hero taustakuva

Turisti saa Kreikassa tarjouksen, josta kannattaa usein kieltäytyä – varo millaista toimintaa tuet

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Paikallinen perinne vai törkeä turistimoka? Aasikyydit puhuttavat Kreikan lomakohteissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 08.04.2019
facebook   whatsapp

Aasikyytien eettisyys puhuttaa Santorinilla

Monissa trooppisissa kohteissa matkailijat ovat jo havahtuneet siihen, etteivät elefanttiratsastukset tai villieläinten kanssa poseeraukset ole eettisiä lomahuveja. Mutta miten on aasikyytien laita Kreikan saarilla?

Aasilla ratsastaminen on herättänyt keskustelua erityisesti Santorinilla, jonka kalderamaisemissa turisteille tarjotaan aasikyytejä saaren merkittävien korkeuserojen takia. Noustavana voi olla paikasta riippuen jopa 600 porrasta.

Sympaattiset aasit vetävät puoleensa turisteja, mutta monille tekee pahaa katsoa tilanteita, joissa aasit kantavat selässään ylipainoisia matkailijoita keskipäivän kuumuudessa. Aasien työolot epäilyttävät ihmisiä: puhutaan satulahaavoista, selkävammoista ja uupumuksesta.

Santorinilla on alkamassa kampanja, joka kehottaa turisteja välttämään aasikyytejä. Viime vuonna vetoomuksen allekirjoitti brittilehti The Guardianin mukaan yli 100 000 ihmistä. Paineen alla Kreikan hallitus asetti lain, joka kieltää eläimiltä kuorman, joka painaa yli 100 kiloa tai enemmän kuin yhden viidesosan tämän omasta painosta.

Asiaa eivät enää aja pelkästään eläinsuojelujärjestöt, vaan mukana kampanjassa ovat myös risteily-yhtiöt ja jopa Santorinin pormestari. Hanketta ovat vauhdittaneet turistien huolestuneet kommentit – ei siis kannata ikinä aliarvioida palautteen voimaa.

Santorini on yksi Euroopan ylikansoitetuimmista lomakohteista. Vilkkaimman sesongin aikaan saarelle on noussut risteilyaluksista jopa 17 000 turistia päivässä. The Guardianin mukaan määrää ollaan nyt rajoittamassa siten, että maksimiluku olisi 8 000.

Aasikyytien tarpeellisuutta on vähentänyt Santorinin köysirata. Gondolihissi nostaa kävijät hetkessä satamasta ylös pääkaupunki Firaan, mutta jonot voivat olla pitkät.

Mitä matkailija voi tehdä?

Ongelma ei rajoitu pelkästään Santorinille, vaan aasikyytejä näkyy monilla Kreikan saarilla. Tällaisia ovat esimerkiksi autoton Hydra sekä Lindoksen akropolis Rodoksella, jonne monet turistit kipuavat aasin selässä.

Matkustajien lisäksi aaseja käytetään Kreikan saarten haastavilla teillä tavaroiden kuljetukseen. Aasin selkään saatetaan lastata turistien matkalaukkuja tai tuotteita, joita paikallisten on siirrettävä paikasta toiseen. Kaikki aasit eivät suinkaan ole kaltoinkohdeltuja, vaan niitä voidaan pitää tärkeinä perheenjäseninä.

IstockphotoMieti kaksi kertaa Lindoksen aasikyytejä
Rodoksen Lindoksella on tarjolla aasikyytejä. Mieti kaksi kertaa, tarvitsetko sellaista.

Matkailija voi vaikuttaa aasien tilanteeseen yksinkertaisesti käyttämällä tilannetajua ja äänestämällä jaloillaan. Näyttävätkö aasit hyväkuntoisilta? Ovatko lastit liian raskaan näköisiä? Tarvitsetko todella aasikyytiä vai voisitko käyttää omia jalkojasi ja hoitaa samalla päivän kuntoilut?

Paikallisten asenteita voi ravistella kieltäytymällä reippaasti aasikyydistä eläinten oloihin vedoten. Voit myös tiedustella aasikyytejä kauppaavilta henkilöiltä, saavatko aasit tarpeeksi vettä ja lepoa suojassa auringonpaisteelta.

Kreikassa eläimiin liittyvät epäkohdat eivät liity pelkästään aaseihin. Monessa paikassa ei voi olla kiinnittämättä huomiota lukuisiin kulkukissoihin ja -koiriin, jotka lisääntyvät vauhdilla. Eläimet ovat usein surkeassa kunnossa erityisesti talven jälkeen.

Eläinrakkaat matkailijat voivat auttaa Kreikassa tekemällä vapaaehtoistyötä, tukemalla eläinsuojelujärjestöjen toimintaa tai antamalla ruoka- tai tavaralahjoituksia.

Lue myös: Matkustitko vahingossa turistirysään? Yhden helpon vinkin avulla löydät salaisen saaren Kreikasta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.