Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suuret suositukset Vilnan Free walking tour -kierrokselle

Varmasti monet tietävät suurimmissa kaupungeissa tarjottavista ”ilmaisista kävelykierroksista”, jotka nimellä Free walking tour tunnetaan. Aivan ilmaisiahan nämä eivät ole, vaan kierroksen lopuksi opas pyytää tippia eli hinnan saa päättää itse. Olen aikaisemmin osallistunut Budapestissa tälläiselle kierrokselle, ja koska Vilnassa on myös kävelykierroksia, päätin osallistua myös tässä Baltian kaupungissa sellaiselle.

DSCN3553

Kierroksia löytyy ihan googlettamalla, ja niin sain tietää myös tästä Vilnan kierroksesta. Kierros lähtee joka päivä klo 12 kaupoungintalon edustalta, eikä siihen tarvitse ilmottautua erikseen, riittää, kun on ajoissa paikalla.

Olin yllättynyt kuinka paljon ihmisiä kierrokselle osallistui, varmasti ainakin 20. Olin ainut henkilö Suomesta, mutta eräs vietnamislaispariskunta oli juuri saapunut Vilnaan Helsingistä (tai Tallinnan kautta). He olivat käyneet myös Turussa. En kehdannut sanoa, etten itse tykkää kaupungista.

DSCN3582

DSCN3577

DSCN3579

Kierroksella oppii paljon Vilnan kaupungista sekä Liettuan historiasta. Minusta on kivempi kuunnella, kun joku kertoo juttuja, varsinkin historiallisia, kuin lukea niistä itse. Saimme esimerkiksi tietää mitä Vilnan lipun värit tarkoittavat, olinkin miettinyt asiaa, ja unohtanut kysyä liettualaiselta kaveriltani. (Tässä vaiheessa olin jo palannut Kaunasista takaisin Vilnaan. Päätin, että kirjoitan ensin kaikki jutut Vilnasta, sitten vasta Kaunasista.)

Kierroksen pitää paikallinen, joten häneltä saa myös vinkkejä, joita ei opaskirjoista välttämättä löydy.

DSCN3556

DSCN3557

Kierros kävi myös Uzupisissa, joka tunnetaan Vilnan ”vapaana” kaupunginosana, vähän kuin Tanskan Christiania, tosin Uzupis ei ole musta yhtä pelottava. Ilman Free walking touria en olisi tiennyt, että paikallisesta kahvila/myymälästä voi hakea itselleen passiin leiman! Tämä oli ehkä kierroksen huippukohta, tosin oli myös ihanaa vain kävellä jonkun perässä maikeille paikoille.

DSCN3570

DSCN3569
Uzupisin Perustuslaki löytyy myös suomeksi. Paljon hyviä kohtia, jokaisella on esimerkiksi oikeus olla onnellinen, mutta myös onneton.

Kierros kestää pari tuntia, jonka jaksaa hyvin, sillä ainakin meidän opas oli tosi innostunut ja hauska. Lämpimät suositukset!

DSCN3574

Previous Post Next Post

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply miraorvokki 21/11/2015 at 15:03

  Pitääkin joskus osallistua tuollaiselle kierrokselle! 🙂 Enpä muuten varmaan koskaan olekaan osallistunut. Mielenkiintoista olisi testata tällaista vaihtoehtoa, varsinkin kun joissain kohteissa tuntuu päämäärätön haahuilu vaan ajanhukalta!

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:34

   Kannattaa osallistua. Pienellä rahalla kuulee kaupungin historiaa, tarinoita ja ei ainakaan eksy. 😀

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 22/11/2015 at 13:35

  Kävellen on tosi mukava nähdä kaupunkeja ja kyliä, varsinkin, jos mukana on hauska ja asiantunteva opas. Vilna näyttää oikein kauniilta. 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:35

   Vilna on kyllä kaunis, tai ainakin alue, jossa useimmat turistit kävelee (niin kuin muissakin kaupungeissa näin asia on). Kävellen näkee kyllä parhaiten. 🙂

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. 22/11/2015 at 13:41

  Me osallistuttiin miehen kanssa ilmaiselle kävelykierrokselle Krakovassa ja tykättiin siitä tosi paljon. Kierroksen vetäjä oli kapinallinen opiskelija ja kertoi jutut ja historian omasta näkökulmastaan, oli aika lystikästä!

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:39

   Mä kanssa Puolassa, mutta Varsovassa. Hah, vai kapinallinen, voin uskoa, että oli lystikästä.

 • Reply Terhi / Muru Mou 22/11/2015 at 17:24

  Kööpenhaminassakin on ilmaisia kävelykierroksia. Suunnittelin sellaiselle osallistumista silloin kun muutin Köpikseen, mutta jostain syystä se jäi, ja nyt tuskin enää näkisin kierroksella mitään uutta (mutta saattaisin toki kuulla)… Uzupisin perustuslaki vaikuttaa todella symppikseltä, ainakin ne kohdat mitkä näin lukea 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:40

   Joo, totta, nämä kierrokset, kun keskittyvät kovin keskustan kohteisiin. Mä itse asiassa olin noin 30 min Kööpenhaminan kierroksella, sitten piti kiirehtiä lentokentälle, kierros ei ollut siis tylsä. 😀

 • Reply Karoliina / From Karoliina 22/11/2015 at 18:28

  Kiitos vinkistä, en ollut lainkaan tuollaisista kävelykierroksista tietoinen! Varsinkin uudessa kohteessa auttaa paljon, jos paikallinen vie niille ”must” kohteille.

  Ja hei, tuo perustuslaki on ihana, niiltä osin mitä tuosta pystyi lukemaan! Jokaisella on oikeus hoitaa koiraa <3

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:43

   Ai niinkö, no hyvä jos sait uuden vinkin. Näiti kierroksia tosiaan löytyy ihan helposti googlettamalla. Mitään yhtä parhainta ”yritystä” ei ole, mun kaikilla kierroksilla on ollut hyvät oppaat (Budapest, Varsova, Kööpenhamina).

   Tuossa perustuslaissa oli kyllä jokaiselle jotakin, en vain tajunnut ottaa kunnon kuvaa siitä. Olisi kiva lukea nyt jälkeenpäin, tosin ehkä se löytyy netistä. Oli varmaan myös turkiksi, ainakin japaniksi oli. 🙂

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 22/11/2015 at 20:10

  En olekaan noita ”ilmaisia” kävelykierroksia koskaan kokeillut. Seuraavalla kaupunkireissulla voisi sellaiselle ottaa osaa. Tosin nyt kun muistelen, Intiassa osallistuttiin vähän vastaavalle, että erillistä maksua ei ollut, vaan lopussa annettiin tippiä ja se oli musta hyvä, että rahat meni sitten suoraan oppaan taskuun.

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:47

   Joo, mä toivon, että oppaat saavat pitää kokonaan ne rahat. Pääasiassa kai nuoret opiskelijat noita pitää. Mä ajattelin mennä aina, kun on mahdollista, onneksi muistin googletella ennen matkaa. 🙂

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 22/11/2015 at 20:11

  Hetki piti ihan tarkistaa vielä otsikkoa-niin ovat samanlaiset näkymät Riian kanssa 🙂 Liettua on vielä to do-listalla – ehkä sinnekin vaikka ensi vuonna ehtii…!

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:51

   Heh, joo yhtä kauniit Baltian pääkaupungit. <3 Oon ollut Riikassa viimeksi ehkä 10 vuotta sitten, olisi aika käydä kolmannen kerran. Mene sinä Liettuaan. 🙂

 • Reply laura / to travel is to live 23/11/2015 at 00:27

  Olen ollut tällaisilla kierroksilla ainakin Dublinissa ja Sydneyssä ja molemmat oli todella hyviä, niinkuin sanoit, historiaa on mukavampi opiskella niin että paikallinen kertoo siitä mielenkiintoisin tarinoin 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:54

   Voi että, varmaan olleet mielenkiintoisia juttuja. Sydneyn The Rocks alueesta olisin mieluusti kuullut lisää, jos se kierrokseen sisältyy.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 23/11/2015 at 08:16

  Tälläiset kävelykierrokset ovat tosi mukava tapa tutustua kaupunkiin! Onkohan tuollaisia paikkoja enemmänkin maailman eri kaupungeissa, josta voisi hakea leiman passiin? Olisi tosi kiva! 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 21:57

   Joo, niin ovat! 🙂 Joo, mä tykkään kanssa, kun saan leiman passiini, siksi olenkin säästänyt vanhan passin sivuja. En tiedä onko muita kaupunginosia, joista leiman saa, toivottavasti joku tulee kertomaan jos on.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 23/11/2015 at 11:53

  Olen miettinyt usein tollaisille kävelykierroksille osallistumista, mutta en ole vielä kertaakaan kuitenkaan osallistunt. Ihan omassa kotikaupungissakin se olisi mielenkiintoista. Niin, mitäs ne Vilnan lipun värit siis tarkoittavat?

  • Reply Tiia/reisereise 29/11/2015 at 22:06

   Joo totta! Olisi tosi mielenkiintoista omassa kotikaupungissa (tai edellisessä), esim. kotikaupungissani Porissa on eräs talo, jossa kummittelee, mutta en ole sen tarkemmin kuullut mitä nämä ”aaveet” siellä tekevät.

   Meinasin kirjoittaa nuo värien merkitykset tuohon, mutta jätin kuitenkin pois. Eli vihreä, koska Liettuassa on paljon metsiä ym. luontoa, punainen tulee historiasta (Neuvostoliitto), mutta koska nämä kaksi väriä näyttivät ”päättäjien” mielestä liian synkiltä, lisättiin myös keltainen väri, joka on aika koominen, sillä nimi Liettua tarkoittaa liettuaksi sadetta . 😀

 • Reply Laura 23/11/2015 at 17:53

  Nuo kävelykierrokset ovat kyllä varmasti tehokas tapa tutustua kaupunkiin. Itse ainakin monesti olen huomannut että sellaiset pienet ja mielenkiintoiset yksityiskohdat jäisivät ilman opasta aina kuulematta ja nehän ne ovat jotka yleensä saavat aikaan sen että paikasta jää aivan eri fiilikset:)

  • Reply Tiia/reisereise 01/12/2015 at 19:09

   On kyllä ja se on juuri hienoa, kun kuulee erilaisia tarinoita ja historiaa, ja täytyy ainoastaan kuunnella. 🙂

 • Reply Elämää ja Matkoja 24/11/2015 at 10:43

  Pitäisikin pitkästä aikaa osallistua opastetulle kaupunkikierrokselle. Hyvää opasta jaksaa kuunnella sen pari tuntia ja saa paljon paremmin ’sisäpiirin tietoa’ paikalliselämästä.

  Tuo perustuslaki oli mainio, taisi löytyä jokaiselle jotain sopivaa 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 01/12/2015 at 19:11

   Joo oon ihan samaa mieltä, tuo Vilnan opas oli kyllä loistava!
   Kyllä, jokaiselle löytyi jotakin tuosta perustuslaista, mutta harmittaa, etten tullut ottaneeksi parempaa kuvaa. Olisi ollut kiva lukea noita kohtia jälkeenpäin.

 • Reply Kohteena maailma 25/11/2015 at 11:05

  Tämä Uzupisin meni ainakin itsellä täysin ohi Vilnassa 🙁 No en kyllä reissuun valmistaututkaan mitenkään eli tässä yksi syy, miksi yleensä etukäteen tutustun kohteeseen…

  Berliinissä kokeilin tällaista ilmaista kävelykierrosta. Oli oikein hyvä ja vaikka aikaisemmin Berliinissä olin käynyt, tuli paljon uutta tietoa ja nähtävääkin. Osa porukasta jäi oluelle kierroksen jälkeen eli siitä tuli itselle lopulta sosiaalinen tapahtuma, kun yksin olin reissussa 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 01/12/2015 at 19:14

   Aijaa, harmi. Kaupunginosa mainitaan kyllä jokaisessa Vilnaan liittyvässä matkaoppaassa, ehkä kävelit alueella, muttet tiennyt sen olevan Uzupis. On ihan vanhankaupungin vieressä.

   Berliinissä olisi mahtavaa osallistua tälläselle kierrokselle. Siellä on myös kierros, joka keskittyy vain katutaiteeseen (tai graffitteihin). Monelle päivälle sitten jotakin. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 25/11/2015 at 14:12

  Viimeksi tällaiselle osallistuimme Sofiassa – ja oli kyllä hyvä, kiitos mukavan ja innostuneen vetäjän. Lyhyen Sofiassa pistäytymisemme ehdoton kohokohta, muuten emme kaupunkiin tykästyneet, kun turistin huijauskulttuuri oli vähän liikaa siellä voimissaan.

  • Reply Tiia/reisereise 01/12/2015 at 19:15

   Ai Sofiassa myös, Varsovassa myös huijattiin ja meinattiin huijata. Ärsyttävää! Kiva, että kierros oli kuitenkin hyvä ja sen kautta sai kaupungista tietoa.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 26/11/2015 at 11:42

  Vetäjästä varmastikin paljon kiinni, mutta noissahan on tosiaan mahdollista päästä aivan eri tavalla sisään paikalliseen kulttuuriin, elämään ja tapoihin kuin mitä kirjoja lukemalla koskaan onnistuisi.

  Itse en kokenut Christianiaa erityisen vaaralliseksi, mutta olihan siellä kyllä vähän ulkopuolinen olo kun kirkkaanvalkoisessa Peakin takissa fillaroi siellä, muksu turvaistuimessa 😀

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 16:25

   Mun kokemuksen mukaan oppaat ovat aina olleet hyviä, en sitten tiedä kuinka usein vaihtuvat, mutta ovat kyllä olleet tosi innostuneita.

   Joo, ei varmaan Christiania vaarallinen ole. Paikallinen ehkä vähän liikaa painotti, että jos poliisit tulee lähde heti pois jne. , niin tuli paikasta jo valmiiksi mieleen jotain kauhukuvia.

 • Reply Sanna I Siveltimellä 26/11/2015 at 21:02

  En ole itse koskaan osallistunut tuollaisille kävelykierroksille, vaikka sehän olisi loistava tapa tutustua aina kaupunkiin! 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 16:26

   On kyllä voin suositella. Itse yritän tästä eteenpäin myös osallistua jos vaan on mahdollisuus ja sopii aikatauluun. 🙂

 • Reply Annika | Travelloverblogi 26/11/2015 at 21:34

  Tuttuja paikkoja. Tuolla kierroksella ei vaikuttanut olevan sellaista, mitä ei ihan vaatimattomimmalla Berlitzin oppaalla olisi löytänyt, mutta aivan varmasti innostava opas osaa avata paikkojen historiaa elävällä tavalla. Pitääpä joskus kokeilla!

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 16:42

   Mielenkiintoinen kommentti matkabloggaajalta. En sano, etteivätkö nämä kohteet voisi löytyä ”vaatimattomimmista Berlitzin oppaista”, koska kierroksella kävellään vain muutamassa kaupunginosassa. Kierros tosiaan kesti kaksi tuntia, joten tuossa ei ihan kaikkia paikkoja ole missä kävimme. Kierroksen jujuna onkin, että mm. kuulee paljon erilaisia tarinoita, historiaa ja saa lyhyen liettuan oppitunnin. Kierroksen jälkeen voi jäädä myös kysymään esim. ravintolasuosituksia, joten suosittelen kyllä kokeilemaan.

 • Reply lena / london and beyond 28/11/2015 at 13:05

  Luinkin tän jo puhelimella aikaisemmin, sillä vaan tuo kommentointi tuuppaa aina jäämään. Tää on ihan mahtava tapa nähdä uutta kaupunkia, paikallisoppaan mukana. Oon kerran ollut Lontoossa vastaavalla kierroksella, ja se oli oikeesti tosi jees kokemus – rento ja mentiin bisselle pubiin kierroksen päätteeksi. 😀 Aina sitä yrittää tipata oppaan fiksusti ja asiallisesti, mutta ei ikinä tietoa miten paljon sitä pitäisi maksaa. Tippasivatko muuten kaikki kierroksen päätteeksi?

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 16:47

   Tiedän, mulle on käynyt samoin! 😉
   En ole ihan varma tippasivatko ihan kaikki. Lähdin aika nopeasti pois maksun jälkeen…Ainakin yhdellä venäläisellä oli mukanaan vain 20€ seteli (hyvä valmistautuminen), mutta hän kai järjesti asian yhden tyypin kanssa keneen tutustui. Maksuhan on kyllä vapaaehtoista, mutta musta tämä oli niin hyvä kierros/opas, etten itse ainakaan olisi kehdannut olla jättämättä edes jotain.

 • Reply Meidän matkassa 28/11/2015 at 17:19

  Ei vitsit, mulle ei ole edes tullut mieleen osallistua ilmaisille kierroksille. Pitääkin ensi kaupunkireissulla pitää korvat höröllä jos olis tarjolla!

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 16:49

   Kyllä näitä vähän, joka kaupungissa tuntuu olevan, Helsingissäkin on. 😉
   Seuraalla kerralla sitten.

 • Reply Jenni / Globe Called Home 28/11/2015 at 21:19

  Miten paljon sä yleensä jätät tippiä tuollaisista kierroksista? Me ollaan usein annettu (USAssa) noin $10 per nenä, kun sen hintaisia kierrokset muutenkin olisi ja tiedetään, miten paljon kierroksen valmistelussa on oppaalle hommaa, mutta ollaan nähty joidenkin antavan vain taalan per nenä, mikä taas tuntuu lähinnä vittuilutipiltä… ja toisaalta nähty myös parikymppiä per nenä tippaavia amerikkalaisia silloin, kun kierros EI ole ollut ilmainen ja opas on saamassa muutenkin palkkaa.

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 17:01

   Voi apua, annan yleensä aika vähän, varsinkin nyt, kun olen opiskelija. Alle 10€.
   USAssa tippaaminen on varmaan sen verran tuttua, että on helppo miettiä ”sopiva” maksu. Tuo $10 per nenä kuulostaa kyllä musta tosi hyvältä tipiltä!

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi 29/11/2015 at 13:14

  Tosi hyödyllinen ja edullinen vaihtoehto kaupungin näkemiselle tuo kävelykierros 🙂 Itseä ahdistaa kulkea isossa turistijoukossa ja sen takia oonkin vältellyt tuollaisia kierroksia, mutta jos ihmisiä ei ihan hirveästi ole niin mikäs siinä.

  • Reply Tiia/reisereise 02/12/2015 at 17:02

   On kyllä. Riippuu varmaan aika paljon ajankohdasta ja kaupungista kuinka paljon väkeä on. Vilnassa oli paljon, Budapestissa meitä oli vain kolme! 😀

  Leave a Reply