Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maltan Gozon Hop on Hop off bussin kyydissä – kannattiko?

Gozo on yksi kolmesta asutusta saaresta Maltalla. Olin etukäteen lukenut ja kuullut suosituksia, että Gozon saarella on ehdottomasti käytävä. Tietysti siellä sijaitsee yksi luontoihme, nimittäin sininen ikkuna, jonka kyllä halusin nähdä. Muita nähtävyyksiä en kauheasti tiennyt, mutta kun googlettelin huomasin, että Gozon saarella on paljon muutakin nähtävää. Toki bussit saarella liikkuvat, mutta huomasin saarella kiertävän myös Hop on Hop off -bussin. Siitä se ajatus sitten lähti ja päätin elämäni ensimmäistä kertaa testata kyseistä bussia.

Ennen kun voi hypätä punaisen Hop on Hop off -bussin kyytiin pitää ottaa lautta Gozon saarelle. Aikatauluja voi katsoa täältä. Lauttamatka kestää noin 15 minuuttia ja lautta lähtee Mgarrin satamasta. Hop on Hop off bussi kulkee kahta reittiä, jotka molemmat ovat käytettävissä samalla lipulla. Ensimmäinen liila-linja lähtee kello 9.45 ja sininen-linja kello 10.30. Molemmat lähtevät kohti Xewkija-kylää, joka on vanhin Gozossa, mutta myöhemmin reitti hajaantuu.

DSCN6204

DSCN6211

DSCN6214

Itse yövyin Sliemassa ja sieltä matka kesti noin tunnin Mgarrin satamaan. Mulla kävi tuuri, että nousiin bussiin jo vähän kauempaa, sillä esimerkiksi St Julian’s:ssa (San Ġiljan) ei bussi voinut pysähtyä, sillä se oli jo niin täynnä. Myös matkan varrelta moni halusi kyytiin, mutta joutuivat jäämään odottamaan seuraavaa. Eli kannattaa olla ajoissa liikkellä, ellei sitten halua taktikoida ja ottaa bussin jostain kauempaa. Ai niin, Maltallahan on vasemmanpuoleinen liikenne eli kannattaa myös katsoa, että seisoo oikealla puolella tietä. Nimittäin voi mennä oikea bussi ohi, kun seisookin väärällä puolella, kröhöm.

Vastauksena otsikkoon, kannatti todellakin kiertää Gozon saari Hop on Hop off bussilla, sillä siinä näkee aivan valtavasti eri paikkoja! Tietystikään kaikissa paikoissa ei ehdi pysähtyä, tai en kokeillut, voihan se olla mahdollista. Busseja kulkee kyllä melko usein ja aikataulusta näkee aina käteästi milloin seuraava bussi on tulossa. Itse mahduin myös aina Hop on Hop off -bussin kyytiin kun halusin eli ei tarvinnut jäädä odottelemaan seuraavaa. Lippua ei välttämättä kannata ostaa etukäteen, sillä itse sain lipun ostettua lautalla alennettuun hintaan. Normaalista hinta on 18€, mutta lautalla se myytiin mulle 15€ hintaan.

Missä sitten pysähdyin?

Kiersin liilaa-linjaa pitkin ja ensimmäinen pysähdykseni oli Dwejrassa eli Azure window eli sininen ikkuna. Oli kyllä yhtä upea tuo luontoikkuna kuin kuvissa olen nähnyt. Ostin myös muutaman postikortin ja kävin vessassa. Aikaa jäi sen verran, että kiertelin paikkaa enemmän ja piti sitä varpaat veteenkin upottaa. Oli tosi kuuma päivä ja vesikin oli ihanan lämmintä.

DSCN6260

DSCN6266

DSCN6273

DSCN6269

Matka jatkui ja pysähdyin vielä ainakin katsomassa UNESCO-kohdetta, Ggantijan temppelilipulla pääsi vierailemaan myös lähellä olevassa myllyssä. Mulla oli taas aikaa, joten kävin ostamassa läheisestä kioskista (tai pienestä valintamyylämästä) jäätelön. Juuri kun sain sen syötyä tulikin taas bussi.

DSCN6336

DSCN6347

DSCN6342

DSCN6343

DSCN6338

DSCN6362

DSCN6356

DSCN6357

Sitten tieni vei Ramlan rannalle, joka on siitä erikoinen ja uniikki, että hiekka on kullan-punaista eli suomeksi sanottuna oranssin sävyinen. En ollut ottanut Maltalle uikkareita mukaan ja luultavasti en olisi uskaltanut uida yksin. Olin itse asiassa Saksasta ostanut vedenpitävän kassin, mutta en kuitenkaan ottanut sitä mukaan, koska olin liikkeellä vain käsimatkatavaroilla. Onko teillä kokemuksia yksin uimisesta lomalla? Miten voi varmistaa, ettei tavaroita pöllitä sillä aikaa?

DSCN6370

DSCN6374

DSCN6376

DSCN6375

Nyt näin kirjoitettuna tuntuu, että näin vähän paikkoja, mutta kyllä melkein koko päivän olin liikkeellä. Oli myöskin sen verran kuuma päivä, että itse mielummin katselin maisemia ”ilmastoidusta” bussista käsin kuin kävelin helteessä. Tosin istuin aina ylhäällä, jossa on avokatto ja tuuli kyllä viilensi mukavasti. Mutta onnistuin kuitenkin polttamaan pohkeeni!

Voisin hyvin kuvitella käyväni uudestaan Hop on Hop off -kierroksella. Ainakaan Gozon saarella ei ole pelkoa, että bussi juuttuisi ruuhkaan, joten kierros on mielestäni hyvin rahansa arvoinen. Aina bussiin astuessa saa lisäksi kuulla audio guiden kautta kyseisestä nähtävyydestä eli ei jää epäselväksi mihin bussi kulkee. Myöskään bussin kyydissä ei ole tylsää katsella maisemia, sillä bussi kiertää hyvin kapeita katuja ja maasta on hyvin rosoista ja vaaleaa, aivan erilaista mitä olen missään nähnyt (koska ykköskohteeni ovat kaupunkilomissa). Välillä Gozo sai mielikuvat aikaan jostain Marsista, niin erilaista oli!

DSCN6287

DSCN6278

DSCN6284

DSCN6400

Tässä vielä bussien reitit:

DSCN8820

DSCN8819

Retki Gozon saarelle tehty toukokuussa 2016 ja näin ollen hinnat 5/2016.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 05/09/2016 at 06:12

  Onpa Maltalla kaunista – ja tosiaan aika erinäköistä kuin muualla, jotenkin kaikki tuntuu olevan tuollaista hiekan sävyä. Olen nähnyt sieltä aiemmin lähinnä sukeltelukuvia. Olisipa upeaa käydä vaikka melomassa tuon sinisen ikkunan alitse, vau. Mutta siis… miten voi lähteä Maltalle ilman uimapukua! 😀

  • Reply Tiia/ReiseReise 09/09/2016 at 22:36

   Kaikki oli aikalailla hiekan sävysiä, sillä talot rakennetaan samasta materiaalista. Melominen olis hyvä idea, en oo muuten koskaan kokeillut. Niin tosiaan..en tiedä, tykkään uimisesta tosi paljon ja oon vähän allerginen kloorille uimahalleista eli uin mielelläni aina, niin en silti ottanut uikkareita mukaan. 😀 Ens kerralla otan!

 • Reply Ansku BCN 06/09/2016 at 15:02

  Tuohan kuulostaa varsin mainiolta tavalta tutustua saareen! Olen kokeillut tuollaista turistibussia Roomassa ja Barcelonassa ja kyllä siinä on omat puolensa. Hyvin saa käsityksen mittasuhteista ja välimatkoista ja tuleepa nähtyä pikaisesti ne perusnähtävyydet. Iso peukku turistibusseille 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 09/09/2016 at 22:34

   Peukku lähtee multakin. 🙂 Säästää kyllä myös aikaakin, jos on vaikka vaan viikonloppureissulla kuten mä.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 06/09/2016 at 16:07

  Hop on – hop off bussit on tosi käteviä. Olen käyttänyt niitä monessa kaupungissa ja sillä saa nähtävyydet haltuun näppärästi. Jos haluaa johonkin paikkaan tutustua paremmin, hyppää bussista ja jatkaa matkaa seuraavalla.

  • Reply Tiia/ReiseReise 09/09/2016 at 22:32

   Joo just noin, hyvin kiteytetty pariin virkkeeseen ja oon ihan samaa mieltä. 🙂

 • Reply salaine 06/09/2016 at 20:29

  Kiitos vinkistä sillä maltalle on matkattava jossain vaiheessa.

  • Reply Tiia/ReiseReise 09/09/2016 at 22:31

   Joo, kannattaa mennä. Pienellä valtiolla on paljon nähtävää.

 • Reply Terhi / Muru Mou 06/09/2016 at 23:50

  Nämä hop on hop off -bussit on kyllä käteviä kun on yksin reissussa, sillä olisihan tuon saaren koluaminen ollut muuten haasteellisempaa. Tai mä en ainakaan tykkää vuokrata autoa yksin, joten varmasti minäkin turvautuisin tuohon bussiin 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 09/09/2016 at 22:30

   Joo, mulla ei edes ole ajokorttia, niin tää hop on hop off oli kyllä niin kätevä. Ei tarvinnut myöskään selvitellä aikatauluja.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 08/09/2016 at 08:48

  Tämä tulikin kuin tilauksesta. Olen nimittäin pohtimassa ystäväni kanssa, minne meidän ensi kesän tyttöjen reissu veisi. Ollaan usein käyty jollain ihanilla pienillä saarilla, kuten Italian Procidalla ja Kreikan Koufonisialla, ja ensi kesälle yksi vaihtoehto on ollut tämä Gozon saari. Olipa siis hauska päästä kurkkaamaan, miltä siellä näyttää. Saa nähdä, minne me lopulta päädymme – mutta tämä haaveilu- ja suunnitteluvaihe on aika ihanaa – varsinkin kun törmää sitten blogeissa omiin matkahaaveisiin :).

  • Reply Tiia/ReiseReise 09/09/2016 at 22:29

   No kiva. 🙂 Olispa mullakin ystävä kenen kanssa tehdä ”tyttöjen reissu”. Juu mä kanssa rakastan haaveiluvaihetta, suunnittelu on myös kivaa, mutta siinä vaiheessa, kun alkaa kirjoittaa kaikkia osoitteita ylös yms, tulee välillä väsy.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 10/09/2016 at 02:05

  Voi että miulla on ikävä Maltaa <3 Se oli eka ulkomaanreissuni yksin, 14-vuotiaana kielimatkalla. Siitä on niin kauan, ettei silloin ollut edes digikameroita, tai ainakaan itselläni ei ollut! Aina siitä asti oon kaihonnut Maltalle takaisin. Gozollekin tehtiin lyhyt retki, mutta en kyllä siitä kauheasti muista mitään. Hop on Hop off bussia ei oo koskaan tullut kokeiltua missään! Olisi kiva hypätä joskus kyytiin vaikka ihan täällä kotona Melbournessa.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 12/09/2016 at 10:50

  Mun mielestä Hop on – Hop off toimii hyvin, jos on vain vähän aikaa tutustua paikkaan. Tai vaihtoehtoisesti useamman päivän lomalla tehdä ensimmäisenä päivänä kierros tällä tavalla, niin näkee mihin kannattaa tutustua paremmin myöhemmin.

  Malta vaikuttaa erittäin monipuoliselta ja kiinnostavalta kohteelta ja muistaakseni Finnair lentää sinne ensi kesänä suorilla lennoilla mikä olisi kyllä erinomainen asia.

  • Reply Tiia/ReiseReise 16/09/2016 at 19:41

   Joo juurikin bussit ovat hyviä, kun haluaa nähdä lyhyessä ajassa ”paljon”. Kuulostaa hyvältä jos Finnair näin tekee. 🙂

 • Reply Liza in London 16/09/2016 at 19:56

  Mä taisin viimeksi olla turistibussin kyydissä Munchenissa ja hyvin toimi ainakin siellä etenkin niille, jotka eivät halua vuokrata omaa autoa. Tosin bussit saisivat kiertää vähän pidempäänkin illalla ei-niin-aamuvirkkuja matkalaisia ajatellen ;).

 • Reply Jossus Travelpics 09/04/2018 at 20:56

  Olipa hieno kirkko. Olisi pitänyt käydä Gozon saarella kuin olin Maltassa.

  • Reply Tiia/ReiseReise 13/04/2018 at 13:36

   Oli kyllä ja kirkoissa on aina ihanan viileää. Gozolla olisi kyllä kannattanut käydä, mutta hyvinhän sinne takaisin pääsee. 🙂

  Leave a Reply