Suomen suurin matkablogiyhteisö

Saksan 16 osavaltiota ja käydyt kaupungit

Oikein hyvää uutta vuotta kaikille! Aloitetaan uusi vuosi koostepostauksella. Kuten täällä blogissani taisin mainitakin, otin Erasmus-vaihtoni tavoitteeksi vierailla kaikissa Saksan osavaltioissa. Niitä on siis yhteensä 16 ja tietysti osassa olen jo käynyt, sillä ennen Erasmus-vaihtoani Bambergissa, Baijerin osavaltiossa, olin käynyt muutaman kerran Saksassa. Jos kiinnostaa tarkemmin missä kaupungeissa tuolloin kävin, niin hakusanalla interrail 2010 (linkki) löytyy. Noiden kaupunkien lisäksi olen käynyt Münchenissä ennen Eramus-vaihtoani.

Vietin Bambergissa noin viisi kuukautta eli periaatteessa aikaa olisi kyllä ollut, mutta en päässyt tavoitteeseeni! Tässä kuitenkin ensiksi Wikipediasta lainattu havannoillistava kuva Saksan osavaltioista:

screenshot.30

Kaikenkaikkiaan olen käynyt 12 osavaltiossa eli neljä on vielä käymättä. Nämä ovat pohjoisessa sijaitsevat Schleswig-Holstein (pääkaupunki Kiel) ja Mecklenburg-Etu-Pommeri (pääkaupunki Schwerin) sekä Saksi-Anhalt keskellä ja länsiosassa sijaitseva Saarland (pääkaupunki Saarbrücken).

Aloitan listauksen pohjoisesta etelään ja yritän etsiä päivämäärän, jolloin kyseisessä kaupungissa olen vieraillut. Vuonna 2016 en vieraillut Hampurissa tai Bremenissä, mutta olen vierallut molempien osavaltioiden pääkaupungeissa Interrail-reissulla vuonna 2010. Hampuriin olisin halunnut uudestaan käymään.

Brandenburg, kävin pääkaupunki Potsdamissa 27.7., josta Berliinistä pääsee helposti ja nopeasti. Harmi, että sattui sateinen ilma, joten kaupunkiin tutustuminen jäi puolitiehen. Vietin suurimman osan ajasta elokuvamuseossa ja kun astuin ulos satoi kaatamalla, joten Sanssoucin linna jäi taas näkemättä. Se on muuten UNESCO-kohde.

DSCN6226
Potsdam

Berliinissä vierailin muutaman kerran, Schönefeldin lentoasema tuli myös tutuksi, sieltä kun lähtevät sekä RyanAirin että EasyJetin halpiskoneet. Berliini 17.5., 8.8. on edelleen yksi suosikkikaupunkini Saksassa ja koko Euroopassa, vaikka on useimmiten ruma kuin mikä!

Ala-Saksi, Hannoveriin oli tarkoitus matkustaa monta kertaa, mutta sekin jäi. Osnabrückissa pysähtyin reilireissulla v. 2010, sillä tulin myöhästyneeksi jatkoyhteydestä oli ylimääräistä aikaa. Tein sitten pienen kävelyretken kaupungissa.

Nordrhein-Westfalenissa olen käynyt kaksi kertaa, reilireissulla Düsseldorfissa ja Kölnissä. Vaihdon aikana halusin matkustaa myös uudestaan Kölniin 17.4., sillä se on yksi suosikkikaupungeistani Saksassa. Nyt tosin siihen tuli pieni särö, sillä juna-asemalla oli todella levotonta, suurinpiirtein koko ajan joku tuli kysymään ”vaihtorahaa”. Aachenissa olisin Kölnin lisäksi halunnut käydä.

Thüringenissa tuli käytyä Weimarissa 18.7., joka on kyllä täynnä UNESCO-kohteita. Muutenkin Weimar on todella kaunis pieni kaupunki, voin lämpimästi suositella. Osavaltion pääkaupunki on Erfurt.

DSCN0135
Weimar

Saksissa olen käynyt reilireissulla 2010, kun vierailin Dresdenissä. Leipzigissa haluaisin vielä joskus käydä. Nyt ei tullut uudestaan tähän osavaltioon matkustettua.

Hessenin tunnetuin kaupunki on Frankfurt am Main 20.4., 5.6., jossa kävin pari kertaa. Ei kovin kummoinen kaupunki, mutta kaupunki alkaa olemaan melko tuttu, ja on jäänyt kyllä mieleen parista syystä. Osavaltion pääkaupunki on kuitenkin Wiesbaden. Vietin myös yhden yön Offenbachissa.

No vihdoin Rheinland-Pfalz! Ihastuin heti Koblenziin 11.7., joten sinne piti päästä myös uudestaan. Tulin käyneeksi myös Trierissä 8.7., joka oli oikein kiva kaupunki sekin. Tätä osavaltiota voin suositella, kauniita maisemia ja paljon nähtävää. Pääkaupunki on Mainz, jossa olisi mielenkiintoista käydä. Trierista on muuten lyhyt matka Luxembourgiin, mutta melko tylsä paikka se kyllä oli.

Baden-Württembergin Stuttgart 29.4. yllätti! Ajattelin, ettei kaupunki olisi kovinkaan mielenkiintoinen, mutta yksi päivä oli aivan ihan lyhyt. Ehkä menen tuonne joskus viettämään kokonaisen viikonlopun.
Uhldingen-Mühlhofen 24.7. on kai pieni kylä Bodenjärven vieressä. Aivan uskomaton paikka!
DSCN5947
Stuttgart ja elokuvafestivaali. Harmi, etten voinut jäädä illaksi katsomaan isolta screeniltä Star Wars -elokuvaa.

Baijeri on Saksan suurin osavaltio pinta-alaltaan. Bamberg, jossa opiskelijavaihtoni tein, oli hyvä kaupunki matkustaa melkein minnepäin vaan Saksaa. Nämä kaupungit tuli nähtyä Baijerista: Regensburg, Ingolstadt, Nürnberg 24.6.,, Würzburg, Bayreuth 6.5, Schwabach 28.4., München 1.3.,, Erlangen, Fürth ja Rothenburg ob der Tauber 30.6.. Tämä viimeinen kaupunki on niin suloinen, että tuntuu kuin olisi kävellyt lavasteissa.

DSCN8933
Rothenburg ob der Tauber, jossa jokaisen pitäisi käydä edes kerran elämässä.

Tällä hetkellä vuodelle 2017 ei ole suunnitelmissa Saksan matkaa, mutta Berliniissä haluaisin ”asua” muutaman viikon kesällä. En vaan vielä tiedä miten tuon voisi toteuttaa, asuntoa kun ei saa esimerkiksi enää vuokrattua Airbnb kautta, tosin huoneen saa…sitten tarvitsisi vaan pyörän alle ja unelma-aika Berliinissä voisi alkaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply