Iisalmi & tienoot kaupallinen yhteistyö Pohjois-Savo tapahtuma

Kesän vauhdikkaat tapahtumat Pohjois-Savossa

24.5.2023

Kesä ja lomat ovat aivan pian täällä! Meillä on ainakin alkanut kuumeinen kalentereiden täyttö, ja monet illat onkin naputeltu puhelimia tai läppäreitä, kun on etsitty mielenkiintoisia kesätapahtumia. Tiedän, ettei varmasti olla ainoita, ja siksi ajattelinkin helpottaa salapoliisityötä listaamalla tähän postaukseen Pohjois-Savon monipuolista tapahtumatarjontaa kesäkuukausille.

Kaupallinen yhteistyö: Iisalmi & tienoot

Kesäkuu

8.-11.6. Lain§uojattomat-teatterifestivaali, Iisalmi
Tänä vuonna Iisalmi on saanut kunnian isännöidä teatterifestivaaleja. Luvassa on monenkirjavaa esitystä sekä taatusti kunnon festivaalitunnelmaa. Esityspaikkoina toimivat Iisalmen Kulttuurikeskus, Kiurusali, Koljonvirran Kartano sekä Ravintola Raatihuone.
Hinta: Saatavilla on monia erilaisia lipputyyppejä sekä passeja. Tästä pääset lippukauppaan.
Muuta: Festivaalien maksutonta oheisohjelmaa on tarjolla Iisalmen torilavalla, kirjastossa sekä Bistro MAKU:ssa koko festivaalien ajan.
 

9.-10.6. MadFest, Runni Iisalmi
Suomen ensimmäiset MadFestit järjestetään Spa Hotel Runnissa Iisalmessa kesäkuun alussa. Kyseessä on rock- ja metalliyhtyeistä koostuvat kaksipäiväiset festarit, joissa esiintyy muun muassa Reckless Love, Turmion Kätilöt ja Sonata Arctica.
Hinta: Yhden päivän lippu 48,50 euroa ja kahden päivän lippu 89,50 euroa.
Muuta: Festareiden yhteydessä järjestetään lauantaina ikärajaton koko perheen päivätapahtuma MadWheels, jossa on nähtävillä erilaisia ajoneuvoja. Tapahtumassa on mukana myös Biisonimafia.

30.6.-1.7. Eukonkannon MM-kisat, Sonkajärvi
Sonkajärvellä kisataan kesä-heinäkuun vaihteessa 28. kertaa Eukonkannossa! Myös me suuntaamme tänä vuonna pelipaikoille, mutta pysymme ehdottomasti katsomon puolella. MM-radan pituus on 253,5 metriä ja sieltä löytyy noin metrin syvyinen vesieste sekä kaksi kuivaestettä, joten jännittäviä tilanteita on varmasti tiedossa! Mikäli kiinnostaa osallistua, mukaan voi ilmoittautua 28.6.2023 saakka tästä linkistä!
Hinta: markkina-alueelle vapaa pääsy!
Muuta: Eukonkannon MM-kisojen yhteydessä on monia muitakin oheistapahtumia, kuten Metsätaitokisa, Eukonkannon karaoke, teatteriesityksiä, ohjelmaa lapsille, TonkKumin MM-kisat ja Eukonkannon sprinttikisat.

Heinäkuu

6.7. Limuset, Iisalmi
Limuset on hyväntuulinen koko perheen yksipäiväinen tapahtuma, joka toimii myös etkoina viikonlopun Olusille. Tubettajat Niko ja Santtu toimivat tapahtuman pääesiintyjinä.
Hinta: Lippujen hinta alkaen 12 euroa.
Muuta: Alueella paljon erilaisia aktiviteetteja koko perheelle. Lisäksi Olvi tarjoaa (tapahtuman nimen mukaisesti) limut lapsille.

7.-8.7. Oluset, Iisalmi
Ylä-Savon suurin tapahtuma täyttää tänä vuonna 35 vuotta! Perinteikkäillä Olusilla maistellaan paitsi ohrapirtelöitä, nautitaan myös hyvästä musiikista Movetronin, Cascadan, Waldo´s Peoplen, Portion Boysin ja Teflon Brothersin siivittämänä.
Hinta:
Lippujen hinnat vaihtelevat päivän ja ”tason” mukaan 46 eurosta 170 euroon.
Muuta: Alueella on 18-vuoden ikäraja.

12.-16.7. Iskelmäviikko, Kiuruvesi
Heinäkuussa Kiuruvedellä vietetään viiden päivän pituinen Iskelmäviikko, johon mahtuu erilaisia esityksiä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Tapahtumassa kuullaan niin vanhoja sävelmiä kuin uudempaankin tuotantoa.
Hinta:
Lippujen hinnat vaihtelevat päivän ja kellonajan mukaan 20 eurosta 139 euroon.

21.-22.7. Runnirock, Runni, Iisalmi
Runnilla rokataan, kun Runnirockissa lavalle nousevat muun muassa Mokoma, Pasi ja Anssi, Jonne Aaron ja Bess.
Hinta:
Yhden päivän lippu maksaa 39 euroa, kahden päivän 69 euroa ja VIP-lipou 85 euroa.
Muuta:
Tapahtumaan on 18-vuoden ikäraja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää Pohjois-Savon kesätapahtumia pääset katsomaan täältä.

Färsaaret Tanska vinkit

Hyvä tietää, ennen kuin lähdet Färsaarille

15.5.2023

LIIKKUMINEN SAARILLA

1. Färsaaret koostuu 18 saaresta, ja saarelta toiselle liikutaan tunnelien ja lauttojen kanssa. Saarista seitsemäntoista on asuttuja, ja Färsaarten pääkaupunki Tórshavn sijaitsee Streymoyn saarella. Ainoa asumaton saari on Lítla Dímun.

2. Kannattaa maksaa tunnelipassi, jos ajelet paljon tai haluat edetä joutuisasti. Saarten väliset tunnelit ovat maksullisia ja hinnat vaihtelevat 100:n ja 280:n DKK:n välillä / suunta.

3. Vuokra-auto helpottaa elämää, mutta myös bussilla liikkuminen onnistuu. Strandfaraskip Landsinsilla on suuri sinisten bussien verkosto ja ne liikennöivät kylien ja kaupunkien välillä. Busseilla pääsee myös satamiin, joista lähtee lauttoja toisille saarille.

4. Helikopterilla pääsee myös saarelta toiselle, mutta se on tarkoitettu ensisijaisesti saaren asukkaille. Jos kuitenkin haluat liikkua helikopterilla, tulee lennot varata vähintään seitsemän vuorokautta aiemmin. Lentojen hinnat (huhtikuu 2023) lähtevät 50 eurosta / 10 minuuttia.

5. On ihan normaalia, että ulkomaan lennot Färsaarilta lähtevät ilmoitettua aiemmin – ole siis ajoissa pelipaikalla. Tämä ihmetytti kovasti, sillä lentomme oli ilmassa puolisen tuntia ennen ilmoitettua aikaa. Ilmeisesti tämä on kuitenkin ihan normaalia, joten lentokentällä kannattaa olla ajoissa.

6. Färsaarilta pääsee lentämään vaihtelevasti muihin maihin. Tanskaan lennetään pari kertaa päivässä, Islantiin ja Norjaan taas pari kertaa viikossa ympäri vuoden. Muuten lennot vaihtelevat sesongin mukaan. Esimerkiksi tänä kesänä Färsaarilta pääsee lentämään New Yorkiin, Pariisiin ja Kanarialle. Seuraavana kesänä kohteet ovat luultavasti jotain muuta.

PATIKOINTI & LUONTO

7. Kaikilla Färsaarten 18 saarella on omat erityispiirteensä ja ominaisuutensa. Voisi helposti luulla, että kun on käynyt yhdellä saarella, on nähnyt kaiken, mutta mitä vielä! Saaret ovat keskenään hyvinkin erilaisia: toiset ovat vihreämpiä kuin toiset, toiset ovat lumihuippuineen korkeita ja toiset taas tasaisempia, jollain saarella on paljon lampaita, toisella taas vesiputouksia. Saarihyppelyä kannattaa siis ehdottomasti harrastaa, jos suuntaa Färsaarille!

8. Jotkut patikat ovat maksullisia. Suosituimmilla patikkareiteillä on pääsymaksu, jonka avulla reitit ja esimerkiksi wc:t pidetään kunnossa. Yleisin maksu lienee 200 DKK / henkilö. Monessa maksullisessa patikkapaikassa on niin, että mikäli sää muuttuu yhtäkkiä huonoksi (mikä ei Färsaarilla ole mikään ihme), lipun saa käyttää esimerkiksi seuraavana päivänä uudestaan. Paikalliset ilmeisesti haluavat, että turisteilla on mahdollisuus päästä patikoimaan reitti myös hyvän sään aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Suunnittele patikkareitit ennakkoon netissä. Färsaaret on täynnä toinen toistaan upeampia patikkareittejä ja paikan päällä iskee helposti runsaudenpula! Patikkareittejä kannattaakin ehdottomasti miettiä hieman etukäteen, ja niitä on helppo suunnitella esimerkiksi tällä sivustolla. Sieltä pystyy hyvin suodattamaan reittejä saaren, vaikeustason, keston ja pituuden mukaan.

10. Varo tuulta ja jyrkänteitä. Färsaarilla ei turhaan ole jyrkänteistä ja tuulesta varoittavia kylttejä. Näiden kahden yhdistelmä saattaa nimittäin olla todella vaarallinen: jos kiipeät jyrkänteelle tai kapealle kallionkielekkeelle, saattaa yhtäkkiä alkaa tuulemaan niin kovaa, että se pahimmassa tapauksessa paiskaa retkeilijän alas. Vaara on siis todellinen, ja se kannattaa huomioida aina, kun kiipeilee jossain. Toki myös jyrkänteet jo itsessään ovat paikoitellen vaarallisia: minkäänlaisia turvakaiteita ei ole ja tiputukset ovat jyrkkiä – ja usein suoraan alas kivikkoon ja/tai Atlantiin.

11. Saarella eletään luonnon armoilla – hyvässä ja pahassa. Tässä jälleen yksi syy sille, miksi Färsaarten reissua ei kannata suunnitella liian tarkkaan, sillä yleensä luonto puuttuu peliin ainakin jossain vaiheessa matkaa. Milloin tuulee niin paljon, etteivät lautat kulje, milloin taas alkaa yhtäkkiä sataa lunta ja korkeimmat vuoristotiet peittyvät yllättäen lumesta. Färsaarelaiset myös arvostavat karua luontoaan ja odottavat samaa myös turisteilta.

12. Jos lauttamatka peruuntuu huonon sään takia, joudut maksamaan uuden lipun. Ennen saarilla on ollut käytäntönä, että kerran maksettu lippu käy korvaaviin matkoihin, jos alkuperäinen matka peruuntuu esimerkiksi huonon sään takia. Käytäntö on kuitenkin muuttunut, ja nykyään maksu on matkakohtainen, eli jos peruutuksia tulee, joutuu ostamaan uuden lipun.

13. Mikäli sumu yllättää, pysy paikallasi. Kesäkuun loppu ja heinäkuu ovat Färsaarilla usein sumuisia. Silloin hernerokkasumut saattavat yllättää patikoijan mihin vuorokauden aikaan tahansa, ja näkyvyys saattaa hetkellisesti kadota kokonaan. Paras vinkki onkin pysähtyä paikoilleen (ettei vahingossakaan tipu esimerkiksi jyrkänteeltä tai eksy reitiltä), sillä sumu hälvenee usein yhtä nopeasti kuin ilmestyikin.

14. Kerrospukeutumisen merkitystä ei voi liikaa korostaa! Färsaarilla ei koskaan voi olla varma, millaiseksi sää muuttuu tunnin tai jo seuraavan kukkulan jälkeen. Parasta onkin varautua kaikkeen ja aina myös siihen pahimpaan. Vaikka säätiedote lupaa aurinkoa, voi kesken patikkaretken yhtäkkiä nousta pilvet. Retkille on syytä varata useampi vaatekerros, ja matkassa kannattaa pitää aina myös sateen ja tuulen pitävää vaatetta.

15. Lampaita on paljon ja kaikkialla. Färsaarilla elää noin 70 000 lammasta, mutta siltikään ne eivät riitä paikallisten (n. 53 000 asukasta) tarpeisiin. Lampaanlihaa tuodaan saarille muun muassa Islannista ja Uudesta-Seelannista, sillä moni perhe kasvattaa lampaita vain omiin tarpeisiinsa. Saarella ei voi myöskään kasvattaa enempää lampaita, sillä laidunnettavaa ei yksinkertaisesti riitä enää yhtään suuremmalle lammaslaumalle. Turisteille lammasmäärä näkyy suurina laumoina tienpientareilla – tai oikeastaan ihan missä tahansa. Lampaat ovat puolivillejä, eli lähtevät ihmistä karkuun, mutta ajaessa saa olla tarkkana, ettei mistään pomppaa lammasta auton eteen… Kävelyn kannalta taas on hyvä varautua ainakin henkisesti siihen, että luonnollisesti myös lampaan kakkaa on kaikkialla – ja paljon. Meinasin astua siihen ensimmäisen kerran jo heti lentokentän parkkipaikalla. Myös monet patikkapolut on miinoitettu lampaiden toimesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

RUOKA & OSTOKSET

16. Färsaaret ei ole mikään kulinaristin paikka. Ravintoloita oli (ainakin näin sesongin ulkopuolella) melko vähän, ja tarjonta painottui pitkälti pizza- ja hamppariosastolle. Kahviloita tuntui olevan enemmän tarjolla, ja niistäkin sai lähinnä vain makeita leivonnaisia. Kannattaa siis suunnata saarille sopivan vähin odotuksin ruuan suhteen, niin ei tule pettymyksiä!

17. (Edellisestä kohdasta huolimatta) Färsaarelaista kalaa pidetään yhtenä maailman parhaista. Tasainen ja viileä meri-ilmasto takaa, että kalat kasvavat hitaasti ja niiden lihasta tulee tiivistä. Siksi färsaarelaista kalaa pidetään yhtenä maailman parhaista. Myös vapaina kasvaneiden lampaiden lihaa voi syödä (melko) hyvällä omallatunnolla.

18. Färsaarilla on heikko tarjonta kasvisruokaa. Monen ravintolan listalta kyllä löytyi kasvisvaihtoehtoja (lähinnä erilaisia salaatteja ja täytettyjä leipiä), mutta harvassa niitä ainakaan näin sesongin ulkopuolella oli oikeasti tarjolla.

19. Ravintoloiden kalatarjonta riippuu täysin siitä, mitä milloinkin on saatu saaliiksi. Varaudu siis siihen, että paistettu lohi saattaa lennosta muuttua uunissa valmistetuksi turskaksi – eikä siitä välttämättä edes ilmoiteta etukäteen.

20. Ruokakauppojen valikoima on (suomalaisen silmin) vaatimatonta. Esimerkiksi proteiinijuomat ja -patukat loistavat poissaolollaan, eli mikäli niitä tykkää syödä patikointireissuilla, kannattaa ne ehdottomasti pakata kotoa mukaan. Myöskään eineksiä tai valmissalaatteja ei ole tarjolla.

21. Sunnuntaisin suurin osa liikkeistä on kiinni. Poikkeuksena ovat kahvilat ja ravintolat, jotka nekin avaavat vasta viideltä illalla. Sunnuntai onkin jonkinlainen yleinen ulkoilupäivä saarilla, ja vuokraemäntämmekin mainitsi, etteivät färsaarelaiset yksinkertaisesti halua työskennellä sunnuntaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

MUUTA

22. Paikalliset puhuvat fääriä, joka on sukua islannille ja muinaisnorjalle. Tanskaa opetetaan toisena virallisena kielenä ja englantia saarilla puhutaan melko yleisesti.

23. Saarilla on maksullinen netti. Tämä saattaa tulla yllätyksenä heille, joilla on esimerkiksi maksuton netti Pohjoismaissa tai Euroopassa. Esimerkiksi itselläni on liittymä, jossa Euroopassa kaiken pitäisi olla samanhintaista kuin kotimaassa, mutta niin vaan pamahti palveluhinnasto puhelimeen heti, kun otin puhelimen pois lentotilasta. Kahviloissa ja ravintoloissa on onneksi pääsääntöisesti hyvin WiFit tarjolla, joten täysin puhelitonta tai netitöntä elämää ei saarilla tarvitse viettää.

24. Kaikkialla ei suhtauduta suopeasti turisteihin. Vaikka turistina Färsaarilla onkin tervetullut fiilis lähes kaikkialla, löytyy saarilta myös paikkoja, joissa turisteista ei niin välitetä. Esimerkiksi Saksunin kylässä, joka on tunnettu historiallisista rakennuksistaan, elelee erakkomies, joka ei todellakaan toivota turisteja tervetulleiksi ja hänestä liikkuu hurjia juoruja. Niin hienoa kuin saarilla onkin, pitäisi muistaa, että kyseessä on paikallisten koti, joten kunnioitetaan luontoa ja rauhaa, ja pidetään huolta, ettei roskata tai muutenkaan aiheuteta häiriötä!

25. Sallitut ja kielletyt puheenaiheet. Jo lentokentän turistioppaissa on tarkkaan kerrottu, mistä paikallisten kanssa ”saa ja ei saa” keskustella. Suosittuja ja suositeltavia puheenaiheita ovat muun muassa jalkapallo (färsaarelaiset ovat hulluna jalkapalloon!) ja sää, kun taas ”kiellettyjen” puheenaiheiden listalla on valaanpyynti.

26. Färsaarten oma musiikki on todella omalaatuista, ja sille ominaista on eriaikaisuus: melodia menee ikään kuin hieman edellä ja laulu seuraa perässä. Ensimmäisen kerran paikallista musiikkia kuunnellessa luulimme, että taajuus on väärä tai radio muuten vain jumittaa, mutta kyseessä olikin ihan normaali juttu!

27. Jätä aikatauluun tarpeeksi löysää. Färsaarilla on hurjan paljon nähtävää, ja luonnon ja sen moninaisuuden ihasteluun kannattaa ehdottomasti jättää tarpeeksi aikaa. Parasta on, kun voi kiireettä pysäyttää auton näköalapaikalle ja jäädä ihastelemaan avautuvia maisemia tai lähteä tekemään ex-tempore pistoja pienillä poluilla. Ei siis kannata aikatauluttaa reissua liian tiukaksi, sillä parhaimmat helmet löytyvät yleensä hieman sattumalta.

28. Älä jätä saarireissuja (esim. lunnireissu Mykinesille) viimeisille päivälle. Mykines on haastava retkikohde siinä mielessä, että sinne on hankala rantautua. Niinpä jos aallokko nousee tarpeeksi korkeaksi ja tuulee väärästä suunnasta, lautat saattavat peruuttaa tulonsa saarelle. Moni turisti kuitenkin haluaa päästä Mykinesin saarelle, sillä sitä markkinoidaan Färsaarten parhaana lunninkatselupaikkana. Kannattaa ajoittaa reissu alkureissuun, sillä mikäli käy niin huono tuuri, että myrsky nousee eivätkä lautat kulje, voi joutua jäämään saarelle yöksi.

erikoispostaus Färsaaret Matkustaminen

Lähtisitkö reissuun täysin tuntemattoman kanssa?

11.5.2023

Alkuvuodesta sain Instaan varovaisen ehdotuksen Elinan matkalaukussa -blogin Elinalta: olisinko niin rohkea, että lähtisin hänen kanssaan reissuun. Oli kuulemma saanut musta hyvät fiilikset blogin ja Instan välityksellä, ja lisäksi hänellä olisi mielessä kohde, josta uskoi myös minun innostuvan. Hihkuin riemusta ja kiljuin joota ennen kuin edes tiesin määränpäätä tai muitakaan yksityiskohtia.

Määränpääksi paljastui pian Färsaaret, ja ensimmäinen kysymykseni taisi olla, että missä ne on. Saaret kuulosti kuitenkin tällaisen merihihhulin mielestä loistavalta kohteelta, ja kun Elina vielä mainitsi lunnit ja lampaat sekä mielettömän luonnon, olin viimeistään myyty. Siitä alkoi yhteisen matkan suunnittelu.

Muistan, miten mieheni katsoi ihmeissään, kun merkkasin reissua kalenteriin:

”Kenen kanssa oot lähdössä?”
”Yhden Elinan.”
”Siis kuka Elina? Mistä te tunnette?”
”Se asuu kai jossain Pohjanmaalla ja kirjottaa matkablogia. En tiedä enempää, kun ei oo koskaan nähty tai juteltu.”

Meidän piti nähdä Elinan kanssa ennen reissua. Ensimmäinen sopiva ajankohta olisi ollut Matkamessuilla, mutta menimme koko päivän ristiin. Siis ihan oikeasti: kun toinen käyskenteli osastoilla, oli toinen jollain luennolla ja toisinpäin. Kun toinen oli juuri siirtymässä paikkaan X, toinen oli juuri istuutunut ruoka-annoksen kanssa pöytään. Sovittiin sitten, että nähtäisiin joku toinen kerta ennen reissua. Mutta kuinka ollakaan, kummankin kiireet ja sairastelut tekivät sen, ettemme lopulta koskaan nähneet ennen reissua. Emmekä kyllä jutelleet puhelimessakaan – paitsi sen kerran, kun katsoimme lentoja.

Ja ihan todella, Elina oli reissun suunnittelu- ja valmisteluvaiheen kantava voima. Hän hoiti lentoliput, majoitukset ja auton vuokraukset, kun itse lähinnä vastailin (hävettävän pitkällä viiveellä) vaan ”joo” tai ”kiitos”. Olin koko alkuvuoden niin kiireinen töiden kanssa, etten rehellisesti aina edes tiennyt tai muistanut, missä puhelimeni oli. Välillä se löytyi vessasta (kun olin vastaillut työsähköposteihin sieltä), välillä taas sängynpatjan välistä, kun olin tunkenut sen sinne ennen nukahtamista.

Kuukaudet ja viikot tuntuivat menevän hirveän nopeasti. Katselin välillä öisin videoita Färsaarista ja yritin päästä tunnelmaan. Tuntui, että koko ajan omassa elämässä tapahtui niin paljon, että se vei tilaa haaveilulta ja suunnittelulta. Raivostuttavaa!

Pian koitti lähtöpäivä, ja pakko myöntää, että hieman jännitti. Mielessä painoi per*eelleen mennyt Portugalin reissu, josta toipuminen oli henkisesti kestänyt useamman viikon. Mielessä kaihersi ajatus siitä, että mitä jos taaskin on yhtä kamalaa. Mitä jos emme tule Elinan kanssa ollenkaan toimeen? Minne pääsen karkuun, jos alkaa ahdistaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta kaikki meni lopulta ihan loistavasti. Näimme ensimmäisen kerran lentokentän kahvilassa. ”En nähnyt kunnolla, kuka oot, mutta ajattelin, että sä oot Eve, kun sulla oli läppäri auki näin aikaisin”, taisivat olla Elinan ensimmäiset sanat. Ja itse taisin huikata, että ”Oota hetki, lähetän nää vikat kuitit kirjanpitäjälle ja sitten voin keskittyä.”

Ja sen jälkeen ei kovin montaa hiljaista hetkeä tullutkaan, sillä juteltavaa riitti reissun alusta loppuun saakka. Muutenkin kaikki meni hyvin yksiin: halusimme käydä samoissa kohteissa, herätä ja nousta samaan aikaan (nukuimme muuten kapeassa parisängyssä vierekkäin!), olimme energiatasoiltamme samanlaisia ja yllättävissä paikoissa (kuten autoilussa ja navigoinnissa) täydensimme hyvin toisiamme! Jossain vaiheessa reissua totesimmekin, että tunnemme toisemme paremmin kuin monet pitkäaikaiset ystävämme – niin paljon ehdimme reissussa puhua!

Reissusta palasin siis yhtä kokemusta ja ystävää rikkaampana – sekä sydämeni täysin Färsaarille menettäneenä. Innolla odotan meidän seuraavia reissuja Elinan kanssa sekä yllättäviä reissuehdotuksia tuntemattomilta Instassa, haha!

Miten on, lähtisitkö reissuun täysin tuntemattoman kanssa?

Portugali Sintra Unesco

Penan palatsi: yksi Portugalin seitsemästä ihmeestä

9.5.2023

Portugalin Sintrassa sijaitseva Penan palatsi on paljon hienompi kuin mitä pelkän nimen perusteella voisi olettaa. Kyseessä ei suinkaan ole mikään lähiön räkälä (kuten kaverini luuli), vaan todella värikäs ja kaunis palatsi, jonka yksityiskohdat lumoavat taatusti jokaisen kävijän. Ja kävijöitä palatsissa riittää. Siksi vierailuun kannattaakin valmistautua etukäteen.

Sintran kaupunki on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista ja sen satumainen tunnelma vetää puoleensa kävijöitä ympäri maailman. Sintra tuntuu tarjoavan jokaiselle jotakin ja siksi kaupungissa viihtyvät kaikenlaiset kulkijat reppureissaajista turistiryhmiin ja luontomatkailijoista pariskuntiin! Sympaattisten mukulakivikatujen täyttämä kaupunki myös sykkii elämää ja se tarjoaakin linnojen lisäksi myös palveluja, ja kaupungista löytyy lisäksi useita matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja kahviloita.

Penan palatsi

Sintran ehdoton helmi on sen kuuluisin linna, Penan palatsi, josta löytyy kuvia valehtelematta jokaisesta turistikaupasta. Palatsin nimi ei juonnu (epäromanttisesti) kenestäkään Pentistä tai hänen lempinimestään, vaan Palácio da Pena on saanut nimensä samalla paikalla sijainneelta keskiaikaiselta kappelilta, joka oli nimetty paikallisen kallioiden (penha) suojelupyhimyksen mukaan.

Penan palatsi on nimetty yhdeksi seitsemästä Portugalin ihmeestä. Muut ovat: Guimarãesin linna, Óbidosin linna, Alcobaçan luostari, Batalhan luostari, Hieronymites-luostari ja Belémin torni.

Nykymuotoinen palatsi on peräisin 1800-luvulta, jolloin kuningatar Maria II:n taiteilijapuoliso prinssi Ferdinand II teetti vuosikymmeniä ränsistyneeseen luostariin täydellisen restauroinnin ja rakennutti samalla uuden linnan. Työ valmistui vuonna 1854, ja lopputulos on mieletön: vielä tänäkin päivänä linnan ulkoasu ja yksityiskohdat kiinnostavat vierailijoita ympäri maailman.

Linnan keltaiset ja punaiset muurit ja tornit toimivat hyvänä kiintopisteenä, sillä ne näkyvät tulijoille jo kilometrien päähänt. Hyvällä säällä linnan kerrotaan näkyvän selvästi jopa Lissaboniin asti – ja tämä on syy, jonka takia linnasta aikoinaan haluttiin mahdollisimman värikäs. Lähemmäs tultaessa myös muut värit, kuten sininen, liila ja valkoinen sekä upeat koristelut ja yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa.

Linnakaupunki Sintra

Sintraa ei suotta kutsuta linnakaupungiksi. Kaupungissa on valtavasti nähtävyyksiä, ja Penan palatsin lisäksi sieltä löytyy muun muassa Maurien linna (Castelo dos Mouros) 800-luvulta ja lähes yhtä vanha Sintran kansallispalatsi (Palacio Nacional). Lisäksi pienempiä linnoja ja palatseja riittää runsain määrin.

Me olimme varanneet Sintran vierailulle aikaa vain puolisen päivää, joten ehdimme kiertää vain Penan palatsin. Suosittelen kuitenkin varaamaan kaupunkiin päivän tai kaksi, jolloin ehtii rauhassa kiertelemään alueen muitakin kohteita.

Vinkit vierailulle Penan palatsiin

1. Varaa lippu ajoissa. Itse hieman vastustelen, jos liput pitää ostaa ennakkoon (sillä koskaan ei voi tietää, mitä minäkin päivänä oikeasti haluaa tehdä), mutta Penan palatsiin liput toden totta kannattaa varata ajoissa! Paikan päällä lippuja myydään rajoitetusti (monesti loppuvat iltapäivään mennessä), ja lippuja laitetaan sitä mukaa myyntiin, kun palatsista poistuu porukkaa. Sanomattakin selvää, että tässä voi kestää. Paikan päällä jonot olivat myös todella pitkiä näin sesongin ulkopuolellakin, joten jonottamiseen kannattaa varata pahimmillaan useita tunteja aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mieti, miten pääset huipulle. Penan palatsi sijaitsee kukkulan päällä, ja nousua kertyy mukavasti. Lipunmyyntipisteelle (jonka jälkeen on vielä vajaan puolen tunnin jyrkkä nousu ylös palatsille) pääsee busseilla ja tuktukeilla (Huom! Alle 7-vuotiaat eivät saa lain mukaan matkustaa tuktukeilla tai avonaisilla jeepeillä) – sekä ilmeisesti joskus myös hevoskärryillä, mutta tätä vaihtoehtoa kenenkään ei mielestäni pitäisi edes miettiä! Muutamalla eurolla voi kuitenkin ostaa jatkokyydin lipunmyyntipisteeltä ylös palatsille. Huomioitavaa on myös se, että huipulle ei voi ajaa omalla autolla, vaan se on pysäköitävä alhaalle kylään. Me lähdimme innokkaina kiipeämään alhaalta kaupungista ylös linnalle, mutta luojan kiitos eräs latvialainen mies nappasi meidät kyytiimme puolivälissä matkaa. Kipuaminen oli nimittäin melko aikaavievää ja hikistä hommaa!

3. Pikkulasten kanssa pääset kaikkien jonojen ohi. Tämä oli mukava yllätys! Jos joukosta siis löytyy pikkulapsi, pääsee lipunmyynnissä ja palatsilla kaikkien jonojen ohi. Lapsiperheille on järjestetty jopa oma ohituskaistansa! Kieltämättä tuntui aika hyvältä, kun joukkomme, jossa oli pieniä lapsia, pääsi vauhdilla etenemään alueella. Kannattaa muuten huomioida, että sisälle palatsiin ei pääse rattaiden eikä kantorinkkojen kanssa! Lapset ovat kyllä tervetulleita, mutta portaiden, ahtaiden käytävien ja matalien kattojen takia kaikki ”ylimääräinen” pitää jättää sisääntulon yhteyteen.

4. Kerrospukeudu. Luin monesta eri lähteestä, että palatsilla saattaisi tuulla todella voimakkaasti, ja ylipäätään puhutaan siitä, miten Penan palatsilla sää on muuta Sintraa pari astetta viileämpää. Meidän kohdalla väite ei ollut tosi – hikoilimme koko vierailun ajan auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta, mutta suosittelen silti ottamaan jotain lämmintä vaatetta mukaan.

5. Ota omat eväät mukaan tai varaa pöytä jostain muualta. Palatsin läheisyydessä sijaitsevat ravintolat ja kahvila ovat älyttömän kalliita ja tarjonta on heikkoa. Suosittelenkin lämpimästi pakkaamaan omat eväät mukaan ja nauttimaan ne palatsin kauniissa ympäristössä. Vaihtoehtoisesti voit myös varata pöydän Sintran keskustasta sijaitsevasta laadukkaammasta ravintolasta, josta saa ihan oikeaa portugalilaista ruokaa.

6. Jos mahdollista, välttele viikonloppua ja ole ajoissa liikkeellä. Penan palatsiin saapuu turisteja joka päivä, mutta viikonloppuisin homma kirjaimellisesti räjähtää käsiin. Jos siis mahdollista, kannattaa ajoittaa oma vierailu johonkin toiseen ajankohtaan. Palatsille kannattaa myös saapua mahdollisimman aikaisin, sillä iltapäivää kohden väkimäärä lisääntyy huomattavasti.

7. Varaa vierailuun aikaa. Penan palatsi on muutakin kuin itse palatsialue, ja se sisältää sisä- ja ulkotilat sekä puutarhat. Vierailtava alue on valtava, joten reissuun kannattaa varata useampi tunti aikaa, jotta kaikkialla ehtii käymään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen