hero taustakuva

Pattayalla on alue, jota kutsutaan kaupungin ”pimeäksi puoleksi” – 5 faktaa lomakohteesta

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Pattayaan liittyy enemmän ennakkoluuloja kuin yhteenkään toiseen Thaimaan kohteeseen. Tiesitkö jo nämä faktat?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.12.2019
facebook   whatsapp

1. Miten Pattaya sai nimensä?

Kaikki Thaimaasta kiinnostuneet tuntevat nimen Pattaya. Kyseessä on Hua Hinin ohella yksi Thaimaan vanhimmista rantalomakohteista.

Pattayan nykyinen nimi on juonnettu historiallisen hallitsija Phraya Takin mukaan. Tämä saapui joukkoineen nykyisen kaupungin alueelle 1700-luvun lopulla. Syntyi nimi Thap Phraya, mikä tarkoittaa Phrayan armeijaa. Myöhemmin nimi johdettiin Pattayaksi.

2. Näin Pattayan seksiturismi syntyi

Pattayasta puhuttaessa ei voi sivuuttaa seksiturismia, josta kaupunki on surullisenkuuluisa. Välillä on helppo unohtaa, että prostituutio on Thaimaassa laitonta. Pattaya itse on pyristellyt kiivaasti eroon maineestaan, ja haluaisi mieluummin tulla tunnetuksi perheystävällisenä kohteena.

Pattayan turismi – ja sen myötä prostituutio – syntyi pitkälti sotilaiden toimesta. Vietnamin sodan aikana amerikkalaiset sotilaat saapuivat viettämään lomiaan Thaimaassa. Suosituksi kohteeksi muodostui Pattaya, ja maksulliselle seksille syntyi kysyntää.

Vilkas yöelämä on edelleen yksi Pattayan näkyvimpiä piirteitä. Kaupungin lukuisista baareista käytetään nimeä beer bar eli olutbaari, ja niitä on arvioiden mukaan yli tuhat.

3. Thaimaan johtavia golfkohteita

Moni saattaa miettiä, mikä saa matkailijat valitsemaan Pattayan, kun kohdetarjonta Thaimaassa on valtava. Yksi syistä on golf. Pattayan ympäristössä on yhteensä jopa 20 golfkenttää, joista valita. Tämä on enemmän kuin toisessa suositussa golfkohteessa Hua Hinissä.

Kentät eivät sijaitse kaupungissa, vaan niihin on varauduttava matkustamaan noin 30-60 minuuttia. Tästä huolimatta Thaimaassa lasketaan, että Pattayalla on eniten golfkenttiä koko maassa.

ShutterstockViisi faktaa Pattayasta
Rantaelämän lisäksi Pattayan golfkentät houkuttelevat matkailijoita. Bonuksena on lyhyt etäisyys Bangkokista.

Pattayan kentillä golfaaminen on myös kohtuuhintaista. Green fee -maksut ovat huomattavasti edullisempia kuin Phuketissa tai jopa Hua Hinissä.

4. Mikä on Pattayan ”pimeä puoli”?

Pattayan majoitustarjontaa tutkiessasi saatat törmätä termeihin Dark Side ja Bright Side. Kirjaimellisesti nämä tarkoittavat kaupungin pimeää ja valoisaa puolta. Mistä ihmeestä on kyse, ja uskaltaako pimeään puoleen tutustua ollenkaan?

Pattayan Dark Siden ei tarvitse pelätä viittaavan kaupungin kyseenalaisiin huveihin. Päin vastoin: Dark Side on Pattayan itäinen ja rauhallisempi puoli, joka sijaitsee kauempana rantaviivasta ja yöelämästä. Bright Side puolestaan käsittää Pattayan rannat ja keskeiset alueet. Alueiden rajana voidaan pitää Sukhumvit Roadia.

Hieman pelottavaltakin kuulostava nimi Dark Side on alun perin annettu vähäisten katuvalojen takia. Aluetta ei valaistu samalla tavalla kuin neonvalojen värittämä Bright Side, josta löytyvät Pattayan olutbaarit.

5. Pattayan yllättävät järvet ja puutarhat

Rantojen lisäksi Pattayan sisämaasta löytyy useampia järviä, joista suurin on Mabprachan. Pattayan järvillä harrastetaan kalastusta, ja niiden laitamilla on myös majoitusta ja loma-asuntoja.

Thaimaan marraskuisten Loy Krathong -juhlallisuuksien aikaan paikalliset kokoontuvat Mabprachan-järvelle laskemaan veteen pieniä koristeltuja lauttoja ja lähettämään veneistä ilmaan pimeässä loistavia lyhtyjä.

Pattayan luonnonpaikkojen joukkoon kuuluvat myös Nong Noochin trooppinen puutarha sekä Silverlaken viinitila, jossa voi testata miltä maistuvat Thaimaassa suosiotaan kasvattavat paikalliset viinit.

Lue myös: Pattayan toinen puoli – kaupungin kaunein rakennus on kuin sadusta, eikä se tule koskaan valmiiksi

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (8) Jätä kommentti

 1. Se on kyllä hirveää ja paheksuttavaa sellainen seksi. Kukaan normaali ihminen ei sellaista koskaan harrasta, eihän. Ainakaan kenenkään vanhemmat eivät koskaan ole harrastaneet, vai mitä?

  Menkää nyt vaan sinne Pattikselle ja nauttikaa ihan kaikesta mitä luonto tarjoaa, rahalla tai ilman. Ainakaan siellä sellaiseen ei ketään pakoteta, toisin kuin ”lapsivaimojen” arabimaissa.


 2. Kerran Pattiksella käynyt, ja se riitti. Liian ISOOO paikka ja meri on tosi likainen. Phuketissa 15 x 3kk:tta olleena voin suositella, mutta vain kaukana turistirannoista.


 3. Pattay on ihan ok paikka se on itsestä kiinni mitä harrastaa täällä seksi on luonnollista eikä mikään helkkarin tapu Huom eikä pakollista jos temppelit kiinnostaa niitä riittää. Ps jouluksi kotiin palelemaan.


 4. Olemme vaimon kanssa käyneet Pattayalla 10 vuoden ajan, kaksi kertaa vuodessa aina kuukausi kerrallaan. Viimeksi
  syyskuussa ja taas mennään helmikuussa 2020.
  Paikka on meille sopiva ja halpa paikka.


 5. Eipä taida Pattayan rannat olla kovinkaan hääppöisessä kunnossa. Merialue kun on Bangkokin viemärialuetta. Siellähän ui sonnan keskellä.


 6. Pattaya on paras… En ole paremmassa paikassa käynyt.
  Super paikka minne mielii takaisin … Vähän kallistunut nyt


  • Missä muualla olet käynyt, jos Pattaya on mielestäsi paras, missä ole käynyt?


 7. Pattaya on mukava ja rento paikka kun rantaa on ja liikennettä ei liikaa. Bkk;sta tulee niin ihastuu heti meren tuoksuun.

  Oleskelin Pattayalla yhteensä 4-5kk ja tykkäsin tosi paljon.

  Hyvää ruokaa, uimista ja lenkkeilyä niin kyllä viihtyy.


 8. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.