Suomen suurin matkablogiyhteisö

Saksassa nämä asiat ärsyttivät

Palataanpa ajassa reilu vuosi taaksepäin. Siihen kevääseen, kun tein Erasmus-vaihtoani Saksassa, pienessä baijerilaisessa kaupungissa Bambergissa. Vaihto kesti kaiken kaikkiaan noin kuusi kuukautta ja tuossa ajassa tietysti jo muutama asia Saksassa alkoi ärsyttää. Tässä postauksessa keskityn pääasiassa ärsytyksen aiheisiin ja mainitsen lopuksi saksalaisen jutun, joka ei varmasti ole niin kovin yleinen tieto.

On se vähän hassua, mutta lähes kaikki ärsytyksen aiheet liittyvät kaupassa asioimiseen.

DSCN4230

1) Aukioloajat. Saksassa tosiaan suuret ja pienemmät kaupat/ostoskeskukset ovat joka sunnuntai suljettuna. Tietysti suuremmissa kaupungeissa on pieniä kioskeja tai marketteja, joista saa myös sunnuntaina peruselintarvikkeita. Nämä sijaitsevat useimmiten asemien sisällä. Bambergissa ei mitään ruokakaupan tapaista ollut avoinna sunnuntaina, joten kaikki piti muistaa ostaa lauantaina viimeistään. Toki ravintolat ja kahvilat olivat useimmiten auki sunnuntaisin.

2) Käteisellä maksaminen. Ehkä pienessä kaupungissa kuten Bamberg tämän jotenkin voi ymmärtää, ettei kertakaikkiaan kortilla maksaminen ole mahdollista. Jos meni uuteen ravintolaan oli kuitenkin turhamaista kysyä, että niin käykö teillä kortti. Onneksi useimmissa paikoissa tämä tieto on jo esimerkiksi ovessa näytillä.
Tai jos korttipaikka on, ei siinä välttämättä toimi suomalainen visa electron. Oman kokemuksen mukaan Edekassa toimi Nordean visa electron mainiosti, onneksi, sillä on paha arvioida kuinka paljon menee ruokaostoksiin rahaa viikossa.

3) Ostosten pakkaaminen. Tämä oli kaikista ärsyttävintä! Siinä vaiheessa, kun Suomessa maksetaan ostokset, pitää Saksassa ostokset olla jo otettu pois kassalta ja pakattu. Eli heti kun myyjä alkaa piipittämään tavaroita, on parasta pakata ne reppuun/koriin/ostoskärryihin samassa tahdissa. Muuten etenkin vanhoilta mummoilta saa pahaa silmää.

4) Kirjaston puuttuminen. En sano, että olisin vapaa-ajalla kauheasti ehtinyt tai himoinnut lukea kirjoja, mutta tietysti lukeminen saksaksi olisi auttanut sanavaraston kerryttämistä. Bamberg on yliopistollinen kaupunki, joten kirjasto sieltä löytyy, mutta kaunokirjallisia teoksia on turha etsiä. Koko kaupungista nimittäin. Keskustassa olevassa kirjatossa oli opiskeluun tarkoitettuja teoksia sekä lastenkirjoja ja dvd elokuvia. Siinä se.

plus 4) Kirjastossa asioiminen. Arvatkaapa miksi kirjastoon piti aina ottaa 1€ tai 2€ kolikko mukaan? Ei, vessat toki olivat ilmaiset. Saksalaisiin kirjastoihin ei saa mennä reppu ja takki päällä vaan ne pitää jättää lukolliseen lokeroon, johon siis tarvitsee panttimaksun. Lokeroiden luona on koreja, joihin voi sitten laittaa kaikki tarvitsevansa asiat. Jos kaikki lokerot ovat käytössä laittoivat osa opiskelijoista lokeroiden päälle takkinsa.

5) Genau. Hah, tämä saksan sana, joka tarkoittaa esimerkiksi juuri/aivan niin on itsestäni vain niin ärsyttävä! Varsinkin, kun se sanotaan tietyllä äänenpainolla. Aivan kuin tämä toinen puhekumppani ei heti ymmärtäisi ja kun hän sanoo mielipiteensä, kommentoi toinen genau, nyt säkin hoksasit.

Silti, lähtisin ihan koska vain uudestaan tekemään Erasmus-vaihtoa Bambergiin.

/////

Tämä viimeinen on mielestäni hauska saksalainen erikoisuus.

Pöytään koputus vrt. aplodit. Tämän tavan opin jo Vaasan yliopistossa. Kun Saksassa pitää esimerkiksi esitelmän tai luento/oppitunti loppuu, kuuluu pöytään koputtaa nyrkillä, ei suinkaan taputtaa.

Ai niin, piti vinkata Instagramin germanytourism tilistä, jossa joka sunnuntai tulee lyhyitä Instastories-pätkiä jostain päin Saksaa. Kannattaa katsoa nuo videot, jos kaipaa Saksaan matkustusvinkkejä! Tänään 5.11. vieraillaan Europa-Parkissa.

DSCN4231

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler 06/11/2017 at 09:12

  Nuo ensin mainitut ärsyttävät ihan tällaista turistiakin. Kaupat menevät suomalaisittain tosi aikaisin kiinni, ja se käteisellä maksaminen…. Ravintolassa voi kyllä olla kyltti että kortit käyvät, mutta annahan olla kun tulee maksamisen aika. Koko paikassa onkin vain yksi maksupääte, ja sitä sitten etsitään kissojen ja koirien kanssa jostakin. Aarrgh. Aikaa kuluu, ja matkaaja kyllä oppii että seuraavalla reissulla on vain paras pitää käteistä matkassa.

  • Reply Tiia/ReiseReise 07/11/2017 at 18:37

   Joo voin uskoa! On kyllä harvinaisempaa, ainakin pienemmissä kaupungeissa, että kortilla maksaminen käy, kun ei käy. Tässä asiassa Saksa saisi olla kyllä modernimpi.

 • Reply Katriina 08/11/2017 at 08:31

  Saattaa olla mahdollista, että maksupäätteen kulut kauppiaalle Saksassa ovat suuremmat kuin Suomessa. Varsinkin jos liikevaihto on pieni, niin kauppiaan ei kannata ylläpitää korttimaksumahdollisuutta asiakkaalle. Tai Suomen ravintola- ja kapakkahinnat ovat niin pilvissä, että ravintoloitsijan kannattaa maksaa siitä pankilleen ja maksupäätteen myyjälle/vuokraajalle suuretkin kulut. En tiedä, kun en löytänyt netistä suomalaisia kulukalkulaatioita.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/11/2017 at 17:33

   Tämä voi olla totta ja näkökulma, jota en ajatellut. Totta tuokin, että hinnat ravintoloissa Suomessa vrt. Saksassa ovat vähän eri luokkaa. Tästä vinkkelistä asian kyllä hyvin ymmärtää, mutta on se silti ärsyttävää. 🙂

  Leave a Reply