Kuva: Shutterstock
Maailman vaarallisimmat rannat

Nämä ovat maailman vaarallisimmat rannat – löytyykö 15 kohteen joukosta tuttuja paikkoja?

Millä rannoilla kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta? Katso lista 15 rannasta, jotka ovat kukin vaarallisia omista syistään.

1. Reunion

Ranskalle kuuluvaa Reunionin saarta pidetään yhtenä maailman kuolettavimmista saarista. Intian valtamerellä sijaitsevalla Reunionilla tulee todella pitää varansa, sillä vuodesta 2011 lähtien saarella on kirjattu 20 haihyökkäystä.

2. Fraser Island, Australia

Fraser Islandin saari on suosittu lomakohde Australiassa. Tiesitkö, ettei saarta ympäröivässä meressä kuitenkaan kannata uida siellä vilisevien haiden ja meduusojen takia? Fraser Islandilla lomailijat tyytyvätkin kurvailemaan merenrannalla nelivetoautoilla ja uimaan sen sijaan järvissä.

3. Gansbaai, Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikan Gansbaai tunnetaan mielipiteitä jakavasta häkkisukelluksesta, jossa sukeltajat pääsevät lähikontaktiin valkohaiden kanssa. Parin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista sijaitsevassa Gansbaaissa tavataan runsaasti valkohaita, jotka tekevät vesistöstä vaarallisia uimareille ja vesiurheilijoille.

4. Praia de Boa Viagem, Brasilia

Suositussa Recifen lomakohteessa Brasiliassa sijaitseva Boa Viagemin ranta on kaunis, mutta ei valitettavasti turvallisimmasta päästä. Vuodesta 1992 saakka rannalla on raportoitu ainakin 50 haihyökkäystä.

5. Shenzhen, Kiina

Kiinalaisessa suurkaupungissa Shenzenissä massat ulottuvat myös rannalle. Uutissivusto The Telegraphin mukaan Kiinassa hukkuminen on yleisin kuolinsyy alle 14-vuotiaiden kuolintapauksissa.

6. Pohjoisterritorio ja Queensland, Australia

Australia tunnetaan monista vaarallisista eläimistään. Pohjoisterritorion ja Queenslandin alueilla rantoja joudutaan jopa sulkemaan myrkyllisen kuutiomeduusan takia. Maailman myrkyllisimpien eläinten joukkoon kuuluvia kuutiomeduusoja tavataan alueilla lokakuusta huhtikuuhun.

7. Volusian piirikunta, Florida, Yhdysvallat

Yhdysvalloissa haihyökkäyksiä tapahtuu ylivoimaisesti eniten rantalomakohteistaan tunnetussa Floridan osavaltiossa, jossa erityisesti Volusian piirikunnalla on kyseenalainen maine. Muistatko vielä nämä pysäyttävät kuvat?

8. Chowpatty, Intia

Maailman saasteisimpien rantojen listalla komeilee yleensä Intian Mumbaissa sijaitseva Chowpattyn ranta. Kaikkea muuta kuin puhdas vesi ei houkuttele uimaan.

9. Copacabana, Brasilia

Kaikki tuntevat Copacabanan rannan ainakin nimeltä. Rio de Janeirossa sijaitsevalla legendaarisella rannalla haihyökkäyksen riski on varsin pieni, mutta sitäkin suurempi todennäköisyys on tulla ryöstetyksi. Arvotavarat kannattaa jättää suosiolla hotellihuoneen tallelokeroon.

10. Bikinin atolli, Marshallinsaaret

Mikronesiassa Marshallinsaarilla sijaitseva Bikini on asumaton atolli ja Unescon maailmanperintökohde, joka on vaarallinen sekä radioaktiivisen säteilyn että haiden takia. Vuosien 1946 ja 1958 välillä Bikinillä suoritettiin Yhdysvaltojen toimesta yli 20 ydinkoetta.

Embed from Getty Images

11. Pohjois-Kalifornia, Yhdysvallat

Kalifornian pohjoisrannikolla kannattaa noudattaa varovaisuutta valkohaiden takia – etenkin jos liikkuu Big Surin ja Bodega Bayn välisellä alueella.

12. Kilauea, Havaiji, Yhdysvallat

Havaijin saarella, joka tunnetaan myös nimellä Big Island, sijaitsee Kilauean aktiivinen tulivuori. Alueen mustahiekkaiset rannat voivat olla vaarallisia, sillä tulivuori syöksee kuumaa laavaa suoraan mereen.

13. Playa Zipolite, Meksiko

Zipoliten ranta sijaitsee suositun lomakohteen Puerto Escondidon tuntumassa Meksikon Tyynenmeren puoleisella rannikolla, mutta uimiseen ja vesiurheilulajeihin kannattaa suhtautua varauksella. Zipolite tunnetaan voimakkaista aalloistaan ja rajuista paluuvirtauksistaan, jotka sopivat vain kokeneimmille surffaajille.

14. Amazonin rannat

Muistatko Jennifer Lopezin tähdittämän 90-luvun elokuvan Anakonda? Elokuvasta painajaisia saaneet matkailijat eivät ole unohtaneet, mitä Etelä-Amerikan Amazon-joessa piilee. Näissä vesissä uiminen kannattaa jättää väliin, ellei halua kohdata esimerkiksi piraijoja tai anakondia.

15. Staithes, Iso-Britannia

Staithes vaikuttaa nopealla vilkaisulla varsin idylliseltä paikalta, mutta Ison-Britannian Yorkshiressä sijaitsevassa kylässä on omat ongelmansa. Staithesin rannan veden kerrotaan olevan yksi Euroopan saastuneimmista. Vesistöä ei olla onnistuttu saamaan EU:n standardien mukaiseksi. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa muun muassa ripulia tai tartuttaa kolibakteerin.

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Päivitetty: 6.11.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (22 votes, average: 1,82 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Amazonissa uimisessa ei ole mitään vaaraa anakondista tai piraijoista. Pienillä joilla ja laguuneilla sen sijaan pitää varoa rauskuja tai sähköankeriaina. Itse olen uinut kymmeniä kertoja Amazonilla ja mitään ei ole tapahtunut. Olen kalastanut piraijoita kuhisevassa vedessä ja uinut samassa paikassa. Ei ne pure ihmistä vapaassa vedessä. Kuivana kautena lammikoissa ne voivat hyökätä. Afrikan joet, kuten Niili, Kongo ja Niger sen sijaan ovat vaarallisia uimapaikkoja.

Viimevuonna oli kaikenkaikkiaan 44 haihyökkäystä, joista 8 tappavaa. Luultavasti tuo määrä kuolee copacabanan tuntumassa pelkästään ryöstöihin. pahoinpitelyihin ja murhiin kuukaudessa.

Haikaloilla peloittelu on mielestäni turhaa vouhotusta. Kannattaisi mielummin listata oikeasti kohteita, missä voi olla nykyään levotonta tai kenties vaarallista. Tähän listaukseen varmaan pääsee myös suomalaisten suosikkikohteet thaimaassa.