Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kymmenen tärppiä Algarveen – näe muutakin kuin turistirannat

iStockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Aiotko lomailla Portugalin Algarvessa? Hyppää autoon ja kierrä nämä kymmenen kiinnostavaa kohdetta!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 14.11.2016
facebook   whatsapp

1. Nauti rannikkoristeilystä luolissa seikkaillen

Portugalin eteläisimmässä kolkassa sijaitsevaa Algarven rannikkoa reunustavat kallioiset jyrkänteet, joihin Atlantti on aalloillaan kaivertanut paljon luolia ja pieniä poukamia. Näihin erikoisiin muodostelmiin pääsee tutustumaan parhaiten mereltä käsin. Esimerkiksi Lagosista tai Albufeirasta on helppo nousta venekyytiin ja viettää parituntinen – tai vaikka koko päivä – merellä. Monen veneretken ohjelmaan kuuluu myös rantagrillausta.

2. Kiipeä Algarven korkeimmalle vuorelle

Monchique-vuoren korkein huippu Fóia kohoaa 902 metriin. Ylhäällä vuorella maisema on täysin toisenlainen kuin rannikolla. Fóia sijaitsee pitkällä sisämaassa, mutta kirkkaina päivinä huipulta voi nähdä Atlantille saakka.

Urheilulliset matkailijat tutustuavat Monchiquen maisemiin reippaillen. Aivan huipulle pääsee myös helposti autolla jos tahdot käydä vain vilkaisemassa maisemat ja jatkaa matkaa saman tien.

Riikka KrennAlgarven rannikko sijaitsee Portugalin eteläisimmässä kolkassa.
Lagosissa kannattaa osallistua rannikkoristeilylle.

3. Quinta do Mel on persoonallinen majapaikka

Olhos D’Aguan rantakaupungin kupeessa sijaitseva Quinta do Mel on rauhallista majapaikkaa arvostavan valinta. Perheyrityksenä pyörivä maatilaravintola ja -hotelli tuottaa itse yrttinsä, hunajansa ja muut herkkunsa. Rauhallisessa hotellissa on vain kymmenkunta huonetta. Quinta do Meliin voi helposti piipahtaa vaikka vain lounaalle tai kahville ja ostoksille tilan puotiin.

4. Katse kohti aavaa merta Manner-Euroopan lounaisimmassa kolkassa

Sagresin kylän vieressä Cabo de São Vicenten niemellä sijaitseva majakka ohjaa Välimerelle suuntaavia laivoja Manner-Euroopan lounaisimmassa nurkassa. Huimilla kallioilla voi todella tuntea olevansa maailman laidalla. Sagres kannattaa ehdottomasti ottaa Algarven autoretken ohjelmaan. Majakan kahvila on mukava taukopysäkki myös pieneen tankkaukseen.

5. Ostoskierros Lagosissa täyttää tuliaiskassit

Lagosin 27 000 asukkaan pikkukaupunki on miellyttävä paikka ostoskierrokselle portugalilaisittain. Aloittaa voi vaikka kaupungin kauppahallista, jossa tuoksuu aina tuore kala.

Lagosin keskusta on nopeasti kierretty, mutta mukaan saattaa tarttua hyvinkin edullisia ostoksia. Paikalliset viinit ovat erittäin edullisia. Suosittuja tuliaisia ovat myös monelaiset korkista valmistetut tuotteet laukuista kenkiin ja koriste-esineisiin. Korkkitammiviljelmät ovat täällä tyypillinen näky. Portugal on maaiman johtava pullonkorkkien tuottaja, mutta materiaalista valmistetaan paljon muutakin.

Riikka KrennAlgarvessa paikalliset viinit ovat edullisia.
Algarvessa on erinomainen ravintolatarjonta.

6. Praia da Rocha elää yöllä

Iltaelämän ystävät hakeutuvat lomailemaan Praia da Rochaan. Runsas ravintolatarjonta löytyy täällä aivan rannan tuntumasta hienoista maisemista. Viereinen Portimão on olemukseltaan rähjäisempi ja arkisempi, mutta palveluiltaan monipuolinen esimerkiksi edullisten tuliaisten etsintään.

7. Älä jätä väliin Albufeiran rantoja

Vaikka arvostaisitkin aktiivilomaa, kannattaa Algarvessa viettää vähintään yksi täysin rento rantapäivä ilman mitään suurempaa ohjelmaa. Albufeiran upeat rannat ovat erinomainen paikka rentoilupäivälle auringosta nauttien. Albufeiraa reunustaa yhteensä seitsemän hienohiekkaista rantaa.

8. Lapset viihtyvät eläinpuistossa

Lagos Zoo ei nimestään huolimatta sijaitse Lagosin kaupungissa. Matka perille ei kuitenkaan ole pitkä. Puiston asukkaina on noin 350 eri eläinlajia. Fadon ystävälle paras visiittipäivä on tiistai, sillä kerran viikossa eläintarhan ravintolassa kuullaan livemusiikkia.

Riikka KrennAquashow-vesipuistossa on ihana virkistäytyä hellepäivänä.
Lapset viihtyvät Aquashow-vesipuistossa.

9. Aquashow-puisto viilentää hellepäivän kuumuuden

Kesäaikaan Algarven lämpötilat saattavat nousta huumaavan kuumiksi. Silloin on oikea hetki suunnata vesipuistoon vilvoittelemaan. Aquashow-vesipuisto sopii kaikenikäisille ja sen alueelta löytyy monenlaista tekemistä vaikka koko päiväksi. Muista tuhti kerros aurinkovoidetta!

10. Muista maistaa sardiineja

Algarven merellisyys näkyy ja maistuu myös ravintolatarjonnassa. Paikalliset perinneruoat ovat tuhteja kalapatoja, risottoja ja muita meren herkkuja. Tilaa vähintään kerran lomasi aikana aivan tavallista grillattua sardiinia. Yllätyt sen yksinkertaisesta maukkaudesta.

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. olen ollut costa da caparita ja oli todella hyvä paikka.


  2. Cabo de Sao Vicente taitaa olla Manner-Euroopan lounaisin nurkka, Läntisin kohta on Cabo da Roca, Lissabonin korkeudella.


  3. Vuoren nimi on kylläkin Fóia!
    Ja sardiinit ovat kamalia piikkikasoja, jotka on kypsennetty uppoöljyssä.


  4. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.