Suomen suurin matkablogiyhteisö

”Lättyjä” maailman ääriltä

Otsikon lättyjä on lainausmerkeissä, koska tuskin melkein mitään näistä herkuista voi suoraan laittaa lättyjen kategoriaan. (Omaan suuhun sopii myös sana lätty paremmin kuin lettu). Tuossa viime vuonna huomasin jossakin vaiheessa, että on tullut aikalailla erilaisia lättyjä syötyä, joten ajattelin niistä kirjoitella.

Unkari saa olla luvassa ensimmäisenä. Vietin tosiaan synttäreitäni siellä keväällä 2013. Synttäreitteni vuoksi minua hostannut mies varmasti haluasi ilahduttaa mua ja teki meille lättyjä. Ne olivat muuten ihan tavallisia, mutta söimme ne kaakaojauheen kanssa!

buda 403
buda 357
Oikeastaan otin kuvan tästä lätystä, koska siinä näkyy niin selvästi mielestäni kasvot. Haha

Asuessani vielä avomieheni eli siis poikaystäväni kanssa Helsingissä meille tuli vieraita Itävallasta. Koska annoimme heidän yöpyä meillä, halusivat he osittain kiitokseksi leipoa lättyjä meille. Itävaltalaiset lätyt olivat paksuja. Ne kyllä paistettiin paistinpannussa, mutta olivat kuin pannareita paksuudeltaan, tai pannaristakin vielä paksumpia. Päälle laitettiin tomusokeria ja se sopikin hyvin niiden kanssa. Poikaystäväni on siis japanilainen ja hän huvittikin meitä syömällä lätyt puikoilla.

vierailusiskot 002

Japanin okonomiyaki on ensimmäinen suolainen ”lätty”. Oikeastaan ehkä pannukakku kuvaisi tätä ruokaa paremmin, mutta ei sekään kovin hyvä sana ole. Wikipedian mukaan se muistuttaa eurooppalaista munakasta. Mene ja tiedä. Tätä maistoin viime marraskuussa Japanin reissulla. Poikaystäväni sisko oli kokannut meille tätä aamiaiseksi. Harmi vain, että siinä oli punaista lihaa jonkin verran, niin en kauheasti syönyt. Kuvaa en myöskään huomannut ottaa, mutta Googlessa on paljon kuvia. 😀 Oli kuitenkin hyvää!

Anteeksi kaikki ranskalaiset, crêpeja kun ei saisi kutsua lätyiksi. Näitä söin Tampereella erään vaihto-opiskelijan toimesta. Ne olivat ihan hyviä..hän oli ostanut vähän vääriä aineksia (esim. ruisjauhoja taisi luulla luomujauhoiksi jne.), mutta niistä tuli kuitenkin ihan maukkaita. /
Pääsiäisen vietin Nizzassa ja siellä tuli maistettua soccaa, kai tyypillistä nizzalaista lättyä. Se oli ihan hyvää, muistan vain kyllä oikeastaan, että sitä oli hankala syödä, koska socca oli niin kuuma.

crepe

P1260830

Meksikon sopeja meille teki eräs vieras myöskin. Nämä valmistetaan maissijauhoista ja näyttivät olevan melko helppo tehdä. Tämä meksikokainen asuu muuten Vaasassa, mikä oli hauska sattuma, koska olin muuttamassa tänne. Olisi kiva pyytää ohjetta, koska haluisin syödä näitä uudestaan. Sopet ovat myös suolaisia ja niiden päälle kai yleensä tulee raejuustoa, paprikaa ja jonkinlainen paputahna. (Tai näköjään päälle voi laittaa vähän mitä vain).

sope

Toivottavasti lista tulee jatkumaan. C:
Belgialaiset vohvelit eivät nyt päässet listaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply jerina 23/02/2015 at 19:50

    Oi, mä rakastan lettuja ja pannukakkuja! Onneksi niitä löytyy melkein kaikista kulttuureista jonkinlaisina versioina. 🙂

  • Reply mollymay 24/02/2015 at 18:19

    Mä taidan myös rakastaa. Eilen tein just pannaria. 😀 Mutta taitaa ne mummun pikkulätyt olla ne parhaimmat.

  • Leave a Reply