Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vapaaehtoistöissä Sveitsissä

suisse13 071

suisse13 065

Kesällä 2013 päätin tehdä jotakin hyödyllistä. Olin jo aiemmin lukenut Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n eli KVT:n leireistä ja haaveillut joskus lähteväni tekemään vapaaehtoistyötä jonnekin päin maailmaa. Heinäkuussa 2013 tulikin hyvä väli toteuttaa tämä juttu, sillä olin syksyksi saanut vakituisen työpaikan, joka alkaisi elokuussa.

suisse13 069

suisse13 070

KTV:n sivuiden kautta pääsee kätevästi katsomaan erilaisia leirejä. Niitä voi etsiä maittain, kiinnostuksen kohteen tai aikavälin mukaan. Itselle lapset ovat lähellä sydäntä ja olen myös kiinnostunut työskentelystä maahanmuuttajien parissa tai monikulttuurisessa ympäristössä. Sveitsin pienessä kylässä nimeltä Volketswil olikin sopiva kohde, joka yhdisti nämä molemmat asiat. Sitten vain hakulomake kuntoon ja peukut pystyyn. Tuohon Sveitsin kohteeseen piti kirjoittaa myös erikseen motivaatiokirje (englanniksi).

suisse13 954

Leirille lähtö ei maksa erikseen mitään, mutta muutama maksu tulee suorittaa. Nämä ovat leirinvälitysmaksu (100€) ja KVT:n jäsenmaksu (10/20€). Ylimääräisiä maksuja voi kuitenkin kohteesta riippuen olla, esimerkiksi tietääkseni kaikkiin Islannin kohteisiin pitää maksaa vielä ylimääräinen 200€ maksu. Matkat pitää myös kustantaa paikanpäälle omasta pussista.

Leirinvälitysmaksuun sisältyy majoitus, ruokailu ja ainakin meille tarjottiin myös liikkumiseen matkakortit, sillä meillä oli muutama työpäivä Zürichissä. Leirit ovat eri pituisia, itse olin kahden viikon leirillä. Vietin kuitenkin neljä ekstrapäivää Zürichissä, joka on lähin iso kaupunki Volketswillin vierellä.

suisse13 873

suisse13 874

Itse työ oli työskentelyä vastaanottokeskuksessa, jossa me myös asuimme. Tuolla Volketswilissä siis. Meitä vapaaehtoisia oli yhteensä kahdeksan, yksi turkkilainen ei koskaan saapunut paikalle. Meille oli varattu kahden makuuhuoneen asunto, jossa teimme niin, että tytöt ja pojat majotuittuivat eri huoneisiin. Meillä oli myös oma keittiö, ruokailutila, kylpyhuone sekä parveke. Mukana oli itseni lisäksi toinen suomalainen, sekä kaverukset Espanjasta, venäläinen, kroatialainen, serbialainen sekä sveitsiläinen, joka oli samalla myös leirinvetäjämme. Leirin luonteeseen kuuluu, että vapaaehtoiset huolehtivat itse ruoastaan (tai näin usein on). Sovimmekin keittiövuorot, jolloin hoidimme ruoan tekemisen parettain.

suisse13 951

suisse13 950
Kuva otettu viimeisenä päivänä, jolloin pojat olivat jo ehtineet ottaa petivaatteet pois (ne tuli talon puolesta ja olivat ihan uudet, sillä olivat vielä muoveissa). Meidän huoneesta mulla on myös kuva, mutta jostain syystä laitoin mielummin tämän kuvan poikien puolelta.

suisse13 948

suisse13 068

Työaikamme oli noin kuusi tuntia päivässä, viikonloput olivat vapaita. Tosin meillä oli vain yksi yhteinen viikonloppu, sillä leirimme tosiaan kesti vain kaksi viikkoa ja perjantai oli viimeinen työpäivä. Työhömme kuului vapaa-ajan ohjelman järjestäminen vastaanottokeskuksen asukkaille. Pääasiassa lapset ja nuoret osallistuivat tuokioihimme. Heinäkuu oli tosi kuuma ja se olikin työn ainut huono puoli. Oli välillä tosi raskasta viettää lähes koko päivä ulkosalla. Suosituinta oli jalkapallon pelaus ja Uno-peli. Olin onneksi ottanut kortit Suomesta mukaan, sillä ajattelin sen olevan hyvä peli, ja siinä oppii myös värejä. Tosin useampi lapsi puhui parempaa saksaa kuin minä. Mutta sen se maassa eläminen teettää. 🙂

suisse13 896
Koulu oli kesän kiinni.

Kävimme myös uintiretkellä osan lapsista kanssa. Vastaanottokeskus oli myös järjestänyt erään ulkosalla tapahtuvan ”pelin”, jossa piti kiertää rata ja jokaisella rastilla oli aina yksi meistä vapaaehtoisista. Zürichin vastaanottokeskukset olivat hieman erilaiset, toisessa asuivat he, jotka olivat saaneet kieltävän päätöksen. Tämä paikka oli aika ankea. Onneksi lähistöllä oli kiva puisto mihin menimme viettämään aikaa.

suisse13 882 – Kopio
Keittiössämme tapahtuu ilmeisesti jotakin jännittävää. Lapsilta oli kiellettyä tulla asuntoomme, mutta viimeisinä päivinä emme enää välittäneet tästä säännöstä.

suisse13 879
Viimeisenä päivänä kävimme vesisotaa. Siitä tuli aika vallatonta.

Voin kyllä suositella lähtemistä vapaaehtoiseksi. Se antaa paljon ja on hienoa tuntea olevansa avuksi. Jätimme myös lahjan Volketswillin vastaanottokeskukselle, uudet Uno-pelikortit. Minä toin ne omani takaisin. Itse asiassa ne pitäisi luultavasti heittää roskiin, sillä ne ovat aika likaiset. Niitä pelattiin ihan joka päivä. 😀 Etenkin yksi mongolialainen eka- tai tokaluokkalainen tuli kysymään varmaan joka päivä minulta Uno-Spiel? Uno-Spiel?
Kyllä siellä vain oli ihana lapsia, toivottavasti heillä kaikilla on kaikki hyvin, ja asuvat jo uudessa kodissa jossain päin Sveitsiä. <3

suisse13 918

suisse13 963

ps. KVT:n kautta voi hakea myös pitkäaikaisvapaaehtoiseksi. Tuotakin olen ”muutaman” kerran harkinnut, ehkäpä vielä joskus. 🙂

Onko teillä kokemusta vapaaehtoistyöstä ulkomailla? Tai olisiko kiinnostusta lähteä?

Voi miten suloisenkirpeää on kuunnella tuota kappaletta^^. Eräs somalityttö oli meillä kylässä ja kysyi, voisiko hän saada pahvikupin, joita meillä oli retkiä varten. Tietysti ajattelin, että hänellä on jano. Hän kysyi kuitenkin kahta kuppia, joten ihmetys oli suuri. Hetken päästä selvisi, että tyttö halusi esittää meille tuon ylläolevan kappaleen soittiminaan ne kaksi kuppia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply