Lofootit Matkustaminen Norja road trip

Viisi vinkkiä Norjan road tripille

5.1.2021

Päätin aloittaa Norjan road trip -postaussarjan listaamalla muutamia hyviä vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon joko ennen reissua tai sen aikana, mikäli suuntaa autolla Lofooteille.

1. Facebook-ryhmistä vinkkejä ja vertaistukea teltta- ja kuvauspaikkoihin. Olen todella laiska liittymään mihinkään Facebook-ryhmiin ja monesti jätänkin liittymispyynnöt lähettämättä, koska en näe niissä mitään järkeä. Ennen Norjaa liityin kuitenkin Suuntana Pohjois-Norja -nimiseen Facebook-ryhmään. Ryhmä on todella aktiivinen, ja sieltä saa kysymättäkin hyviä vinkkejä esimerkiksi teltta- ja kuvauspaikkoihin liittyen. Lisäksi ryhmässä voi huoletta kysellä niitä vähän hassumpiakin kysymyksiä Norjasta ja matkailusta – apua löytyy aina.

2. Park4night-sovellus apuna telttapaikan metsästyksessä. Sovellus pelasti meidät monelta hukkakilometriltä ja säästi hurjasti aikaamme. Sovelluksesta voi hakea käyttäjien lisäämiä leiriytymispaikkoja tietyltä alueelta. Merkintöihin saa lisättyä kommentteja ja kuvia, jotka antavat hieman osviittaa siitä, mitä on luvassa. Lisäksi  sovelluksesta löytyy retkeilijälle tärkeää tietoa esimerkiksi pohjista (kivipohja, hiekkapohja, nurmikko jne.). Osa leiriytymispaikoista on tarkoitettu vain asuntovaunuille ja -autoille, mutta tällaiset paikat on merkattu erikseen. Sovellus oli reissun pelastus, ja sen ansiosta yövyimme joka yö kivoissa paikoissa ympäri Pohjois-Norjaa. Voin siis suositella tätä lämpimästi kaikille Norjassa telttaileville ja autossa nukkuville!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kuntoile ennen reissua, mikäli haaveilet vuorten valloittamisesta. Tämä! Itse ajattelin olevani ihan ok kunnossa, kun olin vaellellut koko kevään ja kesän pitkiäkin lenkkejä rinkka selässäni, mutta totuus lävähti Norjassa vasten kasvoja. Vaikka nousut eivät välttämättä ole pitkiä, ne ovat usein todella jyrkkiä ja reitit ovat yleensä luonnontilaisia eli kaukana suomalaisista huolletuista pitkospuista ja portaista. Esimerkiksi portaat saattavat olla luonnonkivistä rakennetut, jolloin askellukset eivät tietenkään ole tasaisia. Kunnon lisäksi monille reiteillä tarvitaan myös jonkinlaista kartanluku- ja suunnistustaitoa, sillä reitit eivät useinkaan ole kovin hyvin merkittyjä. Kannattaa siis kotona hieman tutkailla karttaa ja palautella mieleen, miten sitä kompassia luettiinkaan, jos taito on jostain syystä päässyt ruostumaan.

4. Osta ruuat Suomesta ja tankkaa auto Suomen puolella. Näin voit säästää kunnon summan. Tankkauksen lisäksi ostimme vielä 20 litran kanisterin ja täytimme sen dieselillä ennen rajan ylitystä. Myös elintarvikkeet kannattaa ostaa kotimaasta, sillä ruoka on Norjassa tunnetusti kallista: ruuan ja alkoholin hinta Norjassa oli ainakin vielä maaliskuussa 63 % EU:n keskitasoa korkeampi. Norjassa on myös paljon pieniä kauppoja, ja tämä näkyy sekä valikoimassa että hinnassa. Prisman tai Citymarketin kaltaisista isoista marketeista voi siis vain haaveilla…

5. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: jätä tilaa spontaaniudelle. Norjassa (tai ainakaan meidän reissullamme) mikään ei mennyt, kuten alunperin olimme suunnitelleet. Ensinnäkin alati vaihtuva sää saattaa tehdä reissusta hankalan, jos se on aikataulutettu minuutilleen. Armoton auringonporotus saattaa minuuteissa vaihtua järkyttävään sadekuuroon tai kaunis kesäpäivä muuttua hetkessä kunnon myrskyksi.  Sateet voivat kestää jopa viikkoja, joten voi olla, että ne ajoittuvat juuri omalle reissulle. Tällöin viimeistään mitataan, onko matkailijalla tarpeeksi huumoria mukana.

Sään lisäksi pitkät välimatkat (, jotka voivat näyttää kartalta katsottuina naurettavan lyhyiltä) saattavat aiheuttaa päänvaivaa. Lyhyiltä ja nopeilta vaikuttavat etäisyydet voivat olla kaikkea muuta, ja mutkaisilla vuoristoteillä sattuu ja tapahtuu helposti. Ja vaikkei sattuisikaan, niin Norjan upeat maisemat lumoavat kaikkialla, joten niiden ihailulle kannattaa myös varata aikaa.

Yleisesti voisikin kai sanoa, ettei Norjaan kannata lähteä pipo liian kireällä tai aikataulu liian tarkasti suunniteltuna: kaikki menee kuitenkin luultavasti mullinmallin – jos ei kanssamatkustajien niin viimeistään luontoäidin toimesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sellainen oli oma listaukseni. Minkälaisia vinkkejä teiltä löytyy Norjan reissuun tai yleisesti auto+teltta -yhdistelmään liittyen?

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 5.1.2021 at 23:40

  Tuo Facebook-ryhmiin liittyminen voisi olla hyvä idea! Olen tosi laiska siinä eikä minulle itse asiassa ole edes henkilökohtaista Facebook-tiliä. Meillä on yleensä hotellit varattuna aina etukäteen ja suunnitelmat tehty varsin yksityiskohtaisesti. Yleensä ei siis ole tilaa spontaaniudelle. Suosituissa paikoissa on ongelmana se, että hotelleista ei löydy yleensä huoneita, jos niitä ei ole varannut etukäteen. Tämä vuosi oli poikkeus ja hyödynnettiin Alpeilla ollessamme parhaimmillaan 75 %:n tarjouksia.

  • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 6.1.2021 at 00:30

   Joo, tuo vinkkaamani Facebook-ryhmä on todella aktiivinen ja siellä on pääsääntöisesti aina hyvä tunnelma 🙂

   Heh, olemme siinä suhteessa hieman erilaisia matkaajia. Menen enemmän fiiliksen mukaan, enkä oikeastaan koskaan stressaa majoituksista etukäteen. Toisinaan se saattaa kostautua (, kuten Kroatiassa, jossa meinasimme joutua rannalle nukkumaan), mutta toisaalta taas… kokemuksia, kokemuksia 😀

   Norjassa olimme tosiaan teltan kanssa liikkeellä, joten hotelleista tai ruuhka-ajoista ei onneksi tarvinnut huolehtia. Vallitsevasta tilanteesta johtuen elokuussa Norjassa oli myös todella hiljaista.

 • Reply Maapalloilija 10.1.2021 at 19:28

  Noi pari ekaa vinkkiä olisivat kyllä viime kesänä olleet itselleni tarpeen Lofooteille, no ensi kertaan sitten 🙂

 • Reply Anne / Elämää Nomadina 11.1.2021 at 13:32

  Hyviä vinkkejä! Budjettimatkaajalle Norja on tosiaan kallis, ja auto+teltta kombolla voi säästää paljon, ja myös niin kuin sanoit, varaamalla ruokatarvikkeita ja polttoainetta. Tuo Park4night-sovellus on ollut meillä käytössä ainakin Ranskassa ja Espanjassa, ja sieltä tosiaan voi löytää loistavia, maksuttomia yöpymispaikkoja. FB-ryhmiin olen itsekin ollut hieman saamaton liittymään, mutta niistä voi saada tosi hyviä vinkkejä, ja näin pidempään tien päällä olleena FB:n kautta on ollut kiva myös sopia tapaamisia ulkomailla asuvien suomalaisten kanssa.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 13.1.2021 at 11:09

  Yhdyn ehdottomasti tähän ajatukseen facebook-ryhmistä ja laiskuudesta niihin liittymisessä. Minusta tuntuu, että tuskastun niihin ryhmiin, joihin jo kuulun, kun sen sijaan pitäisi vähän ahkerammin vaihtaa ryhmiä juuri senhetkisen tilanteen mukaan. Olen esimerkiksi kuulunut Thaimaa-ryhmään jo vuosia, vaikka edellisestä matkasta sinne on viisi vuotta aikaa. Ehkä siitä voisi suosiolla luopua ja liittyä johonkin vähän ajankohtaisempaan 🙂

  Minä myös olen ottanut Norjaan aina reilusti ruokaa mukaan. Me kyllä käytiin ostoksilla myös Svolvaerissa isommassa marketissa, mikä ei ollut pahan hintainen – etenkään, kun ei tarvinut ihan kaikkea ostaa. Svolvaerissa myös kävin vaihdattamassa autoon lampun – kokonaiskustannus lamppuineen oli 10 euroa eli en mennyt konkurssiin.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 14.1.2021 at 19:56

  Vaikka ollaan jo nelisen kertaa suunnattu pohjois-norjaan, tuli tässäkin uusia vinkkejä, kiitos! Kai sitä jotenkin sokaistuu omaan tapaan matkustaa ja tekee kaikki aina samalla tavalla 😀 Tuo FB-ryhmä on kyllä tosi hyvä ja erittäin aktiivinen, ehkä liiankin paljon tulee sieltä tietoa, etten edes jaksa sitä enää seurata (oon kyllä mukana siellä..). Tota sovellusta oltais kyllä monet kerrat kaivattu, sillä ollaan kyllä tuhlattu tunteja siihen ku ollaan etsitty sopivaa telttapaikkaa. Ruoat ollaan otettu mukaan kotoa, mut viimeks täydennettiin paikan päällä ja kallistahan se oli!

 • Reply Sandra / The Present is Perfect 15.1.2021 at 09:33

  Laitoin tän postauksen itselleni muistiin! Ollaan suunniteltu, että lähdetään siskon ja sen poikakaverin kanssa porukalla Pohjois-Norjaan autolla ensi kesänä. Tämä postaus on sitten hyödyllinen. Toi FB-ryhmä pomppaili mulle suosituksena koko kesän :D, nostattaa matkakuumetta.

 • Leave a Reply