Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syntyikö Harry Potter Portossa?

Tuntuu, että toistan itseäni, mutta ei se mitään. Haluan taas kiittää siitä, että blogissani on käynyt ihmisiä, vaikka melko hiljaista on ollut. Motivaatio tai matkajutut eivät ole kadonneet, mutta aikatauluni on tällä hetkellä sellainen, että ma-ke opiskelen ja torstaisin lähden ”lomalle”.

Viimeisin lomani Portossa, Portugalissa, sopi hyvin tälläiselle Harry Potter-fanille, vaikka en siitä etukäteen tietänytkään. Olin ainoastaan nähnyt kuvia ennakkoon Lello & Irmão kirjakaupasta, joka voisi hyvinkin olla Harry Potter-maailmasta ja siksi oli mulle must-kohde. Enpä vain arvannut, etteivät yhtäläisyydet siihen loppuneet.

Itse asiassa J.K. Rowling, Harry Potter saagan luoja, asui ja työskenteli Portossa vuosien ajan. Kun lukee nämä seuraavat faktat, jotka kohta luettelen, voi vain kysyä itseltään voiko kaikki olla puhdasta sattumaa. Enpä usko, vaan taisi Rowling aikalailla inspiroitua ympäristöstään ja ehkäpä aihiot Harry Potter kirjasarjaan syntyivät Portossa.

1) Aloitetaan Lello & Irmão-kirjakaupasta, joka on varmasti yksi tunnetuimmista Porton nähtävyyksistä. (Porton historiallinen keskusta on UNESCO-kohde, joten se ehkä vie voiton). Kirjakaupassa vierailusta joutuu maksamaan nykyään 3€ pääsymaksun, mutta ostamalla kirjan saa tuon summan alennuksena kirjan hinnasta. Mielestäni pääsymaksu on ihan ok, onhan kirjakauppa vanha ja puuta täynnä, joten sen kunnossa pitämiseen kuluu rahaa. Kirjakauppa itse asiassa Portugalin vanhimpia. Syy miksi kirjakauppa halutaan nähdä, on varmasti upeasti muotoiltu portaikko, joka johtaa toiseen kerrokseen ja pikkuruiseen kahvilaan.

DSCN7955

DSCN7924

DSCN7926

DSCN7940

DSCN7936

DSCN7963

2) Tavallisena kesäpäivänä kesäkuussa voi nähdä mustiin viittoihin pukeutuneita opiskelijoita. Tai nyt oli kyllä sen verran lämmin, että useimmat kantoivat viittojaan olallaan. Yhtä kaikki, portolaisilla opiskelijoilla koulupukuina on tummat siistit vaatteet, joista viivat ovat yksi asuste.

DSCN7995

3) Suihkulähde, jota koristavat leijonat. Tai hetkinen, näillä leijonilla on kyllä siivet. Näyttävätkin taruhahmoilta. Hmm..ihan kuin myös Harry Potter elokuvista voisi löytää tämännäköisiä hahmoja.

DSCN7984

4) Henkilö, jonka nimeä ei saanut Portossa lausua. Valitettavasti en enää muista kuka tämä henkilö oli tai miksi häntä ei saanut mainita. Kuulostaa kyllä vain tämäkin hyvin tutulta.

DSCN7804

Eikö olekin vain mielenkiintoista! Harry Potter jutut kuultu Free walking tour -kierroksella. Joka oli muuten loistava!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply miraorvokki 09/06/2016 at 20:56

  Huikeeta ! 😀 Eipä olisi tullu mielenkään että Harry Potter voisi olla Portosta ”koitoisin”… En ole mikään kova Potter-fani mutta nyt Porto kiinnostaa myös tällaisessa aspektissa enemmän!

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:16

   Joo ei kyllä mullakaan tullut mieleen. Itse tykkään tosi paljon sekä kirjoista että elokuvista, mutten tiennyt, että J.K. Rowling on asunut kaupungissa.

 • Reply Anna / Muuttolintu 10/06/2016 at 03:01

  Mielenkiintoista! Et kokeillut juosta tiiliseinää päin? 🙂 Kirjakauppa on kyllä upea.

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:17

   En kokellut, oon Lontoossa jo koettanut, eikä onnistunut. Taidan olla liian vanha Tylypahkaan. 😉

 • Reply Lotta | Watia.fi 10/06/2016 at 11:20

  Huu, mielenkiintoista tosiaan! Upee toi kirjakauppa ja ihan mahtavat noi kouluasut viittoineen! Täällä täytyy käydä, kiitti vinkeistä!

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:18

   Kirjakauppa on kyllä upea, eikä mun kuvat oikein tee oikeutta. Kouluasuista mäkin tykkään, mutta en itse haluaisi pukeutua noin kuumaan asuun.

 • Reply Ansku BCN 12/06/2016 at 14:27

  Kirjakauppa on tuttu, mutta noista kouluviitoista en tiennyt! Aika hienot! Olisi pitänyt minunkin osallistua tuolla jollekin kävelykierrokselle, ne kun aina avaavat paikkaa pikkuisen enemmän kuin jos yksin haahuilisi pitkin katuja 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:20

   Mä yritän nykyään aina osallistua kävelykierrokselle, aina kuulee jotain mielenkiintoista ja saa usein hyviä vinkkejä paikalliselta. 🙂 Kouluviivat ovat kyllä kivat, mutta varmaan sikakuumat kesällä. (En kyllä tiedä milloin kesälomat alkaa Portugalissa).

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 12/06/2016 at 18:20

  Mielenkiintoista! Tosta kirjakaupasta tuli ainakin itselle heti HP-vibat. Mielestäni nämä väitteet eivät välttämättä ole yhtään tuulesta temmattuja – kyllähän me kirjoittajat yleensä inspiroidumme ympäristöstämme 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:31

   Kyllä vain inspiroidumme. 🙂 HP taruolennot voivat olla perua myös kreikkalaisesta mytologiasta, mutta kyllä yhtä hyvin tuosta suihkulähteestä on voinut saada vinkkejä.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 13/06/2016 at 11:58

  Porto olisi kyllä mielenkiintoinen kohde mutta ei Potterin takia vaan muuten. En ole lukenut tai katsonut Pottereita niin en osaa samaistua yhtäläisyyksiin. Hieno on kyllä tuo kirjakauppa!

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:32

   Porto oli mukava kaupunki, pienempi mitä ajattelin, mutta hyvä vain, koska tykkään kävellä paikasta toiseen. Toivottavasti pääsen muihinkin Portugalin kaupunkeihin.

 • Reply Teija / Lähdetään taas 13/06/2016 at 12:56

  Ihana tuo kirjakauppa! Ja tosi hauskaa, että siellä järjestetään Harry Potter -kierroksia. Joskin miksipä ei järjestettäisi. Aika moni on kuitenkin siitä tosi innoissani. Itse en ehkä lukeudu faniksi, mutta hyviä ne leffat on olleet, mitkä olen nähnyt.

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:36

   Joo, hyviä elokuvat kyllä ovat :). Itse asiassa kierros ei erityisesti ollut Harry Potter aiheinen, parissa tunnissa ehti kuulla myös muita juttuja.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 13/06/2016 at 16:48

  Olipa tosiaan kiinnostavaa, ja aivan ihania nämä koulupuvut (ainakin ulkopuolisen silmin, en nyt sitten tiedä, miten mukavia ne on käytössä..). Pitäisi ehdottomasti itsekin lähteä joskus mukaan kävelykierrokselle eikä aina vain päämäärättömästi haahuilla ympäriinsä – vaikka toki sekin on oikein mukavaa :).

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:38

   Voin kyllä suositella kävelykierroksia, usein ovat ihan mahtavia ja saa hyviä vinkkejä! Koulupuvut ovat kyllä kivat, mutta mietin minäkin kuinka kuumia mahtavat olla lämpimällä ilmalla. Viittaa tosin ei ole pakko käyttää, mutta kaikilla se näytti olevan mukana.

 • Reply Saana | Live now – dream later 14/06/2016 at 14:30

  Mun pitää tunnustaa, että en ole eläissäni lukenut yhtään Harry Potteria enkä katsonut yhtään Harry Potter -elokuvaa (älkää kiltit kivittäkö), mutta mielenkiintoinen kohde silti. Varmasti vetää faneja puoleensa!

  • Reply Tiia/ReiseReise 14/06/2016 at 17:39

   Hahhah ei kivitetä. 😀 Kyllä, ainakin kirjakauppa oli täynnä.

 • Reply Terhi / Muru Mou 14/06/2016 at 16:29

  Ihana kirjakauppa, tuonne haluaisin päästä fiilistelemään, oli Harry Potter -viboja tai ei 🙂 Ja noi koulukkaiden viitat – aivan ihanat!

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:02

   Joo, turisteja on kyllä varmasti aina paljon, mutta itse kyllä ainakin silti onnistuin fiilistelemään tunnelmaa. Istuin myös rappusilla hetken. 😀

 • Reply Meidän matkassa / Monna 15/06/2016 at 22:58

  Onpas hauskaa että noin moni tapaus voisi liittyä Potteriin. Kirjakauppa näyttää kyllä upeelta! 😀

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:03

   No niinpä! En vaan voinut uskoa korviani ja olin tosi iloinen, että kuulin nuo jutut. 🙂 Kirjakauppa on kyllä ihana.

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä 17/06/2016 at 18:47

  Jee, Porto-juttuja muillakin! Meillä on viime aikojen postaukset ollu niin Porto-painotteisia, että on kiva lukea muidenkin näkökulmista kaupunkiin :). Ja tämä jos mikä oli kiinnostava näkökulma! Mekin käytiin tuolla kirjakaupassa, ja tuli kyllä niin voimakkaat Tylypahka-vibat (tai ite oon lukenut kirjat enkuks joten se on mulle Hogwarts ?) että pakko on jotain vaikutteita olla tullut tuolta. Sun vierailun aikaan näkyy muuten olleen hirveen paljon vähemmän väkeä kuin viime heinäkuussa, jolloin me ei melkein mahduttu kulkemaan siellä ihmismassojen keskellä.

  Mä en tiedä mitä ajattelisin noista koulupukujen viitoista :). Onhan ne aika veikeän näköiset jos Potter-maailman kautta miettii, mutta toisaalta mä en kyllä ole ylipäätään koulupukujen kannattaja, ja voisin kuvitella että noi on aika epäkäytännölliset ja kuumat.

  Pitääkin alkaa harrastaa enemmän noita kävelykierroksia. Olen samaa mieltä, että niiltä saa monesti paljon sellaista tietoa, jota ei muuten saisi. Kunhan vain on hyvä opas, ja sulla näyttää olleen!

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:07

   Kyllä vain. Lueskelinkin teidän juttuja Portosta. Oho, onpas heinäkuussa ollut väkeä, nyt pääsi kyllä ihan hyvin kulkemaan, auttamatta kyllä jokaisessa kuvassa on turisti, itsekin löydyn varmasti monesta kuvasta.
   Uskon myös, että nuo viitat ovat tosi kuumat. Koulupuvut on musta ihan ok, siitä syystä vain, ettei perheen varallisuutta voi tietää lasten vaatteista, kun kaikilla on samanlaiset…tosin nykyään varmaan puhelimesta ym. huomaa.
   Opas oli mahtava, nuori ja innokas, läpsäisi aina viiden minuutin välein kätentä yhteen. 😀
   Ps. Mä oon lukenut Potterit suomeksi ja siksi on aina välillä hankalaa kaivella nimiä englanniksi.

 • Reply Kohtteena maailma / Rami 17/06/2016 at 21:32

  Upean näköinen kirjakauppa ja varsinkin sen portaat!

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:07

   Niin on, upea paikka vierailla!

 • Reply Tiia / Fangirl Quest 18/06/2016 at 15:59

  Upeeta! HP-fanina tykkäilin kovasti. Ja apua toi kirjakauppa…. pakko päästä käymään (ts. hengaamaan koko päiväksi!) 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:08

   Joo ihanan tunnelmallinen ja kaunis tuo kirjakauppa. Sisältä löytyy myös kahvila, joten ihan hyvin koko päivän siellä voisi viettää. 😉 Tosin vessasta en tiedä. 😛

 • Reply Veera Bianca 18/06/2016 at 23:08

  En ole koskaan juuri Harry Potterista syttynyt, mutta tää mesta on kyllä suoraan Potteria, wow 😀

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:10

   Niin vain, kun joku paikka voi olla. 🙂

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 19/06/2016 at 09:02

  Miten ihmeessä mä olen voinut vierailla tuolla ja olla näkemättä tuota kirjakauppaa?

  Vai onkohan niin, että silloin vuonna miekka ja kirves, Harry Potter ei vielä ollut mikään kova juttu….

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:12

   Ei varmaankaan ollut, nykyään on kyllä varmasti vieraillun paikka Portossa. Tai, kun itse googlettelin Portosta infoa, niin tästä kirjakaupasta, kyllä lähes heti luin.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 19/06/2016 at 10:37

  En ole HP-fani mutta mielenkiintoista silti! Siisti tuo kirjasto. Ja toi yksi nainen viitassaanhan näyttääkin ihan siltä, hmm, Hermioneko nimensä nyt oli?

  • Reply Tiia/ReiseReise 20/06/2016 at 23:13

   Juu Hermione. 🙂 Niin ja kyseessä on kirjakauppa, vaikka HP maailmaan kyllä kirjasto sopisi paremmin.

  Leave a Reply