Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suomen pisin silta: Raippaluoto #suomiretki

DSCN0400

Kun luin Suomen pisimmän sillan eli Raippaluodon sillan sijaitsevan lähellä Vaasaa, päätin, että siellä olisi vielä joskus vierailtava. Ajokorttia en omista, joten ajattelin että voisin ihan hyvin pyöräillä sillalle joskus. Tarkemmin karttaa tutkiessani, huomasin sillan kuitenkin olevan melko kaukana.

Ajatus sillan näkemisestä ei kuitenkaan jättänyt rauhaan, joten päätin ainakin yrittää. Ajattelin ensin, että poljen vaikka puoleen väliin ja katson miltä tuntuu.

DSCN0414

Tulevassa matkassa epäilytti pyöräni. Se on tavallinen kotimainen kolmevaihdepyörä, ainakin 10-vuotta vanha, joten priimakunnossa se ei enää ole. Se myös vinkuu välillä, epäilenkin, että se voi hajota milloin tahansa. Pyörän renkaiden kumit ovat jo muutamat kerrat korjattu/vaihdettu, mutta se taitaa olla ihan tavallista. Aika paljon jännitti siis lähteä matkaan.

En myöskään ole mitenkään erityisen hyvässä kunnossa. Hyötyliikunta taitaakin olla ainut jota teen aktiivisesti tällä hetkellä, joskus käyn myös kävelyllä ja juoksentelen vähän.

Suuria epäilyksiä aiheutti myös reitti. Puolet matkasta on tien varressa pyöräilyä. Mietin mielessäni kaikki pahimmat skenaariot, mitä jos jään kuorma-auton alle tai auto törmää muhun? Mitä jos hirvi juoksee metsästä tielle?

DSCN0356

DSCN0357

Retken oli tarkoitus toteutua viime sunnuntaina, mutta silloin säätiedotus lupasi sadetta koko päiväksi, joten jouduin siirtämään reissua. Lähdinkin matkaan tiistaina, jolloin mulla on yliopistosta vapaata luentojen suhteen. Otin evääksi banaanin ja suklaata sekä kaksi pulloa vettä.

Nimensä mukaan Raippaluodon silta sijaitsee Raippaluodossa. Se on saari, joka kuuluu Mustasaaren kuntaan. Mustasaari taas on Vaasan naapurikunta. Matkaa sillalle Vaasan keskustasta on noin 20km. Itse silta on 1045 metriä pitkä.

Se faktoista. Matkat menivät onneksi hyvin. Kyllä ensin jännitti, kun Vaasan päässä pyörätie loppui ja piti suunnata siihen tien viereen polkemaan. Osa autoilijoista olivat kyllä huomaavaisia, menivät reilusti kohti keskiviivaa ja osa myös hidasti hieman vauhtiaan. Välillä ohjasin kyllä pyörän asfaltilta pois, varsinkin, kun kuulin isomman auton olevan tulossa. Matkan varrella on kaksi pientä siltaa, johon on laitettu kaiteet ympärille. Näissä kohdissa pyöräkaista oli vain noin 20cm! Onneksi tuo ei ole kovin ruuhkainen tie, vaikkakin koko ajan autoja kulki. Huokasin kuitenkin helpotuksesta, kun pyörätie taas jatkui, ehkäpä noin 10 km jälkeen.

DSCN0399

DSCN0368

DSCN0376

Tämän maantieosuuden jälkeen matka sujui vähän nopeammin, sillä ympärillä oli muutakin kuin metsää (eikä tarvinnut jännittää autoja). Upeita puu- ja kivitaloja ainakin sekä meri pilkotti puiden välistä, välillä oikein hyvinkin. Oli kyllä mahtava tunne, kun näin kaukana, mutta yhä vain lähempänä sillan. En kuitenkaan pyöräillyt suoraa siltaa ylös, vaan jäin ottamaan kuvia maisemista, sillä oli niin kaunista. Jostain syystä päässäni alkoi myös soida Heather Novan Doubled up kappale.

I saw a mountain from higher above.
I held your hand and I was doubled up in love
(..)
Feels good, it feels like poetry,
Don’t ask me to explain it just feels good, like poetry,
I’m doubled up again.

Silta oli kyllä upea näky, vaikuttava. Muutamat onkijat olivat myös sillan kaiteella hommissa. Sillan toisessa päässä on kahvila/ravintola nimeltä Berry’s, jossa piipahdin. Oli mukava vähän lämmitellä (pyöräillessä tuli kuuma, mutta sillalla kävi aika kova viima). Ostin kaakaon, joka maksoi 3€! Aika kova hinta, nimittäin kaakao oli kuuma vesi + kaupoista ostettava Pauligin Tazza Stick. Hyvää kaakao silti oli, yllättävää kyllä. Kahvin pullalla olisi saanut melkein samalla hinnalla, mutta en juo kahvia ja teetä en halunnut. Myynnissä on myös erilaisia leipiä, hinnat näytti olevan 4-5€ luokkaa. Vessamaksu on 1€, mutta kahvilan asiakkaille ilmainen. Kahvilassa voi harjoitella ruotsin kielen taitoaan, mutta asiointi onnistuu myös suomeksi ihan hyvin.

DSCN0383

DSCN0395

DSCN0408

DSCN0403

En odottanut kovin innoissani paluumatkaa, vaikka onneksi energiaa vielä oli. Vaasasta pääsee myös bussilla paikan päälle, mutta aivan sillan kohdalla se ei taida pysähtyä. Sitkeästi vain jatkoin polkemista ja ajattelin kaikkia asioita mitä vain kuvitella saattaa. Musiikkia en uskaltanut kuunnella, sillä halusin kuulla, kun auto on ohittamassa. Paluumatka meni itse asiassa nopeammin kuin menomatka, mutta varmasti johtui siitä, ettei vastassa ollut vastatuulta. Kun näin Vaasan vaakunan olin kyllä helpottunut ja onnellinen. Samalla myös tajusin, etten ollut nähnyt tätä vaakunaa koskaan kunnolla ja kovin upea se ei ole (mutta ei Tampereenkaan vaakuna kovin hääppöinen ole, ja se on sentään suosikkikaupunkini, heh).

DSCN0411

DSCN0417

Matkalla kotiin pysähdyin jollekin rannalle (taisi olla Suvilahdessa) ja huomasin vedessä uivan joutsenen. Siellä se uiskenteli poikasensa kanssa kahdestaan. Hetken päästä isä tuli rattaineen paikalle, kun itse lähdin pyörällä kotia kohti.

DSCN0388

DSCN0405

Toivottavasti tänä kesänä pääsen kiertämään Suomea vielä lisää.. Suunnitelmissa on ainakin Pori/Yyteri, Rauma ja tutkia Helsinkiä vielä vähän tarkemmin. Ehkä piipahtaa Kuopiossa ja Porvoossa. Miten teillä, onko tilaa Suomiretkelle/-retkille?

DSCN0397

Lähde:
http://www.mustasaari.fi/fi/document.aspx?docID=1583

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply ananas2go 01/05/2015 at 20:59

  Voi, alkaa yhä enemmän tehdä pitkästä aikaa mieli Vaasaan! Tuo silta on kyllä hieno.

  Just kirjoittelin Popot pogoillen -blogiin toukokuun toteutuvia retkikohteita Suomessa. Turussa olisi aikomus viettää viikonloppua loppukuusta – aion asua laivassa sekä keskustahotellissa – ja ensi viikolla suuntaan Tampereelta päivän kierrokselle Ylöjärven suuntaan. Muitakin aikeita on, kerrankos sitä kesän alussa kuvittelee, että ehättää joka taholle.

  Ihanaa kesän odotusta!

  • Reply Tiia/reisereise 02/05/2015 at 12:08

   Joo, kuulostaa tutultaa tuo kesän alussa suunnittelu. Katselin myös, ettei Turkuukaan kovin pitkä matka ole Helsingistä. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta tuo laivassa asuminen, toivottavasti kirjoitat blogiin siitä!
   Samoin hyvää kesän odotusta!

 • Reply lena 03/05/2015 at 16:09

  Pyöräretki noissa maisemissa olisi oikeastaan tosi kivan kuuloinen juttu:) Voi kun olisi suomiretki tulossa noihin maisemiin. Mun ruotsi on tosin niiin ruosteessa että toivon että suomea (enkkua jos ei suomea?) puhuvat. 😀

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:43

   Kyllä vain, kivat maisemat. Joo, en minäkään ruotsia oikein osaa. Suomella pärjää hyvin, aika yleinen kysymys on svenska vai finska, ja siitä sitten suomenruotsalaiset vaihtaa suomeen.

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 03/05/2015 at 16:18

  Olet kyllä melkoinen sissi, kun lähdit tuosta vain vetämään tuollaisen 40 km lenkin! Ei meikäläisen fillarointikunnolla vaan 😀 Kiitos sivistyksestä. Täytyy tunnustaa, etten olisi osannut vastata, jos joku olisi kysynyt missä on Suomen pisin silta, mutta nyt osaa. Vaikuttavan näköinenhän se on. Suomiretkiä on varmasti luvassa tulevalle kesälle, mutta minne, se on vielä ihan auki!

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:45

   Hahah, kiitosta vaan. 😀 Tosin en asu keskustassa, joten ei ihan 40km tullut pyöräiltyä. 😉 En minäkään tiennyt aikaisemmin missä Suomen pisin silta on.
   Kiva, kun suunnitelmat ovat ihan avoinna vielä, suunnitteluvaihe on tosi kivaa usein myös.

 • Reply Jenna / Journey Diary 03/05/2015 at 16:53

  Tälläkin hetkellä ajellaan Vaasan kohdalla, tuttuja seutuja (:

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:46

   Noniin. 😀 Muistelisinkin, että olet täältäpäin kotoisin..tai?

 • Reply Heidi 03/05/2015 at 17:08

  Suomi-retkeily on jo jokavuotinen perinne. Tälle kesälle on majoitus varattuna Kalajoelta. Pori ja jazzit oli alun perin myös suunnitelmissa, mutta siellä on tullut käytyä niin usein, että ehkä se jää välistä. Ystäväni on kutsunut luokseen Porvooseen, joten yritän ehtiä sinne. Kuopio ja Jyväskylä ovat jokakesäiset kohteeni – niin myös tänä vuonna, ja varmasti myös Helsingissä tulee käytyä. Pitääpä laittaa muistilistalle myös tämä Raippaluodon silta :).

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:49

   Kivan paljon suunnitelmia! Hauska kuulla, että Pori ja jazzit ovat tulleet tutuiksi (on kotikaupunkini). Mutta itse jazz-katu ei taida kauheasti mitään uutta vuosittain tarjota, joten jos ei esiintyjiä tule katsomaan, niin ymmärrän, että jazzit jää väliin. 😀
   Itse odotan kyllä Porvoon vierailua, sillä en keskustassa ole koskaan käynyt.

 • Reply Heidi 03/05/2015 at 17:09

  Suomi-retkeily on jo jokavuotinen perinne. Tälle kesälle on majoitus varattuna Kalajoelta. Pori ja jazzit oli alun perin myös suunnitelmissa, mutta siellä on tullut käytyä niin usein, että ehkä se jää välistä. Ystäväni on kutsunut luokseen Porvooseen, joten yritän ehtiä sinne. Kuopio ja Jyväskylä ovat jokakesäiset kohteeni – niin myös tänä vuonna, ja varmasti myös Helsingissä tulee käytyä. Pitääpä laittaa muistilistalle myös tämä Raippaluodon silta :).

  • Reply Tiia/reisereise 08/05/2015 at 16:32

   Kivan paljon suunnitelmia! Hauska kuulla, että Pori ja jazzit ovat tulleet tutuiksi (on kotikaupunkini). Mutta itse jazz-katu ei taida kauheasti mitään uutta vuosittain tarjota, joten jos ei esiintyjiä tule katsomaan, niin ymmärrän, että jazzit jää väliin. 🙂
   Itse odotan kyllä Porvoon vierailua, sillä en keskustassa ole koskaan käynyt.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 03/05/2015 at 17:47

  Heh … Tämä kuuloostaa yhtä hyvältä idealta kuin minulla aikoinaan kun haluni ylittää Öresundin silta Kööpenhaminan ja Malmön välillä kun silta oli uusi. Olin Kööpenhaminassa työmatkalla, ilman autoa tietysti, mutta selvitin, että menee siitä bussi ja niin tein iltaretken edestakaisin Malmööseen. Kyllä kannatti! Mies on edelleen kateellinen kun ei ole siltaa tullut ylittäneeksi 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:52

   Ihana tarina. 🙂 Tuo Öresundin silta on kyllä vaikuttava. Itse haluaisin myös ylittää sillan joskus, mutta haluaisin ajaa sen autolla. Täytyy vaan se ajokortti suorittaa loppuun..

 • Reply Ansku BCN 03/05/2015 at 17:49

  Juu on, Turun saaristo odottaa! Ja Lappi ja Helsinki ja Oulu jajajaja… Suunnitelmissa oli myös Ahvenanmaa, mutta se vaihtui nyt Turkuun ja sen saaristoon.

  Kiva matkakertomus!

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:53

   Kuulostaa vauhdikkaalta kesältä! Ahvenanmaalle itse haluaisin joskus pysähtyä käymään, mutta Turun saaristo kuulostaa myös hyvältä!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 03/05/2015 at 17:53

  Asun n. 60 kilsaa Vaasasta ja tunnustan, että viime kesänä kävin ensimmäisen kerran Raippaluodon sillalla. Ihan sitä varten lähdettiin ajelemaan, että nyt mennään katsomaan millainen komistus se on. Ja olihan se huikea!
  Se tuuli on kyllä vähän ikävä, ei kovin kauan viitsinyt seisoskella tienvarressa ihmettelemässä, silloinkin oli vielä alkukesän päivä eikä niin lämminkään.

  Suomiretkeilyä pitäisi harrastaa enemmän. Koitan kunnostautua siinä tänä kesänä. Aika mukava pyörälenkki sulle tuli, wautsi wau!

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 15:56

   Heh, ei se mitään. Kaverini asuu Ateenassa eikä ole koskaan käynyt Akropolis-kukkulalla. Joskus asiat ovat liian lähellä. 😀
   Toivottavasti tulee Suomiretkeiltyä tänä kesänä!

 • Reply Ida - idaloveslife 03/05/2015 at 17:56

  Itse en ole koskaan käynytkään Vaasan seutumilla ja houkuttaisi juuri päästä katselemaan näitä näkymiä joita kuvissasikin on! 🙂 Täytyy siis suunnitella tutkimusmatkaa noille nurkille. Ja #suomiretki ehdottomasti Porvooseen jos ei ole käynyt! 🙂 On niin helposti tavoitettavista Helsingistä! Jos kaipaa lisävinkkejä niin pistä sähköpostia 🙂

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:00

   Kiitti, Porvoosta tosiaan en kauheasti tiedä, mitä nyt kuvista olen nähnyt, niin näyttää aika upealta.
   Vaasassa on kyllä ihanaa, kun meri on niin lähellä, mutta tuuli on AIKA voimakas usein, näin lievästi sanottuna. Onneksi talvi on ohi! 😀

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 03/05/2015 at 18:35

  Mä en saa itseäni innostettua Suomi-matkailusta vaikka miten yrittäisin. 🙁 Tän kuun lopussa lähden kyllä serkun ylppäreihin Kajaaniin, että se saa riittää kotimaan osalta tälle keväälle. 😀

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:02

   Ootko paljasjalkalainen stadilainen? 😀 No ei nyt, ehkä Suomiretket muuttuu kiehtovammaksi joskus myöhemmin.

 • Reply Reason for a Season 03/05/2015 at 21:45

  Ompa hieno silta! Voisi lähteä ihan vaan ottamaan kuvia siitä. Ja joo, on kyllä näitä retkiä suunnitteilla. Eilen tulin Tampereelta, ensi viikolla suuntaan Kankaanpäähän. Tässä kuussa on vielä tiedossa ainakin Seinäjoki. Haluaisin kanssa pitkästä aikaa Yyteriin tänä kesänä, toivottavasti saan sen järjestettyä =). Tykkään kyllä kovasti reissata Suomessa kesän aikana. Viime kesänä keksin Onnibussin halvat liput ja teinkin bussilla monta matkaa. Katsotaan, mitä kaikkea sitä tänä kesänä keksii :).

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:05

   Teki kyllä muhunkin tuo silta vaikutuksen. Toivottavasti pääset Yyteriin, se on vähän pienen matkan päässä. Mä usein olen matkustanut, kun Suomessa on kesä, koska lomat on olleet silloin. Se on kyllä sääli toisaalta.
   Joo, onni Onnibussin, sillä minäkin ajattelin mennä Porvooseen ja Kuopioon. Helsinki-Vaasa kestää jo niin kauan, että ei edes hirvitä istua monta tuntia bussissa. Kesä on vielä edessä!

 • Reply sarrrri 03/05/2015 at 21:52

  Vau, aika hienot maisemat! Mä olen joskus läpikulkumatkalla käynyt Vaasan keskustassa, ja muistaakseni se oli aika viihtyisä. Siitä tosin on jo varmaan 15 vuotta aikaa 😀 …

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:07

   Joo, on kyllä. Käyn aika harvoin keskustassa ja joskus yllätyn. 😀

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä -matkablogi 03/05/2015 at 22:01

  Harmittavan vähälle jää kyllä kotimaanmatkailu, pakko myöntää, vaikka aina sitä miettii että pitäis sinne ja vois tänne… Tuntuu että ilman autoa on niin vaikea liikkua muuten kuin kaupunkien välillä. Mutta tiedä vaikka tänä kesänä tulis piipahdettua jossain kotimaankohteessa, vaikka Rauma olis kiva. Tai joku luontokohde.

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:09

   Voin suositella vanhaa Raumaa. On todella kaunis (ja UNESCO:n maailmanperintokohde, jos niitä kerää). Auto kyllä helpottaa Suomessa matkustelua.

 • Reply Panu / Panun matkat 03/05/2015 at 22:16

  Aikamoinen, vähän kuin suuren maailman tyylin silta keskellä hienoa luonto-Suomea. Tykkäsin kuvista.

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:10

   Kiitti kehuista! Ennen tuossa meni lauttaliikenne, mutta hyvä, että noin upea silta rakennettiin.

 • Reply Terhi / Muru Mou 04/05/2015 at 10:18

  Onpas kiva, yksityiskohtainen suomiretkipostaus 🙂 Ja hienoja kuvia!

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:12

   Mulla nousi lamppu päähän sun kommentin jälkeen. Mulla tosiaan taitaa olla tapana kirjoittaa aika yksityiskohtaisesti. 😀 Kiitos kehuista!

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 04/05/2015 at 13:46

  Suomiretket jäävät tältä kesältä tekemättä, ja keskitytään maailmaan.

  Mutta jatkossa tämäkin kuulostaa aika mukavalta paikalta!

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:13

   Joo, te kierrätte vielä maailmaa. 🙂

 • Reply Kohteena maailma 04/05/2015 at 14:12

  Kiva postaus!

  Itse kun olen reissannut työn puolesta ympäri Suomea useamman vuoden, niin oli jotenkin hauska lukea myös näitä kommentteja 🙂 Olenkin pyrkinyt siihen, että aina kun mahdollista niin olen tutustunut myös paikkakuntiin mihin työ on vienyt kulloinkin. Ja joskus on hotellilla ollut tarjolla lainapyörä, niin se on kyllä ollut kiva lisä iltaohjelmaksi.

  Polkupyörällä tutustumista pitäisi tehdä huomattavasti useammin. Itsellä paras retki on jokavuotinen Pyhäjärven ympärysreitti Tampereella (https://www.facebook.com/tampereenkaupunki/posts/391717007554285), jonne pääsen kätevästi kotiovelta. Pirkkalan peltomaisema, Pispalanharju, Pyynikki, Laukontori ja Hatanpään Arboretum on yhtä hienoja joka ikinen päivä! 🙂 Itse olen myös pyöräillyt Tampereelta Muroleen Kanavalle, ja tullut sieltä takaisin Tarjanne -höyrylaivalla pyörän keran -> oli varsin antoisa retki, kun vietettiin siitä sitten suoraan kavereiden kanssa kesäinen ilta&yö Tampereen keskustassa.

  Tästä postauksesta innostuneena täytyisi tehdäkin yksi blogijuttu Amsterdamista ja siellä tekemästämme pyöräreissusta kavereiden kesken. Hollanti tunnetusti on pyöräilymaa parhaasta päästä, joten siellä on pyöräilijöille todella elämyksellisiä reittejä tarjolla.

  -Kohteena maailma / Rami

  • Reply Tiia/reisereise 05/05/2015 at 16:18

   Kuulostaa hyvältä, että myös työmatkalla ottaa aikaa ja tutustuu paikkakuntaan. Tampereella on polkenut vain Kalevasta (jossa asuin) Hervantaan. Ai niin, ja Lempäälään, jonnekin nuotipaikalle. Uskon, että tuo Pyhäjärven seutu on tosi kaunis. Aina välillä tulee kyllä kova ikävä Tamperetta.

   Olisi kiva lukea Amsterdamista ja pyöräreissusta, oikeastaan pyöräilijöiden takia en kaupungista tykännyt. Tosin olin myös siellä helmikuussa, joten ei kovin kaunista ollut. Uskomaton määrä niitä pöyräilijöitä silti silloinkin oli. Ja omat liikennevalot!

  Leave a Reply