Kuva: Istockphoto
Yleisimmät vaarat Thaimaassa

Thaimaan yleisimmät vaarat – 6 asiaa, joita jokaisen kannattaa varoa

Thaimaa on turvallinen matkakohde, mutta paratiisissakin on käärmeitä. Kiinnitä erityistä huomiota näihin asioihin!

1. Thaimaan liikenteellä on huono maine

Thaimaan liikenne on erityisesti isoimmissa kaupungeissa ja valtaväylillä kaoottista. Samoilla teillä kaahailevat niin autot, mopot, tuk-tukit, bussit kuin eläimetkin eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Thaimaan korkeat liikennekuolleisuusluvut ovatkin maan häpeäpilkku – erityisesti vuodenvaihteen juhlapyhien sekä keväisen Songkranin aikaan vilkas liikenne vaatii erityisen paljon uhreja.

Aina liikenneturvallisuuteen ei voi vaikuttaa itse. Monet riskit liittyvät kuitenkin kokemattomien kuskien haluun vuokrata skootteri. Jos päätät vuokrata Thaimaassa skootterin, käytä aina kypärää sekä asianmukaista vaatetusta.

Thaimaassa vasemmanpuoleinen liikenne lisää haasteita autoilevalle tai mopoilevalle suomalaismatkailijalle. Kuljettajalta vaaditaan myös kansainvälinen ajokortti.

Thaimaassa tapahtuu myös jonkin verran veneonnettomuuksia, vaikka ne ovatkin harvinaisempia kuin onnettomuudet maanteillä.

2. Turistihuijaukset osuvat monen kohdalle

Turisteihin kohdistuva väkivaltainen rikollisuus, ryöstöt tai varkaudet ovat Thaimaassa harvinaisia. Turistihuijauksilta maassa ei kuitenkaan olla vältytty. Klassisiin vedätyksiin voi tutustua jo ennen matkaa, jotta osaat olla varuillasi huijareiden iskiessä.

Joskus kyse on vain muutamasta menetetystä eurosta, kun matkailijoilta peritään korkeampia hintoja, mutta pahimmillaan voidaan puhua tuntuvista menetyksistä. Taksien ja tuk-tukien vedätykset ovat yleisiä.

Erityisen röyhkeästi turisteilta kiskotaan rahaa punaisten lyhtyjen alueilla, jossa varsinkin miehiä houkutellaan show-baarien asiakkaiksi. Vähäpukeiset naiset liittyvät seuraan ja juomia alkaa ilmestyä pöytään. Lopuksi matkailijalle tuodaan kuitenkin kallis lasku.

Lue myös: Varo näitä turistihuijauksia Bangkokissa – viisi tyypillisintä ansaa

3. Suojaudu sukupuolitaudeilta

Thaimaan suosituimmissa lomakohteissa matkustettaessa ei voi olla huomaamatta prostituutiota, joka on turismin räikeä lieveilmiö. Seksiturismi rehottaa erityisesti Bangkokissa, Pattayassa ja Phuketissa.

Suojaamaton seksi on aina riski matkailijalle: Hivpointin mukaan joka viides Suomessa todetuista HIV-tartunnoista on saatu Thaimaassa harrastetun seksin välityksellä.

Käytä aina kondomia satunnaisen seksikumppanin kanssa – myös silloin, kun kyseessä ei ole maksettu seksi. Jos ehkäisy pettää tai et ole varma oletko harrastanut suojaamatonta seksiä, hakeudu klinikalle lomakohteessa. Altistumisen jälkeen tartunnan riskiä voidaan pienentää PEP-lääkityksellä.

Myös kondomia käyttäneiden kannattaa käydä sukupuolitautitesteissä loman jälkeen.

4. Luonto voi yllättää

Thaimaan luonto tarjoaa verrattain vähän riskejä eksoottiseksi kaukokohteeksi. Myrkyllisiin eläimiin törmääminen on harvinaista, eikä malariaa esiinny maassa kuin raja-alueilla.

Tietysti trooppinen luonto on aina arvaamaton – kaikki muistavat vuoden 2004 tsunamin, joka iski rajusti myös Thaimaan lomakohteisiin kuten Khao Lakiin. Lomalla kannattaa aina seurata säähän liittyviä varoituksia.

Toisinaan Thaimaan vesistöissä on tavattu vaarallisia kuutiomeduusoja, joiden pisto voi pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Rannoilla tulee pitää silmällä mahdollisia varoituskylttejä.

Matkailijan turvallisuusriskit
Thaimaa on turvallinen matkakohde, mutta tietyissä asioissa matkailijan tulee noudattaa varovaisuutta.

5. Thaimaan lait koskevat myös sinua

Lomalla on elettävä maassa maan tavalla, ja se koskee myös paikallista lainsäädäntöä. Thaimaassa monia erikoiselta kuulostavia lakeja sovelletaan turisteihin aivan kuten paikallisiinkin.

Tärkeintä on pysyä poissa vaikeuksista kunnioittamalla aina paikallista kulttuuria sekä hankkimalla tietoa ennen lomaa. Muista, että kuninkaan arvostelemista tai halventamista ei hyväksytä Thaimaassa.

Tiesitkö, että tupakoinnista kiinni jääminen monilla Thaimaan rannoilla saattaa tarkoittaa jättisakkoja tai jopa vankeutta? Lisäksi Suomessa sallittu sähkötupakka on Thaimaassa laiton aine. Sähkötupakan käyttämiseen, maahantuomiseen ja myymiseen liittyvistä rikkeistä rangaistaan ankarasti – pahimmillaan jopa kymmenen vuoden vankeudella.

Kaikkiin huumausaineisiin liittyvä lainsäädäntö on Thaimaassa äärimmäisen tiukka.

Lue myös: Thaimaan hulluimmat lait – näitä olet saattanut rikkoa tietämättäsi

6. Älä koskaan unohda matkavakuutusta

Usein suurin virhe, jonka matkailija voi lomalla tehdä, on matkavakuutuksen unohtaminen. Selvitä aina ovatko vakuutuksesi kunnossa, äläkä ikinä jätä vakuutusta ottamatta säästösyistä. Vakavien onnettomuuksien vaatiman hoidon tai mahdollisten ambulanssilentojen maksaminen omasta pussista on tavalliselle matkailijalle lähes mahdotonta.

Vakuutus suojaa myös silloin, kun matkatavarasi rikkoutuvat, katoavat tai joutuvat varkauden uhriksi. Jos matkustat arvotavaroiden kuten kalliin kamerakaluston kanssa, on matkatavaroiden vakuuttaminen erityisen tärkeää.

Lue myös: Älä mokaa Thaimaassa – vältä näitä matkailijoiden tyypillisimpiä virheitä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 29.8.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (25 votes, average: 2,56 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia