Suomen suurin matkablogiyhteisö

Euroopan kaunein pääkaupunki: Bern

suisse13 603

Vietin kesän 2013 Sveitsissä tehden vapaaehtoistyötä, josta mielelläni kerron lisää. Nyt haluan kuitenkin ladata tähän kuvapläjäyksen maan pääkaupungista Bernistä, johon ihastuin kovin. Nyt kun tiedän paremmin, voin suositella Berniä Zürichin sijaan sataprosenttisesti. Upea kaupunki!

Saavuimme Berniin junalla myöhään illalla ja teimme vain pienen kierroksen, jonka jälkeen lähdimme itse asiassa junalla muualle, mutta palasimme taas muutaman päivän päästä. Illalla kävimme katsomassa muun muassa Bundeshausia…

nimetön

suisse13 338

Suihkulähteitä kannattaa pitää silmällä. Niistä tulee aivan hyvää, juotavaksi kelpaavaa vettä. Helppo täyttää pullo kuumana kesäpäivänä. .

..ja törmäsimme kivaan vesitaideteokseen. Tuohon vaihtui aina uusi sana, ja mietin vain miten tuo on tehty. Alta sai kävellä jos halusi kastua, tai yrittää luikkia nopeasti pois alta. Sivulta pääsi aivan kuivana pois.

suisse13 313

Pari päivää myöhemmin kiertelimme lisää Bernissä. Teimme vielä uudestaan kaupunkikierroksen, tällä kertaa kuljimme eri reittiä ja tiemme vei meidät kohti katedraalia, josta näki Bernin vanhan kaupungin ja vielä vähän pidemmälle. Tuonne oli melko kamalaa kiivetä. Portaat olivat kapeat pyöröportaat ja tuntui, että ne kestivät ikuisuuden. Melkein meinasi mennä pää ihan pyörälle. Maisemat kyllä olivat kaiken vaivan arvoiset, vaikka alastulo oli vielä kamalampaa. Kapeassa käytävässä oli myös avoimet ”ikkunat”, joista ilmavirta kulki aivan vapaasti. Ikkuna-aukot olivat kuitenkin niin kapeat, ettei siitä olisi mahtunut edes lapsi putoamaan, mutta oli se kiva, kun piti vahingossa vilkaista alas.

suisse13 623

suisse13 612
Tämä kuva ei ole Prahasta. Zytglogge-kellotorni.

Kun maahan asti oli selvitty lähdimme kävelemään kaupungin toiselle puolelle. Tälläiset aidat ovat melkein keskellä Berniä. Ja miksiköhän? Bernin vaakunassahan on karhu (kuten myös Porin, heh) ja tämä iso pehmoinen eläin onkin Bernin kansalliseläin. Melkein keskellä kaupunkia asustaakin karhuja! Ensin ei näkynyt mitään, mutta lopulta bongasin ainakin yhden karhun. Ikävää on, että karhut asuvat vankeudessa, tuolloin heinäkuun päivänä taisi olla jotain +30 astetta, kuten koko kahden viikon ajan, kun olin Sveitsissä, joten kävi karhua sääliksi. Isompi tila karhuilla kuitenkin on verrattuna siihen, missä loukossa he ennen elivät.

suisse13 634

suisse13 639

Päivä oli tosiaan kuuma, joten lähdimme ”vuokraamaan” pyörät ja poljimme uimaan. Vinkki: tälläiset turistipyörät ovat ilmaisia ekat neljä tuntia! Koska Bern on pieni kaupunki, riittää aika hyvin. Me saimme omat pyörämme juna-aseman viereltä.

Sveitsissähän ei ole kuin jokia/järviä missä uida ja usein niissä on voimakas virta. En ollut aikaisemmin kokeillut virrassa uimista ja on yllättävän vaikeaa päästä sieltä pois. Sveitsiläisethän laittavat vaatteensa vedenkestävään uintireppuun ja ”uivat” virran mukana monia kilometrejä. Halusin ensin koittaa ”uida” virrassa vain lyhyemmän matkan, mutta en tiedä olisinko päässyt ilman apua pois. Ojennettu käsi juuri oikeaan aikaan ”pelasti” mut.

Tämä uimapaikka (Aare jostain kohtaa), oli vähän inhottava, koska siellä tuli aika nopeasti teräviä kiviä polvia vasten kun ui takaisin rantaan. Mutta haluaisin koittaa uudestaan, ja voin suositella yrittämään. Sain neuvoksi, ettei saa joutua paniikkiin, vaikka virta vie kauemmas. Rauhallisesti vain vetää/ui itseään kohti rantaa. Suositeltavaa on ottaa kaveri mukaan. Varmaan on selvää, ettei lapsia saa päästää yksin.

suisse13 618

Olimme uimisesta aikalailla poikki, mutta jostain riitti vielä virtaa vierailla ruuutarhassa.

suisse13 645

Täällä näimme ”vanhan kaupungin” toisesta suunnasta, mutta kaunista oli yhä vain. Lopuksi palautimme pyörät pyöräasemalle. Sveitsissä on pyöriä niin paljon, että niitä säilytetään eri kerroksissa. Tuo oli jotenkin hauska paikka.
Tälläinen touhukas päivä oli Bernissa, palaan kaupunkiin varmasti jossakin vaiheessa, sillä se teki jostain syystä syvän vaikutuksen sydämeeni.

suisse13 648

suisse13 653
Pyörien parkkipaikka, jos menee vaikka Zürichiin opiskelemaan, voi olla varma, että pyörä on tallella, kun saapuu kotiin (jos asuu siis Bernissä) kuten oppaamme. Muistaakseni julkinen liikenne on opiskelijoille ilmaista.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply