Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suolasauna ja muita kokeiltuja asioita kylpylähotelli Terviksessä

DSCN0126

Terviksen sviittipakettiimme ”For you with love” kuului kylpylä- ja saunaosaston vapaa käyttö, ainakin aikavälillä 6.30-17. Emme tulleet kysyneeksi olisiko käyttö ollut mahdollista ilman lisämaksua klo 17 jälkeen, sillä olimme sopineet, että syömme, myöskin pakettiin kuuluneen, á la carte-illallisen klo 18, joten päätimme mennä hieronnan jälkeen käymään nopeasti kylpyläosastolla.

Pärnun Tervis kylpylähotelli on jakautunut seitsemään eri rakennukseen, jotka ovat käytävillä yhdistetty toisiinsa. Tämä oli meille vähän epäselvää, sillä lähdimme ulkokautta sisätohveleissa kohti kylpylärakennusta. Ei ollut mun ideani! 😀 Eli tiedoksi, kakkoskerroksesta menee käytävä, jota pitkin pääsee mukavasti paikan päälle (meidän sviitti oli kolmannessa kerroksessa, joten emme käytävää huomanneet). Kävimme aamulla myös kylpylässä ja silloin toki menimme sisäkautta, ja itse asiassa kylpytakit päällä. Tuli kyllä kunnon lomatunnelma, kun kylpytakissa vain asteli. Aamiaiselle toki puimme vaatteet päälle. 😀

DSCN0194

Terviksessä on viisi erilaista saunaa. Ne ovat suomalainen sauna, turkkilainen sauna (eli höyrysauna), aromisauna, infrapunasauna sekä suosikikseni noussut suolasauna. Se oli aika jännä juttu, sillä kumpikaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt suolasaunassa. Kylpylä oli melko hiljainen ennen pääsiäistä, mutta onneksi muita saunojia oli myös paikalla ja nopeasti opimmekin miten saunassa kannattaa toimia. Saunassa on pitkä pitkulainen marmoriastia, joka on täynnä merisuolaa. Sitä otetaan kourallinen käsiin, hierotaan pitkin vartaloa ja istutaan löylyihin. Voin sanoa, että käsittelyn jälkeen iho on ihanan pehmeä. Heti saunan ulkopuolella, molemmilla puolilla, on suihkut, joten suolan saa/kuuluu heti saunan jälkeen huuhdella pois. Tykkäsin myös aromisaunasta. Täytyy myös huomauttaa, että suomalainen sauna on nimensä mukainen; siellä ollaan alasti ja saa heittää vettä kiukaalle. Näitä onkin kylpylässä kaksi, miehet ja naiset saunoo erikseen.

DSCN0190

Tervis on ehkä suunnattu enemmän aikuisille kuin lapsille. Siellä on erikseen pieni lastenallas (kuvassa), mutta ei liukumäkiä. Nimensä mukaan se onkin siis kylpylä kuin vesipuisto.
Itseäni ja japanilaista poikaystävääni varmaan miellytti erityisesti japanilainen kylpy, jossa vesi oli ihanan lämmintä. Aivain kuin onsen konsanaan. Itse kylpylä on siis melko pieni paikka ja meille kävi hyvä tuuri, sillä paikalla oli molempina päivinä vähän ihmisiä, poreammeeseen mahtui aina hyvin. (Tosin olimmehan keskiviikko-aamuna jo liikkeellä ennen yhdeksää tai kymmentä, en enää muista.) Kylpylään saa siis ostaa myös lipun, yöpymistä hotellissa ei vaadita.

DSCN0189

Hämmästyin vähän pukuhuonetta, joka on yhteinen molemmille sukupuolille. Pukuhuoneessa on kuitenkin neljä-viisi lukollista isompaa pukuhuonetta. Arvatkaa oliko noloa, kun meinasin mennä uikkareiden vaihtamisen jälkeen miesten puolelle suihkuun poikaystäväni perässä. Ei aivot yhtään toimineet, onneksi eräs mies huomasi aikeeni, kun olin menossa ovesta sisään. Hyvä juttu myös, että viro ja suomi ovat lähellä toisiaan, niin ymmärsin mitä mies sanoi. Kyllähän toki seinässä on kyltti…mutta ei sitä sitten tullut huomattua, taisin mennä sekaisin, kun miehet ja naiset käveli pyyhkeet päällä samassa tilassa. Pukukopit toimivat rannekkeilla, paljon kivemmat kuin suomalaisissa uimahalleissa käytettävät kuminauhat. En tosin tiedä mikä tapa Suomen kylpylöissä on.

Kylpylä oli myös kivan siisti. Tosin keskiviikkona huomasin suolaa vähän muuallakin kuin sen saunan lähettyvillä, mutta sitä ei kai voi välttää, vaikka kuinka hyvin kävisi suihkussa.

DSCN0191
Kylpemisen ja uimisen lomassa voi tilata baarista esim. jäätelön ja nauttia sen näissä tuoleissa. Tämä alue on siis uima-altaiden ja saunojen (paitsi suomalaisen) kanssa samassa tilassa.

En ole vähään aikaan ollut kylpylässä, joten en osaa tämän tarkemmin arvostella. Itse pidin kylpylässä olosta, ainoastaan aikataulumme (hieronta klo 15.45 ja illallinen klo 18) loivat turhan kiireisen tunnelman. Oikeastaan myös tuo hieronta oli vähän epämiellyttävä kokemus, joten oli ihanaa rentoutua jonkin verran saunoissa ja nauttia japanilaisesta kylvystä.

Täältä löytyy lisää kuvia. Itse en voinut kauheasti kuvailla paikan päällä. Olisin kyllä halunnut kuvan valtavasta ikkunasta, kun aurinko paistoi ja tuijotimme poreammeesta suoraan ikkunoihin, uskomattoman kaunis ”maisema”. Ainakin se on muistoissani.

DSCN0195

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna 11/04/2015 at 14:41

    Hei mieki oon käyny Terviksessä! Tuosta kylpylästä vain ei ole mitään muistikuvaa kun mentiin aina mieluummin Tervise Paradiisiin, joka oli toki paaljon parempi 😀 Mie oon ihan rakastunu siihen Pärnun biitsiin, mutta kyllä nuo kylpylähotellitkin on aivan ihania.

  • Reply Tiia/reisereise 11/04/2015 at 22:55

    Aaa, niinkö! Huomasinkin, että Pärnussa on kaksi Tervistä. Onko tämä Paradiis sitten isompi vai miksi se on parempi? Tuolla missä me oltiin oli kyllä vähän altaita, mutta se suolasauna oli kyllä niin kiva. Pärnun rantaa en ole vielä nähnyt, täytyy mennä kesällä joskus. Kivempi se on meressä uida. 🙂

  • Leave a Reply