Hyppää sisältöön

Vielä ehdit Castron Kuubaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 24.08.2012
Karibian suurin saari on kuin oma maailmansa. Eksoottiseen Kuubaan kannattaa tutustua ennen kuin se karistaa historian pölyt niskastaan.

Kuuban tunnetuimmat kasvot

Kuuban presidentti ja vallankumousjohtaja Fidel Castro luopui 81-vuotiaana vuonna 2008 valtionpäämiehen asemastaan oltuaan vallassa lähes puoli vuosisataa. Fidel Castro antoi Kuuballe kasvot kokonaisen sukupolven ajan ja hänen presenssinsä on edelleen vahva.

Nyt Kuubaa hallitsee Fidel Castron nuorempi veli Raúl Castro. Fidelin sanotaan ohjailevan häntä taustavaikuttajana edelleen, vaikka huhut legendaarisen johtajan terveydentilasta kielivät aika ajoin muuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuubaan kannattaa matkustaa nyt

Pitkän kauppasaarron seuraukset ja entisen Neuvostoliiton valtapiirin romahtaminen ovat vuosien mittaan ajaneet Kuuban talouden konkurssikypsään tilaan. Uudet tuulet ovat kuitenkin jo ilmassa, ja muutos lienee väistämätön.

Valuuttapula on saanut maan hallinnon avaamaan rajansa matkailijoille. Nykyään saarelle on mahdollista matkustaa vaivattomasti ja tarjolla on monenlaisia kohteita rantaparatiiseista ekomatkailuun. Vanha Kuuba ei ole vielä kadonnut mihinkään, mutta Castrojen aika ei kestä enää kauaa. Matkusta siis nyt, jos tahdot nähdä siitä häivähdyksen.

Rappioromantiikkaa tarunhohtoisessa Havannassa

Pääkaupunki Havanna on kuubalaisen kulttuurin ja vallankumouksen ränsistynyt keskus. Sen rakennuskanta on vuosikymmenten saatossa sosialismin täysin rappiolle ajama, mutta silti oudolla tavalla kiehtova ja kaunis.

Vanhat autot ovat Kuubassa arvossaan

Kuuban luoteisrannikolla sijaitseva Havanna perustettiin 1500-luvulla espanjalaisten linnoituskaupungiksi. Nykyisin asukkaita on 2,2 miljoonaa, mikä on yli viidennes 11,5-miljoonaisesta väestöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Havannan nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Vallankumousmuseo ja Vallankumousaukio sekä Malecon-rantabulevardi. Ehkä erikoisin kaupunginosista on Havannan oma Chinatown, Barrio Chino, jota edelleen kansoittavat työmiehinä tai kotiorjina maahan aikanaan tuotujen kiinalaisten jälkeläiset – erikoinen vähemmistö, joka on sulautunut luontevaksi osaksi Havannaa silti säilyttäen oman erikoisilmeensä.

Hemingwayn baari on turistinähtävyys

Pistäydy mojitolla Havannan kuuluisimmassa kapakassa, La Bodeguitassa Empedrado-kadulla. Siellä kävi myös kirjailijakuuluisuus Ernst Hemingway – todistettavasti vain yhden ainoan kerran, mutta tarinoiden mukaan säännöllisesti iltojaan istumassa ja ryypyn jos toisenkin nauttimassa.

Hemingway asui Kuubassa kolmekymmentä vuotta ja hänellä toki oli myös oikea kantakuppilansa: La Floridita vain muutaman korttelin päässä La Bodeguitasta. Hemingwayn Vanhus ja meri -teoksen tapahtumat sijoittuvat Havannan edustalle.

Varadero on Kuuban tunnetuin rantakohde

Rantakohteet kutsuvat auringonpalvontaan

Kuuban tunnetuimpia rantakeskuksia ovat Varadero ja Cayo Largo del Sur. Varadero on todellinen karibialainen rantaparatiisi valkoisine rantoineen ja kuumine öineen. Paikka tosin on rakennettu vain turisteja varten ja suljettu tavallisilta kuubalaisilta.

Cayo Largon saari on sukeltajien suosiossa. Ekomatkailua ja luontoelämyksiä löydät Las Terrazasta.

Valmismatka on helpoin ratkaisu

Suoria reittilentoja Suomesta Kuubaan ei ole, mutta esimerkiksi Air France lentää Helsingistä Havannaan Pariisin kautta. Matka kestää noin 15 tuntia. Lentohinnat lähtevät ajankohdasta riippuen reilusta tuhannesta eurosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valmismatka on Kuubaan matkaavalle helpoin vaihtoehto. Niitä järjestävät muun muassa Aventura, Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Lomamatkat.

Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Kuubaan

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Tjäreborg/Thomas Cook

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aloita aamu lomalta tutuilla herkuilla – tällaisia ovat aamiaiset suosituissa matkakohteissa

Kuuba

Kuuban tärkeimmät kohteet – viisi paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Hiekkaranta, Kuuba

Valitse erilainen kohde: 5 syytä matkustaa Kuubaan

Havanna, Kuuba

Älä tee tätä virhettä matkalla Kuubaan! Nämä 5 asiaa pitää tietää paikallisesta valuutasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja