Suomen suurin matkablogiyhteisö

Keltainen kylpylä Budapestissa

buda 303

Unkarissa ollessani halusin myös vierailla kylpylässä, sillä niitä on paljon ja mielestäni ne kuuluvat unkarilaiseen kulttuuriin. Valitsin Szechenyi’n kylpylän, sillä se oli minulle tuttu matkaoppaista ja se on kaunis rakennus, joten halusin nähdä sen. Tämä kylpylä taitaa olla yksi suosituimmista, varsinkin kesällä. Itsehän vierailin Budapestissa maaliskuussa (’13), joten kovaa ruuhkaa paikalla ei ollut.

Ostin lipun lippuluukulta ja astuin naisten puolelle. Nettisivujen mukaan lippu maksaa noin 13-15€ riippuen siitä minä päivänä menee kylpylään (viikolla vai viikonloppuna) sekä haluaako pukuhuoneen vai riittääkö pelkkä lokerikko. Itse otin lokerikon, johon tuo hinta viittaa.

buda 298

Saatuani lipun sain myös sinisen rannekkeen lokerikkoon. Mielestäni ranneke oli kätevä, sillä ei ollut pelkoa siitä, että ”avain” hukkuisi. Ranneke oli kuin kello kädessä.

buda 301
buda 299

Aluksi en oikeen ollut varma miten toimia ja puin uikkarit päälleni ensin ja lähdin tutkimaan paikkoja. Kylpylä on todella iso ja käytävä oli pitkä, lopulta huomasin suihkuhuoneet, joten menin peseytymään (ja uskalsin riisua uikkarit, kun ei ollut pelkoa, että astuisinkin vahingossa ulos ym.). Sitten olikin aika astua altaille. Niitä on sekä ulkona että sisällä. Sisäaltaat ovat toisella puolella pukukopeista ja lokerikoista. Niiden keskellä ovat ulkouima-altaat. Sisällä olevat altaat ovat enemmän rentoutumista varten, ei oikeastaan uimista varten ollenkaan. Tai no, koko kylpylässä taitaa olla vain yksi tai kaksi uimiseen tarkoitettua allasta, jos oikein muistan.

Olin kertonut hostilleni halustani vierailla kylpylässä ja hän huolehtikin oliko minulla uimalakkia tai läpsyjä. Niitä ei ollut, koska en ollut ajatellut asiaa. Hän ei löytänyt uimalakkiaan, mutta periaatteessa en sellaista tarvinnut. Yhteen altaaseen en voinut mennä, koska uimalakki puuttui, mutta se oli ihan ok (sellaisen olisi voinut kyllä käydä ostamassa halutessani). Koska oli maaliskuu oli betonimaa todella kylmä (siis ulkona). Taisin saada hostiltani mukaan jotkut tohvelit, joilla kävelin alueella, sillä hän ei löytänyt myöskään omia läpsyjään. Se olikin kiva, koska muuten olisin joutunut juoksemaan sisälle jääkylmän betonimaan takia. Tuskin olisin silti saanut juosta.

Kylpylässä oli myös ainakin yksi sauna, joka on sekasauna, mutta siellä ollaan siis uikkarit päällä. Oli kyllä suomalaiselle aivan liian hepposet löylyt. Itse asiassa hyvä ettei tullut kylmä. Tein myös sen virheen, että menin istumaan aivan ylös ja nostin jalat lauteille myös. Kun lähdin pois tuntuivat lauteet tosi kuumilta ja tuntui kuin jalkani olisivat palaneet. Hyvä, etten kompuroinut lauteilta alas.

Nautin kyllä suunnattomasti ulkosalla uimisesta. Yhdessä vaiheessa alkoi myös tihkuttaa vettä mikä oli hieno kokemus: olla lämpimässä vedessä samalla kun kasvoille tihkuttaa kylmää sadevettä. Osa altaista taisi olla +30 astetta, mutta niissä suositeltiin oltavan enimmäkseen 20 minuuttia. Joissakin altaissa miehet pelasivat shakkia, joten kylpylä on tosiaan rentoutumista ja mukavia hetkiä varten.

buda 296

Pyöreässä suosikkialtaassani oli hauska efekti, kun välillä altaassa alkoi virrata voimakas virta. Oli tosi hauskaa uida sitä vastaan, mutta aina piti luovuttaa ja sai lennätyksen kauemmas. Välillä piti myös varoa, ettei ”lennä” muita uimareita päin.

Miinusta pitää antaa siivouksen puutteesta tai oikeastaan vain sisällä olevien uima-altaiden käytäville, sillä niissä oli jonkin verran karvoja/hiuksia. Eli suosittelen ehdottomasti ottamaan omat läpsyt mukaan! Muuten voin kyllä suositella vierailua kylpylässä, jos Budapestissa käytte. Paikanpäälle pääsee kätevästi metrolla.
Kaupungissa on monta kylpylää ja osa myös edullisia, näin ymmärsin hostini puheista, sillä hän ei itse käy tuossa keltaisessa Szechenyi’n kylpylässä.

buda 297

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Annika 04/05/2015 at 12:09

  Moi,
  olen menossa kesällä pariksi viikoksi Budapestiin ja etsiskelin juuri näitä kylpylöiden ”käyttöohjeita”, kiitos! Olisin vielä kysynyt, että tuollako oli periaatteessa mahdollista siis varata oma pukukoppi ja olla koko ajan uikkarit päällä? Joissain kylpylöissä tuntuu olevan se käytäntö, että lillutaan alasti naisten puolella.

  • Reply Tiia/reisereise 04/05/2015 at 16:10

   Moikka, voi miten hienoa! Ja kahdessa viikossa ehtii näkemään varmasti paljon.
   Tuo kyseinen kylpylä on jakautunut kahteen rakennukseen. Toisessa on pukukopit ja suihkut (miehille ja naisille erikseen tottakai) ja toisessa sitten sauna sekä sisällä olevat altaat. Eli juu uikkarit päällä ollaan vedessä koko ajan. 🙂

   • Reply Tiia/reisereise 04/05/2015 at 16:14

    Niin, ja en osaa sanoa voiko pukukoppeja erikseen varata. Itse otin vain jonkun, joka oli vapaana..
    Ahaa, http://www.szechenyibath.hu/prices
    näköjään ”cabin” tai ”locker” kuuluu hintaan eli ei ilman ainakaan voi jäädä. 🙂

  Leave a Reply