Suomen suurin matkablogiyhteisö

Itävallan Grazissa viisarit ovat vinksallaan

Tiedättekö mikä on Itävallan toiseksi suurin kaupunki? No Graz. Asukkaita kaupungissa on kuitenkin vain noin 270 000. Jotenkin vasta täällä Saksassa ollessani olen tajunnut, kuinka pieni maa Itävalta oikeastaan onkaan. Graziin saavuin Salzburgista Linzin kautta. Tämä matka taittui juna/bussikombinaatio-lipulla. Olin jo aikaisemmin ostanut netin kautta liput ja heti Salzburgiin saapuessani pystyin tulostamaan liput lippukoneelta sähköpostiin tulleella koodilla. Kätevää, ja systeemi toimi hyvin.

DSCN4731

DSCN4730ii

DSCN4732

Täytyy muuten antaa kiitosta Westbus-yhtiölle, sekä junassa että bussissa toimi wifi erittäin hyvin ja puhelimen pystyi lataamaan. Yrittäkääpä samaa Saksan (paikallis)junissa. Myös vaihto Linzissä junasta bussiin meni loistavasti, pysäkki, jolta bussi kohti Grazia lähtee on aivan juna-aseman edessä, noin viiden minuutin matkan päässä. Jäi myös aikaa ostaa jäätelö. En ole muuten koskaan elämäni aikana mennyt yhtä monen tunnelin läpi, kun tällä matkalla.

DSCN4795

DSCN4799

DSCN4804

DSCN4815

DSCN4812

DSCN4797

Grazissa opiskelee nykyään itävaltalainen kaverini, jonka kanssa meillä oli treffit. Hän näytti minulle kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja pidimme myös piknikin Schlossbergin eli Linnavuoren puistossa. Linnavuoren maisema eli vanhankaupungin oranssikatot on muuten UNESCO-listalla. En edes tiennyt asiaa, mutta onneksi ei jäänyt näkemättä, vaikken listaa erityisesti kerääkään (tai ainakaan vielä). Linnavuoressa kannattaa kiinnittää huomio kellotorniin, joka on aika hieno ja erityisesti sen viisareihin, sillä tuntiviisari on minuuttiviisari pidempi. Mielenkiintoinen yksityiskohta.

DSCN4842

DSCN4844

DSCN4858
Ylös pääsee kolme eri reittiä, portaita, köysirataa tai kiipeämällä toista tietä ilman portaita.

DSCN4840

DSCN4841

DSCN4848

DSCN4855

Piknikin jälkeen kaverini ei enää tiennyt mitä näyttäisi minulle, joten hän ehdotti, että voisimme mennä elokuviin. Olen itse asiassa jo kauan aikaa halunnut käydä Saksassa elokuvissa, koska pitäähän dubattu Hollywood-näyttelijä kokea. Myös Itävallassa elokuvat dubataan, joten pääsin testaamaan saksan kielen taitojani jo nyt. Elokuvaksi valikoitui Zootopia (saks. Zoomania). Kyllä, lasten piirretty. On ihanaa, kun on kaveri, jonka kanssa voi mennä katsomaan tuollaista elokuvaa. Ja elokuva oli todella hauska ja jännittävä ja hauska. Haluan nähdä sen uudestaan. Elokuvalippu maksoi 7,80€, mutta kyseessä ei ollut 3D. Vietin siis Grazissa vain yhden päivän ja seuraavana aamuna juna lähti kohti Slovenian Mariboria, jonne pääsee siis noin tunnissa Grazista.

DSCN4838
”Friendly alien”

DSCN4826

DSCN4821

Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 01/05/2016 at 14:03

  Eipä ole Itävallassa ikinä tullut käytyä, vielä. Toivottavasti joskus. Jopa oli pitkän näköiset portaat ja kiipeämistä riittää varmasti, tosin matkan varrelta saisi varmasti näpittyä kivoja maisemakuvia. 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:25

   Ainakin vuoria riittää, jos vaeltamaan halajaa. 🙂 Me ei onneksi menty näitä portaita ylös, alaspäin tultaessa vain ja silloin otin tuon kuvankin.

 • Reply ankka 01/05/2016 at 17:38

  Olen samaa mieltä, että yritäpä saada känny ladatuksi ja wifi toimivaiseksi Saksan junassa, ei onnistu. Ihmeellistä teknologista takapajuisuutta. Minulta on Itävalta jäänyt välistä, mutta vaikuttaisi olevan ihmisen kokoinen maa.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:26

   Jep! Muutenkin tuntuu, ettei wifiä oikein missään kahvilassa/ravintolassa ole. Tai ainakaan täällä Bambergissa, jossa nyt asun.

 • Reply Mira / Exploras 01/05/2016 at 21:06

  Graz on nätti, kiva paikka! Matkailijoita on huomattavasti vähemmän kuin vaikka Salzburgissa tai Wienissä, vai mitä? Ja ruoka on hyvää 😉

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:29

   Oli kyllä nätti. Juu, ei taida Graz vetää yhtä paljon turisteja kuin Salzburg tai Wien. Wienissä tosin olen ollut vain pari tuntia ja näin noin suurinpiirtein kaksi katua. 😉 Mutta uskon, että turisteja piisaa. Paikallisesta ruoasta en osaa sanoa mitään, söin vain kasvisruokaa. <3

 • Reply Reetta 01/05/2016 at 21:40

  Tuota, mitä erikoista siinä on, että minuuttiviisari on tuntiviisaria pidempi…? Jokaisessa analogisessa kellossa, jonka olen nähnyt, on minuuttiviisari ollut pidempi. 😉 Saksaksi dubattu elokuva jäisi kyllä minulta katsomatta! 😀 Muutoin Graz vaikuttaa tämän jutun perusteella kauniilta, historialliselta kaupungilta, joka varmasti kannattaisi sisällyttää Itävallan-reissuun. Keski-Eurooppa on jäänyt minulta kokonaan katsastamatta, mutta junamatkailu on varmasti näppärää, kun välimatkat ovat niin lyhyet!

  • Reply Tiia/ReiseReise 02/05/2016 at 01:35

   Pakko kommentoida heti tähän, että oli mennyt viisarit sekaisin! 😀 Eli siis juuri toisinpäin, tuntiviisari on pidempi. Näissä ottamissani kuvissa kello on 17.40. Graz oli kyllä mukava, olisin voinut olla toisenkin päivän. Keski-Euroopassa on kyllä monta kiinnostavaa maata, ehkäpä jopa kauniimmatkin, tai ainakin itselläni Sveitsi (erityisesti Bern) on kärjessä. Harmi, että on niin kallis maa vaan!

 • Reply salaine 01/05/2016 at 22:04

  Kyllä on hienoa kun tekniikka pelaa ja maailma lähenee lähenemistään. Lippukassa näytti samanlaiselta kuin Lontoossa. No wifit sitten asia erikseen! Meillä ensi kesänä toivon mukaan ensi kosketus Sveitsiin. Itävaltaankin toivon pääseväni ja erityisesti Wien kiinnostaa. Listalla siis.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:30

   Sveitsi on musta tosi kaunis maa, etenkin Bern, joka on kaunein Euroopan kaupunki. Ainakin tällä hetkellä, toivottavasti käytte siellä! 🙂

 • Reply Anna / Muuttolintu 02/05/2016 at 01:44

  Ei oo Itävalta tuttu maa, mutta kovasti sitä kehutaan, joten mielelläni kyllä lähden joskus! Opiskelin pitkän aikaa saksaa joskus, joten olisi kiva viettää ehkä pidemmänkin aikaa saksankielisessä maassa ja virkistää muistia. Tällä hetkellä ei nimittäin dubatun leffan katsomisesta tulisi mitään 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:32

   Saksa on kyllä muutenkin vaikea kieli oppia, tai varsinkin, kun ei ole enää kakskymppinen, joutuu vähän enemmän tankkamaan. Ja totta, helposti unohtuu, kun ei käytä tai kuule kieltä. Oon varmaan oppinut enemmän nyt kahden kuukauden aikana, kun Suomessa kahden vuoden. EhKä. 😉

 • Reply Teija / Lähdetään taas 02/05/2016 at 12:59

  Nuo dubatut leffat on kyllä hämäriä. Tai dubatut mitkä vaan ohjelmat. Lapsena muistan, kun katsottiin paikalliselle kielelle dubattuja Kauniiden ja Rohkeiden jaksoja. Ja sehän oli jännää, kun siellä oltiin Suomea paljon edellä jaksoissa 😀 Costa Ricassa asuessa käytiin pari kertaa katsomassa espanjaksi dubattu leffa, mutta lopulta päädyttiin käymään teattereissa, joissa oli tekstitykset. Pääsi selvyyteen, mitä leffassa tapahtuu. Huuliltakaan kun ei voi dubatussa leffassa lukea, niin minusta se oli kyllä tosi haastavaa.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:35

   Mua kyllä aika usein häiritsee dupatut elokuvat, tai poikkeukset ovat Disney-elokuvat, jotka on tosi hyvin tehty. Muistan, kun Suomessa tuli dupattu jakso Kauniista ja rohkeista. Oli se aikamoista. 😀
   Dupattu elokuva on kyllä melko mahdoton jos ei yhtään kieltä osaa, tai ehkä riippuu elokuvasta. Joissain voi olla helppo juoni, jonka perässä pysyy, vaikke mitään ymmärrä. Ehkä. 😀

   • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com 09/05/2016 at 19:22

    En myös itse tajua saksalaisten sekä muutamien muiden maiden intoa dubata kaikki. Siis ihan kaikki. Toki näin ajatellaan taatusti omaa kieltä suojeltavan, mutta mikä karhunpalvelus lapsille, kun ei tarvitse oppia uusia kieliä. Lapsuudesta muistan, kun himassa näkyi joku puolalainen kanava, missä yksi mies dubbasi kaikki roolit ja oikeastaan joka ohjelmassa 🙂

 • Reply Tanja/Levoton matkailija 02/05/2016 at 13:48

  Graz on tosi kivan näköinen kaupunki 🙂 Mä olen käynyt kerran Itävallassa, suurin osa reissusta vietettiin Zell Am Seessä. Niinpä ois kiva mennä sinne joskus uudestaan.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:37

   Graz on kyllä ihan kiva. Mutta mielellään menisin toistekin, mutta ehkä tuo kaveri vaikuttaa asiaan. Zell am Seestä oon kuullutkin jotain, mutten muista mitä. 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 02/05/2016 at 19:29

  Itävalta on kiva maa niin talvella kuin kesällä. Grazissa en ole käynyt, joten uutta tietoa tuli. Wien, Innsbruck ja Linz on tuttuja.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:37

   Talvella en ole käynyt, mutta varmaan hyvä kohde jos laskettelee ja luultavasti puolet halvempi kuin Sveitsi.

 • Reply Outi 02/05/2016 at 22:26

  Täytyy muuten olla tarkkana tuon kellon kanssa, ettei tunnit ja minuutit mene sekaisin. Hauska yksityiskohta tosiaankin 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:38

   Hah, mä tarkistin kamerasta mihin aikaan olinkaan ottanut kuvan. 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 03/05/2016 at 02:56

  En ole päässyt Itävaltaan vielä käymään mutta toivotaan että jonain päivänä sinne saakka päästään. Ainakin näyttää kovin mielenkiintoiselta!

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:38

   Toivottavasti pääset. Kaunis, vuoria täynnä oleva maa. 🙂

 • Reply Tero / Laamanaaman maailma 03/05/2016 at 11:38

  Itävalta on upea vaikka en ole siitä vielä nähnyt kuin murto-osan. Näköjään myös matkustusmukavuuteen panostetaan ja hyvä niin, nykypäivänä kännykän lataamiset ja wi-fit pitäisi olla perusjuttuja jokaisessa kulkuvälineessä 🙂

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:39

   Joo, niin pitäis! Mutta Saksassa ei kyllä todellakaan. 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka 05/05/2016 at 09:49

  Itävalta on mukavan helppo lomakohde – kuin Suomessa olisi 🙂 Ainakin, jos usein matkailee maailmalla myös vähän eksoottisemmissa kohteissa, kuten vaikka me viime aikoina Iranissa tai Ruandassa, niin juuri Wienissä viettämämme viikonloppu tuntui niin helpolta ja leppoisalta: ihmiset puhuvat ymmärrettäviä kieliä, kylttejä tai vaikka lippuautomaatin tekstejä voi helposti lukea, hampaat voi pestä hanavedellä jne. Tällä kertaa kävimme vaan Wienissä ja joskus olemme käyneet Salzburgissakin, mutta varmaan Grazissa olisi yhtä mukavaa.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:42

   Voi ymmärrän hyvin näkökulman, vaikken vielä ole ollut noin ”eksoottisissa” kohteissa. On helppoa olla lomalla, kun kaikki jotenkin toimii niin kuin Suomessa. 🙂 Salzburg on kyllä kiehtovampi kuin Graz, joten en ihmettele.

 • Reply Annika | Travellover 07/05/2016 at 09:25

  Monista euroopan maista helposti tosiaan tietää vain pääkaupungin, mutta ”kakkos”- ja ”kolmoskaupungit” sivuutetaan helposti. En minäkään ole ollut Itävallassa kuin Wienissä. Välimatkat Keski-Euroopassa ovat niin ihana lyhyitä. Tunnissa sinne, toisessa tänne. Vitsit, jos itse asuisin siellä, tulisivat bussit ja rautatiet niin tutuiksi.

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:43

   Joo totta. Jotenkin tuntuu, että pääkaupunki on aina nähtävä, vaikka muissakin kaupungeissa on kiinnostavia juttuja. Keski-Euroopassa on kyllä helppoa matkustaa junalla ja bussilla lähes minne vain. Enää neljä kuukautta aikaa tätä lähes ikuista lomaa, nyyh. 😉

 • Reply meidänmatkassa 07/05/2016 at 20:29

  Vitsit ihan harmittaa, että jäi tuo Graz viime kesänä näkemättä. Täytyy ehdottomasti päästä vierailemaan siellä. Viime kesänä kiertäessämme Eurooppaa matkasimme Mariborista suoraan Wieniin kun päivät alkoivat käydä vähiin emmekä kerinneet pysähtyä täällä. Näyttää oikein kauniilta kaupungilta!

  • Reply Tiia/ReiseReise 08/05/2016 at 01:47

   Älä huoli, pääset varmasti vielä käymään Grazissakin. Helppo kohde vierailla, vaikka Budapestista, Wienistä tai vaikka Zagrebista. Koska luultavasti Suomesta ei pääse suoraan lentämällä…

  Leave a Reply