hero taustakuva

Kymmenen hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt Gran Canariasta

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Vieläkö Gran Canaria voi yllättää? Lue hauskat faktat lomasaaresta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 20.11.2019
facebook   whatsapp

1. Turismi alkoi 1800-luvulla

Sinäkin olet saattanut lomailla Gran Canarialla, mutta tiesitkö, miten saaren turismi syntyi? Matkailu Gran Canarialle yleistyi eurooppalaisten keskuudessa jo 1800-luvun puolivälin jälkeen. Aluksi saari tunnettiin nimenomaan kohteena, jonne tultiin lepäämään ja pitämään huolta terveydestä.

Myöhemmin lupaavasti käynnistynyt matkailu koki katkoksia useampien sotien aikana. Ensimmäinen lomalento saapui Gran Canarialle Ruotsista jouluna 1957. Tätä pidetään pakettimatkaturismin alkuna.

2. Gran Canarian vanhin hotelli

Suurin osa Gran Canarian alkuperäisistä majapaikoista ei enää nykypäivänä ole toiminnassa. Las Palmasissa sijaitsevaa Santa Catalinaa pidetään yhtenä vanhimmista edelleen avoinna olevista hotelleista. Vuonna 1890 perustettu, klassisesti sisustettu hotelli on nähnyt paraatipaikalta saaren muuttumisen vilkkaaksi turistikohteeksi. Nykyään hotelli on osa Barceló-ketjua.

3. Suomalaisten ensimmäisiä etelän kohteita

Monille suomalaismatkailijoille Gran Canaria on ollut ensimmäinen kosketus etelänlomiin. Las Palmas oli yksi legendaaristen Keihäsmatkojen kohteista, jonne vietiin suomalaisia jo 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Nekin, joilla ei ollut mahdollisuutta lähteä etelään, kuulivat todennäköisesti radiosta Irwin Goodmanin vuonna 1972 julkaistun kappaleen Las Palmas. Laulu hehkutti uutta elämää Las Palmasin lämmössä.

ShutterstockMiten turismi alkoi Gran Canarialla?
Turismi on Gran Canarian merkittävin elinkeino.

4. Jaettu pääkaupunki

Kanarian saariryhmällä on poikkeuksellisesti kaksi pääkaupunkia. Gran Canarian Las Palmas ja Teneriffan Santa Cruz jakavat pääkaupungin tittelin keskenään. Lähes puolet Gran Canarian 850 000 asukkaasta elää Las Palmasissa.

5. Saaren omat tähdet

Gran Canaria on erityisen ylpeä julkisuuden henkilöistä, jotka ovat kotoisin saarelta. Kansainvälisiksi tähdiksi ovat nousseet esimerkiksi Hollywoodissa läpi lyönyt näyttelijä Javier Bardem sekä jalkapalloilija David Silva, joka on tällä hetkellä Manchester City -joukkueen kapteeni.

6. Uusi Unesco-kohde

Gran Canaria sai ensimmäisen Unescon maailmanperintökohteensa vuonna 2019, kun Risco Caidon arkeologinen alue lisättiin arvostetulle listalle. Saaren luoteisosassa sijaitseva alue koostuu luolista, kivimuodostelmista ja rotkoista. Roque Nublo -kivestä tunnettu Tejedan kylä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä.

7. Pulloveden alkulähteillä

Gran Canarialla näet paikallisissa supermarketeissa myynnissä Firgas-nimistä vettä. Ehkä olet myös ostanut sitä hotellihuoneen jääkaappiin. Mutta tiesitkö, että voit helposti käydä veden alkulähteillä?

ShutterstockFirgas tunnetaan pullovedestä
Firgas on yksi Gran Canarian kauneimpia kyliä.

Firgas on Gran Canarian pohjoisosassa sijaitseva viehättävä kylä, jossa on pullotettu vettä 30-luvulta saakka. Kylä tunnetaan myös värikkäistä mosaiikkikoristeistaan. Seikkailunhaluisimmat voivat tehdä patikkaretken hylätyn kylpylän raunioille.

8. Suvaitsevainen saari

Lapsiperheiden ja talvea pakenevien pakettimatkalaisten lisäksi Gran Canaria on profiloitunut seksuaalivähemmistöjen lomakohteena. Erityisesti Playa del Inglésissä ja Maspalomasissa on paljon gay-klubeja, ja saarella vallitsee suvaitsevainen ilmapiiri.

Gran Canarialla järjestetään vuosittain toukokuinen Pride-viikko, jonka juhlallisuudet kulkueineen ja tapahtumineen keskittyvät Maspalomasiin.

9. Lucian päivä Lucían kylässä

Joulukuinen Lucian päivä yhdistetään yleensä nimenomaan ruotsalaiseen kulttuuriin, ja juhlitaanpa merkkipäivää myös Suomessa. Katolisen kirkon pyhimys on löytänyt tiensä pohjoismaalaiseen kalenteriin nimenomaan tuomaan valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Jos satut lomailemaan Gran Canarialla 13. joulukuuta, voit tutustua paikallisiin juhlamenoihin Santa Lucía de Tirajanan kylässä. Täällä yhdistyvät ruotsalaiset ja kanarialaiset perinteet.

10. Lucha Canaria – kanarialainen paini

Jos haluat kokea lomalla jotain aivan erilaista, käy katsomassa kanarialaista painia. Lucha Canaria -nimellä tunnettu laji on perinteisistä kanarialaisista urheilulajeista suosituin. Otteluja järjestetään areenoilla, joista käytetään nimeä terrero. Paini tapahtuu hiekan päällä, ja kilpailijat yrittävät saada vastapuolen koskemaan hiekkaan millä tahansa vartalon osalla jalkoja lukuun ottamatta.

Painijat ovat yleensä isokokoisia, ja lajin opit siirtyvät usein sukupolvelta toiselle.

Lue myös: Gran Canarian parhaat nähtävyydet – katso seitsemän vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Canaria on kyllä omaan makuun hieman turhan perinteinen kohde. Niin paljon muita kiinnostavia matkakohteita ettei Canaria ainakaan itseä kohteena kiinnosta. Olen siellä tosin pienenä käynyt perheen kanssa mutta en kyllä matkasta mitään enää muista.


 2. 4. Kanarian saariryhmällä ei ole ”jaettua pääkaupunkia”. Saariryhmä koostuu kahdesta Espanjan viidestäkymmenestä provinssista (+ itsenäiset kaupungit Ceuta ja Melilla). Las Palmas de Gran Canarian provinssin pääkaupunki on Las Palmas de Gran Canaria ja Santa Cruz de Tenerife’n pääkaupunki on Santa Cruz…
  5. Javier Ángel Encinas Bardem ”kävi syntymässä” San Nicolas’in kaupunginosassa Las Palmasissa, hän ei ole saarella asunut eikä vanhemmatkaan ole kanarialaisia. David Josué Jiménez Silva syntyi Arguineguín nimisessä kylässä, kanarialainen asui saarella 14 vuotta kunnes siirtyi Valencia CF:iin…
  6. Roque Nublo’a ei voi haluamallakaan kutsua ”kiveksi”… Luonnollisia luolia taas löytyy kyllä koko saarelta, ei ainoastaan saaren luoteisosasta…
  8. Gay Pride viikot järjestetään sekä syksyllä että keväällä ja juhlallisuuden keskittyvät paremminkin Playa del Ingles’iin kuin Maspalomasiin…


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.