Loput vinkit Portoon mm. kasvisbuffet!

DSCN7878

Katselin Porton kuvia ja mietin mitä vielä haluaisin kirjoittaa kaupungista. Ajattelin, että kätevintä olisi koota kaikki loput vinkit yhdeksi kokonaisuudeksi. Tässä niitä nyt tulee:

1. UNESCO-kohde
Porton historiallinen keskusta on UNESCOn suojelukohde, eikä siellä saa muuttaa mitään, vaan rakennukset tulee korjata samannäköiseksi. Ehdottomasti paras näköpaikka keskustaan on Douro-joen toiselta puoelelta eli Gaiasta (Vila Nova de Gaia). Metrolla pääsee kätevästi, jos ei jaksa kävellen ylittää siltaa.

DSCN7842

DSCN7899

DSCN7904

DSCN7916

2. Liikkuminen
Julkisesta liikenteestä puhuen. Portosta löytyy kuusi metrolinjaa ja niistä liila E menee suoraan esimerkiksi Trindade-asemalta lentokentälle. Muutenkin Trindade on kätevä vaihtoasema, sillä jokainen metro kulkee sen läpi. Portossa on käytössä paperiset metrokortit, joihin aina ladataan matka(t). Ensimmäistä kertaa lippua ostaessa lisätään hintaan metrokortin maksu. Metrokortti on sininen (kultainen on paikallisille/henkilökohtainen), ja se on ohut. Metrokorttia oli helppo käyttää, kunhan tarkastaa zonet, että osaa ostaa oikean lipun. Lentokenttä esimerkiksi sijaitsee Z4:ssa ja lipulle tuli hintaa 1,85€ (menosuunnassa vähän enemmän, metrokortti itsessään taisi maksaa 0,60€). Metroasemilla on automaatit, johon kortti laitetaan ja matka maksetaan, samaa kortti voi siis käyttää kuinka moneen matkaan tahansa eli ei kannata hävittää! Muista myös validoida lippu ennen matkaa ja aina jos vaihdat linjaa!

DSCN8011

3. Ruoka
Portossa voi varmasti oikeasti syödä mitä vain. Olinkin hurjan iloinen, että löysin aivan ihanan ravintolan, joka tarjosi kasvis/vegaanibuffetin! DaTerra sijaitsi melko lähellä hostelliani ja Sao Bento metroasemaa.
Kannattaa myös ehdottomasti maistaa ainakin Nata-leivosta (Pastel de Nata), oikeasti niin hyvää. Meren läheisyyden vuoksi syödään Portugalissa tietysti myös kalaruokia, näistä erityisesti turska on Porton paikallisuus. Tätä kalaa saa ihan pienenä versiona myös nimittäin välipalana eli ei tarvitse mennä maistamaan ravintolaan. Oli muuten myös tosi hyvää!
Viiniä en tullut ollenkaan maistaneeksi, mutta Portossa tehdään myös paljon viiniä. Free walking tourilla vinkkejä saa myös tähän asiaan.

DSCN800420160603_194146

20160603_154319

4. Kävele
Metrolla pääsee pitkiä etäisyyksiä (ja miksei lyhyitäkin). Porto on kuitenkin korkeuserojen kaupunki, joten ylämäkiä riittää jonkin verran. Suosittelen silti kävelyä, kuten aina. Kävellen pääsee sinne minne julkiset eivät vie, esimerkiksi sokkeloinen vanhankaupunginosa on kiehtova, mutta portaita siellä kyllä myös on. Kuulemma täällä naapurit ovat sen verran uteliaita ja kotona viihtyviä, että jos jotain varastetaan, melko varmasti tiedetään kuka se on ja tavara saadaan takaisin.

DSCN7854

DSCN7864

DSCN7811

DSCN7889

DSCN7890

5. Nähtävyydet
Historiallisen vanhankaupungin lisäksi kannattaa vierailla myös juna-asemalla ja katedraalissa. Myös upeasti laatoitetut talot, joita näkee ihan vain kävelemällä paikasta toiseen ovat upeita. Portossa on tosiaan värejä! Ja katutaidetta.

DSCN7892

DSCN7832

DSCN7841

Tietysti Lello & Irmãon kirjakaupassa pitää vierailla ja Free walking touria voin suositella myös lämpimästi.
Jos kiinnostaa missä yövyin, löytyy design-hostelli juttu täältä.

DSCN7873
Meidän innokas Free walking tour -opas.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply