Hyppää sisältöön

Lomaile ensi kesänä Euroopan korkeimmalla ja Välimeren suurimmalla

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 27.05.2016
Mitä yhteistä on Sylvester Stallonella ja Euroopan korkeimmalla tulivuorella? Molemmilla on juuret Välimeren suurimmalla saarella – Sisiliassa. Ensi kesän lomareissua suunnittelevien kannattaa pitää mielessä tämä monen häämatkankin klassikkokohde.

ILMOITUS

Vain merihirviön päässä Manner-Italiasta

Sisilia on Italiaan kuuluva autonominen alue, joka pinta-alaltaan vastaa Kainuun maakuntaa, mutta porukkaa saarella asuu koko Suomen väkiluvun verran. Sisilian viidestä miljoonasta ihmisestä suurin osa puhuu äidinkielenään sisiliaa, joka muistuttaa paljon italiaa, mutta se on saanut vaikutteita arabiasta, katalaanista, ranskasta ja espanjasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Manner-Italiaan on Sisiliasta vain lyhyt lauttamatka, ja kapeimmillaan kolme kilometriä leveä Messinansalmi erottaa saaren mantereesta. Kreikkalaisen mytologian mukaan Messinansalmessa asuvat kuusipäinen merihirviö Skylla ja Kharybdis-vesipyörre, joiden vuoksi Messinansalmen läpi uskottiin olevan vaarallista purjehtia.

Suomessa pesiville muuttolinnuille Messinansalmi on tärkeä kiintopiste reitillä Välimeren yli, ja muuttoaikaan salmen yli lentää kolmesataa erilaista lintulajia. Muuttolintujen perässä saattaa kerrallaan parveilla jopa 35 000 petolintuyksilöä.

Tuliperäinen saaristo

Sisilian itärannikon näköalaa dominoi Euroopan korkein aktiivinen tulivuori – Etna, joka kohoaa mahtavana yli 3 000 metrin korkeuteen. Etnan tarkka korkeus vaihtelee eri tulivuorenpurkausten jälkeen.

Vuoreen pääsee tutustumaan turvallisesti Finnmatkojen retkillä, joista voi valita mieleisensä reissun joko 2 000 metrin tai 3 000 metrin korkeuteen. Korkeampaan ilmanalaan matkustetaan bussiretken jälkeen köysiradalla ja jeepeillä. Vuoren rinteeltä avautuvat uskomattomat näköalat, ja retkellä näkee kraatereita, jähmettyneitä laavavirtoja, huokoisia laavakiviä ja vuodenajasta riippuen myös tuhkan värjäämää lunta.

Viranomaiset valvovat tulivuoren aktiivisuutta jatkuvasti erilaisilla mittalaitteilla, ja retkiä ei järjestetä, jos aktiivista vaihetta epäillään.

Finnmatkat
Retki Etna-tulivuorelle on Sisilian-loman kohokohta. Vuori on avoinna turisteille päivittäin.

Sisilian pohjoispuolella sijaitsee tuliperäinen seitsemästä saaresta koostuva Liparisaarten ryhmä, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Matkailijoita saarilla kiinnostavat toimivat tulivuoret, mustat hiekkarannat ja tuliperäiset mutakylvyt.

Saarille esimerkiksi Finnmatkojen retkellä suuntaava pääsee hyvällä tuurilla todistamaan, miksi Strombolin saarta kutsutaan lempinimellä ”Välimeren majakka”. Strombolin tulivuori sylkee usein pieniä laavapurkauksia, jotka majakan tavoin valaisevat yötaivaan.

Kummisedän jäljillä

Sisiliasta tulee paljon italialaisittain tunnettuja henkilöitä, mutta kansainväliselle yleisölle lienee tunnetuimpia ovat amerikansisilialaiset kuten Steve Buscemi, Giovanni Ribisi, Martin Scorsese, Frank Sinatra, Sylvester Stallone, Lady Gaga, Cyndi Lauper ja Britney Spears. Listasta ei pidä unohtaa Al Pacinoa, joka 33-vuotiaana löi itsensä läpi Oscar-tason näyttelijänä roolissaan Kummisetä-elokuvien Michael Corleonena.

Corleonen kaupunkia Sisiliassa ei nimestään huolimatta käytetty Kummisetä-elokuvien kuvauspaikkana, koska kaupunki oli jo 70-luvulla kehittynyt liian modernin näköiseksi. Finnmatkojen retkellä pääset tutustumaan Forza d’Agròn kylään, jossa Kummisetä-elokuvia kuvattiin Corleonen sijaan.

Finnmatkat
Forza d’Agròn kylä 400 metriä korkean vuoren huipulla on lainannut tunnelmallista ilmettään valkokankaalle muun muassa Kummisetä-trilogiaan.

Sukeltamaan, syömään ja nähtävyyksille

Sisilian suurin kaupunki Palermo kilpailee Napolin kanssa Italian pizza-pääkaupungin tittelistä, ja Palermosta saat herkullista pizzaa, joka on paistettu puulämmitteisessä kiviuunissa. Koska ollaan saarella, on ruokalistoilla myös paljon erilaisia herkullisia mereneläviä. Kuten Manner-Italiassakin viljellään Sisiliassa viiniä ja esimerkiksi Suomessakin suositut Montalto-viinit ovat Sisiliasta kotoisin.

Finnmatkat
Vaikka Sisilia onkin kuin oma maansa, on se silti osa Italiaa, ja luonnollisesti italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu myös pasta. Meren läheisyys takaa muun muassa tuoreet simpukat.

Nähtävää Sisiliasta löytyy useammankin kulttuurin vaikutuksen ajalta, ja aluksi eri rakennusten ja raunioiden ajanjaksoista menee päästä pyörälle. Saarelta löytyy vanhoja kreikkalaisia temppeleitä, Rooman keisarin hyvin säilyneen huvilan rauniot, kirkkoja normannien ajalta ja arabien moskeijoita. Vuoren rinteelle rakennettu Taorminan kaupunki kapeine kujineen on nähtävyys itsessään.

Sisilian lomalla on hauska aloittaa vaikka uusi harrastus, sillä saaren rannikon vesi on kirkasta ja sopii hyvin aloitteleville sukeltajille. Jos haluat vain kokeilla laitesukellusta, voit osallistua Finnmatkojen yhteistyöyrityksen sukellusretkelle, jolla ei vaadita aikaisempaa osaamista. Jos sukellus kiinnostaa tosissaan, valittavana on PADI Open Water -sertifikaattiin tähtäävä kurssi, johon kuuluu viisi teoriatuntia ja viisi sukelluskertaa. Edistyneet sukeltajat voivat suorittaa PADI Advanced -sukellussertifikaatin.

Pientä ja kodikasta

Sisiliasta löytyy paljon pieniä ja kodikkaita perhehotelleja. Tutustu parhaisiin hotelleihin asiakasarvion mukaan:

Villa Belvedere FFFF (asiakasarvio 9,5/10) – tunnelmallinen perheomisteinen hotelli Taorminassa

Villa Daphne FFF+ (asiakasarvio 9,4/10) – kuin yksityishuvila Giardini-Naxoksessa

Huoneistohotelli Astro Suite FFFF (asiakasarvio 9,4/10) – huoneistoissa hyvin varusteltu keittiö, aamiainen sisältyy perushintaan

Finnmatkat lentää Sisiliaan toukokuusta lokakuun alkuun. Lentoaika Helsingistä Sisiliaan on vähän päälle neljä tuntia.

Katso ensi kesän Finnmatkojen-Sisilian kaikki hotellit ja lähtöpäivät >>

Lähde ja kuvat: Finnmatkat

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italia, Vatikaani ja San Marino

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Yllättävät asiat Roomassa

Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja