Suomi

MIKÄ IHMEEN ÄÄNIMALJAHOITO?

10.2.2019

Ennen kuin alan jakaa Viron vinkkejä, halusin kirjoittaa teille eräästä elämyksestä ihan täällä Suomessa. Pääsin nimittäin tammikuun lopussa työn kautta kokeilemaan jotain aivan uutta ja halusin ehdottomasti jakaa tämän kokemuksen myös tänne blogin puolelle. Kyseessä oli siis äänimaljahoito, jota pääsin testaamaan piispanristiläisessä BodyPopissa (Betonimiehenkatu 5). Kyselin aiemmin myös Instagramin puolella, kuinka moni teistä seuraajista oli kuullut äänimaljahoidosta aikaisemmin. Suurin osa ei ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä hoidosta, mutta koska se tuntui herättävän laajalti mielenkiintoa, ajattelin avata aihetta myös täällä blogin puolella.

Vaikka äänimaljahoito onkin monille vieras, sen historia yltää yli 5000 vuoden päähän. Idän kulttuureissa uskottiin maailman saaneen alkunsa alkuvärähtelystä ja että tämänkaltaisilla värähtelyillä olisi parantavia vaikutuksia. Vaikka äänimaljahoidon alku onkin ollut uskonnollissävytteinen ei nykyisellä hoidolla kuitenkaan ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Äänimaljahoito syvärentouttaa ja sen avulla hoidetaan kokonaisvaltaisesti mieltä ja kehoa. Esimerkiksi uniongelmista, stressistä ja lihassäryistä kärsineet ovat kokeneet saaneensa äänimaljahoidosta apua ongelmiinsa. Ja koska hoito sopii kaikenikäisille, sitä käytetään myös yhtenä hoitomuotona ylivilkkaille lapsille.

Hoito suoritetaan vaatteet päällä joko lattialla tai hierontapöydällä maaten. BodyPopissa hoidot tehdään lattialla joogamaton päällä. Hoitohuoneessa tuoksui laventeli ja hämärää huonetta valaisivat vain seinänvierustojen tuikkurivit. Makasin ensin mahallani, ja hoitaja alkoi lyömään lattialla olevia maljoja iskimellään. Jokaisesta maljasta lähti oma yksilöllinen äänensä, joka muistutti etäisesti kirkonkelloja. Ensin värähtely tuntui tosiaan lattian kautta, mutta pian osa maljoista nostettiin ala- ja yläselän päälle sekä käsille ja jalkapohjille. Tällöin maljat tuottivat vaatteidenkin läpi lämmöntunnetta, joka rentoutti entisestään. Huomasin myös, että värinä teki hyvää alaselän särylle. Hoidon jälkeen sainkin kuulla, että maljoista lähtevä värinä tosiaan saa solujen nesteet liikkeelle, joka taas rentouttaa lihaksia ja helpottaa lihassärkyä. Lopuksi käännyin vielä selälleni ja sain kaksi maljaa ylävartaloni päälle. Maljojen kumahtelua kuunnellessa vaivuin taas nopeasti horrokseen.

Tunnin kuluttua hoito alkoi lähestyä loppuaan, ja hoitaja kumautteli uutta, huomattavasti muita korkeammalta soivaa maljaa, joka kutsui minut hellästi takaisin tähän paikkaan ja aikaan. Hoitotuokion jälkeen olo oli samaan aikaan rentoutunut ja pirteä. Nukuin myös hoitoa seuranneen yön todella hyvin eikä nukahtamisen kanssa ollut mitään ongelmia. En tosin tiedä johtuiko tämä hoidosta vai siitä, etten illalla ollut normaaliin tapaan kännykällä ja/tai koneella juuri ennen nukkumaanmenoa, kuten normaalisti…

Kaiken kaikkiaan hoidosta jäi positiivinen fiilis. Lisäksi hoidon tehnyt Jenni oli todella ihana persoona, ja hänen pelkkä olemassaolonsa tuntui jotenkin rauhoittavalta. En kuitenkaan usko, että itselläni olisi tarvetta tällaiselle hoidolle viikottain tai edes kuukausittain, mutta kivana irtiottona ja arjen spesiaalina se kyllä toimi loistavasti.

Lopuksi haluaisin vielä tietää, onko äänimaljahoito teille tuttu jo entuudestaan?

8 Comments

 • Reply Inka / Ollaanko Jo Perillä 10.2.2019 at 15:56

  Tätähän olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan! Varmasti ihan omanlainen elämyksensä ja varmasti olisi ihan huippua päästä kokemaan tämä hoidon alkulähteellä. 🙂

  • Reply EVE / REISSUKUUME 14.2.2019 at 11:27

   Heh, varmasti hoito tuntuisi entistä ”hienommalta”, jos sen pääsisi kokemaan alkuperäisessä ympäristössä:)

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 10.2.2019 at 19:31

  Itse olen muutaman kerran käynyt. Hieno rentoutumismuoto.

  • Reply EVE / REISSUKUUME 14.2.2019 at 11:25

   Jep, hoidon aikana kun on pakko vaan olla 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 12.2.2019 at 13:35

  Enpä ole koskaan kuullutkaan ja tietyllä tapaa skeptisesti tällaisiin asioihin suhtautuvana enpä taida kokeillakaan … Löytyisiköhän tieteellistä näyttöä siitä, että tämä tehoaa johonkin … siis vaikka verrattuna siihen, että saman ajan vaan makailee hiljaisessa huoneessa. 🙂 🙂 🙂

  • Reply EVE / REISSUKUUME 14.2.2019 at 11:22

   Kuten kirjoitin, niin moni on _kokenut_ saavansa apua ongelmiinsa 🙂 Oman kokemukseni mukaan äänimaljahoito rentoutti, mutta toki se voi johtua myös siitä, että tunnin ajan tuli keskityttyä ihan vain olemiseen (eikä esim. kännykän näpräykseen tai kanavasurffailuun).

 • Reply Eve, Jetlaggies 12.2.2019 at 13:55

  Oho, ihan vieras juttu tämä äänimaljahoito. Tätä olisikin todella jännä kokeilla – ja vielä enemmän mielellään jossain kaukana eksoottisessa paikassa:) Laitetaanpa korvan taakse, jos joskus vielä uskaltautuisi.

  • Reply EVE / REISSUKUUME 14.2.2019 at 11:20

   Joo, mulle myös aivan uusi tuttavuus! Suosittelen, onhan se omanlaisensa elämys kuitenkin 🙂

  Leave a Reply