Suomen suurin matkablogiyhteisö

Festarivertailu Helsinki vs. Tallinna : Rammstein

Tuntuu oudolta päivittää blogia puhelimella, mutta nyt on iskenyt pienoinen juhannus-väsy täällä isovanhempieni mökillä Luvialla (Satakunnassa). Kaiken lisäksi täällä sataa. Eilen oli onneksi todella kaunis sää ja kävin jopa uimassa. Kylmää oli, mutta niinhän se merivesi aina tuppaa olemaan. Juhannus meni aikalailla, kuten aina täällä mökillä pelaillen, syöden, saunoen jne., nyt tosin japsini on täällä ensimmäistä kertaa vierailulla.

Festarikesäni on tältä erää jo ohi. Vähän kyllä kiinnostaisi mennä katsomaan Ultra Brata Ilosaareen, mutta se on vähän huonoon ajankohtaan. Ei silti ollenkaan huonoja muistoja jää kesästä 2017, sillä näin lempibändini Rammsteinin jopa kaksi kertaa. Blogini nimi muuten tulee osaksi bändi kappaleesta Reise,Reise. Se tarkoittaa yllättäen matkaa ja lausutaan [raise].

Näin Rammsteinin naapurikaupungissa Vantaalla ja välipäivän jälkeen Tallinnassa. Molemmat olivat siis festarikeikkoja, ja koska olin ensimmäistä kertaa ulkomailla festareilla, ajattelin että olisi kiva tehdä vähän vertailua.

DSCN6870

DSCN6897

DSCN6942
Ihana tämä Flaken paljettihaalari

DSCN6939

Tässä lyhyesti Vantaan Rockfestin ja Tallinnan Lauluväljäkin plussat ja miinukset.

Rockfest, Vantaa 9.6.2017

+ Vehkalan juna-asema sijaitsi vain muutamien metrien päästä festivaalialueelta
+ sisäänpääsy hoitui nopeasti, vaikka jono oli to del la pitkä. Luulin joutuvani olemaan siinä tunnin.
+ Fanzone ei ole iso alue. Itselläni oli siis normaalilippu, jolla eturivin paikoille ei ollut asiaa.
+ oman vesipullon (ja evästä) sain itse ainakin vietyä alueelle
+ Rammstein oli mahtava ja yleisöllä hyvä fiilis

– en millään olisi jaksanut kuunnella Viikatetta, mutta oli pakko koska en halunnut luovuttaa hyvää paikkaani
– isot kivet jalkojen alla sattuivat välillä jalkahpohjiin (poistuessa muta oli inhaa, mutta kuuluu kai festareihin)
– pääesiintyjää odottaessa oli 1,5h odotus Painin jälkeen. Yleisön joukkoon pyydettiin järjestysmiestä hakemaan muutama häirikkö pois. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut useampaan minuuttiin, toki hälytetty järkkäri otti radiopuhelinyhteyden. Onneksi muuta ei tapahtunut, sillä ymmärsin, ettei ”apu” tulisi nopeasti
– pois lähtö oli farssi. Vain yksi ulospääsyreitti noin 30 000 ihmiselle. Aitojen viertä käveli muutama kilometri, joka päättyi umpikujaan. Tietoa ei annettu, milloin aita avataan. Ihmiset hermostuivat ja osaa kaatoi aitoja alas. Pyörätuolissa istuvat kulkivat samaa reittiä. Kun pääsin juna-asemalle junia ei lähtenyt suoraan Helsinkiin päin vaan piti kiertää Kehärata-junalla lentokentän kautta. Vantaankosken asemalta olisi ilmeisesti päässyt suoraan Helsinkiin, mutta tätä ei kukaan kertonut…Junan, jonka otin ei ollut täynnä vaan hyvin mahtui istumaan. Junassa luin Facen kommetteja ihmisiltä, jotka haluavat kotiin.

Lauluväljak, Tallinna 11.07.2017

En kauhean paljon ehtinyt harkitsemaan, menisinkö katsomaan Rammsteinia myös Tallinnaan, kun ostin jo lipun. Harmi, etten aikaisemmin ole tajunnut vierailla naapurimaan festareilla tai konserteissa. Helppoa ja halvempaa.
Olin tietysti etukäteen ottanut selvää festarialueesta, joka oli Lauluväljäk (Laululava) niminen paikka Piritan kaupunginosassa, lähellä merta, noin 3,5km vanhastakaupungista. Tämän matkan kävelin suuntaansa eikä menomatkalla se tuntunut ollenkaan pahalta. Takaisin tultaessa jaloissa tietysti tuntui tuntien seisominen.
Yleisesti ottaen Tallinan festareista jäi ihan hyvä fiilis. Esiintyjiä oli vain kaksi ennen Rammsteinia ja lavojakin vain yksi.

DSCN6947

DSCN6958

DSCN6948

DSCN6984

DSCN7035

Tässä plussat ja miinukset:

+ festarialueelle oli avattu kolme eri porttia, jotka olivat eri puolilla. Sisäänpääsy sujui nopeasti ja poispääsy myös
+ alue oli vehreää nurmea ja tosi kivan näköinen, kun loiva mäki nousee lavan edustalta.
+ myynnissä oli paljon erilaista ruokaa. Hellyyttivimmät olivat kotona tehdyt ruisleivät. Mahtoivatko mennä kaupaksi.

– olin lukenut etukäteen, ettei muovipulloja saa viedä alueelle. Yllätys oli suuri, kun paikan päältä ei saanut ostettua vesipulloa vaan vesi (kuten myös muut juomat) myytiin muovilaseihin!
– vessoja oli paljon, mutta niitä olisi silti saanut olla enemmän ja lähempänä.

+/- Vantaan kokemuksen jälkeen en halunnut enää mennä niin eteen, sillä halusin mielellään päästä melko nopeasti alueelta pois. Konserttia kaukaa katsottuna näki lavan kokonaisuutena, mutta tunnelma ei ollut yhtä hyvä, kun tuntee pyron lämmön kasvoillaan.
+/- Rammstein aloitti Tallinnassa jo reippaasti ennen puolta yötä, jolloin oli vielä melko valoisaa. Pyrot eivät tietysti olleet parhaimman näköisiä, mutta itse tykkään, kun keikat/konsertit alkavat hyvissä ajoin. (Luultavasti syy aikaiseen esiintymiseen oli aikataulullinen, R+:n lavan purkutyöt, kun kestävät useita tunteja)

Rammsteinin on pakko esiintyä kaavamaisesti, sillä riskit loukkaantumisiin ovat suuret, jos joku lähtee sooloilemaan. Tallinnassa Ich will kappaleen alussa kuului jotain outoa ääntä ja ajattelin jo jonkun crew-jäsenen mokanneen. Youtube videon katsoessa yllätys olikin aika suuri, kun selvisi, että ääni tulee kumiankasta jota Till painelee. Katso itse.

DSCN7038
Kiitos Paul, Ollie, Till, Schneider, Richard ja Flake!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa 29/06/2017 at 20:04

  Vantaan poistumisesta: n 200m festariporteilta oli aidassa kyltit, jotka ohjasi Tikkurilan suuntaan menevät Vehkalaan ja Helsingin suuntaan (Huopalahden kautta) menevät Vantaankoskelle. Silloin aita oli kyllä auki Vehkalan suuntaan (ei siinä aseman kohdalla vaan paljon edessäpäin). Ehkä olin vaan onnekas, kun oma poistuminen sujui suht jouhevasti. 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 30/06/2017 at 10:29

   En mää mitään ohjeistusta huomannut, painelin vaan nopeasti (tai niin nopeasti kun pääsin) alueelta pois. 😀
   Kyllä mun poistuminen sujui kanssa lopulta ihan hyvin, tosin Vantaankosken kautta olisin ollut aikasemmin kotona. Mua jännitti myös se, että ehdinkö vielä koti-bussiin keskustasta.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 29/06/2017 at 21:26

  Mä olin ainoastaan tuolla Vantaalla, joten en sen kummemmin osaa keikkoja vertailla. Mutta Vantaan festareista sen verran, että se Fanzone oli mielestäni rimanalitus. Naurettavaa rahastusta, johon onneksi turhan moni ei langennut, mutta minkä johdosta lavanedusta oli puolityhjä ja näytti naurettavalta. Mä en siis ostanut Fanzone-lippua, mutta Rammsteinin show on onneksi näyttävimmillään vähän kauempaa. Vaikka melkein bändin kuin bändin tykkään nähdä eturivistä, nyt ei haitannut olla Fanzonen taka-aidan tuntumassa. Siitä näki mainiosti koko lavan 🙂

  Mä olin onneksi varautunut tuonne huippuhyvillä kengillä, joten muta ja kivet ei haitanneet. Mutta paskemmalla kenkävalinnalla ei varmasti olisi naurattanut. Katoin kun moni meni ohi flipflopit jalassa. Voi niitä parkoja!

  Mun mielestä festareiden nettisivuilla oli hyvin ohjeistettu nuo junahommat festareilta pois. Me oltiin menossa Helsingin keskustaan ja osattiin suunnistaa suoraan Vantaankosken asemalle, jossa päästiinkin melkein heti junaan. Mutta festarialueella ja Vehkalan juna-asemalle mentäessä opastusta eri junista olisi varmasti voinut olla paljon paremmin. Itsekin lueskelin netistä, että todella moni oli ollut tietämätön siitä mihin suunnata. Vaikka mitään suuria jonotuksia ei omalle kohdalle osunut, en silti ole ensi vuonna tuonne menossa. Alue ei vakuuttanut, enkä keksi mitä muuta bändiä vaivautuisin tuonne katsomaan kuin Rammsteinia. Mutta onneksi Rammstein oli kaiken tuon arvoinen 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 30/06/2017 at 10:35

   Hah, mä ajattelin, että ensi kerralla ostaisin Fanzone-lipun (en tosin tiedä mitä ne maksaa). Mutta ilmeisesti Fanzonelaisilla ei ole mahdollisuuttaa saada ranneketta lavalle..tosin sinne on satavaikeaa päästä.
   Pakko kysyä, että kumman kitaristin puolelta yleensä katsot keikan, vai meetkö enemmän keskelle?

   No huh, ei kyllä mihinkään festareille kannata flipfloppeja laittaa, Siinähän varpaatkin on vaarassa, kun joku vahingossa tallaa.

   Mulla on ihan mennyt ohi, ohjeistus alueelta poistumiseen, mutta hyvä, että oli sivuilla! Rammstein oli kyllä tosiaan kaiken arvoinen ja sama juttu mulla, ainoa bändi, jonka vuoksi festareille menin. jos joskus näkisi heidät ihan omassa konsertissa, oon nähnyt vaan festareilla.

  Leave a Reply