Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kanta-Häme vinkit

Tiirinkosken tehdas Hämeenlinnassa – pysähdy täällä

14.10.2021

Kun on käytännössä koko aikuisikänsä asustanut Turussa, ruuan ja juoman luvatussa maassa, jonka kadun ja joen varret ovat täynnä toinen toistaan persoonallisempia ravintoloita ja kahviloita, sitä on ehkä huomaamattaan tullut hieman ronkeliksi. Ronkeliksi siinä mielessä, että enää pelkkä kiva astiasto kahvilassa ei säväytä, vaan paikalta haluaa paljon enemmän.

Hämeenlinnan ruoka- ja kahvilakulttuuri on jäänyt harmittavan vähälle, mutta kun nyt vihdoin löysin suosittelujen kautta varsinaisen helmen, halusin heti päästä jakamaan sen myös teille. Ehkäpä sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy samanlaisia haihattelijoita, jotka haluavat juoda chai lattensa kivassa ympäristössä, kauniiden koriste-esineiden ympäröimänä ja poiketa sen jälkeen pihalle rapsuttelemaan lampaita.

Mikä Tiirinkosken tehdas siis on? Se on sopivan harmoninen sekamelska kauppaa, kahvilaa ja maatilaa. Paikka, jossa voisi käyskennellä tuntikausia, sillä joka kulman takana tuntuu olevan jotain uutta ja jännittävää. Paikka, missä voi hetken kuvitella olevansa maatalon isäntä tai emäntä, ja jonne on hurjan helppo tulla ja aavistuksen vaikeampi lähteä. Paikka, jossa voi rakastua palavasti maljakkoon (näin kävi minulle), nauttia härkäpapujauhoista valmistettuja vohveleita ja ostaa oman tilan tuotteita kotiin. Paikka, joka on sopivasti persoonallinen, mutta kuitenkin loppuun asti mietitty.

Tiirinkosken pihapiiristä löytyy myös monenlaisia eläimiä: parisataa lammasta, ylämaankarjaa, kissoja, koiria ja kanoja. Se, mikä erityisesti ilahdutti, oli eläinten laidunten koko. Kerrankin näki lampaita ja karjaa, joilla oli oikeasti lääniä liikkua. Luin nettisivuilta, että lampaat ovat alkuperäisrotuisia Ahvenanmaan saaristolampaita sekä jalostettuja Gotlannin turkislampaita. Lampaat hyödynnetään tilalla monipuolisesti, sillä niistä saatavat villa, talja ja liha ovat myynnissä myymälässä.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.10.2021 at 23:07

  Käytiin juuri pari viikkoa sitten Hämeenlissanna, mutta en ollut kuullutkaan tästä paikasta. Aika paljon oli meidän päiväretkellä ohjelmaa, mutta jos paikka olisi ollut itselleni tiedossa, niin voi hyvinkin olla, että olisi tullut käytyä. Täytyy jatkossa pitää joka tapauksessa paikka mielessä, sillä Hämeenlinnassa tulee jatkossakin käytyä.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 16.10.2021 at 04:22

   Itsekään en ollut lukenut paikasta aiemmin mistään – ja samaa sanoi moni hämeenlinnalaistuttuni (ihmiset, jotka ovat asuneet täällä koko elämänsä) :/ Onneksi puskaradio toimii 😀

 • Reply Sandra/ The Present is Perfect 19.10.2021 at 15:21

  Kävin myös Hämeenlinnassa muuten vain -matkalla, ja päädyin yllättävän jees kahvilaan brunssille. En kuollaksenikaan muista paikan nimeä, mutta ihan keskustan tuntumassa se oli. Tuo on ilmeisesti hieman keskustan ulkopuolella? Kivan näköinen paikka kieltämättä!

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 25.10.2021 at 06:05

   Voi hitsit, olisin mielelläni kuullut lisää hämeenlinnalaisia kahvila-, brunssi- ja ravintolasuosituksia! Tuuthan kertomaan, jos muistat? 😀 Ja joo, tää sijaitsee noin 7 kilometrin päässä keskustasta 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 19.10.2021 at 15:32

  Joskus on Hämeenlinnan kohdalla mietitty pysähdyspaikkaa pohjoisen suunnalta kotiin päin ajellessamme ja ainahan se olisi kiva löytää jotain muuta kuin joka paikassa samanlainen ABC. Pitää siis pitää mielessä!

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 25.10.2021 at 06:05

   Kiva kuulla, että paikka herätti kiinnostusta 🙂

 • Reply Tdrhi 21.10.2021 at 09:48

  Kiitos vinkistä, ollaankin tässä harkittu Hämeenlinnan matkaa ensi viikolla.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 25.10.2021 at 06:06

   No niin, toivottavasti ehditte piipahtaa myös tuolla 🙂

 • Reply miffas 22.10.2021 at 11:39

  Tuo on niin kiva paikka! Itelläkin kesti ikuisuus mennä sinne, vaikka vuosia ajelin Hki-Tre väliä suht useinkin Tampereella opiskellessa. Täytyy kyllä seuraavan kerran ohi ajaessa taas mennä, tuollaset kahvila-myymälät on ihan parhaita.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 25.10.2021 at 06:07

   Niin on! Todella sympaattinen ja persoonallinen 🙂

  Leave a Reply