Suomen suurin matkablogiyhteisö

Puutaloja ja juorupeilejä Kristiinankaupungissa #suomiretki

Nyt on Vaasa jätetty taakse, mutta vain kesän ajaksi, toki syksyllä palaan taas opiskelujen pariin. Muutaman kerran, kun menin väliä Vaasa-Pori, tuli huomattua Kristiinankaupungin näyttävän melko kivalta ja mielenkiintoiselta pieneltä kaupungilta. Päätinkin tehdä pienen pysähdyksen kyseisessä kaupungista, sillä Poriin menevä bussi pysähtyisi joka tapauksessa siellä.

DSCN0527

DSCN0559

Pari tuntia tuli kaupunkia kierreltyä ja se riitti ihan hyvin. Jos kantamuksia olisi ollut vähän vähemmän olisi voinut, vaikka pysähtyä jonnekin kahvilaan tai jäätelölle meren rantaan, sillä torstai oli kovin kaunis päivä. Onneksi kuitenkaan rinkkaa ei tarvinnut kantaa selässä, sillä äitini, hänen ystävänsä ja siskoni olivat tulleet edellisenä viikkona auton kanssa Vaasaan, joten sain hyvin kyyditettyä useimmat kesävaatteeni ja kenkäni kevyesti.

DSCN0558

DSCN0564

Olin ottanut jonkin verran etukäteen selvää mitä halusin nähdä Kristiinankaupungissa. Näihin kuuluivat esimerkiksi paikkakunnan kirkko ja sen ”kuuluisa” vino torni. Itse en useinkaan näe puukirkkoja, varsinkaan punaisia, joten tämä kyseinen yksilö oli kyllä kaunis ja erilainen näky. Kirkolle meni kiviset rappuset ja musta teräksinen, jotenkin vähän uhkaava portti.

DSCN0530

DSCN0532

DSCN0533

Kristiinankaupungissa on myös tiilirankenteinen kirkko, joka oli myös kaunis, mutta harmittavasti kiinni. No, ihan kaikkia ovia en kokeillut, mutta jos kaksi ovea on kiinni, niin ovat varmasti myös loputkin. Usein myös kirkot ovat mielestäni kauniimpia ulkoapäin, joten tuo ei jäänyt harmittamaan.

DSCN0551

DSCN0556

Melko nopeasti huomaa minkälaisia taloja kaupungissa on eniten; puutaloja. Hyvin upeita ja suloisia. Osan talojen ikkunat ovat hyvin matalalla ja huomio kiinnittyy myös ikkunalaudoilla oleviin esineisiin. Kovin kamalasti ei kuitenkaan kannata olla utelias, sillä osassa taloista on juorupeilit. Eli he näkevät sisältä päin mitä ulkona, kaduilla tapahtuu!

DSCN0545

DSCN0538

Mielenkiintoisin katu Kristiinankaupungissa on varmasti Kissanpiiskaajankuja. Nimen alkuperää ei varmaksi tiedetä, mutta tiedän oman kokemukseni mukaan, etteivät kaikki pidä kissoista yhtään, joten voipi olla, että kyseisellä kadulla on asunut hyvin ikävä ihminen. Wikipedian mukaan nimen takana voi olla myös purjelaivojen aika ”jolloin miehistöä saatettiin rangaista piiskaamalla”. Yhdeksänhäntäinen kissa, kun on rangaistusväline, joka tunnetaan myös nimellä kattiruoska. Nimellä voi olla myös jotain tekemistä kissaruton kanssa. Oli miten oli, erikoiset katujen nimet keräävät kyllä varmasti erilaisia tarinoita. Katu on muuten Suomen kolmanneksi kapein, tietää Wikipedia. Oli muuten suloinen!

DSCN0547

DSCN0548

DSCN0565

DSCN0561

Ruotsia tuli taas kuultua, itse asiassa enemmän kuin suomea. Näköjään (jälleen kerran Wikipedia mukaan) yli puolet tämän pikkukaupungin ihmisistä puhuu äidinkielenään ruotsia. Oli muuten kiva huomata, että ”keskustassa” oli ilmainen ja siisti yleisövessa, puutalossa tietysti!

DSCN0523
Tässä ovat kaupungin yleisövessat, miehille ja naisille erikseen ja myös inva-wc löytyy.

DSCN0563

Lähteet:
Wikipedia 1 ja 2
Kaupungin omat sivut

Instaan tulossa lisää kuvia Kristiinankaupungista. Nimimerkkini on reisereisefin

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 01/06/2015 at 18:47

  Onpa söpön näköinen paikka 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 01/06/2015 at 21:00

   Niin se kyllä olikin. Voin ehkä myös talvella piipahtaa. 🙂

 • Reply Miila 02/06/2015 at 09:06

  Enpäs oo ikinä käynyt Kristiinankaupungissa, mutta se näyttää ihanalta paikalta! Vois vaikka harkita kesäretkeä sinne 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 02/06/2015 at 20:04

   Mä kävin kanssa ekaa kertaa. Kiva, jos innostut menemään. 🙂

  Leave a Reply