hero taustakuva

Tälle Kreikan saarelle pääset Ateenasta alle tunnissa – 5 vinkkiä Aeginalle

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Aeginan saari sijaitsee niin lähellä Ateenaa, että sinne voi tehdä vaikka päiväretken.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.06.2018
facebook   whatsapp

1. Aegina Town on saaren pääkaupunki

Jos haluat yhdistää Ateenan kaupunkilomaan muutaman yön kreikkalaisella saarella tai vaikka vain päiväretken rannoille, on Aeginan saari helpoin vaihtoehto. Nopeimmillaan merimatka Pireuksen satamasta Aeginalle taittuu noin 40 minuutissa. Edullisimmat lautat ovat hitaampia.

Kreikkalaiseen tapaan myös Aeginalla on monta kirjoitusasua. Saaren nimi saatetaan kirjoittaa myös Egina tai Aigina, mutta kaikki viittaavat samaan paikkaan. Vajaan 15 000 asukkaan saarella on myös runsaasti majoitusvaihtoehtoja.

Ateenasta saapuvat lautat liikennöivät ympäri vuoden Aegina Townin pikkukaupunkiin, joka on saaren suurin asutuskeskus. Useimpien matkailijoiden tutkimusretket alkavat siis täältä. Kesäkaudella lautalla pääsee myös Agia Marinaan.

ShutterstockAegina, Kreikka
Aeginassa pääsee nauttimaan rennosta kalastajakylätunnelmasta.

Aegina Town on sievä pikkukaupunki, jonka vilkas satama on täynnä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Monista muista Kreikan saarista poiketen täällä on elämää ympäri vuoden. Kreikkalaiset saattavat jopa käydä mantereella Pireuksessa töissä Aeginalta käsin.

Aeginan kaupungissa on jonkin verran pieniä kujia, joilla on mukava kierrellä. Kesällä kaupungissa toimii myös pieni ulkoilmaelokuvateatteri. Kaikki saarella liikennöivät bussit lähtevät sataman vieressä sijaitsevalta bussiasemalta.

2. Aeginan parhaat rannat

Usein syy vierailla Aeginalla liittyy rantoihin. Ateenassa lomailevat matkailijat kyllästyvät kaupungin pölyyn ja kaipaavat raitista meri-ilmaa. Samasta syystä Aegina onkin erityisesti kreikkalaisten suosiossa ja paikallisten viikonloppusaari.

Aeginan rannat eivät ehkä yllä Kreikan parhaiden rantojen listalle, mutta kesähelteillä ne ovat varsin toimivia. Saaren kauneimpana rantana pidetään Aeginitissan rantaa, joka sijaitsee lähellä Perdikan kalastajakylää. Poukamassa vesi on erityisen kirkasta ja turkoosia. Ranta on myös suosittu paikka kokoontua katselemaan auringonlaskua.

Rantoja löytyy myös Aeginan itärannikolta Agia Marinan lomakohteesta sekä pohjoisen Souvalasta. Marathonas puolestaan sijaitsee Aeginan kaupungin ja Perdikan välimaastossa.

Kannattaa huomioida, että rantaviivat ovat Aeginalla kapeita ja ne saattavat ruuhkautua vilkkaimman matkustuskauden aikana.

3. Afaian temppeli

Jos et ole saanut Ateenassa tarpeeksesi raunioista, suuntaa Afaian temppelille. Näyttävät rauniot sijaitsevat lähellä Agia Marinan rantakohdetta ja toimivat myös hyvänä näköalapaikkana.

Maria HietalaAfaian temppeli Aeginan saarella
Afaian temppelin rauniot ovat Aeginan suosituimpia nähtävyyksiä.

Kukkulan huipulla sijaitseva temppeli rakennettiin lähes 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Samassa paikassa oli aiemmin tuhoutunut toinen temppeli tulipalossa. Temppeliä pidetään yhtenä antiikin Kreikan arkkitehtonisista taidonnäytteistä, ja sen alkuperäiset pylväät seisovat edelleen paikoillaan.

Temppelialueelle on maksettava pieni pääsymaksu. Paikan päälle pääsee Aegina Townista sekä taksilla että bussilla, ja Agia Marinasta sinne voi vaikka kävellä.

4. Näyttävä luostari keskellä saarta

Aeginan saaren näyttävin rakennus on lähes keskellä saarta sijaitseva Agios Nektarioksen eli Pyhän Nektarioksen luostari ja kirkko. Kukkien ympäröimää rakennusta ei voi olla huomaamatta ohi ajettaessa.

Alueelta löytyy kirkko, nunnaluostari sekä rakennus, jossa Nektarios aikoinaan asui. Sisäänpääsy on ilmainen. Kannattaa huomioida, että alueella tulee pukeutua kunnioittavasti ja peittää polvet ja olkapäät.

Kyseessä on yksi Kreikan tunnetuimmista ortodoksipyhimyksistä, ja Nektarios tunnettiin muun muassa parantajana. Kreikkalaiset saattavatkin vierailla kirkossa toivoessaan sairauden parantumista. Monet matkailijat saapuvat paikan päällä vain kauniiden rakennusten takia.

Aegina Townista Agia Marinaan liikennöivät bussit kulkevat luostarin ohi. Jos omassa aikataulussa ei ole jouston varaa, kannattaa bussiaikataulut tarkistaa etukäteen. Sesongista riippuen bussit kulkevat suhteellisen harvoin.

5. Vieraile Perdikan kalastajakylässä

Jos haluat vuokrata Aeginalla polkupyörän, kulkee paras pyöräilyreitti Aeginan kaupungista Perdikan kalastajakylään. Tie on mukavan tasainen, kun taas sisämaassa maasto on kumpuilevaa ja ylämäet voivat tuntua helteillä raskailta.

Perdika on kuvauksellinen pieni kylä, jossa tekemiset keskittyvät rannikon vieri vieressä sijaitseviin kalaravintoloihin. Kylään voi ajaa Aeginasta lounaalle ja pysähtyä matkan varrella uimaan ja ottamaan aurinkoa.

Perdikaan pääsee myös paikallisbussilla ja taksilla Aeginan kaupungista. Lounas Perdikassa on helppo yhdistää rantapäivään Aeginitissassa, sillä kohteiden välillä on vain muutama kilometri.

Jos viivyt saarella pidempään, voi Perdikasta tehdä veneretken myös pikkuruiselle naapurisaarelle Monille, jossa ei ole asutusta eläimiä lukuun ottamatta.

Lue myös: Jotain uutta Kreikassa – joko tunnet nämä saaret Ateenan kupeessa?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Maria Hietala

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.