Hyppää sisältöön

Se vähemmän tunnettu saari – lue 10 tietoiskua Baleaarien Menorcasta

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 31.07.2016
Onko Mallorcan naapurisaari Menorca sinulle vielä vieras kohde? Lue hauskat nippelitiedot kauniiden rantojen saaresta.

1. Mallorcan pienempi naapuri

Menorca on varsin pieni saari – sen kertoo jo nimikin. Reilusti isomman Mallorcan vieressä sijaitsevan Menorcan nimi on johdettu sanasta “pienempi”, ja sen vahvistaa jo vilkaisu karttaan. Saaren toisesta päästä toiseen eli Ciutadellasta Mahoniin on vain 47 kilometrin matka.

Menorcalla on alle 100 000 asukasta. Kesäkuukausina matkailijat tekevät saaresta vilkkaan, mutta talvella jopa Menorcan suurimmat kaupungit Mahon ja Ciutadella ovat uneliaita. Turisteja varten rakennetut lomakeskukset sulkevat ovensa kokonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Aurinko nousee ensimmäisenä Espanjassa

Menorcalla lomailevat aamuvirkut pääsevät nauttimaan auringonnoususta ensimmäisenä koko Espanjassa. Menorca on Baleaarien itäisin saari, ja myös koko Espanjan itäisin piste löytyy Menorcan itärannikolta. Sant Lluisin rannikolla aurinko nousee ensimmäisenä.

3. Menorcalla on oma kieli

Vaikka kaikki menorcalaiset taitavatkin espanjan kielen, puhuvat paikalliset keskenään katalaanin kielestä johdettua murretta, jota kutsutaan nimellä menorquín. Matkailijoiden ei kuitenkaan odoteta hallitsevan paikalliskieltä, vaan saarella pärjää mainiosti espanjan kielen alkeilla sekä englannilla.

Kaksikielisyydestä johtuen tienviitoissa voi näkyä erilaisia kirjoitusasuja paikannimistä. Esimerkiksi Menorcan pääkaupunki Mahon kirjoitetaan muodossa Maó.

4. Unescon biosfäärialue

Menorca on ollut Unescon suojeltu biosfäärialue jo vuodesta 1993 rikkaan ja monimuotoisen luontonsa ansiosta. Menorcalla on myös sitouduttu kestävään matkailuun puhtaan luonnon ja historiallisten maamerkkien säilyttämiseksi turismin kasvaessa.

Menorcalla on esimerkiksi panostettu koko saaren kiertävän 185-kilometrisen Cami de Cavalls -rannikkoreitin kunnostamiseksi. Historiallinen reitti on avoinna vaeltajille, pyöräilijöille ja ratsastajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Maria HietalaCap de Cavalleria Menorcalla
Cavallerian majakka on yksi Menorcan komeista luonnonpaikoista.

5. Sant Joan saa saaren sekaisin

Juhannuksena Menorcalla lomailevat matkailijat saapuvat keskelle hullua näkyä, joka on kaikessa erikoisuudessaan lähes menorcalaisinta mitä olla voi. Ciutadellan kaupungissa liikenne on suljettu ja mukulakivikadut on päällystetty hiekalla. Keskustassa nelistävät takajaloilleen nousevat hevoset keskellä yleisömerta.

Sant Joan on vuoden suurin juhla, jonka karkelointi keskittyy Ciutadellaan. Joka paikassa myydään Menorcan tyypillisintä drinkkiä, jäähileistä Pomadaa, joka on sekoitettu paikallisesta ginistä ja sitruunalimonadista. Sant Joanin aikaan menorcalaiset sitovat kaulaansa punaisen huivin.

6. Keinotekoinen kalastajakylä

Yksi Menorcan suosituimmista vierailukohteista on Binibeca Vellin valkoinen kylä, joka sijaitsee lähellä pääkaupunki Mahonia. Kylä on kiistämättömän sievä: kaikki talot ovat valkoisia, oviaukot matalia ja kujat kapeita. Täällä vieraillessa ei kannata unohtaa kameraa.

Äkkiseltään Binibeca Vell vaikuttaa historialliselta kohteelta, mutta tosi asiassa se rakennettiin 70-luvulla menneiden aikojen kalastakyliä imitoiden. Kylä haluttiin luoda vastapainoksi uudenaikaisille hotelleille ja lomakeskuksille.

7. Menorca on tasainen saari

Toisin kuin esimerkiksi naapurisaari Mallorcalla, Menorcalla vuoristot loistavat poissaolollaan. Saari on harvinaisen laakea. Menorcan korkein kohta on 358 metriä korkea Monte Toro, jonka huipulta löytyvät vanhan luostarin rauniot. Kukkula sijaitsee lähes saaren keskipisteessä, joten maisemia voi tähyillä joka suuntaan. Huipulle pääsee autolla mutkittelevaa tietä pitkin.

Maria HietalaCala Galdanan ranta Menorcalla
Cala Galdana on suosittu lomakohde Menorcalla.

8. Majoneesi keksittiin Menorcalla

Tiesitkö, että keittiöissä ympäri maailmaa käytetty majoneesi sai tarujen mukaan alkunsa juuri Menorcalla? Monet uskovat majoneesin olevan ranskalainen keksintö – ja niin se tavallaan onkin, mutta syntymäpaikan kerrotaan olevan Menorca.

Legendan mukaan majoneesi keksittiin 1700-luvulla ranskalaisjoukkojen piirittäessä Menorcan. Mahonin satamaan rantautuneita joukkoja johti herttua Richelieu, jonka kokki kehitti majoneesin saatavilla olevista raaka-aineista. Myöhemmin resepti alkoi levitä Ranskassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoneesin espanjankielinen nimi on mayonesa, mutta Menorcalla se saatetaan kirjoittaa myös muodossa mahonesa – tuotteen juuriin viitaten.

Lue myös: Herkuttelijan Menorca – kokeile ainakin näitä

9. Satojen rantojen saari

Matkailijoita houkutellaan Menorcalle nimenomaan rantojen avulla, ja viimeistään perillä kävijät ymmärtävät miksi. Valkoinen hiekka ja turkoosi meri saavat lomailijan unohtamaan olevansa vain neljän tunnin lentomatkan päässä Suomesta.

Menorcalla on rannikkoa 216 kilometrin verran, ja paikalliset kehuskelevat mielellään rantoja löytyvän enemmän kuin Mallorcalla ja Ibizalla yhteensä. Valikoimaa riittää lomakeskusten pitkistä hiekkarannoista aina pieniin poukamiin, joihin pääsee vain jalkaisin.

Lue myös: Pala paratiisia Välimerellä – Menorcan viisi parasta rantaa

10. Euroopan vanhimpia rakennuksia

Menorcalla riittää ihmeteltävää myös historiasta kiinnostuneille matkailijoille, sillä saarelta löytyy erilaisia muinaisnähtävyyksiä. Ciutadellan kaupungin ulkopuolella sijaitseva Naveta d’es Tudons -kivirakennelma on vanhin katettu rakennus koko Espanjassa, ja sen katsotaan olevan yksi koko Euroopan vanhimpia rakennuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naveta d’es Tudonsin rakennelmalla on helppo pysähtyä Ciutadellaan autoillessa. Sisälle ei pääse, mutta kivimuodostelmaan voi tutustua ulkoapäin ilmaiseksi.

Maria Hietala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja