Kuva: Istockphoto

Tätä sinäkin olet saattanut ihmetellä etelänlomalla – miksi palmujen rungot maalataan joskus valkoiseksi?

Palmujen runkoja saatetaan maalata niiden suojaamiseksi.

Valkoinen maali suojaa palmuja

Suomalaiselle palmujen näkeminen on usein ensimmäinen merkki etelään saapumisesta ja loman alkamisesta. Mutta oletko joskus ihmetellyt palmuja, joiden rungon alaosa on maalattu valkoiseksi?

Maalattuihin puunrunkoihin voi törmätä monissa lomakohteissa esimerkiksi Yhdysvalloissa, Meksikossa, Karibialla sekä Välimerellä. Asialle löytyy useampia selityksiä, jotka liittyvät uutissivusto SF Gaten mukaan puiden suojaamiseen.

Kun rungon alaosaan levitetään maalia, se suojaa puuta hyönteisiltä, jotka muuten kiipeäisivät runkoa pitkin tekemään tuhoja. Erityisesti hedelmäpuissa on usein tuholaisongelmia. Maaliin lisätään tahmeita aineita, jotka pysäyttävät tuholaisten matkan ajoissa.

Valkoista maalia vasten hyönteisiä syövien lintujen on myös helpompi havaita ne. Näin palmut säästyvät tuholaisilta, eivätkä hyönteiset pääse käsiksi kookoksiin.

Toinen maalin hyöty on aurinkosuoja. Kuumassa ilmastossa uv-säteily voi polttaa nuoren puun kuoren ja johtaa jopa sen kuolemaan. Auringossa palaminen voi vahingoittaa puun sisäosaa ja kuivattaa sen, mikä saattaa lopulta johtaa esimerkiksi rungon halkeamiseen.

Puun kasvaessa sen vahvistuva kuori alkaa kestää aurinkoa paremmin, eikä suoja enää ole yhtä tärkeä. Samalla kasvava latvusto muodostaa rungolle ikään kuin varjon, jonka alla se pysyy suojassa kirkkaimmilta säteiltä.

Maalatuista palmuista voi olla yllättävää hyötyä myös ihmisille. Pimeillä teillä palmut näkyvät paremmin valkoisen maalin ansiosta.

Lue myös: Tunnistatko nämä suositut rannat? Testaa tietosi upeista rantalomakohteista

Lähde: SF Gate
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 25.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia