Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vierailuja Saksan virastoissa

Kiitokset kaikille, jotka ovat kärsivällisesti jaksaneet vierailla blogissani, vaikka mitään uutta ei ole tullut vähään aikaan. Erasmus-vaihtoon kuuluu paljon byrokratiaa, myös täällä Saksan päässä, sillä en ole tullut tänne lomailemaan. Puhutaanpa siis asioista, jotka pitää hoitaa, kun viettää Saksassa, mun tapauksessa, kuusi kuukautta.

das Rathaus : kaupungintalo
das Einwohneramt : virasto, jossa rekisteröidytään kaupungin asukkaaksi (tai muuttaessa pois)

Täällä Saksassa asiat pitää tehdä tietyssä järjestyksessä. Kun olin saanut avaimen asuntooni, menin jo heti seuraavana päivänä AOK:n Gesundheitskasseen. En ole varma miten tuo pitäisi kääntää, mutta noin suurinpiirtein kyseessä on terveyteen liittyvä vakuutusyhtiö. Heille minun piti näyttää Eurooppalainen sairaanhoitokorttini, joten asia oli melko helppo hoitaa. Vaikkakin kyseessä oli nuori henkilö, hän puhui kuitenkin lähes koko ajan saksaa. Täytti myös puolestani erään paperin loppuun, kun en ollut varma kysymyksistä. Heiltä sain todistuksen, että vakuutukseni Saksassa on kunnossa ja tämä paperi piti näyttää yliopistossa, rekisteröityessä.

Saavuin Bambergiin torstaina, perjantaina kävin vakuutustoimistossa ja maanantaina päätin hoitaa yliopiston rekisteröitymisen. Muutama muukin opiskelija oli paikalla Studentenkanzlein edessä, itse asiassa jono ulottui ulos asti! Opiskelijatoimistossa onneksi puhuttiin englantia, joten paljon epäselvyyksiä ei jäänyt. Pienen odottelun jälkeen saimme myös opiskelijakortit, jotka leimasimme koneessa samalla valmiiksi lukukautta varten. Lukukausi alkaa siis vasta 1.4. Saksassa ja silloin myös vasta Semesterticket on voimassa. Eli en ole voinut vielä käyttää busseja ilmaiseksi. Käyn siis tällä hetkellä preparation coursea, joten bussia tulee tarvittua arkisin joka päivä. Tai tulisi, olen nimittäin suurimmaksi osaksi kävellyt joka päivä keskustaaan.

Toki myös Bambergin kaupungille piti ilmoittaa, että heillä on uusi asukas. Tämä tapahtui Rathausissa eli kaupungintalolla. Olenkin aina miettinyt mitä näissä rakennuksissa tapahtuu. Kaupungin asukkaaksi rekisteröityminen hoitui tosi hyvin, vaikka mua jännitti se etukäteen. Virkailija puhui saksaa, mutta vaihtoi tarvittaessa myös englantiin. Olin saanut AOK-vakuutustoimistolta paperin, joka ymmäärtääkseni mun piti antaa kaupungintalolla, mutta he eivät sitä sitten tarvinnetkaan.

20160307_145144

20160307_143103

20160307_143236

Mun pitää lähettää opiskelija-asuntoyhtiölle vielä yliopiston rekisteröintipaperi, niin kaikki byrokratiahommat ovat hoidettu. Tuo paperi on netissä, joten voin liittää sen vain liitteenä heidän nettisivulleen tai skannata. Eli kaikki viralliset jutut ovat kyllä menneet onneksi hyvin, toki EU-kansalaisilla on helppoa. Ei ole tarvinnut esimerkiksi avata pankkitiliä, koska mun käytössä on SEPA, suoraveloitustili vuokran maksuun.

Jokaiselle opiskelijalle on määrätty saksalainen tandem-pari ja ainakin osa tandem-pareista ovat hoitaneet asiat yhdesssä. Olen tottunut olemaan itsenäinen, joten asioiden hoitaminen yksin ei ole ollut ongelma. En itse asiassa edes ole vielä tavannut tandem-pariani! Lukukausi ei tosiaan ole vielä alkanut, mutta saksalaiset opiskelijat eivät silti lomaile vaan useimmilla on jotain esseitä ym. kirjoitettavinaan.
Tandem-parien lisäksi meitä auttavat tutorit. Jokaisella preparation coursen ryhmällä on oma tutori ja meillä on esimerkiksi Facebookissa ryhmä, jossa voi kysyä mitä vain. Se mitä kysyä tandem-parilta ja mitä tutorilta on ollut vähän epäselvää, luultavasti molemmat auttavat missä kysymyksessä vain. Aika hyvin asiat siis täällä! Tuo preparation course jatkuu siis lukukauden loppuun, joten vielä pari viikkoa ja sitten on eka tentti!

Voisin tästä preparation coursesta kertoa enemmän ja tehdä siitä vaikka sellaisen päivä kanssani -postauksen.

//

I had to visit officies here in Germany but now I’m done with every registrations. And the preparation course just goes on.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply