Kuva: Shutterstock
Kroatian uudet kohteet

Koe jotain uutta Kroatiassa – viisi kiinnostavaa kohdetta

Kroatia on paljon muutakin kuin Split ja Dubrovnik. Mitä jos valitsisit seuraavaksi lomakohteeksesi hieman tuntemattomamman kohteen? Löydä uusi suosikkisi näiden joukosta!

Cavtat

Etelä-Kroatian lomakaupunki Dubrovnik on tuttu useimmille, mutta oletko kuullut kaupungin eteläpuolella sijaitsevasta Cavtatista? Noin 20 kilometrin välimatka tekee Cavtatista helpon vierailukohteen myös Dubrovnikin-matkan yhteydessä ja päinvastoin: jos haluat vierailla matkasi aikana Dubrovnikissa mutta et nauti kaupungin kiireestä, on Cavtat mainio tukikohta.

Kuva: ShutterstockKroatian uudet kohteet
Dalmatiassa sijaitseva Cavtat on kaunis rantakaupunki.

Cavtatin rantakaupungissa on näyttävä satama ja rantakatu, sekä muun Kroatian tavoin kristallinkirkkaat vedet ja kauniit maisemat. Kaupunki on Kroatian eteläisin lomakohde ja sijaitsee vain 22 kilometrin päässä Montenegrosta, joten matkan aikana voi piipahtaa vaivatta myös naapurimaan puolella. Kaupungissa on mainio majoitustarjonta, joten sopivaa hotellia tai kotimajoitusta ei tarvitse kauaa etsiä.

Cavtatiin pääsee helpoiten Dubrovnikista esimerkiksi vuokra-autolla tai bussilla.

Vodice

Adrianmeren rannalla, noin sadan kilometrin päässä Splitin pohjoispuolella sijaitseva Vodice tarjoaa runsaasti tekemistä matkailijoille. Aktiivilomailija viihtyy kaupungissa erinomaisesti, sillä Vodicen-loman aikana voi esimerkiksi sukeltaa, snorklata, ratsastaa, vaeltaa, pyöräillä, ajaa vesiskootterilla ja kokeilla vaikkapa laskuvarjohyppyä.

Kuva: ShutterstockKroatian uudet kohteet
Pieni satamakaupunki on tunnelmallinen erityisesti kesäkuukausina.

Kaupunki on tunnettu lähteistä ja se onkin nimetty niiden mukaan. Vodice on noin seitsemän tuhannen asukkaan pikkukaupunki, mutta pienestä koostaan huolimatta matkailijoiden kaipaamien palvelujen taso on Vodicessa hyvä. Esimerkiksi ravintoloita, baareja ja rantoja on useita.

Vodicen rannat ovat muun Kroatian tavoin kivirantoja, ja rantaviivaa on kilometreittäin, sillä se kattaa kaupungin edustan kokonaisuudessaan. Suosituimmat rannat ovat Plavan ja Hangarin rannat, missä on myös mainiot palvelut rantapäivää ajatellen.

Primosten

Noin 60 kilometrin päässä Splitistä sijaitseva Primostenin rantakylä on erinomainen kohde matkailijalle, joka kaipaa lomaltaan rauhaa ja aitoja kroatialaisia elämyksiä. Primosten on myös kroatialaisten suosima lomakohde, joka on parhaimmillaan kesäkuukausina, kun ravintolat ja hotellit avaavat ovensa.

Kuva: ShutterstockPrimosten, Kroatia
Aivan Primostenin vanhankaupungin tuntumassa pääsee nauttimaan rantatunnelmasta.

Perinteinen vanhakaupunki mukulakivikatuineen, tunnelmalliset ravintolat ja kahvilat sekä herkulliset äyriäisruoat ovat Primostenin valtteja. Lyhyen matkan päässä sijaitsevat myös kuvankaunis Krkan kansallispuisto sekä Trogirin vanhakaupunki, joka on myös Unesco-kohde.

Primosteniin pääsee näppärästi Splitistä, sillä tiet ovat mainiossa kunnossa ja bussiyhteydet ovat hyvät. Matka taittuu vaivatta myös vuokra-autolla.

Pula

Kroatian Pikku-Toscanaksikin nimetyn Istrian niemimaan taloudellinen ja kulttuurinen keskus Pula tarjoaa matkailijoille historiallisia nähtävyyksiä ja upeita rantoja. Kaupungin tunnetuin paikka on Arena-amfiteatteri, mutta antiikin Rooman ajoilta peräisin olevia rakennuksia on kaupungissa useita.

Suomesta on hyvät yhteydet Pulaan, sillä suorat lennot Helsingistä vievät matkailijat perille. Pulan lähialueella on lukuisia kirkasvetisiä rantoja, joissa voi viettää rentoa lomapäivää. Muista kuitenkin, että käytännössä kaikki Pulan alueen rannat ovat muun Kroatian tavoin kivirantoja.

Kuva: ShutterstockKroatian uudet kohteet
Pulassa kannattaa vierailla näyttävässä amfiteatterissa.

Lyhyiden etäisyyksien ansiosta Pulan-lomalla ehtii tutustua myös alueen muihin kohteisiin. Vieraile ainakin Brujinun kauniissa kansallispuistossa sekä Rovinjin ja Porečin rantakaupungeissa.

Rab

Kroatian vihreimmäksi saareksi kehuttu Rab on kaunis ja monipuolinen saarikohde, josta löytää Kroatian saarien tyypilliset asiat: keskiaikaisen vanhankaupungin, näyttävän kaupunginmuurin, kivirantoja ja kaunista merimaisemaa. Jotain muutakin Rabilla kuitenkin on.

Kuva: ShutterstockKroatian uudet kohteet
Rabin saari on hyvä kohde, kun haluat löytää Kroatiasta jotain uutta.

Kroatialle epätyypillisesti saarella voi nauttia auringosta myös hiekkarannalla. Rabin paras ranta on pohjoisessa sijaitseva Paradise Beach, joka on lapsiperheillekin sopiva matala hiekkaranta. Vanhakaupunki on täynnä kirkkoja sekä renessanssi- ja goottilaistyylisiä palatseja. Keskiaikaisten kujien reitittämällä alueella on helppo eksyä – ja nauttia siitä.

Noin 22 kilometrin mittainen Rabin saari sijaitsee Pohjois-Kroatiassa, ja kymmenen tuhannen ihmisen asuttamalle saarelle pääsee helpoiten Rijekan kaupungista. Matkaa Pulasta tulee noin sata metriä.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 24.1.2020

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 1,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Mielenkiintoinen artikkeli. Kiitos siitä! Olemme juuri tänä keväänä matkalla Kroatiaan joten tämä oli hyödyllinen.

Itse suosittelisin Splitin lähellä Trogiria ja Pulan lähellä Porec Novigrad, Umag nimisiä paikkoja

Kokeilemisen arvoinen paikka on myös Biograd na Maru. Se sijaitsee vajaa 100 km pohjoiseen Splitistä. Se on Kroatian tenniskeskus. Uimaan pääsee ja kansaivälisyyttä lisää suuri gampingalue. Myös regatat tarjoavat mielenkiintoista seurattavaa. Vanha kaupunki on idyllinen ja kaunis. Et tarvitse edes kulkuvälineitä, kaikki on kävelymatkan päässä. Rannassa on paljon ravintoloita, joissa iltaisin löytyy elävää musiikkia. Rauhallinen ja viihtyisä paikka. Olin vaimoni kanssa moottoripyörällä liikkeellä ja aikomus oli vain käydä kahvilla ko paikassa. Viihdyimme siellä 10 päivää.

Cavtatista ei noin vaan poiketa lomasesongin aikana Montenegrossa. Syy, rajalla menee kumpaankin suuntaan pahimmillaan 4- 6 h. Tämä on tosi,koin tämän viime kesänä. Sama asia on jokaisella raja-asemalla Balkanilla. Bosnia Hertzegovinasta takaisin Groatiaan kesti koko päivän. Varakkaa aikaa, jos lento on lähdössä aikaan x !!!!

Koskaan ei ole ollut ongelmia rajalla paitsi kerran vain kun lapsilla passissa eri nimet kuin aikuisilla. kymmenen kertaa vuosienaikana mennyt montenegroon ja 6 kertaa bosniaan kroatiasta ja koskaan ole rajalla mennyt yli 45 minuuttia, on sitten ollut joko julkisella, vuokra-autolla tai omalla liikenteessä.