Kuva: Flickr / Robert Nyman
Koh Phanganin saari Siaminlahdella

Tällainen on täydenkuunbileistä tunnettu Koh Phangan – 10 vinkkiä reppureissaajalle

Thaimaan Koh Phangan tunnetaan bilesaarena. Mitä kaikkea muuta saarella voi tehdä?

1. Bangkokin kautta perille

Koh Phangan sijaitsee Siaminlahdella samassa saariryhmässä yhdessä Koh Samuin ja Koh Taon kanssa. Näistä kolmesta saaresta Koh Phangan on perinteisesti houkutellut rennon riippukeinuelämän ja villien rantabileiden perässä liikkuvia reppureissaajia.

Koh Phanganin lähin lentoasema sijaitsee naapurisaari Koh Samuilla. Saarelle voi jatkaa lentäen esimerkiksi Bangkokista, ja napata lautan Koh Phanganille.

Monet reppureissaajat valitsevat matkustustavaksi kuitenkin bussi- ja lauttayhdistelmän, joita myydään kaikissa matkatoimistoissa Bangkokissa. Suosittu vaihtoehto on esimerkiksi yöbussi Surat Thaniin, josta jatketaan aamulla matkaa lautalla.

Suomesta voi ostaa myös pakettimatkan Koh Phanganille. Saari ei kuitenkaan ole yleinen valmismatkakohde, ja se näkyy myös hinnoissa.

2. Mitä haluat majoitukselta?

Koh Phanganin lautat saapuvat Thong Salaan, joka on myös saaren pääkaupunki. Täältä löytyy verrattain edullista majoitusta sekä pankkiautomaatteja ja muita käytännön hyödykkeitä.

Reppureissaajien suosima Haad Rinin ranta on myös täydenkuunbileiden kotipaikka. Alue jakaa mielipiteitä: tänne kannattaa suunnata bileiden perässä, mutta aitoa paikallista tunnelmaa ei juuri löydy.

Haad Rin ja sen majoitusvaihtoehdot jakautuvat kahteen osaan: Haad Rin Nok eli Sunrise Beach on rannoista vilkkaampi, kun taas Haad Rin Nai eli Sunset Beach on astetta rauhallisempi.

Haad Rinin alue on länsimaisten reppureissaajien valtakunta, jossa päivät vietetään rannalla tai ravintoloissa elokuvia katsellen ja iltaisin siirrytään juhlimaan. Alueella on kaikki tarvittavat palvelut pankkiautomaateista matkatoimistoihin ja apteekkeihin.

Rauhallisempia alueita etsivien kannattaa painaa mieleensä esimerkiksi pohjoisen Haad Khom sekä Haad Khuad eli Bottle Beach. Länsirannikolla suosittu majoitusvaihtoehto on Haad Yao, jota kutsutaan myös nimellä Long Beach.

3. Koh Phanganin rannat ja vesiputoukset

Thaimaalaista paratiisirantaa etsiäkseen Koh Phanganilla täytyy poistua Haad Rinin vilinästä. Rantoja kierrelläkseen kannattaa vuokrata mopo. Muista kuitenkin varovaisuus – saaren maasto on mäkistä, ja kokemattomille kuskeille sattuu jatkuvasti onnettomuuksia.

Haad-alkuiset rantojen nimet saatetaan kirjoittaa myös muodossa Had tai Hat. Syrjäisimmille luonnonrannoille pääsee vain jalkaisin tai veneellä.

Kuva: Flickr / antischokkeKoh Phanganin rannat

Yhtenä Koh Phanganin kauneimmista rannoista pidetään saaren luoteisosassa sijaitsevaa Haad Yaota eli Long Beachia, joka on noin kilometrin mittainen valkohiekkainen ranta. Lyhyen matkan päässä Chaloklumista sijaitseva Haad Khuat eli Bottle Beach on myös visiitin arvoinen.

Saaren itäpuolelta löytyy kauniita luonnonrantoja kuten Thong Nai Pan Noi ja Thong Nai Pan Yai. Reitti on paikoin hankala, mutta upeat maisemat palkitsevat.

Rantojen lisäksi saarella kannattaa tutustua myös vesiputouksiin. Putouksista komein on viidakon siimeksessä sijaitseva Phaeng, joka on jyrkän tien kipuamisen veroinen. Toinen suosittu vesiputous reissaajin keskuudessa on Ao Mae Haadin kupeessa sijaitseva Wang Sai.

4. Full Moon Party – maineensa veroinen?

Koh Phanganin nimi on lähes yhtä kuin Full Moon Party, kerran kuukaudessa järjestettävät täydenkuunbileet. Rantabileistä on tullut saaren tavaramerkki, eikä siellä suinkaan juhlita enää vain kerran kuussa: juhlia voi myös esimerkiksi Half Moon Partyissa ja Shiva Moon Partyissa.

Juhliin kuljetetaan väkeä bussilasteittain saaren kaikilta laidoilta, ja naapurisaarilta saavutaan lautoilla. Alkoholi ja huumeet tuovat tapahtumaan lieveilmiöitä, ja varkaat osaavat käyttää hyväkseen humaltuneita reissaajia. Älä ota mukaan arvotavaroita bileisiin lähtiessäsi.

Vilkas huumekauppa saattaa luoda illuusion vapaamielisyydestä, mutta tämä on kaukana totuudesta. Kannattaa muistaa, että kaikilla huumausaineisiin liittyvillä rikoksilla on Thaimaassa tiukat rangaistukset. Siviilipukuiset poliisit partioivat bileissä.

Vaikka reissu ei osuisikaan täydenkuunbileiden aikaan, onnistuu juhliminen Haad Rinin rannalla koska vain.

5. Vastapainoa biletykselle – meditoi ja rauhoitu

Siinä missä suuri osa reppureissaajista suuntaa Koh Phanganille juhlimaan, on saari alkanut niittää mainetta myös päinvastaisista syistä. Koh Phanganilla on tasokkaina pidettyjä retriittejä meditaatio- ja hyvinvointilomia varten.

Kuva: Flickr / Tomas BarriosAuringonlasku Koh Phanganin saarella Thaimaassa

Koh Phanganin tunnetuin retriitti Sanctuary tarjoaa kaikenlaisia vaihtoehtoja wellness-matkailijalle joogalomasta detox-kuuriin. Hyvinvointiloma onnistuu kuitenkin pienemmälläkin budjetilla. Tutustu saaren eri toimijoihin ja muista, että rauhallisia majapaikkoja, joogaa ja pilatesta löytyy hyvinkin huokeaan hintaan.

6. Mitä Koh Phanganilla voi harrastaa?

Aktiivisille reissaajille riittää Koh Phanganilla vaihtoehtoja harrastuksille. Saarella voi esimerkiksi patikoida, joogata, kalastaa, meloa, maastopyöräillä ja osallistua ruoanlaittokurssille. Löytyypä saarelta jopa bootcamp-treenejäkin.

Muay Thai eli thai-nyrkkeily on Koh Phanganilla suosittu laji, ja Thong Salan kaupungissa toimii useampi alan koulu. Nyrkkeilymatseja järjestetään pääkaupungissa usein: seuraa kadunvarresta löytyviä mainoksia.

Koh Phanganilla onnistuu myös sukellus, vaikka lajin suosituin mekka löytyykin läheiseltä Koh Taon saarelta. Koh Phanganin sukelluskoulut tekevät retkiä lähellä sijaitseville maailmanluokan sukelluspaikoille. Koh Phanganin rannikon kupeessa sijaitsevan pikkuruisen Koh Ma -saaren ympärillä on niin ikään hyviä sukellus- ja snorklauspaikkoja.

Koh Phangan on myös erinomainen paikka kokeilla kitesurfingia eli leijalautailua. Aiempia taitoja ei välttämättä tarvita, sillä paikallisissa kouluissa voi opetella lajin alkeet.

7. Patikoi saaren parhaalle näköalapaikalle

Vaikka Koh Phangan onkin ollut reissukartalla jo pitkään, löytyy saarelta vielä yllättävän paljon täysin kehittymättömiä alueita. Saaren itäosa on edelleen suurimmaksi osaksi villiä luontoa.

Koh Phanganin korkein huippu on noin 630 metriin kohoava Khao Ra saaren keskiosassa. Vaellusreitille päästäkseen kannattaa vuokrata mopo tai napata taksi. Valitse tukevat jalkineet, sillä reitti on paikoin vaikeakulkuinen. Huipulla maisemat palkitsevat vaivannäön.

Vaellusta varten kannattaa varata ainakin kolme tuntia – muista ottaa mukaan tarpeeksi vettä ja evästä. Lähde matkaan aamulla, jotta pimeä ei pääse yllättämään kesken vaelluksen. Khao Ran syrjäisen sijainnin takia alueella ei kannata patikoida yksin. Ennen lähtöä suunnitelmista on hyvä kertoa myös jollekulle ulkopuoliselle.

8. Thairuokaa ja ostoksia markkinoilla

Tiukimmallakin budjetilla reissaavalla seikkailijalla on varaa yhteen luksukseen: thaimaalaiseen katuruokaan. Tuoreet hedelmät, mausteiset curryt, herkulliset nuudelit ja täytetyt pannukakut eivät juuri verota reissukassaa.

Maistele ennakkoluulottomasti – thaimaalainen katuruoka on yleensä tuoretta ja herkullista. Hakeudu kojuille, jotka näyttävät suosituilta paikallisten keskuudessa.

Kuva: Flickr / eddy_Koju Thaimaan Koh Phanganilla

Ostosten tekemistä varten paras paikka on Thong Sala – hinnat ovat edullisempia kuin esimerkiksi Haad Rinin alueella. Lauantaisin pääkaupungissa järjestetään markkinat, joilta voi ostaa esimerkiksi käsitöitä, vaatteita ja koruja.

9. Adrenaliinihuveja seikkailijoille

Haluatko vaihtelua meressä pulikointiin ja riippukeinussa loikoiluun? Koh Phanganilta löytyy muutamia hauskoja adrenaliinihuveja seikkailunhaluisille reissaajille.

Just For Fun -niminen vaijeriliuku kiidättää osallistujat vihreän viidakon halki puihin rakennetuilta asemilta toiselle. Vaijeriliuku sijaitsee Baan Taissa saaren eteläosassa.

Phangan Challenge on puolestaan veden päälle rakennettu esterata, joka laittaa kävijät kiipeämään, liukumaan, uimaan, roikkumaan ja hyppimään erilaisten esteiden halki. Tämän radan suorittaminen käy myös treenistä – ainakin jos päätät kisata nopeimmasta ajasta.

10. Poikkea temppeleissä

Perinteiseen thaikulttuuriin tutustuminen vaatii vierailun paikallisessa temppelissä. Koh Phanganilla on yli 20 temppeliä, joissa voi vierailla ihailemassa komeaa arkkitehtuuria.

Helppojen yhteyksien päässä on esimerkiksi Thong Salan kupeessa sijaitseva Wat Phu Khao Noi, joka on myös saaren vanhin temppeli. Kauniiden rakennusten lisäksi paikan päällä voi ihailla temppeliltä aukeavia maisemia.

Kiinalaisena temppelinä tunnettu temppeli syntyi yhden naisen toimesta tämän nähtyä unta kiinalaisesta buddhasta. Nainen keräsi varat temppeliä varten, ja se valmistui vuonna 1992. Temppeli sijaitsee saaren luoteisosassa.

Temppeleissä vieraillessa tulee muistaa pukeutua asiallisesti. Huolehdi siitä, että asusi peittää polvet ja olkapäät.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / Robert Nyman, Flickr / antischokke, Flickr / Tomas Barrios, Flickr / eddy_

Päivitetty: 28.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia