Suomen suurin matkablogiyhteisö
Praha Tšekki

Vinkkejä Prahaan

1.2.2019

MATKUSTUS JA LIIKKUMINEN

Lensimme Prahaan Czech Airlinesilla. Olihan kone aikamoinen sillipurkki, ja vaikken itse edes omista mitenkään kovin pitkiä kinttuja, niin välillä tuntui, että istuin ihan polvet suussa… Lentoaika oli kuitenkin vain reilut kaksi tuntia, joten en valita.

Prahassa liikuimme paljon julkisilla. Ostimme heti lentokentältä kolmen vuorokauden liput, jotka kävivät sekä metroihin, paikallisbusseihin että ratikoihin. Kolmen vuorokauden lippu maksoi noin 12,40 euroa, ja suosittelen lämpimästi sen ostamista, mikäli edes epäilee liikkuvansa hieman enemmän julkisilla Prahan reissunsa aikana. Lippuautomaatin olisi pitänyt toimia myös kortilla maksettaessa, mutta jostain syystä se ei ainakaan kyseisenä päivänä huolinut yhtäkään korttia. Kun lopulta sitten maksoimme käteisellä, saimme lippuautomaatista liian vähän vaihtorahaa takaisin…

Lentokentältä keskustaan kulkee kolmen minuutin välein bussi numero 119, jolla pääsee Nádraží Veleslavín -metroasemalle (päätepysäkki). Sieltä on helppo vaihtaa ratikkaan tai metroon – riippuen siitä, minne päin keskustaa on suuntaamassa. Bussimatka lentokentältä metroasemalle kesti noin 40 minuuttia, jonka jälkeen vaihdoimme noin 20 minuutiksi ratikan kyytiin, jotta pääsimme suoraan hotellillemme. Ensimmäistä kertaa bussiin (tai muuhun kulkuneuvoon) hypätessä on tärkeää muistaa leimata matkalippu – siitä ollaan Prahassa tarkkoja, eivätkä turistit saa tässä mitään ”etuoikeuksia”.

Me liikuimme lomamme aikana julkisilla p-a-l-j-o-n. Sen perusteella voin sanoa, että julkinen liikenne toimii Prahassa todella hyvin. Junat, metrot ja ratikat pysyivät koko ajan hyvin aikataulussaan, ja pysäkit on merkitty todella selkeästi, joten liikkuminen on vaivatonta. Ratikoissa ja busseissa on selkeät ”pysäkkikartat” seinillä, jonka lisäksi valotauluun ilmestyy aina tieto seuraavasta pysäkistä. Ulkona pysäkeiltä taas löytyy katosten vierestä isot tolpat, joissa näkyy bussien ja ratikoiden numerot. Niin helppoa! Plussaa myös siitä, että ratikoita ja busseja kulkee koko ajan emmekä ikinä joutuneet odottamaan pysäkillä muutamaa minuuttia kauempaa.

MAJOITUS

Kuten aiemmin kirjoitin, varasimme hotellin tosiaan viime tipassa. Majapaikaksi valikoitui Residence Vysta (U Výstaviště 764/13), joka sijaitsi parin kilometrin päästä vanhastakaupungista. Etäisyys ei kuitenkaan haitannut, sillä aivan hotellin edestä kulki ratikoita, kun taas rakennuksen takaa löytyi metroasema. Tämä ei onneksi kuitenkaan tarkoittanut sitä, että alue olisi ollut jotenkin rauhaton – päinvastoin. Itse asiassa ulkona ei koskaan näkynyt ketään.

Huone itsessään oli ihan perus hotellihuone parisänkyineen ja telkkareineen. Kylpyhuone oli iso ja siisti – siitä plussaa. Mitään ylellisyyksiä huoneesta ei löytynyt, emmekä sitä tietenkään odottaneetkaan. Sänky tosin ansaitsee erityismaininnan, sillä en ole pitkään aikaan päässyt nukkumaan yhtä mukavasti!

Hotellihuoneen hintaan kuului myös aamupala hotellin alakerrassa. Ainakin meidän mittapuullamme aamupala oli riittävä: Tarjolla oli leipiä, erilaisia levitteitä, juustoa, kinkkua, vihanneksia, muroja, mysliä, muutamia erilaisia jogurtteja, nakkeja, kananmunia, hedelmiä sekä tietenkin teetä, kahvia, kaakaota ja kolmea erilaista mehua. Jälkiruokana oli joka aamu erilaisia (suklailla täytettyjä) leivonnaisia. Aamiainen oli niin kattava, että pärjäsimme sillä pitkälle iltapäivään ennen kuin nälkä iski uudelleen.

Mikäli siis etsii rauhalliselta alueelta itselleen ihan tavallista hotellia ilman sen kummempia krumeluureja eikä julkisilla liikkuminen ole ongelma, Residence Vysta on juuri sopiva majoituspaikka! Hotellin henkilökunta oli todella mukavaa ja auttavaista, ja muutenkin kaikki sujui hotellilla todella hyvin. Voimme siis aidosti suositella tätä paikkaa Prahaan matkaaville!

RUOKA

Kuten moni varmasti tietää, Prahassa on todella halpaa ruokaa (ja varsinkin olutta) Suomeen verrattuna. Tämän takia onkin helppo mennä lähes mihin tahansa ravintolaan syömään, sillä loppulasku näyttää lähes poikkeuksetta halvalta. Me olemme matkaajina tosiaan sellaisia, ettemme jaksa kauheasti perehtyä ravintoloihin etukäteen. Emme oikeastaan koskaan etukäteen mieti ruokailuitamme, vaan vasta sitten, kun vatsa alkaa kurnia alamme katsella ympärillemme ja miettiä, minne sitä oikein suuntaisi. Välillä tämä johdattaa meidät kivoihin ruokapaikkoihin ja toisinaan taas niihin vähemmän kivoihin ja ei-niin-viihtyisiin…

Ensimmäiset suosittelut menevät yksinkertaisesti katuruualle. Ympäri kaupunkia löytyy erilaisia kojuja, joista voi ostaa esimerkiksi hotdogeja ja peruna-annoksia erilaisilla täytteillä. Söimme puoliksi tuollaisen hodarin, johon valitsimme lisukkeiksi muun muassa hapankaalia ja voi että, oli kyllä todella hyvää! Sämpylän välissä ollut makkara oli myös todella maukas. Jos siis olet lihansyöjä, kannattaa Tšekissä ehdottomasti maistella makkaroita – ne painivat ihan eri sarjassa suomalaisten lajitovereidensa kanssa. Kasvissyöjille ja vegaaneille taas hyvä uutinen on se, että todella monessa paikassa on sekä kasvis- että vegevaihtoehtoja tarjolla. Bongasimme useammalta kadulta myös vegeravintoloita, joten tyhjin vatsoin ei kenenkään varmasti tarvitse kaupungista poistua. Hodareiden lisäksi söimme myös tuollaisen ”perunalastutikun”, jonka nappasimme Prahan linnan läheltä. Perunalastut maistuvat kotitekoisilta sipseiltä eli hyvää oli sekin! Kaduilla tuoksuu myös hieman korvapuustilta, sillä ympäri Prahaa on pystytetty trdelnik-kojuja, joissa myydään kanelipullakierteitä. Asiakkaat saavat valita kierteisiin haluamansa täytteen monien eri vaihtoehtojen joukosta. Odotimme kovasti, että pääsisimme maistelemaan tätä herkkupullaa, mutta valitettavasti aina kaupungilla kierrellessämme olimme niin täynnä, ettemme yksinkertaisesti jaksaneet kertaakaan syödä kierrepullaa. Näin jälkikäteen ehkä hieman harmittaa, sillä ainakin tuoksu oli taivaallinen! Katukojuista saa myös kuumaa alkoholilla terästettyä glögiä. Me ostimme kupillisen, mutta se tuntui hieman liian tujulta, ja jätimme sen lopulta juomatta…

Katuruuan lisäksi ehdimme toki käydä kokeilemassa pari eri ravintolaakin lomamme aikana. Ensimmäisenä iltana hairahduimme johonkin turkkilaiseen kebab-pitseriaan (ei näin). Tilasin itselleni epämääräisen näköisen sekasotkupitsan, joka kuitenkin yllätti positiivisesti. Mieheni, joka tilasi pitsan sijaan kebabin kehui, ettei ole koskaan syönyt yhtä hyvää kebabia. Mies haikailee vieläkin Prahakebun perään, joten kai se on uskottava, että erityisen hyvää oli. Valitettavasti en kuollaksenikaan muista paikan osoitetta tai edes nimeä… Aiemmin mainituista syistä johtuen yritimme käydä samaisessa paikassa vielä viimeisenäkin iltana (, kun nälkäkiukku oli ottanut vallan emmekä halunneet arvailla jotain uutta ruokapaikkaa). Marssimme reippaina sisään ja teimme saman tutun tilauksen, mutta kuinka ollakaan, paikasta ei sinä iltana saanutkaan pitsaa?? Pelkkä kebab olisi kyllä onnistunut. Ei tullut kauppoja.

Onneksi läheltä kebab-pitseriaa löytyi Motoburger (Komunardů 1001/30), johon eksyimme hieman vahingossa. Kannatti eksyä, sillä paikka oli todella viihtyisä ja palvelu hyvää. Hampparit ansaitsisivat myös monen monta ylistyssanaa, mutta jostain syystä en nyt oikein keksi tarpeeksi hyviä adjektiiveja kuvailemaan makuelämystämme (tämän takia en ole ruokabloggaaja). Kannattaa kuitenkin ehdottomasti käydä kokeilemassa! Ainoat miinuspisteet paikalle tulee siitä, että hinnoittelu oli hieman sekava. Esimerkiksi ranskalaiset eivät kuuluneet ateriaan, mutta ne tuotiin osana annosta ilman, että olisimme niitä tilanneet. Sama juttu dippien kanssa: vaikka sanoimme, ettemme tarvitse dippejä saimme ne silti. Minulle sanottiin, että dippi kuului ateriaan ja miehelleni se tuotiin ilmeisesti muuten vaan. No, jännästi kuitenkin laskulla dipit oli laskutettu erikseen. Pikku juttuja, mutta kieltämättä jäi vähän huijarivibat tästä(kin) paikasta. Lasku ei kuitenkaan näistä ”lisäosista” huolimatta ollut todellakaan iso (ateriamme maksoivat yhteensä alle 20 euroa), joten eivätpä nuo pienet erikoisuudet jääneet kaivelemaan.

Toisena iltana halusimme testata vaihteeksi jotain tšekkiläistä, joten suunnistimme hieman epämääräiseen ravintolaan, joka sijaitsi melko kaukana hotelliltamme. Olimme paikasta aluksi todella innoissamme, sillä se oli täynnä paikallisia. Tilasimme innoissamme tarjoilijalta perinteisen tšekkiläisen alkupalan, mutta se ilo loppui lyhyeen, kun saimme alla olevan lautasen eteemme. Lautasella oli epämääräinen lihaköntti, pari suolakurkkua sekä pienet kulholliset sinappia ja inkivääriä (, jota luulin aluksi juustoraasteeksi. Hieman poltteli suussa…). Aika pelkistetty alkupala! Koska kaikki ruuat oli kirjoitettu tšekiksi eikä tarjoilija oikein osannut kääntää kaikkia ruokia englanniksi, menimme pääruuan kanssa jälleen helpoimman kautta ja tilasimme pastan ja burgerin. Kumpikin annos oli oikeasti mauton emmekä oikein keksineet mitään hyvää sanottavaa. Ei siis pisteitä tälle paikalle (, jonka nimeä en tietenkään enää muista, argh).
Jos taas ravintoloiden sijaan haluaa kokea jotain uutta ruokakauppojen suhteen, kannattaa ehdottomasti suunnata Tesco-nimiseen kauppaan (Radlická 1/B). Sieltä saa ostettua elintarvikkeita ihan älyttömän halvalla ja valikoima on muuten todella suuri. Näistä seikoista johtuen kaupassa on myös todella paljon porukkaa kellonajasta riippumatta, ja meininki saattaa välillä yltyä melko rajuksikin. Näimme monissa hyllyväleissä tönimistä ja tuuppimista, ostoskärryillä törmäilyä sekä kiukkuista huutelua, jos joku kuhni liian kauan paikoillaan. En ole varmaan ikinä saanut niin montaa töytäisyä kuin Tescon kauppareissuilla!

Vinkki vitonen vielä kaikille suklaahiirille. Kannattaa yrittää bongata suklaalevy, jossa on maitosuklaata ja luumuja. Kuulostaa oudolta yhdistelmältä, mutta se oli ihan älyttömän hyvää! Mieheni kanssa mietimmekin, voiko Prahaan lentää pelkästään suklaalevy(je)n takia…

NÄHTÄVYYDET

Heti alkuun täytyy sanoa, että Prahan nähtävyydet on nopeasti kierretty. Olin itse ainakin yllättynyt, miten lyhyen matkan päässä toisistaan kaikki tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat. Olimme kuvitelleet, että kiertäisimme nähtävyyksien perässä koko päivän, mutta homma oli ohi muutamassa tunnissa. Tämä kannattanee huomioida lomasuunnitelmia tehdessään.

Prahan linna sijaitsee korkean mäen päällä eikä sitä voi olla huomaamatta. Päästäkseen paikalle joutuu kiipeämään todella pitkät portaat, mutta maisemat ovat sen arvoiset. Prahan linnalta katsottuna vanhakaupunki aukeaa aivan uudella tavalla, ja maisema on postikorttimainen. Linnaan voi ostaa pääsylipun, mutta alueella pääsee osittain kiertelemään myös ilmaiseksi.

Linna-alueelta löytyy myös Pyhän Vituksen katedraali. Katedraali oli todella upean näköinen kaikkine hienoine yksityiskohtineen. Katedraalin alakertaan pääsi ilmaiseksi tutustumaan, mutta mikäli olisi halunnut kiivetä korkeammalle ihastelemaan maisemia, olisi joutunut ostamaan lipun. Katedraalin hämmentävin rajoitus oli valokuvaus. Sitä ei kuulemma saanut tehdä ”maksullisella puolella” ilman erillistä lupalappua? Epäselväksi jäi, mistä tällaisen kuvausluvan voisi etukäteen anoa…

Linnan alueella kannattaa muutenkin hieman kuikuilla ympärilleen, sillä alueella on myös paljon kauniita puutarhoja ja torneja.

Vanhankaupungin aukio ja astronominen kello. Aukiolla on paljon elämää, ja turisteja yritetään houkutella kaivamaan kameransa esiin mitä moninaisimmilla ideoilla. Aukiolla näkyy esimerkiksi jättimäisiä saippuakuplia tekevä mies sekä kaksi isoa eläinhahmoa. Jos jäät ottamaan näistä jommasta kummasta kuvan, miehet alkavat vaatia turisteilta rahaa. Kannattaa siis olla varovainen ja hieman miettiä, missä ja milloin uskaltaa napata kuvia…

Astrologinen kello oli suoraan sanottuna pettymys. Olin toki lukenut etukäteen, että kello on melko pieni eikä tasatunnein esitettävä ”show” ole mitenkään ihmeellinen, mutta silti huomasin päivitteleväni, miten moinen viritys on voinut saada niin suuren statuksen. Kello tosiaan koostuu kolmesta eri osasta: astronomisesta kartasta (, joka kertoo kuun ja auringon asennon), kalenterista (kertoo päivän, kuukauden ja eläinradan symbolin) sekä Apostolien kävelystä.  Kellotaulun ympärillä olevat neljä patsasta taas esittävät aikansa uhkakuvia eli turhamaisuutta, kuolemaa, ahneutta ja vääräuskoisuutta.

Kaarlensilta on myös yksi erittäin suosittu prahalainen nähtävyys, jota koristavat kolmenkymmenen pyhimyksen patsaat. Silta on todella vaikuttavan näköinen, ja se johdatteleekin turistit vanhankaupungin aukiolle sekä toisesta päästä Prahan linnan juurelle. Sillalla kannattaa pitää silmät auki ja hieman tarkastella ympäristöään, sillä jopa näin turistikauden ulkopuolella bongasimme siellä pari taskuvarasta. Ja vielä vinkki vitonen kaikille kuvauksesta kiinnostuneille. Jos Kaarlensillan haluaa ikuistaa rauhallisimmillaan, kannattaa liikkeellä olla aamuvarhaisella. Jopa tammikuussa sillalla oli nimittäin päiväaikaan paikoitellen todella ruuhkaista.

 

Jatkamalla Kaarlensillalta joenvartta eteenpäin löytää tiensä Tanssivalle talolle (Jiráskovo nám. 1981/6). Rakennusta ei voi olla huomaamatta kaiken koristeellisen ja vanhanaikaisen arkkitehtuurin rinnalla. Rakennuksen yläosassa toimii ilmeisesti jonkinlainen kahvila ja ravintola, jonka lisäksi rakennuksen katoille on mahdollista päästä ihailemaan maisemia erillistä maksua vastaan. Rakennus muistuttaa tanssivaa pariskuntaa, jonka takia se onkin saanut lempinimen Fred & Ginger – kuuluisan tanssiparin mukaan. Lasitalo edustaa Gingeria, kivinen taas Frediä.

MUUTA

Kuten monissa muissakin maissa, Prahassakin on mahdollista saada useista paikoista ja lipuista opiskelija-alennusta. Huomioitavaa on, että opiskelijoiden ikäraja kulkee kuitenkin 26 vuodessa. Eli vaikka omistaisit opiskelijakortin, mutta olet yli 26-vuotias et ole oikeutettu alennukseen.

Toinen huomionarvoinen seikka, jonka halusin nostaa vielä erikseen esiin tässä postauksessa, on kierrättäminen. Prahassa se nimittäin on tehty ihailtavan helpoksi! Niin kadunvarsilta kuin kauppakeskuksistakin löytyy oikeat luukut kaikenlaiselle roskalle ja kierrätystouhuissa näkyi yhtä lailla sekä prahalaisia että turisteja. Tästä ropisee kaupungille kyllä paljon pisteitä!

Kaiken kaikkiaan Prahasta jäi ihan älyttömän hyvä fiilis. Kaupunki uhkuu romantiikkaa ja vanhat koristeelliset rakennukset saavat kuvittelemaan itsensä johonkin Disneyn satuun. Kaikkialla minne päänsä vaan kääntääkin tuntuu olevan jotain mielenkiintoista ja tutkimisen arvoista. Tämän takia Prahan kaduilla voisi seikkailla varmasti loputtomiin! Me poikkesimme rohkeasti pääkaduilta ja kävimme kurkkimassa niin sisäpihoilla kuin sivukaduillakin. Tuntuu, että kaikkialla oli panostettu ykistyiskohtiin ja mitä kauemmin katselit sitä enemmän asioita avautui.

Näin turistikauden ulkopuolella kaupungissa oli sopivasti väkeä eikä nähtävyyksiin tarvinnut jonottaa käytännössä ollenkaan. Siksi kannattaakin miettiä, voisiko kaupunkiin kenties matkustaa myös jonain muuna vuodenaikana kuin kesällä. 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mari 5.2.2019 at 10:50

  Harmittaa kun sinä et muistanut noitten ravintoloitten nimiä mistä saa pahaa ruokaa! 🙁 muuten oli hyvä juttu!

  • Reply EVE / REISSUKUUME 6.2.2019 at 20:09

   Jep, täytyy ensi kerralla laittaa paikat heti muistiin 🙂 Nyt ajattelin, että ”kirjotan nämä sitten myöhemmin ylös”, mutta eipä niitä enää muistanut hotellihuoneessa -saati Suomessa… 😀

 • Reply Riia 22.10.2019 at 15:42

  Matka Prahaan varattu juuri ja tämä juttu oli ihan huippu! Kiitos tästä!

 • Leave a Reply