Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaksi ärrää eli raskausdiabetes ja -reesustekijä

Tänä vuonna en käynyt luistelemassa, vaikka pyrin joka talvi käymään edes kerran. Nyt en ole uskaltanut, sillä mennään jo raskauden viimeisellä kolmanneksella. Aika on mennyt hurjaa vauhtia, kuitenkin, vaikka yhä muistan odottaneeni aikaa, kun raskausappini näyttää 50%.

Nyt jälkeenpäin olen harmitellut, etten pitänyt päiväkirjaa alkuraskaudesta asti (en kyllä tällä hetkelläkään pidä), mutta olen ajatellut kirjoittaa näin jälkeenpäin kaikki mitä muistan (en kuitenkaan tänne blogiin asti). Toinen harmituksen aihe on vatsan kasvu, voi kun olisi edes muutama kuva alkuraskaudesta ja pienemmästä masusta. Ehkä olen joskus uudestaan raskaana ja pystyn korjaamaan nämä ”virheet”, kunhan saan tämän ensimmäisen raskauden kunnialla läpi.

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa sain verikokeen kautta tietää veriryhmäni ja reesus-tekijän, tai että se on -. Jonkin aikaa pitikin jännittää onko sikiö myös miinus vaiko plus. No meidän pieni poikamme on +, jonka vuoksi sain jo jollain 20+ raskausviikolla piikin pakaraani. Tämä anti-D immunoglobuliini -pistos annetaan, jotta sekä minä että sikiö saisimme suojan, sillä veremme eivät saa sekoittua.
Jos aihe kiinnostaa enemmän laitan tähän muutaman linkin, josta voit lukea lisää.

Punaisen Ristin sivu: Raskaudenaikaisten veriryhmävasta-aineiden seulontaohjelma Suomessa

Perhesuunnittelusivut: Äidin veriryhmäimmunisaatiot ja reesustekijä

Jos et jaksa käydä linkkaamissani nettisivuilla. Tässä lyhyt Wikipediasta kopioitu teksti:

Ihmisten veriryhmät jaetaan usein myös reesuspositiivisiin (Rh+) ja reesusnegatiivisiin (Rh–). Rh-positiivisilla esiintyy veren punasoluissa antigeeniä, jota Rh-negatiivisilla ei ole. Suomalaisista 84 % on Rh-positiivisia ja 16 % Rh-negatiivisia. Kun äiti on Rh-negatiivinen ja sikiö Rh-positiivinen, ensimmäinen positiivinen lapsi on kunnossa, mutta toisen Rh-positiivisen lapsen kohdalla äiti kehittää vasta-ainetta, joka aiheuttaa lapsessa hemolyyttisen taudin. Hemolyyttinen tauti voi pahimmillaan johtaa lapsen kuolemaan, mutta yleisimmästä, Rh(D)-immunisaatiosta aiheutuvaa hemolyyttistä tautia voidaan ehkäistä ennalta.

Mitään erityisiä toimenpiteitä -reesustekijä ei ole itselleni aiheuttanut, tietysti muutaman ekstraverikokeen ja ylimääräistä huolta. Verikokeissa siis seurataan vasta-aineiden kehittymistä, jotta niihin ehditään tarvittaessa puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

DSCN0136

Verikokeista puheenollen, näitähän otetaan kolme, kun tehdään sokerirasitus. Nimestä voi päätellä, että tällä kokeella tutkitaan raskausdiabeteksen mahdollisuutta. Itse koe ei ollut niin paha mitä aluksi ajattelin. Ensimmäistä kertaa, kun menin verikokeeseen veriryhmän/reesustelijän tutkimista varten, jännitti niin paljon, että meinasin pyörtyä. Sain pastillin ja lasin vettä ja onneksi toisella yrittämällä verikoe saatiin otettua. Sokerirasituksessa verikokeita otetaan kolme! Kahden näistä välissä tulee odottaa tunti, eikä labrasta saa lähteä pois tai syödä mitään, myöskään aamupalaa ei saa syödä, koska ensimmäinen mitattava tulos on paatoarvo.

Mutta kuten sanottu, koe meni kuitenkin nopeasti ohi. Valitettavasti tästäkin sain positiivisen tuloksen ja itselleni todettiin raskausdiabetes helmikuussa, sillä aamupaastoarvo oli koholla viitearvosta. Yksikin yli mennyt luku riittää, joten kävin raskausdiabeteshoitajalla, josta sain tarvittavat välineet verensokerin mittaamiseen. Olenkin monia kertoja mittaillut verensokereita, mutta itseltäni en koskaan. Vaikeaa ei ole, mutta aina harmittaa, kun tulokset menevät yli.
Täällä Helsingissä lääke ja/tai insuliinihoito aloitetaan jos paastoarvo menee kaksi kertaa viikossa yli 5.5mmol tai jos aterian jälkeiset arvot ovat yli 7.8mmol useasti.
Näitä mitataan vuoroviikoin, paastoarvo neljä kertaa viikossa ja päiväseuranta kerran viikossa seitsemän kertaa. Tietysti aivan sinne raskauden loppuun asti. Itselläni aamupaasto on mennyt kerran viikossa yli, mutta nyt tällä viikolla meni kaksi arvoa yli, paastoarvo aamulla sekä ennen päivällistä (päiväseurannassa). Otin yhteyden diabeteshoitajaan ja sain ohjeet viikonlopuksi, jos arvot menevät nyt viikonloppuna vielä yli saan lähetteen sairaalaan. Siellä minulle tietääkseni tarvittaessa määrätään tabletti- ja/tai insuliinihoito, mutta kovasti toivon, että sokerit pysyvät aisoissa. Tulossa siis jännä viikonloppu.

Tiedän, että raskausdiabetes on yleistynyt ja olisikin helpottavaa kuulla muiden kokemuksia näistä molemmista jutuista. Tänä aamuna huomasin, että Hanna Pakarinen oli tehnyt vblogin raskausdiabeteksesta. Minulle voi laittaa myös sähköpostia tiiammarie gmail.com jos julkista kommenttia ei halua kirjoittaa.

DSCN0143

Molemmat kuvat meidän Pärnu-lomalta keväältä 2015.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply