkin miettiä, haluaako kuviin revontulien lisäksi jotain, mikä tekee kuvasta entistä mielenkiintoisemman; esimerkiksi revontulia heijastava tyyni järven pinta, avosuo käppyrämäntyineen, teltta tai laavu tunturin kupeessa, tykkylumipuita tai vaikkapa urbaanin kaupunkiympäristön. Horisontista nousevat tunturit ovat myös mielenkiintoisia ja kauniita kuvassa. Pieniä kohteita, kuten ihmisiä, voi valaista esimerkiksi otsalampulla.

4. Hyödynnä (puhelimen) kompassia

Tämä vinkki saattaa olla monelle itsestäänselvyys, mutta mainittakoon se tässä, sillä omaa kuvaamistani se helpotti huomattavasti. Oli nimittäin huomattavasti kivempaa asetella kameraa ja miettiä kuvaa valmiiksi, kun tiesi, mihin suuntaan kamera kannattaa asettaa (eli missä hitossa se pohjoinen on). Ensimmäisellä järvellä kuvasin summamutikassa, ja vaikka luulin tietäväni, missä suunnassa pohjoinen on, niin metsään mentiin ja pahasti.

5. Pue lämpimästi päälle

Tätä(kään) ei voi korostaa liikaa. Revontulijahdissa saatetaan toisinaan seistä tuntitolkulla paikallaan, ja jos auto ei ole lähettyvillä tai vaatetta tarpeeksi, kylmä saattaa iskeä nopeastikin. Olen joutunut muutaman kerran ulkona kuvaillessani palaamaan takaisin kotiin ja hakemaan lisää päällepantavaa, ja totta kai juuri näillä vaatteenhakureissuilla on sitten tapahtunut aina jotain jännittävää tai ainutlaatuista, minkä olisin mieluusti ikuistanut kameran ruudulle.

Kannattaa siis harrastaa kerrospukeutumista, ja ottaa muutama vaatekappale ekstraa vielä reppuun mukaan. Toinen vinkki liittyy käsineisiin: kannattaa pitää varapari hanskoja takin alla (esim. rintaa vasten) mukana lämpiämässä. On kiva vaihtaa uusiin ja lämpimiin hanskoihin, kun kädessä olevat alkavat tuntua liian kylmiltä – ja sormet kohmeisilta.

6. Jalustalla pääsee pitkälle

Tästä voi varmasti olla myös eri mieltä, mutta oma mielipiteeni on, että yö- ja revontulikuvauksessa kannattaa aina hyödyntää jalustaa (tai jotain siihen verrattavaa). Jalustan säädöt ja säätäminen tulisi opetella valoisalla – ja niin hyvin, että se onnistuu myös pimeässä.

7. Pakkaa valmiiksi ja ole ajoissa paikalla

Jos jotain opin ensimmäiseltä revontulikuvaukseltani niin sen, että tilanteet tulevat (ja myöskin menevät) nopeasti. Kannattaakin tehdä kaikki mahdollinen valmiiksi jo ennen iltaa: pakkaa kuvausreppu, lataa akut ja mieti pukeutuminen etukäteen. Tämän lisäksi myös kuvauspaikalla kannattaa olla ajoissa. Suosituimmissa kohteissa saattaa nimittäin olla jopa ruuhkaa. Se tuli huomattua jopa eräällä pienellä paikkakunnalla, jossa olin kuvaamassa. Toki sopu sijaa antaa, mutta onhan se eri asia kuvata ”jonkun selän takaa” kuin aitiopaikalta.

8. Vara-akut mukaan

Kylmässä akkujen kesto saattaa laskea kuin lehmän häntä. Kannattaakin pakata reppuun muutama ylimääräinen akku – ja pitää niitä mahdollisimman lämpimässä. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin se, että kesken parhaan leimun akku simahtaa, ja kuvaaminen jää siihen.

9. Osan revontulista ja niiden väriloistosta näkee vain kameran näytöltä

Luin tästä monta kertaa eri Facebook-ryhmistä ja ihmettelin, miten niin muka revontulet näkyisivät jotenkin kameran näytöltä paremmin. Mutta niinpä vaan jouduin todistamaan tätä itsekin. Esimerkiksi tämän postauksen kuvaustilanne oli sellainen, ettei revontulia erottanut paljain silmin ollenkaan. Välillä taivaanrannassa saattoi nähdä jotain hieman vaaleampaa, joka muistutti lähinnä auton valokeilaa. Sen sijaan kameran näytöllä tilanne oli aivan toinen: värien kirjo oli paljon kirkkaampi.

10. Opettele kameran säädöt jo kotona

Kuten kaikessa kuvaamisessa, kameraan tulisi tutustua jo kotona niin hyvin, että säätöjä on helppo tehdä vauhdilla muuttuvissa tilanteissa. Pakkasyö järven rannalla tai pellon reunalla ei ole oikea paikka alkaa miettiä, miten ISO-arvoa tai aukon kokoa muutetaan, sillä (kuten jo aiemmin kirjoitin) revontulikuvauksessa tilanteet tulevat ja menevät nopeasti.

11. Pikavinkit asetuksiin

En todellakaan ole mikään asiantuntija, mitä tulee kameran asetuksiin. Kuten kerroin, olen itsekin paitsi aloittelija revontulikuvauksen saralla myös äärettömän laiska lueskelemaan mitään liian hifisteleviä tekstejä tai ohjeita, jotka menevät jo ensimmäisten lauseiden kohdalla yli hilseen. Tässä kuitenkin muutama seikka, jotka kannattaa pitää mielessä (ja joista itse suurimman osan unohdin, kun olin niin täpinöissäni revontulista):

 • Keskity tarkennukseen. Pimeässä on vaikeaa tarkentaa automaattitarkennuksella, joten kannattaa käyttää käsintarkennusta ja säätää tarkennus äärettömään. Kannattaa pitää huolta, että tähdet (ja mahdollinen kuu) ovat kuvissa mahdollisimman tarkkoina.
 • Käytä suurta aukkoa ja pitkää valotusaikaa. Revontulia kuvatessa f-luku pidetään pienenä, sillä suurella aukolla (eli pienellä f-luvulla – tämä on aina yhtä hämmentävää) kuvaan tulee paljon valoa, jota yökuvauksessa toki tarvitaan. Valotusajan taas täytyy olla melko pitkä. Tällöin kamera on herkempi tärähdyksille, jolloin jalusta/kolmijalka viimeistään nousee tärkeään rooliin!
 • ISO-asetukset. Tällä tarkoitetaan herkkyyttä, jolla kameran kenno reagoi valoon. Mitä korkeampi ISO-luku on, sitä enemmän kennolle tulee valoa, joten revontulikuvauksessa tulee käyttää mahdollisimman suurta ISO-lukua. Jotta asia ei kuitenkaan olisi näin yksinkertainen, ISOa ei välttämättä kannata nostaa äärimmäisyyksiin, sillä suuri ISO-luku voi tehdä kuvasta rakeisen.
 • Kuvaa RAW-muodossa ja muista jälkikäsittely.

12. Ole itsellesi armollinen ja nauti – yksikään retki ei ole turha

Tämä jos mikä on itselleni ehkäpä jopa se tärkein ohje. Liian usein sitä lähtee suorittamaan kuvausreissua ja unohtaa muuten nauttia retkestä. Onneksi mieheni on loistava siinä, että hän saa aina palautettua meikäläisen maanpinnalle ja muistutettua, mikä elämässä oikeasti on tärkeintä.

Ei siis huolta, vaikket onnistuisikaan taltioimaan ainuttakaan leimua kameraasi. Kuvaa sen sijaan tähtiä ja kaunista yötaivasta, sytytä tulet, nauti eväistä – ja ulkoilmasta ylipäätään.


Siinä meikäläisen ensiohjeet revontulien bongaamiseen ja kuvaamiseen. Toivottavasti saitte tästä vinkkejä omaan tekemiseenne!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.1.2022 at 22:55

  Me ei ollakkaan aiemmin juurikaan kuvailtu revontulia, mutta edellisellä Lapin matkalla intouduttiin kuvailemaan. Jotenkin olen myös ajatellut, että etelässä siihen ei oikein ole mahdollisuutta, mutta näin ei ilmeisesti kuitenkaan ole.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 20.1.2022 at 08:43

   Joo, huomasin itsekin ajattelevani, että revontulet ovat vain Lapissa asuvien etuoikeus, vaikkei näin suinkaan ole! 🙂 Nyt, kun olen alkanut käyttämään noita sovelluksia, niin on tullut huomattua, että ihan hyvin täällä etelässäkin loimuaa!

 • Reply Teija / Lähdetään taas 24.1.2022 at 11:38

  Minä en ole koskaan nähnyt revontulia. Vuosi sitten Saariselällä vasta aamulla huomasimme Instagramista, että taivaalla olisi yöllä ollut mielettömät revontulet. Loppuviikosta ei sitten enää ollutkaan. Täällä Helsingissä en sitten ole vaivautunut valvomaan niin myöhään niitä nähdäkseni 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 24.1.2022 at 12:58

   Joo, mäkin olen etelässä nähnyt revontulia aiemmin joskus lapsuudessa 😀 Mutta noi mun mainitsemat sovellukset on kyllä hyviä, kun niiden avulla saa heti tiedon, kun olisi edes mahdollisuus päästä niitä bongailemaan. Yllättävän paljon tuntuu täälläkin leiskuvan 🙂

 • Reply Martta / Martan matkassa 24.1.2022 at 22:03

  Mä en myöskään oo koskaan nähnyt revontulia! Sama kuin Teijalla, huomaan seuraavana päivänä kun tuttavat ovat laittaneet kuvia, miksi kukaan ei ilmota minulle että nyt näkyy??? Muutama vuosi sitten latasin kanssa tuon Auroras Now, mutta aina kun katsoin sitä, niin näkyvyyttä ei ollut täällä meidän suunnalla, pk-seudulla. Taidampa pistää kokeiluun nuo Appit ja liittyä FB-ryhmään, kiitos vinkeistä! Kivoja nuo sinun kuvat.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 26.1.2022 at 11:43

   Hahhah, kuulostaa niin tutulta! 😀 Mut suosittelen ehdottomasti lataamaan sovelluksen – se helpotti tosi paljon omaa revontulibongailua! 🙂

 • Reply Maapalloilija 25.1.2022 at 19:11

  Hyviä vinkkejä, en ole koskaan päässyt kokeilemaan revontulien kuvaamista, kun meidän yöpyessä lasi-iglussa niitä ei valitettavasti näkynyt. Lapsuudesta muista maalta, että revontulet näkyivät. Täällä kaupungissa pitäisi sitten lähteä valosaastetta pakoon, jotta voisi nähdä niitä.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 26.1.2022 at 11:44

   Mekin on pari kertaa majoituttu lasi-igluun tai vastaavaan revontulien toivossa, mutta kuinkas ollakaan, juuri silloin ei ole näkynyt yhtään mitään 😀 Ja toi on ihan totta, että kaupungista pitäisi päästä tarpeeksi pitkälle pakoon valoja, jotta jotain voisi nähdä.

 • Reply Tanja for Takeoff 28.1.2022 at 01:42

  Hyvä vinkki nuo appit! En ole onnistunut näkemään revontulia ikinä, vaikka niitä on tosiaan Etelä-Suomessakin. Pari kertaa olen nukkunut autuaan tietämättömänä ja lukenut sitten aamulla Facebookista kavereiden päivityksiä, kuinka on ollut poikkeuksellisen upeat revontulet. Hiukan on harmittanut!

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 30.1.2022 at 12:34

   Noi sovellukset on kyllä ihan mieletön apu! 🙂 Esimerkiksi tällä kuvauskerralla, josta postauksen kuvat ovat, en olisi millään uskonut, että täällä voisi nähdä yhtään mitään, kun oli jotenkin niin harmaata. Mutta kannatti luottaa sovellukseen (ja kameraan)! 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka 28.1.2022 at 09:42

  Sattumalta juuri kuuntelinkin Areenasta Puoli seitsemän -ohjelman, jossa Hannu Hautala oli vieraana ja jäi mieleeni häneltä lause, että koska hän vanhan kaartin kuvaajana kuvaa vain filmille, niin revontulien osalta hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla digikuvaajien kanssa! Ilmeisesti revontulet ovat tämän mukaan kohde, jossa digikamerat peittoavat vanhat kamerat oikein kunnolla 🙂

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 30.1.2022 at 12:35

   Täytyy itsekin kaivaa tuo jakso käsiini 🙂 Ja uskon tuon digi- ja filmikuvaamisen eron tässä! En usko, että revontulia saa filmille kunnolla tallennettua – kun ei niitä meinaa nähdä välttämättä itsekään 😀

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 29.1.2022 at 09:40

  Kiitos vinkeistä! Pitääkin liittyä Turun seudun Aurora faceen.
  Yhtenä iltana seurasimme tuota revontulikarttaa. Koko illan siellä tietoa, että ei nähtävissä. Aamulla kun katsoin oli sittenkin. Hiukan harmitti, kun melkein oltiin jo menossa.
  Lapsena muistaisin, että iltasella ihan täällä etelässä saattoi joskus revontulia nähdä. Jäänyt mieleen jokunen luistelukerta kylän lammella.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 30.1.2022 at 12:37

   Kiva, että vinkeistä oli apua! Ja tervetuloa Turun seudun bongareihin 🙂

   Mä katson sovelluksesta yleensä vaan sen prosentuaalisen todennäköisyyden, joka juuri omassa sijainnissa on. Ja se on kyllä yleensä pelittänyt vallan mainiosti 🙂 Joskus pienet prosentit vaan vähän hämää. Esimerkiksi 7 % todennäköisyys voi tuntua pieneltä, mutta olen ainakin itse onnistunut silloin bongailemaan revontulia 🙂

 • Reply Paula - Gone with the Gastons 29.1.2022 at 18:25

  Kiitos näistä vinkeistä. Seuraavalla kerralla kun ollaan Suomessa talvella, niin ohjelmassa on ehdottomasti revontulien metsästystä. Viime reissulla ei onni ollut myötä, emmekä nähneet niitä vaikka olimme Lapissa. Amerikkalainen mieheni oli tosi pettynyt, ja leikkisästi totesi, että me suomalaiset ollaan vaan keksitty koko revontulet… ha ha. No, ehkäpä hänkin ne joskus vielä onnistuu näkemään.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 30.1.2022 at 12:39

   Mahtavaa kuulla, että vinkit menevät käytäntöön! 🙂

   Eiiikä, voin vaan kuvitella miehesi pettymyksen! Kieltämättä olin itsekin viime vuonna varsin katkera, kun Saariselällä ei loimunnut ollenkaan, vaikka kaikki muut tuntuivat bongailevan sieltä revontulia harva se päivä 😀 Toisaalta silloin mulla ei ollut kaikki sovellukset vielä käytössä, joten on ne saattaneet mennä puhtaasti ohikin… Tiedä näistä!

   Tsemppiä bongailuun, kun Suomeen taas tulette 🙂

  Leave a Reply