Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vanhan Vaasan rauniot #suomiretki

DSCN0429

Helteisenä elokuun aamuna 1852 pääsi Vaasassa tuli valloilleen. Huolimaton markkinamies oli nukahtanut raatimies Aurénin talon ulkovajaan ja pudottanut piippunsa ja siitä palo sai alkunsa. Kaivot olivat tyhjiä, kaupunkilaiset aamuaskareissaan tai pelloillaan. Monissa taloissa oli tuohi- tai olkikatto ja niiden painona riukuja ja kiviä. Ulkorakennusten välillä oli usein vain kapea sola. Iltaan mennessä oli kaupungin paikalla vain savuavia raunioita. Ainoastaan muutamat talot säilyivät, mm. hovioikeus. Pystyssä olivat myös Falander – Wasastjernantalon kiviseinät, sairaala ja pappila.

Uusi kaupunki päätettiin rakentaa noin 7 km:n päähän rannikolle.
Teksti täältä.

Vanhan Vaasan raunioita pyöräilin katsomaan vappupäivänä. Pyhän Marian kirkon raunioita pääasiassa, jotka sijaitsevat siis 7 km päässä Vaasan keskustasta. Kirkon raunioiden vieressä on myös trivaalikoulun rauniot, jotka ovat kyllä pahasti tuhoutuneet. Nyt kun asiasta luin lisää, selvisi minulle syy, jonka vuoksi Runebergin veistetty kuva oli koulun vieressä. Hän oli kyseisen koulun oppilas! Runebergin runot eivät ole kyllä kovinkaan tuttuja, mutta Runebergin tortut sitäkin tutummat ja asuin myös Helsingissä tuon nimisellä kadulla.

DSCN0431

DSCN0432

DSCN0435

Mun mielestä on mielenkiintoista lukea suomalaisten kaupunkien historiasta, vaikka aika harvoin tulee kuitenkaan luettua esim. jostakin kirjasta menneestä ajasta. Tuntuu, että etenkin tulipalot ovat jääneet mieleeni, sillä muistan esimerkiksi kotikaupunkini Porin palaneen yhdeksän kertaa. Miten suuri määrä!

DSCN0437

DSCN0438

DSCN0456

Itse vanha Vaasa ei vaikuttanut erikoiselta. Omakotialue ja itse asiassa näiden raunioiden toisella puolella oli Siwa jonkin matkan päässä. Mutta hyvin nykyaika ja historialliset paikat kohtaavat. Oli myös hienoa huomata, että rauniot ovat säästyneet ilkivallalta, mutta jonkun törpön on pitänyt välttämättä saada spray-maalata puolet paikan opastekartasta.

DSCN0447

DSCN0457

DSCN0460

Mihinköhän sitä seuraavaksi pyöräilisi. Täällä Vaasassa Kukan päivänä 13.5. on ainakin osa museoista ilmaisia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sandra 10/05/2015 at 02:50

    Hauska postaus ja kertomus vanhan Vaasan raunioiden takana.

    • Reply Tiia/reisereise 10/05/2015 at 19:12

      Kiitti, tuo on mielenkiintoinen paikka vierailla.

    Leave a Reply