Kuva: Flickr/Master Ocra
Temppeli Balilla

Tiesitkö jo tämän Balista – lue 8 faktaa legendaarisesta lomasaaresta

Indonesian suosituin matkakohde on sekoitus perinteitä, ainutlaatuisia tapoja ja upeaa luontoa. Lue kahdeksan faktaa Balista ja opi tuntemaan saari paremmin!

1. Turisteja yhtä paljon kuin asukkaita

Bali on Indonesian tunnetuin matkakohde, jonne saapuu turisteja ympäri maailmaa. Vajaan kuuden tuhannen neliökilometrin kokoisella saarella vierailee vuosittain yhtä paljon matkailijoita kuin saarella on vakituisia asukkaita. Saaren asukasluku on noin 4,2 miljoonaa.

Matkailijoiden määrä Balilla on kasvanut jatkuvasti, ja vuonna 2015 saarella kävi hiukan yli neljä miljoonaa turistia. Suurin osa ulkomaalaisista turisteista saapuu Australiasta tai Aasian maista kuten Japanista, Kiinasta ja Malesiasta. Matkailu on jopa 80 prosentin osuudella saaren tärkein elinkeino.

2. Maailman kalleinta kahvia

Balilla ja sen naapurisaarilla valmistetaan yhtä maailman kalleimmista kahvilaaduista. Kopi Luwak -nimistä kahvia tehdään kahvipavuista, jotka ovat kulkeneet sivettikissan ruoansulatuskanavan läpi. Ruoansulatuskanavassa kahviin syntyy ainutlaatuinen aromi, jota maistaakseen joutuu kahvikupillisesta maksamaan useita kymmeniä euroja.

Kopi Luwak -kahvia
Kuva: Flickr/Sarah_Akerman
Balilla valmistetaan harvinaista Kopi Luwak -kahvia.

3. Tyypilliset nimet

Balilla ei ole tapana keksiä lapsille erikoisia nimiä, vaan monet lapset saavat nimensä yksinkertaisen kaavan mukaan. Saarella lapsille annetaan nimi sen perusteella, kuinka mones lapsi uusi tulokas on perheessä.

Wayan, Made, Nyoman ja Ketut ovat saaren yleisimmät etunimet. Wayan tarkoittaa ensimmäisenä syntynyttä, Made toisena syntynyttä ja niin edelleen. Nimiä voidaan antaa sekä poika- että tyttövauvoille.

4. Oma kalenteri

Balilla on käytössä kaksi omaa kalenterijärjestelmää, joiden nimet ovat pawukon ja saka. Saka-kalenterissa vuosi on suunnilleen samanpituinen kuin länsimaissa yleisesti käytetyssä gregoriaanisessa kalenterissa, mutta sen ajanlasku on alkanut noin 80 vuotta myöhemmin. Pawukon-kalenterin mukaan vuodessa on 210 päivää, jotka jakautuvat kuuteen kuukauteen. Nämä kuusi kuukautta jakautuvat vielä eri pituisiin viikkoihin.

5. Tulivuoria ja mustaa hiekkaa

Balilla on yhteensä neljä suurta tulivuorta. Yli 3 000 metriä korkea Gunung Agung on saaren korkein kohta ja lisäksi pyhä paikka Balin asukkaille. Saaren muut tulivuoret ovat nimeltään Bratan, Batur ja Merbuk.

Mount Agung Balilla
Kuva: Flickr/Fakhri Anindita
Balilla on myös tulivuoria, joihin pääsee tutustumaan kiipeilyretkillä.

Saaren tulivuoret ovat suosittuja retkikohteita, joille järjestetään paljon ohjattuja retkiä eri puolilta Balia. Retkille lähdetään yleensä aamun pikkutunteina, koska auringonnousun aikaan sää on selkeintä ja näkyvyys ylhäältä hyvä.

Tulivuorien vuoksi Balilta voi myös löytää vaaleahiekkaisten paratiisirantojen lisäksi mustia hiekkarantoja. Tunnetuimpia näistä ovat Amed, joka on erityisesti sukeltajien suosima ranta sekä Balian, jonka hurjissa aalloissa viihtyvät muun muassa surffaajat.

6. Rauhallinen uusivuosi

Moni on tottunut juhlimaan vuoden vaihtumista railakkaasti, mutta Balilla paikallista vuodenvaihdetta vietetään rauhoittumalla ja hiljentymällä. Nyepi, joka tarkoittaa hiljaisuuden päivää, on saarella tarkoin kunnioitettu juhlapäivä ja silloin ihmisten tulisi pysyä kodeissaan rukoilemassa ja meditoimassa.

Päivän aikana esimerkiksi työnteko, matkustaminen ja melun aiheuttaminen ovat kiellettyjä, joten koko saari hiljentyy. Ennen saarelta katkaistiin jopa sähköt juhlapäivän ajaksi, mutta nykyään tärkeät rakennukset kuten sairaalat saavat käyttää sähköä.

7. Suojeltu maisema

Balin suuret riisipellot ovat suosittuja vierailukohteita matkailijoiden keskuudessa, mutta saaren maisemat ovat myös päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Riisipeltojen kastelusta on huolehdittu subak-järjestelmällä, joka muodostuu patojen ja kanavien lisäksi niin kutsutuista vesitemppeleistä, joista tunnetuin on Pura Taman Ayun.

Pelto Balilla
Kuva: Istockphoto
Balin ainutlaatuiset peltomaisemat ovat Unescon maailmaperintökohde.

Subak-järjestelmä on luotu noudattaen paikallista Tri Hita Karana -filosofiaa niin, että luonnon ja ihmisten rinnakkaiselo olisi mahdollisimman sopusointuista. Kastelujärjestelmä on ainutlaatuinen ja tämän kulttuuriperinnön suojelemiseksi lähes 20 000 hehtaarin verran alueita eri puolilta saarta on valittu maailmanperintökohteeksi.

8. Hindujen saari

Vaikka suurin osa Indonesian asukkaista on uskonnoltaan muslimeja, Balilla ihmiset harjoittavat pääasiassa hindulaisuutta. Alueen hindulaisuus eroaa kuitenkin esimerkiksi Intian hindulaisuudesta ja Balin hindulaisilla on esimerkiksi omia juhlapäiviä ja jumalia.

Hindulaisuudella on suuri merkitys balilaisten elämässä ja ympäri saarta törmää uskonnollisiin rakennuksiin kuten temppeleihin ja pyhäkköihin. Saarella kannattaa vierailla ainakin Ulun Danu Bratanin ja Tanah Lotin temppeleissä.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Flickr/Master Ocra, Sarah_Akerman, Fakhri Anindita

Päivitetty: 15.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia