hero taustakuva

Viisi vinkkiä Balille – näin saat kaiken irti paratiisisaaresta

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Bali tarjoaa matkailijalle runsaasti mahdollisuuksia aktiivilomaan. Toisaalta saari myös hyvä paikka rentoutua täysin ja seurata, kuinka riisi kasvaa.
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 21.11.2017
facebook   whatsapp

1. Bali on vesipedon paratiisi

Balin lukuisat rannat vetävät puoleensa paitsi auringon palvojia myös vesiurheilulajien ystäviä. Balilla voi laskea koskea, meloa tai ajaa jetillä. Suosituimmat lajit ovat kuitenkin surffaaminen ja sukeltaminen.

Balin tunnetuin surffauspaikka on saaren eteläosassa sijaitseva noin kahdeksan kilometrin mittainen Kuta Beach. Kutan aallot sopivat parhaiten hieman kokeneemmalle surffaajalle. Ennen aaltoihin syöksymistä aloittelevan surffaajan on suositeltavaa osallistua kurssille.

IstockphotoBali, Indonesia
Balilla on rutkasti lähes täydellisiä paratiisirantoja, mistä syystä matkailijat suuntaavat Balille erityisesti rantalomalle.

Vaativampaa aallokkoa kaipaavan kannattaa suunnata Uluwatuun tai Padang Padangiin. Nämä saaren eteläkärjen paikat ovat Kutaa rauhallisempia ja tarjoilevat maailman parhaimpiin luokitellut aallot. Paras aika ratsastaa aalloilla on toukokuusta syyskuuhun. Uluwatussa sijaitsee myös Balin vanhin hindutemppeli, jossa kannattaa vierailla auringon laskiessa.

Balin vedenalainen elämä houkuttelee sukeltaja ja snorklaajia monipuolisuudellaan. Saaren itäpuolelta löytyy värikkäitä koralliriuttoja, tuliperäisiä kielekkeitä ja jyrkkiä pudotuksia. Kirkkaissa ja lämpimissä vesissä elää delfiinejä, kilpikonnia sekä värikkäitä kaloja. Alueen erikoisin asukki on valtavan kokoinen Mola mola eli möhkäkala, jonka voi nähdä niin pintavesissä kuin syvemmälläkin.

Tulambenissa saaren luoteisosassa on alueen kuuluisin hylkysukelluspaikka. Japanilaisten toisen maailmansodan aikana upottama The USS Liberty on vain 30 metrin syvyydessä, ja siksi helposti saavutettavissa. Mikäli sukelluskurssi on suorittamatta, voi sen tehdä Balilla suomalaisittain edulliseen hintaan. Sukelluskoulun valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä alalla on monenlaista toimijaa.

2. Puttaa poikkeuksellisessa ympäristössä

Innokkaalle golfarille Bali tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön hioa svingiään. Mailatuntumaa voi hakea riisipeltojen keskellä, katsellen Tanah Lotin temppeliä, Intian valtameren rannalla tai vaikkapa sammuneen tulivuoren Gunun Baturin rinteillä.

IstockphotoBali, Indonesia
Balilla riittää rantoja moneen makuun, ja uintipäivien välissä voi kokea myös muunlaisia aktiivielämyksiä.

Balin neljä golfkenttää ovat maastoltaan vaihtelevia ja sopivat niin aloittelevalle harrastajalle kuin kokeneemmalle mailanheiluttajalle. Täyden palvelun lomakeitaat kylpylöineen ja ravintoloineen toimivat suoraan kenttien yhteydessä. Tunnetuin niistä lienee Nirwana Bali Golf Club, joka on äänestetty Kaakkois-Aasian parhaiden golfkenttien joukkoon.

3. Tanssi aamunkoittoon

Perinteet elävät Balilla voimakkaasti. Erilaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä on nähtävissä lähes joka ilta. Kulttuurinnälkäisen kannattaa mennä kuuntelemaan erilaisilla lyömäsoittimilla soitettua gamelan-musiikkia tai seurata kecak-tanssia, jonka tarina kertoo balilaisesta mytologiasta.

Kulttuuriannoksen jälkeen voi siirtyä nauttimaan Balin yöelämästä. Vilkkanta se on Kutan alueella, josta löytyy kaikkea korkeatasoisista yökerhoista pieniin pubeihin. Elävää musiikkia kaipaavan ei tarvitse kauan etsiä, sillä melkein jokaisessa ravintolassa soittaa live-bändi. Mikäli haluat esitellä tanssitaitojasi rantahiekassa, kannattaa suunnata läheisille Gilin saarille, joilla järjestetään rentoja reggae-bileitä.

4. Löydätkö mielenrauhan Balilta?

Riisipeltojen ympäröimä Ubud on saaren hyvinvoinnin, hengellisyyden ja taiteen keskus.

Ubudissa voit toteuttaa itseäsi osallistumalla perinteiselle batiikkivärjäyskurssille, maalata öljyväreillä tai opetella tekemään hopeakoruja. Mikäli oma luovuus ei kukoista, on paikallisten taiteilijoiden tuotteita ostettavissa Monkey Forest Streetin gallerioista sekä Ubud Art Marketista. Tinkiminen on olennainen osa kaupankäyntiä, mutta muista tehdä se aina hymyssä suin.

Ubudin rentouttavinta antia ovat lukuisat pienet kylpylät ja hoitolat. Itseään voi hemmotella esimerkiksi jaavalaisten morsiamien mandi lulur -hoidolla, joka sisältää kuorinnan, hieronnan sekä kukkaiskylvyn. Virkistävän hoidon jälkeen maistuu kasvisruokalounas trendikkäässä luomukahvilassa.

IstockphotoBali, Indonesia
Perinteinen balilainen tapa viljellä riisiä on suomalaisittain hyvin eksoottinen.

Sisäistä rauhaa voi etsiä Ubudissa myös joogaamalla. Tarjolla on joogan eri tyylilajeja niin aloitteleville kuin edistyneemmillekin joogeille. Kansainvälisesti tunnetut ohjaajat järjestävät alueella myös joogaopettajakoulutusta. Asanoihin itseään pääsee taivuttelemaan yksittäisellä tunnilla tai osallistumalla pidempään retriittiin. Erilaisia vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Taksu Spa ja Yoga Barn.

5. Hidasta elämää Nusa Lembonganilla

Jos Bali tuntuu liian vilkkaalta, kannattaa napata venekyyti läheiselle Nusa Lembonganin saarelle. Pienen saaren asutus on keskittynyt kahteen kalastajakylään. Nusa Lembonganin yleisilmettä hallitsevat merileväkuivaamot, joista saaren asukkaat saavat toimeentulonsa. Saarelle pääsee helpoiten Sanurista.

Paikka sopii hyvin rauhaa ja hiljaisuutta etsivälle matkaajalle. Saarella on vain muutamia mopoja ja autoja. Lisäksi yöelämä on olematonta. Mikäli jotain tekemistä kaipaa, löytyy saaren kupeesta hyviä sukellus- ja snorklauspaikkoja. Saaren pohjoispäässä on mangrovemetsä, jonka eläimistöä pääsee bongailemaan etenkin laskuveden aikaan.

Saarelta löytyy pieniä rantoja, joiden rauhaan on helppo unohtua. Ajantajunsa voi kadottaa esimerkiksi Dream Beachillä saaren eteläosassa. Rannalta toiselle on kätevää liikkua polkupyörällä.

>> Lue myös Rantapallon kohdeopas Indonesiaan

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Jos haluat menoa ja meininkiä, jää etelään ja kaakkoon. Tämä alue on australialaisten ”kanaria”. Siellä on bileitä ja hulinaa. Kaupustelijoita riittää joka lähtöön, tosin turvallisuuskin on turistikohteen epävarmaa luokkaa. Hiekkarantafanille hyvä.
  Jos arvostat omaa rauhaa, sukeltamista itsenäisesti, hiljaisuutta ja tutustumista paikallisiin, mene pohjoiseen – koilliseen. Siellä on hyvin turvallista ja välitöntä. Hiekkarannat ovat harvemmassa, ja osa on kivikkoisia, mutta kauniita – varsinkin pinnan alta. Hintataso pohjoisessa asumisen ja ruuan suhteen halpaa. Sukeltaminen keskihintaista.
  Luoteis-Bali on sukeltajalle vierailemisen arvoinen (joskaan ei maailman uskomattomin) paikka, mutta maan päällinen elämä ja asumisvaihtoehdot ovat harvemmassa, koska paikka ei ole turistirysä. Hintataso hieman kalliimpaa kuin koillisessa, mutta myös mahdollisuuksia luksusasumiseen.
  Mount Agung vaellus vaatii hyvää kuntoa, kenkiä ja paksuja vaatteita, mutta oli ehdottomasti visiitin arvoinen. Batur ja Trunyan olivat kivoja kohteita, mutta alkoivat muistuttaa kevyesti turistikohteita.
  Eli jos haluat nähdä turistikohteen, jää etelään.
  Jos haluat nähdä enemmän paikallista elämää, mene pohjoiseen.
  PS: Bali on hieno paikka myös korkeasesongin ulkopuolella.


 2. Hei kaikki Balille matkaavat ja matkamuistoja haluavat!

  Käykää tutustumassa Indigo Tattoo Parlour mestaan ja ottakaa leimaa Ipin Latatulla! Ammattimaisempaa tatuoijaa saa etsiä, tilat siistit ja hygieeniset ja äijä yks alan parhaista realistisen tyylin leimaajista, tosin osaa myös muita tyylisuuntauksia. Meno Indigossa kaukana Kutan ryyppäämis- ja sekoilu ideologiasta ja aina yhtä lämmin vastaanotto. Myös lävistykset onnistuu.

  Ihania lomia kaikille Balille suuntaaville?


 3. ”Kutan aallot sopivat parhaiten hieman kokeneemmalle surffaajalle.”

  Päinvastoin, kutan rannalla on juuri parasta opetella surffaamaan juuri sen vuoksi että ranta on suhteellisen matalaa pitkältä matkalta ja pohja on hiekkapohjainen (ei kiviä ja koralleja).

  Mola mola-kaloja ei ole nähtävissä sukelluskohteissa itä-balilla vaan nusa penida/lembongan saarien suunnalla.

  Oma suosikkini reissullamme oli ehdottomasti nouseminen tulivuoren huipulle katsomaan kun aurinko nousee. Kerrassaan upea elämys!


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.