Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Rantaelämää Larnakassa

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Aina aurinkoinen Kypros on monen suomalaisen suosikki. Larnakan rantakohteessa voi nauttia kristallinkirkkaista vesistä, ympäröivästä luonnosta ja harrastusmahdollisuuksista.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 19.04.2022
facebook   whatsapp

Kirkkaat vedet kutsuvat rannalle

Palmuistaan kuuluisa Phinikoudes-promenadi reunustaa samannimistä rantaa Larnakassa. Phinikoudes Beachilta löytyy palmurivien lisäksi myös kauppoja, ravintoloita, rantabaareja ja muuta viihdettä kävelyetäisyydellä toisistaan. Rannan ohella kannattaa käydä myös Larnakan satamassa, josta lähtee päivittäin venereissuja erilaisiin päiväretkikohteisiin.

Kaikenikäisille rantaleijonille päiväsaikaan soveltuva rantaviiva tarjoaa illan pimetessä Larnakan vilkkaimman yöelämän lukemattomine pubeineen, baareineen ja ravintoloineen. Phinikoudesin klubeissa järjestetään erityisesti kesäkuukausina monia tapahtumia maailmankuulujen tiskijukkien tähdittäminä.

Aurinkoa ja vesiurheilua

Mackenzie Beach tunnetaan erityisesti valkoisesta hiekkarannastaan ja virkistävistä vesistään, joissa voi nauttia monipuolisista vesiurheilumahdollisuuksista. Ranta sijaitsee kätevästi vain viiden minuutin automatkan päässä Larnakan lentokentältä. Myös Mackenzie Beach tarjoaa hyvän valikoiman ravintoloita, jotka ovat kuuluisia kyproslaisista perinneruoistaan ja tuoreista kala-annoksistaan.

Urheilun ja vesiurheilun ystävät viihtyvät myös CTO Beachilla, jossa järjestetään monia urheilutapahtumia ja turnauksia. Suosittuja urheilulajeja rannalla ovat esimerkiksi käsi- ja lentopallo, joiden kisatunnelmia turistit voivat tulla vapaasti seuraamaan. Auringonoton ja uinnin vastapainoksi CTO tarjoaa monia vesiurheilumahdollisuuksia, rantabaareja sekä lasten leikkipaikan.

Faros Beach löytyy Pervolian kylässä, joka sijaitsee vain 10 minuutin ajomatkan päässä Larnakan lentokentältä. Faros Beachin suosio turistien keskuudessa on jatkuvassa kasvussa, sillä rannan kaunis ympäristö tarjoaa silmänilon lisäksi myös rauhaa ja hiljaisuutta. Erityisesti auringonpalvojat levittäytyvät Faros Beachille vilttien ja eväskorien kera.

Ripaus kulttuuria rannan tuntumassa

Vaikka Larnaka on moderni lomakohde, on sillä vankat yhteydet myös historiaan. Larnaka on täynnä erilaisia taruja ja tarinoita: esimerkiksi kuolleista heränneestä Lasaruksesta kerrotaan tulleen Larnakan ensimmäinen piispa. Phinikoudesin rannan läheltä puolestaan löytyy Pyhän Lasaruksen kirkko, jossa voi tutustua tarun ja kirkon laajaan historiaan.

Kulttuurihistoriasta kiinnostuneet voivat Larnakassa vierailla myös pahamaineisen filosofi Zenonin kotikaupungin Kitionin raunioilla tai Kitin kaupungissa Panagia Angelloktistin kirkossa, jonka kerrotaan olevan enkeleiden rakentama.

Raunioita Kyproksella

Larnakan historia tulee tutuksi myös opastetuilla kävelyretkillä, jotka lähtevät CTO Beachilta. Ilmaisten kävelyretkien aikana tutustutaan esimerkiksi Larnakan kaupungin eri kehitysvaiheisiin ja meren merkitykseen kaupungin historiassa. Lisätietoa kierroksista saa paikan päältä turistineuvonnasta.

Kesä on täynnä tapahtumia

Larnakassa järjestetään monenlaisia tapahtumia, joista suurin osa ajoittuu kesän suosituille lomakuukausille. Juhlahumu alkaa 40 päivää ortodoksisen pääsiäisen jälkeen, jolloin Larnaka herää täyteen toimintaan Kataklysmos-juhlan merkeissä.

Juhlan tiimellyksissä monet ihmiset rynnistävät mereen ja roiskivat vettä toistensa päälle. Tämä perinne on uskomusten mukaan saattanut alkaa esimerkiksi Lasaruksen rantautumisesta saarelle tai Afroditen syntymän juhlistamisesta. Vuotuinen festivaali keskittyy Larnakan promenadille, mistä sekä lapset että aikuiset löytävät mukavaa puuhaa lomaansa.

Larnakan kesäfestivaali, Summer Festival, tuo kaupunkiin väriä ja ääntä koko heinäkuun ajan. Festivaalin aikana matkailijat voivat nauttia sekä paikallisista että kansainvälisistä musiikki-, teatteri- ja tanssiesityksistä eri puolilla kaupunkia. Esimerkiksi ulkoilmakonsertit järjestetään keskiaikaisen linnoituksen pihalla ja Pattichionin amfiteatterissa.

Larnakasta löytyy myös monia pienimuotoisempia juhlallisuuksia ja festivaaleja. Kesäkuussa kaupungissa juhlistetaan kansainvälistä lastenpäivää, kun taas Pervolian kylässä järjestetään Ayios Leondios, perinteinen markkinatapahtuma.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: Flickr / somiz, Flickr / l2x

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.