hero taustakuva

Luulitko tietäväsi kaiken Thaimaan suosituimmasta saaresta? 10 yllättävää faktaa Phuketista

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Vieläkö Thaimaan suosituin saari osaa yllättää? Lue kymmenen mielenkiintoista faktaa Phuketista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 15.12.2017
facebook   whatsapp

1. Phuket – eli Junk Ceylon

Tänä päivänä Thaimaan suurin saari tunnetaan nimellä Phuket, mutta muinaisten karttojen perusteella tällaista paikkaa ei ollut olemassakaan. Ennen kuin saaresta tuli Phuket, sen nimeksi oli merkitty Junk Ceylon. Nykypäivän lomasaari alkoi hiljalleen rakentua 1960-luvun lopussa, jolloin turistit löysivät saaren.

2. Silta johtaa saarelle

Lähes kaikki tietävät Phuketin olevan saari Thaimaassa, mutta oletko tutkinut kartasta sen tarkkaa sijaintia? Saari on niin lähellä Thaimaan mannerta, että sinne pääsee myös autolla siltaa pitkin. Sarasinin silta rakennettiin jo vuonna 1967 liikennöinnin helpottamiseksi. Sittemmin noin 700 metriä pitkän sillan viereen on valmistunut uudempi ja isompi Thepkasattrin silta, mutta alkuperäinen versio on edelleen suosittu jalankulkijoiden keskuudessa.

3. Yli 30 rantaa

Phuket on rantalomailijan valinta, ja saarella onkin yli 30 rantaa. Phuketin noin 36 rannasta tunnetuimmat ovat Patong, Kata ja Karon, mutta saarelta ei vieläkään ole mahdotonta löytää autiota hiekkakaistaletta – jos on valmis näkemään hieman vaivaa.

>> Lue lisää: Phuketin parhaat rannat – mikä sopii sinulle?

4. Tupakointi kielletty rannoilla

Sauhuttelijoiden kannattaa painaa mieleensä Thaimaassa vuonna 2017 voimaan astunut sääntö, joka kieltää tupakoinnin monilla suosituilla rannoilla. Porrastetusti käyttöön otettu laki on voimassa myös monilla Phuketin rannoilla ensimmäisten kohteiden joukossa.

Kiellon takana on huoli ympäristöstä, sillä rannoilta on jouduttu keräämään valtava määrä tupakantumppeja. Pahimmillaan lain rikkomisesta voi saada jopa vankeutta tai mojovat sakot.

5. Turismi tuo tuloja saarelle

Tasainen matkailijavirta on tehnyt Phuketin provinssista koko Thaimaan vauraimman, ja suurin osa paikallisista saakin elantonsa tavalla tai toisella turismin kautta. Muita elinkeinoja saarella ovat esimerkiksi tinakaivostoiminta, kumin tuotanto sekä erilaisten hedelmien kuten ananaksen, kookoksen ja banaanin viljely.

IstockphotoTietoisku Phuketista
Thaimaa houkuttelee matkailijoita vuoden ympäri. Phuket on maan suurin saari.

6. Kasvisruokafestivaali on vuoden suurimpia juhlia

Yksi Phuketin suurimmista tapahtumista on vuosittain syys- tai lokakuussa järjestettävä Vegetarian Festival. Yhdeksän päivän mittainen festivaali on kiinalaisyhteisön aloittama perinne, joka pohjautuu uskomukseen itsekurin tuomasta hyvästä onnesta. Lihansyönnin lisäksi tarkoituksena on välttää myös esimerkiksi seksiä ja alkoholia.

Kasvisruokakojujen lisäksi festivaaliin kuuluu näyttäviä seremonioita, jotka voivat olla karuakin seurattavaa. Kävijät voivat nähdä esiintyjien kirjaimellisesti kävelevän tulisilla hiilillä tai lävistävän kasvojaan rajun näköisesti.

>> Lue myös: Thaimaan parhaat juhlat ja festivaalit – osuuko joku lomallesi?

7. Suomalainen sauna

Phuketiin matkustetaan yleensä helteiden perässä, mutta trooppisella saarellakin voi halutessaan nauttia perinteisestä suomalaisesta saunasta. Ainakin Patong Beachin alueella sijaitsevan Midnight Sun -ravintolan yhteydestä löytyy sauna, jota voi vuokrata omaan käyttöön. Suomalaisten rakastamalla saarella on myös muita suomalaisyrittäjien perustamia ravintoloita tai palveluja.

8. Phuketissa on rommitislaamo

Pullo paikallista alkoholijuomaa on yleinen tuliainen lomamatkalta. Tiesitkö, että Phuketissa toimii rommitislaamo Chalong Bay? Tehtaassa voi käydä drinkillä, tutustua juoman valmistukseen tai jopa osallistua kurssille, jossa opitaan valmistamaan cocktaileja. Tyylikkäät pullot sopivat hyvin kotiinviemisiksi.

9. Buddha valvoo saarta

Phuketin suurin Buddha-patsas on 45 metriä korkea Big Buddha, joka valvoo saarta komealla näköalapaikalla. Vuonna 2004 valmistunut valkoinen patsas on rakennettu Nakkerd Hillsin huipulle, josta avautuu 360 asteen näkymä. Paikan päällä vieraillessa kannattaa pukeutua paikallista kulttuuria kunnioittaen – liian paljastavat asut voi jättää suosiolla rannalle.

10. Eettinen tapa kohdata elefantteja

Yksi matkailijoita puhuttavista aiheista Thaimaassa on eläinten käyttäminen osana turismia. Selfiet tiikereiden kanssa, elefanttien tekemät temput ja apinoiden kanssa poseeraaminen kätkevät usein taakseen eläinten vakavaa kaltoinkohtelua. Samaan aikaan eksoottiset eläimet kiinnostavat turisteja.

Phuketissa elefantteihin pääsee tutustumaan eettisesti Phuket Elephant Sanctuary -nimisessä paikassa, jossa sairaat tai vammautuneet elefantit saavat uuden mahdollisuuden hyvään elämään. Matkailijat pääsevät seuraamaan upeita eläimiä lähietäisyydeltä, mutta niiden tehtävänä ei ole viihdyttää.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. joo. kyllä suomi voittaa saaristossa.sekä ruotsi. mikä ihme että sitä aurinkoa palvotaan.niin tyhmää paikallisten se nykyajantaju. elävätkö jossain kuplassa. turistetaja voi huijata miten sattuu. tulisivat suomeem niin näkisivät miten lapissa homma hoidetaan. milloin tämä kupla puhkeaa.


  • Finland ,,on kyllä hienoja saaria niinkuin Päijänteellä,
   but the weather sucks ,,this year only few warm days,,
   Here in thailand was very cold day 19c this morning
   also your gays should come here and learn to smile ,,
   It helps a lot ,,learn too what is nirvana ,,makes life more
   easy ,,


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.