Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Makoisan Madeiran matkavinkit – ota kaikki irti matkailijoiden rakastamasta lomasaaresta

Inka Khanji artikkelin kuva
Rantalomat
Vehreä Madeiran saari tunnetaan upeasta luonnostaan, vuorten kapeista levadoista ja maistuvasta viinistään.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 24.08.2018
facebook   whatsapp

Madeira on vehreä tulivuorisaari

Madeira on luontoihmisen unelmakohde. Portugalille kuuluva mutta kaukana rannikoilta Atlantin sylissä sijaitseva saari tarjoaa kävijälle mahtavia merimaisemia, rantoja, vuoria ja kukkien lämmintä väriloistoa.

Tulivuorista aikanaan syntyneellä Madeiralla ei nykyisin ole enää vulkaanista toimintaa, mutta tuliperäinen maapohja on kuitenkin tehnyt saaresta hedelmällisen ja leppeä ilmasto lisää olosuhteiden suotuisuutta entisestään. Madeiran metsät ovat upean vehreitä ja kukkien kirjo vailla vertaansa. Kolme neljännestä Madeiran saaresta on suojeltua aluetta. Saaren laakeripuumetsät kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle.

Inka KhanjiMadeira
Madeiran ilmasto on ihanteellinen monipuoliselle luontolomalle.

Lämpötila pysyy noin 20 asteen tienoilla läpi vuoden eikä meriveden lämpötila laske juuri alle 17 asteen. Saaren korkein vuori Pico Ruivo nousee 1 862 metrin korkeuteen, joten ylhäällä vuoristossa sää saattaa vaihdella ja lämpötilat pysyvät rannikkoalueita matalampina.

Reippaillen levadoille

Madeira houkuttaa ennen kaikkea reippailusta pitäviä lomalaisia. Rantojakin saarella toki on, mutta ne ovat suurelta osin jyrkkiä ja kallioisia. Atlantin aallot saattavat lyödä rajusti. Auringonpalvojat suuntaavatkin usein uimaloihin, esimerkiksi Lidon merivesiuimala on rantaelämää kaipaavien suosiossa.

Levadoilla eli vanhoja kastelukanavia myötäilevillä poluilla patikointi on suosittua ajanvietettä Madeiralla. Levadat ovat vuosisatojen ajan olleet elinehto rinteiden ja tasankojen viljelykelpoisuudelle. Niitä risteilee pienellä saarella yli kahden tuhannen kilometrin verran.

Inka KhanjiMadeira
Levadat vievät vehreisiin maisemiin ja Madeiran luonnon sydämeen.

Patikoimaan voi lähteä joko omatoimisesti tai oppaan kanssa. Tarjolla on sekä vaativampia että aloittelijoille sopivia helppoja patikkareittejä. Joiltain osin maasto on erittäin vaikeakulkuista, joten kokeneenkaan vaeltajan ei kannata yliarvioida kuntoaan. Huolehdi mukaasi hyvä kartta ja lämmintä vaatetta, sillä ilma viilenee rinteillä nopeasti. Myös taskulamppu on hyvä varata mukaan.

Pääkaupunki Funchal on hyvä tukikohta

Lähes puolet Madeiran 240 000 asukkaasta asuu saaren pääkaupungissa Funchalissa. Myös suurin osa hotellista löytyy Funchalista tai sen ympäristöstä. Kaupungin ostosmahdollisuudet ovat varsin hyvät, ja esimerkiksi vaatteiden hintataso on selvästi Suomea edullisempi.

Funchalin kiinnostavimpiin kohteisiin kuuluvat muun muassa kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico, mihin pääsee helpoiten nousemalla puutarhalle köysiradalla tai hyppäämällä bussin kyytiin. Erikoisemmaksi ajanvietteeksi Funchalin satamasta käsin on tarjolla mahdollisuus lähteä merelle kalastusretkelle, delfiineitä bongaamaan tai valassafarille.

Inka KhanjiMadeira
Funchalin ravintola- ja hotellitarjonta on monipuolinen, minkä vuoksi useimmat matkailijat majoittuvat juuri saaren pääkaupungissa.

Meri ja korkealle kohoavat kukkulat ympäröivät Funchalia. Kala on Madeiralla aina tuoretta, ovathan Atlantin apajat aivan käden ulottuvilla. Madeiran vesillä elää yli 200 eri kalalajia. Ravintoloissa on tarjolla herkkuja katkaravuista, tonnikalasta, sardiineista, mustekalasta – kaikesta, mitä meri antaa. Madeiran omiin erikoisuuksiin kuuluu espada eli sapelikala paistettujen banaanien kera.

Varsinkin Funchalin vanhastakaupungista löytyy paljon mereneläviä tarjoilevia ravintoloita ja illan tullen perinteistä fado-musiikkia soittavia kuppiloita. Poikkea myös viinikellareihin, kokeile ja maistele – suosituin tuliainen täältä on tietenkin Madeira-viini. Se on väkevää 18–21-prosenttista viiniä, jota kypsytetään kauan ja hartaasti. Madeira säilyy erittäin pitkään jopa avaamisen jälkeen ja sen sanotaan silloinkin vain parantavan makuaan. Madeira sopii yhtä hyvin aperitiiviksi kuin jälkiruokaviiniksikin.

Tee oma autoretki ympäri saarta

Muutama päivä Madeiran matkasta kannattaa varata saaren omatoimiseen kiertelyyn autolla. Maaseutu on saaren parasta antia ja parhaiten siihen pääsee tutustumaan, kun alla on oma ajoneuvo. Tiet ovat jyrkkiä ja mutkaisia – varaudu hitaaseen etenemiseen, mutta onneksi lomalla ei ole kiire.

Inka KhanjiMadeira
Madeiran kiertäminen vuokra-autolla on helppo tapa tutustua saaren monipuolisiin luontokohteisiin. Esimerkiksi Veu de Noiva -vesiputous sijaitsee aivan autotien vieressä.

Saaren luoteiskärjen lukuisat näköalapaikat tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia. Muita saaren kohteita ovat esimerkiksi entinen valaanpyytäjien kylä Porto Monitz, Cabo Girãon jyrkänne Funchalin länsipuolella, Sao Vicenten laavaluolat ja nunnalaakso Curral da Freiras. Kuuluisia nähtävyyksiä ovat myös kolmionmuotoiset talot, palheirot, joiden kuva komeilee useissa postikorteissa.

Saarella voi myös golfata, vuorikiipeillä tai viettää hemmotteluhetkiä kylpylässä. Ostoksia voi tehdä Funchalissa, jonka kauppahalli on täynnä vilskettä sekä paikallisten että turistien toimesta. Kojuja kierrellessään saattaa huomata hedelmiä myyvän puodin pielessä orrella istuvan papukaijan tai tuntea vastapoimittujen hedelmien tuoksun.

>> Lue lisää vinkkejä Madeiralle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.