Kuva: Istockphoto
Khao Lakissa ei ole unohdettu tsunamia

Muistatko? Thaimaan Khao Lak rakennettiin uudestaan tsunamin jälkeen – nämä 3 asiaa muistuttavat katastrofista

Thaimaan Khao Lakissa tsunamin jäljet peitettiin nopeasti, mutta tragediaa ei ole unohdettu.

Khao Lak kärsi massiivisia tuhoja tsunamissa

Kun ensimmäiset uutiset Intian valtamerellä tapahtuneesta tsunamista alkoivat levitä maailmalle tapaninpäivänä vuonna 2004, ei kukaan osannut odottaa miten massiivisesta katastrofista oli kyse. Tulevat päivät ja viikot kertoivat karuja lukuja kadonneista ja menehtyneistä muun muassa Indonesiassa, Sri Lankassa, Intiassa ja Thaimaassa.

Yhteensä luonnonkatastrofissa menetti henkensä yli 200 000 ihmistä. Tsunami kosketti vahvasti myös suomalaisia, sillä se vaati yhteensä 179 suomalaista kuolonuhria. Tuhot ravistelivat suomalaismatkailijoille tuttuja lomakohteita, joissa monet paikalliset menettivät koko omaisuutensa.

Thaimaassa pahiten tsunamissa kärsinyt lomakohde oli Phuketin pohjoispuolella mantereella sijaitseva Khao Lak. Rannikon alue tuhoutui hotelleineen, ja käytännössä lomakeskus jouduttiin rakentamaan uudelleen.

Edes Thaimaan kuningasperhe ei säästynyt tragedialta. Prinsessa Ubolratanan 21-vuotias poika menehtyi oltuaan tapahtumahetkellä merellä Khao Lakissa.

Nopeasti takaisin jaloilleen nousseessa Khao Lakissa tsunamista muistuttavat lomakohteeseen ja sen lähialueille pystytetyt muistomerkit. Monet Khao Lakiin saapuvat matkailijat haluavat hiljentyä hetkeksi kunnioittamaan tsunamin uhreja ja urheita paikallisia.

1. Tsunamin muistoalue

Khao Lak on pienistä kylistä koostuva alue, jossa tsunami kosketti jokaista henkilöä. Tapahtunutta ei ole unohdettu. Isoin muistoalue sijaitsee Ban Nam Khemissä noin 30 kilometriä Khao Lakista pohjoiseen. Kyseessä on pahiten tsunamista kärsinyt kylä.

Alue koostuu uhreille omistetuista muistolaatoista sekä Buddha-patsaasta. Esillä on myös Thaimaan prinsessan pojan vene, jolla tämä oli vesillä tsunamin iskiessä.

2. Kansainvälinen tsunamimuseo

Khao Lakissa toimii nykyään tsunamin tuhoista kertova pieni museo. Paikan päällä saa paremman käsityksen siitä, miten paljon työtä kohteen uudelleenrakennus on vaatinut. Läheisensä, omaisuutensa ja elantonsa menettäneet paikalliset joutuivat käärimään hihansa ja ryhtymään hommiin.

Bang Niangissa sijaitsevassa museossa kerrotaan myös siitä, miten luonnonkatastrofia olisi voitu ennakoida, jos sen varoitusmerkit olisi tunnettu paremmin. Museon yhteydessä toimii myymälä, jonka tuotto lahjoitetaan tsunamista selviytyneille uhreille.

Museon lähellä on nähtävillä poliisivene 813, joka oli ankkuroitu lähelle rannikkoa tsunamin iskiessä Khao Lakiin. Poliisiveneen tehtävänä oli suojella kohteessa lomailleen Thaimaan prinsessan perhettä. Vene huuhtoutui lähes kahden kilometrin päähän rannasta – samaan paikkaan, jossa se seisoo edelleen.

3. Elokuvan kuvauspaikka

Khao Lak oli itseoikeutetusti yksi kuvauspaikoista, kun tsunamista tehtiin Hollywood-näyttelijöiden tähdittämä elokuva Selviytyminen. Tapahtumat sijoittuivat Khao Lakiin ja perustuivat kohteessa lomailleen espanjalaisperheen omiin kokemuksiin.

Itse tsunamikohtaus luotiin altaassa Espanjan Alicantessa. Khao Lakissa kohtauksia kuvattiin muun muassa Orchid Beach Resort -hotellissa, jossa elokuvalle selviytymistarinansa lainannut perhe oli lomaillut. Elokuva ilmestyi vuonna 2013.

Lue myös: Khao Lak on rauhallisempi vaihtoehto Phuketille – 10 vinkkiä lapsiperheille

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 20.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia