Kuva: Shutterstock
Ventotene, Italia

Välimeren paratiisisaari Ventotene on vain harvojen tiedossa – upeat rannat ja kaunis kuin karkki

Kivenheiton päässä Caprista ja Ischiasta sijaitsee Ventotenen saari, joka tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen elämyksen.

Tuulen oma saari

Rooman ja Napolin välissä sijaitsevaan Pontinen saariryhmään kuuluva Ventotene on todellinen merenkävijöiden saari. Nimen voisi kääntää vapaasti tarkoittavan ”tuulen omaa”. Asukkaita vain kolmen kilometrin pituisella saarella on noin 700. Kesäisin saarella majailee myös esimerkiksi purjehduskoulua käyviä nuoria.

Ventotenelle päästäkseen on nähtävä hieman vaivaa. Sinne voi matkustaa esimerkiksi reilun tunnin junamatkan päässä Roomasta sijaitsevasta Formiasta aluksesta riippuen reilussa tunnissa tai kahdessa.

Harva on löytänyt tätä luonnonkaunista, kallioista saarta, sillä syrjäisestä sijainnista johtuen saari on toiminut antiikin ajoista lähtien vankilana. Tunnetuin tänne karkotetuista lienee ollut keisari Augustuksen tytär Julia, jonka massiivisen huvilan rauniot ovat yhä jäljellä. Sittemmin Benito Mussolini karkotti tänne toisinajattelijoita ja kommunisteja.

Kirjakauppa älyköille

Ventotenellä myös tiedostava, suorastaan akateeminen tunnelma. Tyylikäs ja osuvasti nimetty kirjakauppa Libreria L’Ultima Spiaggia eli Viimeisen rannan kirjakauppa tarjoaa matkailijalle kiehtovaa lukemista niin saaren menneisyydestä, politiikasta kuin historiastakin. Muita puoteja ei saarella juuri olekaan.

Ventotene, Italia
Kuva: Shutterstock
Ventotenesta löytyy monia tunnelmallisia rantoja.

Tuliaisiksi kannattaa hankkia myös manner-Italiassa kuuluisia Ventotenen linssejä – todellista merimiesten ruokaa – tai vaikkapa käsintehdyt nahkasandaalit.

Lukemisen, uimisen ja auringonoton lisäksi Ventotene tarjoaa mahdollisuuksia veneretkiin ja sukeltamiseen. Suosittu retkikohde on myös viereinen Santo Stefanon saari, jota hallitsee massiivinen vanha vankila. Paikalliset kertovat Santo Stefanon olleen kuin Danten kuvaama helvetti maan päällä.

Rentouttavaa lomaa etsivälle matkailijalle Ventotene on paratiisi. Talot ovat pastellisävyisiä ja somia kuin karamellit, eikä kujilla tai mustahiekkaisilla rannoilla ei ole ruuhkaa. Hiljaisuus ja luonnonläheisyys erottavat Ventotenen läheisistä suosituista lomasaarista. Osa saarta ympäröivästä merialueesta on täysin suojeltu.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Milja Haaksluoto
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 9.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia