Kuva: Riikka Krenn
Gizan pyramidi

Vanha suosikki palaa matkailukartalle – onko Egyptiin turvallista matkustaa?

Poliittisista levottomuuksista kärsinyt Egypti palaa talvikaudella 2014-15 suomalaisten valmismatkavalikoimaan. Onko Egyptiin turvallista matkustaa?

Turvallisuustilanteen tasoittuminen tuo turistit takaisin

Aiemmin suomalaisten suosituimpiin talvikohteisiin kuulunut Egypti on loistanut koko viime talven poissaolollaan matkatarjonnasta.

Maan turvallisuustilanne on vaihdellut vuoden 2011 kansannousun jälkeen ja pelko turisteihin kohdistuvista väkivaltaisuuksista sai monet matkanjärjestäjät perumaan kaikki matkansa Egyptiin.

Suomalaisista ensimmäisenä paluun tekee Finnmatkat. Kaudella 2014-15 lennetään kaksi viikoittaista lentoa Punaisellemerelle: toinen Hurghadaan ja toinen Marsa Alamiin. Kausi alkaa lokakuun puolessavälissä ja kestää huhtikuun lopulle saakka.

Punaisellamerellä tilanne on vakaa

Ulkoasianministeriön mukaan Punaisenmeren turistikohteiden tilanne on tällä hetkellä vakaa. Ministeriö kehottaa kuitenkin välttämään Libyan raja-alueille sekä Siinain pohjois- ja keskiosiin matkustamista. Tyypillisimmistä lomakohteista nämä seudut ovat kaukana ja kaikki maan lentoasemat toimivat normaalisti.

– Yleinen tunnelma Egyptissä on nyt odottava. Kansa on hyväksynyt nykyhallinnon uudistukset, kertoo lähetystöneuvos Ramses Malaty Suomen Kairon-suurlähetystöstä.

Silti esimerkiksi Kairossa on edelleen koettu levottomuuksia ja pommi-iskuja. Suurissa kaupungeissa liikkuessa matkailijoita kehotetaan varovaisuuteen ja suositellaan välttämään mielenosoituksia tai muita väkijoukkojen kokoontumisia.

– Suosittelemme Egyptiin matkustaville myös matkustusilmoituksen tekemistä. Siten tavoitamme tarvittaessa nopeasti kaikki alueella oleskelevat suomalaiset. Erityisesti omatoimimatkailijoiden kohdalla tämä on tärkeää, sanoo Malaty.

Kuva: Riikka KrennKauppiaat Gizassa
Kauppiaat odottavat matkailijoita Gizan pyramideilla.

Matkailuelinkeinon romahdus näkyy laajalti

Matkailu on Egyptissä merkittävä elinkeino ja sen rajut tappiot näkyvät konkreettisesti miljoonien ihmisten arjessa. Valtion uusi hallinto on vahvan motivoitunut palauttamaan ulkomaalaisten matkailijoiden luottamuksen.

– Matkailuelinkeino on suoraan tai epäsuorasti jopa 16 miljoonan egyptiläisen elannon lähde, sanoo maan matkailuministeri Hisham Zaazou.

Egyptin hotelleissa on viimeisen vuoden ajan ollut hiljaisempaa kuin koskaan. Kairossa ja Punaisenmeren rantakohteissa tilanne on alkanut kesän 2014 aikana jo vähitellen elpyä, mutta muun muassaa Luxorin ja Assuanin turistikohteet huutavat edelleen tyhjyyttään.

– Olen iloinen, että turvallisuustilanne on parantumassa, sillä erityisesti vähempiosaiset ovat kärsineet turistikadosta. Onneksi monet maat ovat nyt lieventäneet matkustussuosituksiaan ja esimerkiksi arabituristit ovat vähitellen jo palanneet Egyptiin.

Suurprojektit luovat uskoa tulevaan

Egyptin matkailuministeriö panostaa vahvasti markkinointiin ja länsimaisten turistien houkutteluun. Gizaan rakenteilla oleva Grand Egyptian Museum tulee valmistuessaan olemaan maailman suurin arkeologinen museo.

Maan kunnianhimoisin projekti tällä hetkellä on Suezin kanavan uudistus, jonka tavoitteena on tuplata kanavan kautta kulkeva liikenne.

Matkailumarkkinoinnin ponnistukset ulottuvat myös elokuvamaailmaan. Muun muassa Hollywood-näyttelijä Tom Hanksin vuonna 2015 ensi-iltansa saavan A Hologram for the King -elokuvan kuvaukset toivat kansainvälistä huomiota Hurghadan alueelle.

Suomessa Egyptin markkinointipanostukset tulevat näkymään tammikuisilla Matkamessuilla, joiden seuraavaksi teemamaaksi Egypti on valittu.

Kuva: Riikka KrennKempinski Soma Bay
Soma Bayn Kempinski-hotelli sijaitsee rauhallisella ranta-alueella.

Turvatoimia ei kannata säikähtää

Mutta miltä Egypti näyttää juuri nyt matkailijan silmin? Syyskuisella pohjoismaisten toimittajien tutustumismatkalla Kairossa ja pyramideilla liikuttiin aseellisessa vartiossa. Kairon avainkohteita vartioivat edelleen sotilaat. Näkyvät vartiointitoimet, tiesulut ja metallinpaljastimet tuntuvat olevan Egyptin arkipäivää. Kokeeko tavallinen turisti rantalomallaan vastaavia turvatoimia?

– Kyllä matkailijan on hyvä varautua näkemään aseistettuja vartijoita niin lentokentillä, katujen varsilla olevissa tarkastuspisteissä kuin hotellien porteillakin. Tämä on tosin tuttua Egyptin-matkaajille jo ajalta ennen arabikevättäkin, kertoo Finnmatkojen tiedottaja Salla Salo.

Salon mukaan asiakaskyselyjä Egyptiin paluusta on saatu runsaasti. Egypti on jo pitkään ollut yksi suomalaisten suosituimmista matkailumaista, eikä mikään muu lomakohde ole pystynyt sitä sellaisenaan korvaamaan.

– Turvallisuus on aina etusijalla. Emme järjestä matkoja maihin tai alueille, joihin ulkoasiainministeriö kehottaa olla matkustamatta. Oma pohjoismainen valmiusorganisaatiomme seuraa tarkoin maailman tilanteita ja noudatamme ulkoasiainministeriön suosituksia sekä paikallisviranomaisten ohjeita ja määräyksiä, kertoo Salo.

Kairo on kaukana rantakohteista

Egyptin-matkaa harkitessa on tärkeää pitää mielessä kartta ja sen mittasuhteet. Punaisellamerellä ollaan kaukana pääkaupungin kuohunnasta, jonne väkivaltaisuudet ovat pitkälti keskittyneet.

Egyptiin matkustavan kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita ja varautua matkaansa niiden mukaisesti. Levottomille seuduille turistin ei kannata lähteä, mutta syytä koko Egyptin välttämiseen ei tällä hetkellä ole.

Kairosta Hurghadaan ja muihin rantakohteisiin on matkaa lähes 500 kilometriä. Rannikko oli pääosin rauhallinen myös kansannousun aikana. Monet Egyptin turistikohteista ovat resort-tyyppisistä laajoista hotellikomplekseista koostuvia alueita, joissa oleskelee lähinnä matkailijoita.

– Paluupäätöksen taustalla ovat myös pohjoismaisten sisaryritystemme kokemukset Egyptistä viime talvelta. Kausi oli sujunut Hurghadan ja Marsa Alamin lomakohteissa rauhallisesti ja normaalisti, ja asiakaspalaute oli erinomaista, sanoo Finnmatkojen Salo.

Riikka Krenn

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Egyptiin

Päivitetty: 3.10.2014

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Muslimit omaa tyhmyyttään sotii koko Välimeren eteläpuolen piloille. Kuka haluaa mennä sota-alueelle lomillaan? On maailmassa vielä rauhallisiakin paikkoja, suomalainen menee sinne. Vuonna 1974 menin Belfastiin ja jokainen englantilainen sanoi, se on hauta-arkkupaikka ja olihan siellä rynkyt kaikkialla, samoin kuin tänään varmaan on Egyptissäkin. Oli jo aikoinaan Hurghadassa ja Luxorissa, vaikka silloin ei ollut mitään kriisiä. Viisas ajattelee kahdesti lähteekö Afganistaniin, Ukrainaan, Irakiin, Syyriaan, Libyaan, Algeriaan tms paikkaan. Ajattele henkeäsi ja terveyttäsi!

Olen käynyt yhden ainoan kerran Egyptissä ja sotain sinne jäi, koska mieli halaa sinne uudelleen .)